153 találat a(z) saját tőke cimkére

Lekötött tartalék végelszámolás esetén Kérdés

Saját tőke, jegyzett tőke vizsgálata Kérdés

Saját tőke műveletek Kérdés

Üzletrészek cserearányának meghatározása Kérdés

Üzletrészvásárlás, vételár és érték Kérdés

Tagi kölcsön engedményezés Kérdés

Saját tőke védelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft., melynek jegyzett tőkéje 3 millió forint, 2018-ban még 4 114 ezer forint saját tőkével rendelkezett. 2019-ben hatalmas vesztesége keletkezett, és a saját tőke - 5 149 ezer forint lett. Kell-e intézkedni már most, vagy meg kell várni a 2020-as év zárását és, ha akkor sem éri el a saját tőke a jegyzett tőke 50 százalékát pótbefizetést vagy bt.-vé alakulást kell a tulajdonosoknak elhatározni.

2020. évi osztalékelőleg: mikor lehet közbenső mérleg alapján fizetni? Cikk

Megteheti-e egy kft., hogy 2020. februári közbenső mérleg alapján osztalékelőleget fizessen a tagjainak? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Osztalék-visszafizetési kötelezettség Kérdés

Kft. taggyűlése 2014-ben a 2013. üzleti évi egyszerűsített éves beszámolójának elfogadásakor a 2013. év adózott eredménye terhére osztalék kifizetéséről döntött. A 2016. évben önellenőrzés keretében feltárt jelentős összegű hibák helyesbítésével, a 2013. évre jóváhagyott jóváhagyott osztalék kifizetésére a saját tőke nem nyújtott fedezetet. A 2014. évben a kft. az osztalékról szóló döntés időpontjában a 2006. évi IV. törvény előírásait kellett, hogy alkalmazza. Ott a törvényi előírás, hogy a jogszabályi feltételeknek meg nem felelően kifizetett osztalékot csak akkor kell a tagoknak visszafizetni, ha rosszhiszeműen jártak el. A feltárás időpontjában hatályos 2013. évi V. törvény vonatkozó előírása szerint kötelező a tagoknak az osztalék visszafizetése, ha arra a társaság vagyona nem nyújtott fedezetet. Kérdés: A tagok kötelesek-e visszafizetni a részükre 2014. évben kifizetett osztalékot, a 2016. évben történt önellenőrzés eredményeként?

Negatív saját tőke kft.-nél Kérdés

Egyszemélyes kft.-ről van szó, 3,2 milliós jegyzett tőkével. Sajnos 2016-2017. évben negatív a cég saját tőkéje ( -1,5 millió, illetve -1,2 millió forint). A társasági szerződésben nem szerepel a veszteség fedezetére pótbefizetési kötelezettség. A 2017. évi beszámoló elfogadásánál taghatározatban határozta a pótbefizetést. Nem láttam még a 2018. évről beszámolóját, hogy rendezte volna. De úgy tudom, hogy ha társasági szerződéseben nem rögzítették a pótbefizetést, akkor NAV nem fogadja el ezt a rendezési formát? Van-e lehetőség 2019. évben a jegyzett tőke emelésére? Várható-e a cégbírósági kényszertörlés? Így az új ügyvezető nyakára venné az 5 évre vezetői tisztségviselőtől való eltiltást is. Köszönöm!

Saját tőke rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségüket. Kft. saját tőkéje nem éri el a jegyzett tőkét. Van-e valamilyen lehetőség arra, hogy a tulajdonos egy szellemi termékét bocsássa a vállalkozás rendelkezésére? Van-e lehetőség esetleg pótbefizetésre szellemi termékkel, vagy a saját tőke valamilyen módon történő helyreállítására ilyen formában? Ez a szellemi termék egy szoftver. Köszönettel.

Üzletrész-értékesítés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. üzletrészének értékesítése után fizetendő adók számításához hogyan kell meghatározni a piaci értéket, ha a saját tőke értékét vesszük alapul? A saját tőke üzletrészre jutó értéket az utolsó lezárt mérleg vagy az értékesítés időpontja szerint kell számolni? A szerzési értékbe beleszámít-e a teljesített pótbefizetés összege? Válaszát előre is köszönjük.

Követelés apport Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alfa cég 90 százalékos tulajdonos Béta cégben. Alfának rövid lejáratú követelése van Bétával szemben. Béta saját tőkéje negatív, amit rendezni kell, bár még a jogszabályi kötelezettség miatt nem sürgős. Alfa a követelésének egy részét apportálja Béta jegyzett tőkéjébe (megemelik a tőkét). Erről a taggyűlés 2018-ban határozatot hozott, továbbá könyvvizsgálói jelentés is készült hozzá. A cégbírósági bejegyzés azonban 2019-ben lesz csak meg, így jegyzett tőkeként csak a bejegyzés napjával szerepeltethető a könyvekben. A taggyűlési határozat napjával, tehát a döntéssel egyidejűleg szerepeltethető a saját tőke bármely elemében az emelés a bejegyzés napjáig, annak érdekében, hogy a 2018. évi zárással a saját tőke már rendeződjön? Válaszát előre is köszönöm!

Saját tőke védelmével kapcsolatos jogi, számviteli, adózási szabályok Cikk

A saját tőke védelmére vonatkozó törvényi előírásokban alapvetően nem történt változás az elmúlt években, mégis rendkívül fontos foglalkozni vele, mert egyrészt a saját tőkével kapcsolatos gazdasági események jellemzően nem tartoznak a rutinesemények közé, másrészt olyan sajátos szabályokat kell betartani, melyek elhagyása vagy rossz gyakorlata komoly problémákat vethet fel sok vállalkozás életében.

Saját tőke rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. jegyzett tőkéje 3 millió forint, saját tőkéje 2016. évben negatív volt, amely 2017-re már pozitív lett, de még így sem érte el a jegyzett tőke felét. A társaságban 2017. év végével tagi kölcsön is volt, amely a rövid lejáratú kötelezettségek között lett kimutatva. Az alábbi kérdések merültek fel: 1. Abban az esetben, ha a tagi kölcsönnel megemeli a társaság a saját tőkéjét, akkor ehhez milyen dokumentumok kellenek, szükséges-e a cégbírósághoz bejelenteni az emelést, illetve elég-e tőketartalékban kimutatni az emelést, vagy mindenképpen szükséges a jegyzett tőke emelése is? 2. Milyen lehetőségei vannak a társaságnak úgy megemelni a saját tőkéjét, hogy az ne járjon cégbírósági bejegyzéssel? (Ez majd csak a 2018-as beszámolóban lesz kimutatva.) 3. Abban az esetben, ha tagi kölcsön nélkül, pénzbeli hozzájárulás formájában rendezi sajáttőke-helyzetét a tag, akkor tőketartalékba könyvelendő az összeg vagy lekötött tartalékba? Ebben az esetben szükséges-e a cégbírósági bejegyzés? 4. Akkor, ha a 2018-as év akkora pozitív eredménnyel zárul, amelynek következtében a saját tőke/jegyzett tőke aránya a törvényi feltételeknek megfelelően helyre áll, akkor a saját tőke fent említett rendezési lehetőségei elhagyhatóak-e? Elegendő lesz-e így a tőkerendezés és ezáltal nem fog a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezni a 2018. évi beszámoló közzétételéig? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs