159 találat a(z) saját tőke cimkére

Kilép egy tag a cégéből? Így kell kiadni a vagyonát – példával! Cikk

A társaságból kilépő tagot – üzletrésze fejében – megilleti a társaság vagyonának egy része. A számviteli törvény idei módosítása kapcsán megvizsgáljuk a kilépő tagot megillető vagyon számításának kérdéseit.

Üzletrész-átruházás Kérdés

Tisztel Szakértő! Ügyfelem egyszemélyes kft. tulajdonosa. A társaságot 500 ezer forint tözstőkével alapította évekkel ezelőtt. Most szeretné eladni üzletrészét. Az évek során a sajá tőke 20 millió forintra emelkedett, az eredménytartalék növekedés miatt. Úgy gondlom, hogy a törzstőke és az átruházáskor fenálló saját tőke közötti különbözetet az árfolyamnyereség szabályai szerint 16 százalékos szja-val és 14 százalékos ehóval kell leadóznia. A társaság követeléseit, kötelezettségeit figyelembe kell-e venni az adóalap meghatározása során? Amennyiben ellenérték nélkül ruházza át, vagy jelentősen a saját tőke értéke alatt, akkor az új tulajdonosnak kell-e ajándékozási illetéket fizetni? Van-e mentességre jogcím? A felek között semminemű rokoni kapcsolat nem áll fenn, kapcsolt vállalkozásnak nem minősülnek. Hogyan dokumentálják a piaci ár megatározását? Válaszát előre is köszönöm!

Saját tőke jegyzett tőke alá csökken Kérdés

Tisztelt Szakértők! A Gt. 51. § 1. bekezdésében foglaltakkal kapcsolatban lenne két kérdésem. Több helyen úgy olvastam, hogy a cég saját tőkéje nem lehet alacsonyabb a jegyzett tőkénél két éven keresztül. Ezzel ellentétben én a törvényt úgy értelmezem, hogy nem a cég jegyzett tőkéjénél nem lehet kevesebb, hanem a cégformára előírt jegyzett tőkénél, tehát jelen esetben kft.-nél 500 ezer forintnál. Melyik a helyes értelmezés? Például egy 1 millió forint jegyzett tőkéjű kft.-nél a saját tőkének az 500 ezret vagy az 1 milliót kell elérnie? A másik kérdésem, hogy jövőre az 500 ezer forintot felemelik 3 millióra. A 2013. évi beszámolót 2014 májusban fogadják el, akkor e törvényrész értelmezésekor melyik értékhatárt kell figyelembe venni, az 500 ezret, vagy a 3 milliót? Köszönettel.

Aggasztó adatok: ennyi pénzt vittek ki a cégekből Cikk

Miközben az ötszáz legnagyobb eredményű cég együttes nyeresége 2012-ben viharos tempóban, egy év alatt közel másfélszeresére emelkedett, a saját tőkéjük mindössze 1,3 százalékkal lett nagyobb. Folytatjuk a HVG 2013. november 16-ai számában megjelent TOP 500 című összeállítás közlését.

Átalakulás kft-ből bt-vé Cikk

A következő hónapokban-években bizonyára sok kft átalakul bt-vé, ha nem akarják vagy nem tudják előteremteni az új Ptk. által előírt legalábbb 3 millió forintos törzstőkét. Olvasónk átalakuláshoz kapcsolódó kérdésére szakértőnk, Sinka Júlia válaszolt.

Bedöntse vagy megmentse tőkeszegény cégét? Így számoljon Cikk

A gazdasági társaságok csökkenő saját tőkéjét bizonyos szint elérése esetén meg kell emelni, ellenkező esetben a vállalkozást akár törölheti is a cégbíróság. Mit is tehetnek ilyen esetben a cégvezetők? – erre a kérdésre keres választ legújabb bejegyzésében a Reconcept.

Saját tőke rendezése beolvadás után Cikk

Milyen feltételei vannak annak, hogy beolvadás után a beolvadó társaság rendezze saját tőjékét? Olvasói kérdésre Szolnoki Béla, az Adózóna szakértője válaszol.

Saját tőke meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, ha egy cégnek a következő pénzügyi adatai vannak:Jegyzett tőke: 500 eFt.ebből pénzbeli hozzájárulás:500 eFt., bankszámlára befizetvetárgyi eszközök: 260eFt.pénzeszközök: 128eFt.követelések: 20 eFt.tagi kölcsön 1145 eFt. (szállítói számlák és munkabér kifizetésére kellett a tagi kölcsön befizetés) Akkor mennyi a cég saját tőkéje? Illetve hogy számítjuk ki a saját tőkét?Nagyon köszönöm a segítségét!

Negatív saját tőke: problémák és megoldások Cikk

A negatív saját tőke súlyos következményekkel járhat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA áfa bevallásban

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink