7 találat a(z) súlyadó cimkére

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén Kérdés

Autót lízingel? Így tudja az adókat és a biztosítási díjakat elszámolni Cikk

Sok vállalkozó dönt úgy, hogy a munkához szükséges személygépkocsit béréléssel biztosítja vállalkozása számára. Ennek egyik módja a lízing, ahogy ez olvasónk esetében nyílt végű pénzügyi lízing keretei között történt. A lízingdíj elszámolása általában nem okoz komoly fejtörést a cégeknél, de sokkal nehezebb kérdés a kapcsolódó költségek, mint a casco, gépjárműadó stb. elszámolása. Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Súlyadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tanácsukat szeretném kérni az alábbi problémában: Fuvarozó vállalkozó a helyi (kistelepülés) önkormányzat felé 2010-ben leadta a gépjármű légrugós kivitelezését igazoló műszaki szakértői nyilatkozatot (mint ahogy többen is megtették a településen). Ezen felül 2016 óta a félpótkocsira már nem kellett volna külön adót fizetni. Az önkormányzat se a légrugót, sem pedig a 2016 óta életbe lépett számítási módot nem vette figyelembe a súlyadó meghatározásánál és továbbra is félpótkocsira is elszámolták a súlyadót, a légrugó adta kedvezményt sem vették figyelembe. Ezt többször jelezték a helyi jegyző és adószakértő felé, de ők minden évben azt mondták,hogy még be kell fizetni, aztán következő évben jóváírják a különbözetet, ami azóta sem történt meg. Mit tudnak visszamenőleg tenni? Hiszen évekig hiába jelezték, hogy rosszul számolják a súlyadót, nem történt semmi. Kinek van igaza? Hova fordulhatnak jogorvoslatért?

Cégautóadóból levonható gépjárműadó Kérdés

Helyi önkormányzat egyrészt nem teljeskörűen (utánfutó és személygépkocsi közül csak az utánfutót tüntette fel), másrészt késedelmesen küldte meg értesítő levelét a márciusban esedékes gépjárműadó-befizetési kötelezettségről. Az adózó 2019.04.11-i felhívásának megfelelően az önkormányzat kiküldött egy új értesítő levelet. Így a gépjárműadó késedelmesen lett megfizetve. Önellenőrzéssel érvényesíthető-e a 2019. I. és II. negyedévére beküldött cégautóadó összegéből a súlyadó összege? Válaszukat előre is megköszönve! Timi

Önkormányzatnak fizetendő súlyadó levonhatósága a cégautóadóból Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 12. 31-éig a cégautóadót és a súlyadót is az üzembentartó fizette, így a súlyadó levonható volt a cégautóadóból. 2017. 01. 01-jétől a cégautóadót a tulajdonosnak kell fizetnie, a súlyadót pedig az üzembentartónak. Így a jogszabályváltozás eredményeként megvalósul a kétszeres adóztatás ténye ugyanarra a gépjárműre. Kérdésem: milyen módon lehet ez esetben a kétszeres adózást elkerülni, vagyis hogyan lehet levonni a cégautóadóból a súlyadót abban az esetben, ha két külön jogi személy a személygépkocsi tulajdonosa és üzembentartója. Válaszukat előre is köszönjük!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általam könyvelt cég a személyi jövedelemadóról szóló törvény 3. § 45. pontjának meghatározása szerinti tehergépjárművet használ. Vagyis az a személyi jövedelemadó szerint nem minősül személygépkocsinak. A gépjárművet egy magánszemély használja, aki semmilyen útnyilvántartást, menetlevelet nem vezet. Így a magáncélú használat és a hivatalos célú használat nem különíthető el. A gépjárműre költségelszámolás kizárólag értékcsökkenési leírás, súlyadó és cégautóadó tekintetében történik. Az adott gépjárműre cégautóadót vallottunk be, és fizettünk meg, ezzel kiváltva az esetleges más felmerülő szja- és tao-kötelezettségeket. Védhető-e ez az eljárás egy esetleges ellenőrzés során, figyelembe véve azt a szabályt is, miszerint a tehergépjárművekre cégautóadót nem kell fizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Új cégautóadó: méltánytalanságok, mentességek és az ellenőrzés Cikk

Legyen igazságosabb és átláthatóbb – ez volt a kormányzat szándéka a február 1-jétől bevezetett új cégautóadó-rendszerrel. Ám ez sem mentes a méltánytalanságoktól, például az egyéni vállalkozók egy része rosszabbul járt. Hogyan ellenőriz az APEH és alkotmányos-e ez a típusú vagyonadóztatás?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed-gyed jogosultság

Széles Imre

tb-szakértő

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close