55 találat a(z) román cimkére

Közösségi termékértékesítés, román vevő spanyol szállítással Kérdés

Hamisított ruhákat, táskákat fuvarozó teherautót kapcsoltak le Cikk

Több mint 12 millió forintot érő hamisított ruhát és táskát találtak a pénzügyőrök egy román kisteherautóban az M1-es autópályán - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

Csempészett cigarettát találtak három román autóbuszban a pénzügyőrök Cikk

Három román autóbuszban is csempészett cigarettát találtak a pénzügyőrök az M7-es autópálya zalai szakaszán – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bevetési igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Uniós értékesités Kérdés

Hosszú a várakozás a magyar-román határátkelőhelyeken Cikk

Hatórásra nőtt a személygépkocsival utazók várakozási ideje vasárnap délelőttre a csanádpalotai autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán – közölte a rendőrség a honlapján.

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég megbíz egy román vagy szlovák céget belföldi fuvarozással. A cégek rendelkeznek közösségi adószámmal. A román vagy szlovák cég elmegy az áruért a magyar cég székhelyére és kiszállítja a terméket a magyar cég magyar vevőjének. A szlovák vagy román cég által kiállított számla nem tartalmaz áfát. Ez a számla a magyar cég által befogadható-e?

Hamisítványokat szállító kamionok rakományait foglalta le a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai hamis ruhaneműket és parfümöket találtak az M5-ös autópályán.

Fuvarszervezés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy romániai állandó lakhellyel rendelkező román állampolgár kft.-t alapít Magyarországon, fuvarszervezési tevékenységgel. Magyarországon lenne székhelye, magyar és közösségi adószámmal, illetve egy magyar ügyvezetője is a cégnek. Jogi és adózási szempontból elfogadható-e az, hogy a fuvarszervezések Magyarországon történnek, így a teljesítés helye belföld, de a tényleges teljesítések, illetve számlázás a közösség egyéb tagállamába történik. Várom szíves válaszukat, köszönettel.

A román vendégmunkások fele nem akar hazatérni Cikk

Egy felmérés szerint két év alatt tíz százalékkal csökkent a hazatérni akaró román vendégmunkások aránya, így a külföldre távozottak több mint fele nem akar visszatérni szülőhazájába – közölte kedden egy civil szervezet.

Magyarországi fióktelep romániai ügyvezetővel Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Romániai cég magyarországi fióktelepének ügyvezetője életvitelszerűen Romániában lakik, ott dolgozik. A magyarországi fióktelep nem működik, nincs alkalmazott sem.A leveleket magyar kézbesítési megbízott veszi át. Kérdésünk: – A magyarországi fióktelepnek az ügyvezető után keletkezik-e valamilyen fizetési kötelezettsége ? – Az ügyvezetést milyen jogviszonyban kellene ellátni, hogy ne keletkezzen semmilyen fizetési kötelezettsége a magyarországi fióktelepnek a román ügyvezető után? Válaszukat előre is köszönöm.

Román munkavállalók hazautazási költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vásárolt egy 9 személyes kisbuszt a romániai munkavállalók haza- és munkaterületre szállítása céljából. Keletkezik-e a munkavállalóknak adóköteles jövedelme, ha ezzel a kisbusszal biztosítjuk hazautazásukat heti egy alkalommal? Abban az esetben, ha 9-nél több munkavállaló szeretne hazautazni Romániába, nem fér be mindenki a kisbuszba, és a hazautazásról számlát hoznak, akkor keletkezik-e adóköteles jövedelem a munkavállalónál? A társaságunk elszámolhatja-e költségként a munkavállalók által hozott számlát? [Szja ttv. 25. § (2) bekezdés és a 39/2010. (II. 16.) Korm. rendelet alapján] Másik oldalról megközelítve, a cég elszámolhatja-e a kisbusszal kapcsolatos felmerült költségeket, például tankolás (Romániában is), szervizdíjak stb.? Köszönettel!

Megtakarítási számlát nyitnak a romániai gyerekek számára Cikk

A román kormány minden romániai gyermek számára a magyarországi babakötvényhez hasonló megtakarítási számlát nyit, amely a szülők és az állam befizetéseit gyűjti össze a felnövő gyermek számára. A 2019-ben induló „Junior Centenar” megtakarítási programról a gyulafehérvári ünnepi kihelyezett ülésén döntött csütörtökön a Dancila-kabinet.

Romániából és Magyarországról igényelt nyugdíj Kérdés

Kedves szakértő! Romániában jogosult lenne munkavállalónk nyugdíjra, ugyanakkor Magyarországon, ha meg lesz a 20 éve, itt is jogosult lehetne nyugdíjra? A korhatár betöltése után szeretne mindkét országból külön-külön nyugdíjat kapni. Lehetséges ez?

Egyházi nyugdíjpénztár építtet parkolóházat Cikk

Az Erdélyi és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közös nyugdíjpénztára parkolóházat építtet a kolozsvári Házsongárdi temető bejáratához, a kolozsvári városi tanács csütörtöki ülésén elfogadta a temetőbejárat környékének a részletes területrendezési tervét, amely az építési engedély kibocsátásához szükséges.

Értékesítés Romániába magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi cég Romániába is szeretne értékesíteni magánszemélyeknek is. Ebben az esetben külföldi utasként igényelheti vissza az áfát, de ezt nem szeretnénk igy megbonyolítani, hanem román áfával szeretne a cég értékesíteni. Ezt hogy teheti meg? Be kell jelentkezni Romániába adóalanyként? Oda kell áfabevallást küldeni? Van erre lehetőség úgy, hogy a kft. csak magyar? Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakdolgozói bértámogatás

Széles Imre

tb-szakértő

Munkabér csökkentése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink