19 találat a(z) rokon cimkére

Kft. és katás egyéni vállalkozás kapcsolt vállalkozása Kérdés

Őstermelők, őstermelők családi gazdasága: nyilvántartásba vétel után lehet működni Cikk

Január 1-jétől mezőgazdasági őstermelőként őstermelői tevékenység a nyilvántartásba vételt követően végezhető. A nyilvántartásba vétel iránti kérelemről a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara dönt.

Szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdés merült fel egy kolléga hozzátartozója halála kapcsán. Az édesanyja testvérének a házastársa halt meg, és szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben jár-e utána a 2 nap pótszabadság. Köszönettel: T. Vera

Kapcsolt vállalkozás megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolt vállalkozások megítélése szempontjából szeretném kérni a segítségét. "A" társaság tulajdonosi szerkezete: 38% "B" magánszemély, 31% "C" társaság, 31% "D" társaság. Álláspontunk szerint a társaságnál többségi befolyással egyik tulajdonos sem rendelkezik. Kérdésem, hogy a kapcsolt vállalkozási jogviszony megállapításához a cégben lévő "C" és "D" társaság tagok tulajdonosi körét vizsgálni szükséges? Ha igen, milyen mélységig? A magánszemély és egyenes ágbeli rokonainak részesedése más cégekben mikor és hogyan adódik össze? Köszönettel: Szombati Imréné

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az "A" társaság ügyvezetője XY, tulajdonosa XY gyermeke. Az "A" társaság 100 százalékos tulajdonosa "B" vállalkozásnak. XY egyéni vállalkozóként szeretne jutalékot számlázni "B" társaságnak. Kérdésem az lenne, hogy "B" társaság és XY egyéni vállalkozó között fennáll-e a kapcsolt vállalkozási viszony? Válaszát előre is köszönöm.

Adóbevallás önrevizió Kérdés

2017 márciusában kiadtunk az anyám lakását. Az ingatlannak három tulajdonosa van (két nyugdíjas (az anyám és a nővérem), egy aktív kereső (a fiam). Én a bérbeadással kapcsolatos feladatokat látom el, tulajdonos nem vagyok. A lakás rezsijét a bérlő a benyújtott számlák alapján egyenlíti ki, a tárgyhónapot követően. A bérleti díjat a tulajdonosok nem osztják szét, azt anyám – remélem minél későbbi – temetésére, illetve amennyiben szükségessé válik, anyám ápolására félreteszik. Eddig úgy véltük, hogy mivel a tulajdonosoknak a kiadásból bevételük nem származott, adózási kötelezettség nem keletkezett. Azonban elbizonytalanodtunk, ezért szeretném kérni a tájékoztatásukat arról, hogy van-e adófizetési kötelezettségünk, illetve milyen feladatunk van. Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tömör József

Egyenesági rokonnak készpénz-ajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e adóvonzata, ha egyenesági rokonnak adok készpénzt ajándékba? Nem az illetékre gondolok, hanem egyéb adókra.

Üzletrész-ajándékozás egyeneságbeli rokonnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. üzletrészét szeretné szülő a gyerekének ajándékozni. Az ajándékozás során ajándékozási illeték nem merül fel (?!), de van-e adóvonzata az ajándékozásnak, ha az ajándékozott üzletrész névértékét meghaladja a megszerzett üzletrész piaci értéke? Köszönöm.

Kapcsolt vállalkozás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a helyzet akkor, ha A Kft.-ben a férj 100 százalékban tulajdonos és ügyvezető, B Kft.-ben pedig 50 százalékban tulajdonos a férj, a másik 50 százalék a feleség testvérének a tulajdonában van, és a feleség az ügyvezető?

Adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szeretne adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást adni egyik munkavállalójának, aki történetesen a tulajdonos lánya. A cég építőanyag-kereskedelemmel foglalkozik. Kérdésünk az lenne, hogy a folyósított támogatás felhasználásának igazolására elfogadható-e a cégünk által kibocsátott számla? (Sajnos az általunk megkérdezett bank nem tudott erre választ adni.) Továbbá információt szeretnénk kérni azzal kapcsolatban, hogy a számla befogadását nem befolyásolja-e az egyenesági rokoni kapcsolat. Az állami támogatásoknál olvastunk ilyen kitételről. Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: Tné Á. Zs.

Veszteségleírás Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Két társaság 2011. évben beolvadt egy harmadik társaságba. A három társaságban ugyanaz a két tulajdonos szerepel, akik rokoni kapcsolatban vannak. Tulajdonosok részesedésének aránya a következő: "A" társaság (beolvadó) 50-50% "B" társaság (beolvadó) 10-90% "C" társaság (jogutód) 80-20%. A jogutód a jogelődök által folytatott tevékenységből árbevételt nem szerzett. Kérdésem:a jogelődök által elhatárolt veszteség jogutód által érvényesíthető-e a 2016-os év pozitív adóalapjából? Köszönettel: Klaicsné

Pénzajándékozás illetéke Kérdés

T. Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves tájékoztatását. Van egy apa, akinek az elhunyt nagynénjének a lánya az apa fiának ajándékozás címén átutalt a bankszámlájára X millió forintot. Mivel nem egyenesági rokon, van-e illetékkötelezettsége a fiának, és ha van, akkor milyen nyomtatványon lehet azt a NAV-nak bejelenteni? Köszönöm Buriánné

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" társaság és "B" társaság létrehozta "C" társaságot. Az A+B+C társaságok között nincs rokoni kapcsolat. "A" társaságban 20-20-20-40% a tulajdoni hányad, apa 40%, három gyermeke 20-20-20%. Az ügyvezetést az apa látja el megbízásos jogviszonyban társas vállalkozóként. "B" társaság tagjai között rokoni kapcsolat van. 2 fő. "A" társaság tagjai és "B" tagjai között nincs rokoni kapcsolat. "C" társaságot az "A" + "B" társaság hozta létre nem magánszemély tulajdonosokkal, hanem társaságok tulajdonosként 50-50% arányban. Ügyvezetői teendőket nem tagként megbizásos jogviszonyban az "A" és "B" társaság ügyvezetői látják el "C" társaságban. Kapcsoltak-e a vállalkozások?

Kiküldetési rendelvény alapján költségtérítés Kérdés

Kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést ad a munkáltató a dolgozójának. A NAV-norma alapján történik a kifizetés. Kérdésem, hogy ha a személygépkocsi tulajdonosa a kiküldetési költségtérítést felvevő, viszont a forgalmiba a nagypapa van bejegyezve üzembentartónak, és a nagypapa nevére szól a kgfb is, a tulajdonos unokájának kifizethető-e a költségtérítés?

Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft.-ben 50 százalékban tulajdonos egy család férj tagja és 50 százalékban a család fiúgyermeke. "B" Kft.-ben 50 százalékban tulajdonos a család feleség tagja, és 50 százalékban tulajdonos a család leánygyermeke. Ebben az esetben kapcsolt vállalkozásnak számít-e "A" és "B" Kft.? Ha "B" Kft.-ben az anya 40, a leánygyermek 60 százalékos tulajdonrésszel rendelkezne, abban az esetben kapcsolt vállalkozásnak minősülne "A" és "B" Kft.? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close