11 találat a(z) rendelkezésre állás cimkére

Vezető állású munkavállaló jogai szülés előtt és után Cikk

A vezető állású munkavállalókra eltérő szabályok vonatkoznak több területen is, a munka törvénykönyve külön rendelkezik róluk. Amennyiben egy vezető állású munkavállaló gyermeket vállal, akkor is sok területen más elbírálás alá esik, mint egy nem vezető állású munkavállaló. Ezeket a jogokat, eltérő szabályokat vesszük most végig cikkünkben.

Kötetlen munkaidőbeosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kötetlen munkaidőbeosztás: hogyan alkalmazható, mik a buktatói? című cikkhez kapcsolódóan kérdezem, hogy amennyiben a munkaidő beosztását teljes mértékben a munkavállaló végzi, így azzal az indokkal, hogy épp nincs munkaidőben, akár a vezetője megkeresését is visszautasíthatja, például egy telefonhívást? Ellentmondást érzek ebben a kérdésben a cikkükben leírt példával is, hogy a heti meetingen részt kell vennie, hiszen arra is mondhatja, hogy épp akkor nincs munkaidőben, amikor a meeting van. Hogyan oldható fel ez a probléma?

Ki mehet biztosan szabadságra karácsonykor? Cikk

A közeledő év végére tekintettel a munkáltatóknak számolniuk kell a ki nem adott szabadságnapokkal, aminek kapcsán számos kérdés merül fel, egyebek mellett, hogy milyen feltételek teljesülése esetén vihetőek át a szabadságnapok a 2019. évre, mi történik, ha a munkavállalóra a szabadsága idején lesz szükség, aki novemberben kezdett el dolgozni, kaphat-e szabadságot, a munkáltató év végén történő leállása hogyan befolyásolja a szabadság kiadását.

Rendelkezésre állás – munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy a buszos személyszállítással foglalkozó cég alkalmazottjának bérét miként kell szabályosan kiszámolni az alábbi esetben. A munkavállaló többnapos kiküldetésre megy, mert buszkiránduláshoz rendelték meg a buszt. A sofőr szállását és élelmezését a megrendelő biztosítja. A kirándulás háromnapos. Kérdés: – Mivel a sofőr ellátása és szállása biztosított, kell-e neki napidíjat fizetni (akár belföldön, akár külföldön)? – A sofőr mindhárom nap 6 órát vezet, a köztes időben csak rendelkezésre áll. Kérdés, hogy amikor a munkaidejét számolom, akkor a munkaidőbe a rendelkezésre állási idő is beleszámít, vagy csak az, amit ténylegesen vezetéssel töltött? A rendelkezésre állásra 40 százalékos pótlékot kell számolnom, ha jól tudom. Éjszakára is számolnom kell ezt a pótlékot? Ha a munkaidőbe a rendelkezésre állási idő is beleszámít, akkor azt kiadhatom pihenőnapként a dolgozónak? Ez azért lényeges, mert így a munkaideje meg fogja haladni a havi munkaórák számát, és akkor még túlórát is el kell számolni. Válaszukat köszönöm!

Teherfuvarozók munkaidő-elszámolása: erre kell odafigyelni Cikk

Közúti árufuvarozó vállalkozás két munkavállalója Németországba szállított, és 21 órát dolgozott egyfolytában. Hogyan kell a munkaidejüket elszámolni? – kérdezte olvasónk. dr. Kéri Ádám, ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Ügyeleti díj Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy, ha a sofőrünk egy bécsi utat, ami Edelény–Bécs–Edelény útvonal, áruszállítással, lepakolással megjárt egy adott napon 29 óra alatt, 11 címre terítette szét az árut, akkor mennyit lehet elszámolni neki ügyeleti díjnak? Annak pedig hogyan kell venni a szorzóját? Jár-e neki az alapbére, és plusz az ügyeleti pótlék, vagy csak a pótlék jár a sofőrnek. Hogyan tudom kiszámítani, hogy mennyi a tényleges munkavégzés belőle és mennyi a rendelkezésre állás? Köszönettel várom a választ.

Személyszállítás sofőrök munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni utazási irodánál, buszvezetők munkaidő nyilvántartásával kapcsolatban. Rendelkezésre állási időnek minősül az az idő, amikor az utasok kiszállnak városnézésre, étkezésre, illetve többnapos kirándulás esetén szabadidős programok ideje alatt, illetve éjszaka, amikor a vezetőnek nem kell dolgoznia? Erre jár a 40 százalékos pótlék? Minden esetben a pihenőidőt az 561/2006 EK rendelet határozza meg. Nincs olyan eset, amikor a munka törvénykönyve lenne az irányadó? A törvényeket elolvastam, értelmezési problémáim lennének. Kérem, példán keresztül mutassa be a munkaidő, a vezetési szünet, a rendelkezésre állási idő és a pihenőidő eseteit, valamint az értük járó díjazásokat. Példa: 14 órás meghirdetett buszos városnézés, ahol az utasok kiszállnak sétálni, ebédelni stb., tehát nem végig a buszon ülnek. Másik példa: kétnapos, több helyszínes városnézések, ahol éjszakai szállás is van. Ezekben az esetekben a sofőrnek mi számít munkaidőnek, vezetési szünetnek, pihenő időnek, rendelkezésre állási időnek? Válaszát előre is köszönöm. Páll Miklós

Rendelkezésre állás, készenlét, napidíj Kérdés

Tisztelt Adózóna.hu! Építőipari vállalkozásunk túlnyomórészt külföldön végez munkát. Mivel van olyan hónap, amikor nem kell dolgozniuk, mert nincs megrendelésünk, ezért a dolgozókkal úgy szeretnénk megállapodni, hogy arra az időszakra, amikor otthon lehetnek és dolgozniuk sem kell, kevesebb bért kapnának, mint azokban a hónapokban, amikor külföldön dolgoznak. Kérdéseink: 1. Van-e minimális előírás a készenléti idő bérezésére vonatkozóan? Egyáltalán ezt lehet-e készenléti időnek nevezni? 2. Külföldi munkavégzés esetén, ha jól tudjuk, nincs minimális előírás napidíj fizetésére, viszont 30 százalék, max. 15 EUR adható adómentesen? 3. Figyelembe kell-e vennünk külföldi munkavégzés esetén, hogy az adott országban mekkora a helyi minimálbér? Köszönettel, Szentesi Péter

Német minimálbér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha jól értelmezem 2015. 01. 01-től a német területen dolgozó, illetve akár tranzit jelleggel átutazó munkavállalók részére meg kell fizetni a németországi 8,5 eurós minimál óradíjat (a jelentési kötelezettségeket ismerjük). Ez azt jelenti, hogy a magyar munkáltatónak (például a sofőrjei köozreműködésével) nyilván kell tartania, hogy mennyi munkavégzés történt Németország területén, és azt, illetve azok pótlékait (például éjszakai munkavégzés, rendelkezésre állásra kifizetett 40 százalék, 30 százalék műszakpótlék) nem a munkaszerződésben meghatározott bér után kell számfejteni, hanem a német 8,5 eurót alapul véve? Ha valóban így van, adózása, bevallása ugyanúgy Magyarországon történik? A német határ átlépésével a sofőr már a német minimálbér hatálya alá tartozik? Ha igen, az abban foglalt minimum összeggel kell számfejteni a német pótlékrendszer alapján? Vagy a német minimálbér alapján ugyan, de a pótlékok szempontjából a magyar törvények, rendeletek alapján?

3 hónapos határozott idejű munkaszerződés és a szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lányom vízimentő egy strandon. Három hónapra kötött vele munkaszerződést az önkormányzat. A minimálbért kapja. Esős, hideg időben nem nyit ki a strand - ez mindig nyitás előtt dől el - tehát rendelkezésre kell állni. Ezekre a napokra szabadságot írnak ki. A szabadság elfogyott, mi lesz ezután? Nem kapnak fizetést? Mennyi fizetés jár, ha csak rendelkezésre állt? Köszönettel várom válaszukat. Üdvözlettel.

Vállalkozók százezrei kerülhetnek bajba: itt a Kúria ítélete Cikk

Nem elég egy papírlapon kifüggeszteni a vállalkozás nevét a cégbírósághoz székhelyként megjelölt címen, az adózónak rendelkezésre is kell állnia arra az esetre, ha az adóhatóság meg kívánja vizsgálni a székhely valódiságát – derül ki a Kúria nemrégiben hozott ítéletéből.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close