20 találat a(z) raktározás cimkére

Túlméretezett beruházások, tömött raktárak: fontos teendők, hogy megmenthesse cégét a csődtől Cikk

Ha egy vállalkozás csődbe megy, az általában nem máról holnapra bekövetkező, elkerülhetetlen sorscsapás. Előfordul, hogy nem a fizetni nem akaró vevők, hanem a cég túlméretezett beruházásai, a már csak veszteséget termelő üzletágak, termékek, az átgondolatlan termékfejlesztések állnak a háttérben.

Telephelynek minősül a raktár? Kérdés

Olcsóbban kaphatják az áramot a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltató, illetve raktározási vállalkozások Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny 87. számában a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kérdésekről szóló kormányrendelet, amelynek révén 2023. július 1-jétől december 31-éig a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltatási, illetve raktározási, szállítást kiegészítő tevékenységet végző vállalkozások csökkentett, maximum nettó 200 euró/megawattóra árat fizetnek majd a villamos energiáért. Ez az ár még így is a kétszerese a jelenlegi tőzsdei árszintnek.

Raktározási szolgáltatás Kérdés

Távértékesítés áfája Kérdés

Holland cég magyarországi rakára Kérdés

Itt vannak az adatok a III. negyedévi beruházásokról Cikk

2021 III. negyedévében folytatódott a beruházások 2020 IV. negyedévében kezdődött bővülése, a Covid–19-járvány által súlyosan érintett 2020. III. negyedévhez képest 12,4 százalékkal nőtt a volumen. Ehhez leginkább a feldolgozóipar járult hozzá. A fejlesztések folytatódó felfutása a vállalkozásoknak volt köszönhető, esetükben 22 százalékkal nőtt a volumen az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított beruházási teljesítmény az előző negyedévhez viszonyítva 1,8 százalékkal bővült, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Csökkentek a beruházások a II. negyedévben Cikk

2020 II. negyedévében tovább csökkentek a nemzetgazdasági beruházások, a fejlesztések volumene 9,9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A csökkenés a legtöbb nemzetgazdasági ágban bekövetkezett. A költségvetési szervek beruházásai jobban mérséklődtek, mint a vállalkozások fejlesztései. Előbbi esetében leginkább az uniós projektek csökkenő teljesítményértéke, utóbbinál elsősorban a kedvezőtlenné váló gazdasági környezet okozta az alacsonyabb aktivitást, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Raktár Kérdés

Kapcsolt vállalkozás házastársak között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni két társaság kapcsolttá válásának megítélésében. Jelenleg a cég tulajdonosai között nincs hivatalos kapcsolat, viszont házasságkötésüket követően keletkezik-e kapcsolt vállalkozási viszony a cégeik között? „A” vállalat tulajdonosa a férj 100 százalékban és ő az ügyvezető is. „B” vállalat tulajdonosa a feleség és egy idegen személy 50-50 százalékban, az ügyvezető a feleség Ügylet: „B” vállalat raktározási szolgáltatást nyújt „A” vállalatnak. Várom szíves állásfoglalásukat!

Időszakos elszámolás Kérdés

Időszakos elszámolású ügyleteknek minősülnek-e a következő esetek: 1. Egy kft. az önkormányzatnak síkosságmentesítést, hóeltakarítást végez, időszakonként (amikor szükséges). Az adott időszak 11.01-11.15-ig szól, emellett ügyeleti szolgálatot végez. 2. Virágoszlopok beszedését, növényi hulladék raktározását is végzi. Ezt is időszakonként (2017.10.01-2017.10.08.) Ezekben az esetekben van teljesítésigazolás minden egyes elvégzett időszakról. Gyakran előfordul, hogy a teljesítésigazolás dátuma későbbi, mint az időszak utolsó napja. Példa: elszámolt időszak: 2017.11.06-2017.11.10., teljesítésigazolás dátuma: 2017.11.13., fizetési határidő: 30. nap. Hogyan kell helyesen kiállítani a számlát? Köszönettel. A válasz nagyon sürgős lenne:

Agrárlogisztikai központ épül Bonyhádon Cikk

Agrárlogisztikai központ épül 450 millió forintos beruházással Bonyhádon, a létesítményben évi 3000 tonna gyümölcsöt tudnak majd tárolni.

Külföldi anyavállalat térítés nélküli átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha a külföldi anyavállalat ingyenesen átadott (szállítólevélen) árut a belföldi leányvállalat számára, akkor milyen formában és értékben kell nyilvántartani, illetve raktárra kell-e venni (leltározás)? A leányvállalat szintén térítés nélkül szeretné továbbadni a vásárlói részére ezt a mennyiséget. Milyen formában történik a számlázás, illetve van-e áfafizetési kötelezettsége mindkét átadás esetén? Előre is köszönöm!

Telephelynek minősül-e a raktár? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következő esetben. Egyik vállalat egy másik önkormányzat területén raktározza az áruját, ami egy vámraktár. A raktár nem a vállalat tulajdona. A raktár tulajdonosa havonta tárolási díjat számláz ki nekik, az ott tárolt áru mennyiségétől függően. Az árut onnan szállítják tovább a cég vevőinek. Az önkormányzat a tevékenységet, mint kereskedelmi tevékenységet nyilvántartásba vette. Viszont az áruk le- és felrakodását és tárolását a raktár dolgozói végzik és felügyelik. A vállalat részéről nem dolgozik a raktár területén senki, és eszközei sincsenek ott. Kérdésem az lenne, hogy ez a raktár telephelynek minősül-e? Továbbá, ha külföldön tároltatnák az árut, és a raktár tárolási díjat számlázna ki nekik, akkor az a ráktár telephelynek minősülne-e? Kellene-e nekik külföldön adószámot igényelni? Előre is köszönöm szíves segítségét!

Ingatlan bérbeadása raktározási céllal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a vele kapcsolt viszonyban lévő társasággal olyan szerződést köt, melyben bérbe adja az ingatlanát raktározási célra (tehát a bérlő társaság raktározási szolgáltatást fog végezni) úgy, hogy ehhez a bérbeadó biztosít gépi eszközöket, illetve 2 fő munkavállalóját is biztosítja folyamatosan (nyilván munkaszerződés módosítanak). Kérdésként merült fel: 1. Értelmezhetjük-e úgy az ügyletet, hogy az ingatlan-bérbeadás a főszolgáltatás, és az eszközök, illetve a munkaerő rendelkezésre bocsájtása úgynevezett járulékos költségek, amelyek felveszik a főszolgáltatás áfakulcsát? (Ha áfás bérbeadást választunk, akkor áfás lesz, ha főszabály szerinti mentes lesz akkor mentes lesz). A szerződésben foglalt szolgáltatás díja nem tartalmazza külön a bérlet díját, illetve a járulékos szolgáltatás díját. 2. A bérbevevő havi rendszerességgel számol el a partnerével különböző mutatók alapján, vagyis a raktározási szolgáltatás díja értelemszerűen havonta változik. Elfogadható-e olyan szerződés szerinti díjmegállapítás a bérbeadó és bérbevevő között, hogy a bérleti díj összege nem más, mint a mindenkori raktározási szolgáltatás díjának a 95 százaléka, így a bérleti díj is változó összeg lenne? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozás megszűnése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink