92 találat a(z) részvény cimkére

Részvényértékesítés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 1996-ban jutott munkáltatója által kibocsátott, az ÁPV Rt. tulajdonában lévő törzsrészvényekhez kedvezményes áron. A 10 000 Ft/db névértékű részvényeket 2017-ben 17 000 Ft/db eladási áron értékesítette egy másik magánszemélynek. Jól gondolom, hogy az eladási ár és vételár különbözete után kell 15 százalék szja-t, illetve 14 százalék ehót fizetnie?

Az összeolvadások és felvásárlások éve lesz 2018 Cikk

Az összeolvadások és felvásárlások átléphetik a háromezer milliárd dolláros értéket 2018-ban. A tőzsdei bevezetések (IPO) értéke 50 százalékkal haladhatja meg a 2017-es szintet jövőre, megközelítve a 300 milliárd dollárt. A tranzakciós aktivitás Észak-Amerikában és Európában 2018-ban, a világ más részein pedig 2019-ben tetőzhet – derül ki a Baker McKenzie ügyvédi iroda és az Oxford Economics globális tranzakciós előrejelzésének harmadik kiadásából.

Vagyonkezelő Kérdés

Üdvözlöm! Az alábbi kérdésben várom segítségüket. Könyvelésre került hozzám egy egyszemélyes kft., amely a 6420 vagyonkezelés tevékenységet választotta. Előzetes információ szerint egy másik társaságban lévő részvényeket vásárol, így fogja kezdeni a tevékenységét. Tudnak-e olyan különös szabályt, törvényt, amelyre feltétlenül figyelnem kellene? Válaszukat előre is köszönöm!

Májkárosodás miatt vizsgálnak egy közkedvelt magyar gyógyszert Cikk

Vizsgálatot indított az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes bizottsága, mert a Richter Gedeon Esmya nevű gyógyszerével kezelt négy betegnél súlyos májkárosodást diagnosztizáltak, hármuknál májátültetést is el kellett végezni a Világgazdaság értesülése szerint. A Richter Gedeon gyógyszergyár szerint nincs összefüggés a gyógyszer és a májkárosodás között.

Mol-részvények felaprózva: mától 125 forintos névértékkel forognak Cikk

Mától az 1000 forint névértékű törzsrészvények nyolcadolásával létrejött új, 125 forint névértékű Mol-részvényekkel folytatódik a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT); az 1000 forint névértékűekkel utoljára szeptember 25-én volt kereskedés.

MRP Programban szerzett részvény eladásának adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi munkavállaló a magyar cégnél végzett munkája után MRP program keretében részvényt kapott. A részvények nem a munkáltató, hanem a munkáltató cég francia anyavállalatának részvényei. A munkavállaló a kötelező tartási időt követően megkapja a részvényeket (jóváírásra kerülnek a kezelőnél vezetett számláján), majd a kezelő a munkavállaló megbízása alapján – amint eléri a részvény árfolyama a dolgozó által megadott értéket – eladja. A munkavállaló a jóváíráskori részvény értékhez képest többért adja el a részvényeit. Hogyan adózik a különbözet után a dolgozó? Munkabér, vagy árfolyamkülönbözet után kell-e szja-t, járulékot és/vagy ehót fizetni? Köszönöm a választ.

Ötmillió forintos bírsággal sújtott egy magánszemélyt az MNB Cikk

Az MNB ötmillió forint bírsággal sújtotta J. Lászlót visszafizetendő pénzeszközök engedély nélküli gyűjtése – az amerikai Benefit Barcode Inc. „részvényértékesítése” – miatt, s véglegesen megtiltotta, hogy jegybanki engedély nélkül bármilyen pénzügyi szolgáltatást végezzen.

Munkáltatói részvényjuttatási program – adókötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatóm hosszú távú megtartási programja keretében egy részvénycsomagot ajánlott fel arra az esetre, ha 3 további évet eltöltök a vállalatnál. Ez az időszak most telt el. Azt az információt kaptam, hogy 15% adóelőleget és ezen felül további 22% egészségügyi hozzájárulást kell fizetnem a teljes összeg után. Helytálló ez az információ? Azt reméltem, hogy csak árfolyamnyereség után kell majd adót fizetnem. Nagyon köszönöm válaszukat! Üdvözlettel.

Új részvény a Budapesti Értéktőzsdén Cikk

Június 20-án veszi fel a terméklistára a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a Waberer's International Zrt. 14 654 028 darab, egyenként 0,35 euró névértékű – 5 128 909,80 euró össznévértékű – törzsrészvényét – derül ki a tőzsde vezérigazgatójának a BÉT honlapján ma közzétett határozatából.

Rábólintott az MNB a Takarékbank FHB-s vételi ajánlatára Cikk

Az MNB jóváhagyta a Takarékbank kötelező nyilvános vételi ajánlatát az FHB Jelzálogbank részvényeire – közölte az FHB a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Krízis az autóiparban: munkahelyeket szüntet meg a három nagy amerikai gyártó Cikk

Kénytelen munkahelyeket megszüntetni a három nagy amerikai autógyár az eladások csökkenése miatt, noha azt ígérték Donald Trump amerikai elnöknek, hogy növelik a foglalkoztatottak számát az Egyesült Államokban.

Értékpapír-eladás árfolyamnyeresége tao.-ban Kérdés

Kedves Szakértő! Ha egy cég elkezd részvényeket adni-venni a BÉT-en, az ebből származó nyereségadójának milyen tao-kötelezettségei vannak? Csak a 10% társasági adó vagy ezen kívül más is (pl. eho)?

Túladott a Lloyds-részvényeken a brit kormány Cikk

Ismét teljesen magánkézben van a globális pénzügyi válság idején részlegesen államosított brit nagybankok egyike, a Lloyds, miután a brit kormány szerdán a kezén lévő utolsó részvénypakettet is eladta.

Tőkemelés könyvelése a tulajdonos társaságnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy zrt. jegyzett tőkét emelt a tőketartalék és eredménytartaléka terhére. A tőkeemelés keretében a tulajdonos társaság  részvényeket kapott kézhez, mely új dematerizált részvények formájában a befektető értékpapírszámlájára transzfer által rákerült. A transzfernél a kibocsátó a bekerülési értéket nulla forintban határozta meg az értékpapír számlavezetője felé. Kérdésem, hogy a befektető tulajdonos társaságnál  a tőkeemelés keretében kapott részvények számviteli elszámolására a számviteli törvény mely előírásai vonatkoznak és  számviteli törvény  alapján hogyan kell azt lekönyvelni. További kérdésként merül fel, hogy a tőkeemelésre tekintettel a részvények nyilvántartási egységárát, szerzési értékét hogyan kell megállapítani? Köszönettel.

Részvény árfolyamnyereségének adózása ajándékozáskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemélynek egy kereskedelmi banknál tartott részvényportfólióján árfolyamnyeresége van, amit ha realizálna, tudomásom szerint 15% szja-t és 14% ehot (450 000 Ft-ig) kellene fizetni. Ehelyett a magánszemély elajándékozná részvényeit házastársának, aki már az adott évben befizette a maximális eho-t, és ő realizálná a nyereséget a részvények eladásával. Egy ilyen műveletnek milyen adózási vonzata lenne? Az ajándékozónak vagy az ajándékozottnak kellene szja-t és ehot fizetnie? Lenne-e ilyen esetben ajándékozási illeték? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi cég munkavégzése Magyarországon munkaügyi szempontból

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

2020. évi CXL. törvény értelmezése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close