24 találat a(z) részteljesítés cimkére

Számlázási ütemezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szerszámgyártás esetén – készültségi fok alapján –részteljesítéseket számláz ki a vevővel kötött megállapodás szerint. Megrendeléskor 30 százalék előleget fizet a vevő, melyet kapott előlegként könyvelünk. Konstrukciós jóváhagyást követően 20 százalékos, a termék átadásakor 40 százalékos részszámlát állítunk ki. A legyártott mintadarabok elfogadásakor a fennmaradó 10 százalékról végszámla kerül kibocsátásra. Helyesen járunk-e el, ha a részteljesítéseket árbevételként könyveljük, holott a termék még nem került átadásra? Az éven áthúzódó gyártás esetén el kell-e határolnunk az árbevételt a szerszám kiszállításáig? Válaszát előre is köszönöm.

Pályázati részteljesítés bevételkénti figyelembe vétele Kérdés

Cégünk 2018 évben 40 millió forint pályázati forrást nyert GINOP pályázat keretében. A pályázati forrás 50 százalékára az előleg lehívása december hónapban megtörtént. 2019. januárban a pályázat első mérföldkövének elszámolása is várhatóan megtörténik. Az ekkorra megérkező eszköz értéke a teljes pályázati forrás értékének több mint 50 százaléka, így a kiírás szerint további 40 százalék még lehívható. Erre a lehívásra akkor van lehetőség, ha a pályázat első mérföldkövével hiánytalanul és pontosan elszámolunk (részteljesítés történik). A mérlegkészítés időpontjáig várhatóan a pályázat ezen részének utalása is megérkezik. A pályázat támogat tárgyieszköz-beszerzést, valamint a beruházáshoz kapcsolódó munkabér költségét is. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó létszámnövelés már 2018. szeptember hónaptól teljesített. Tehát a 2019. januárban a teljes pályázott tárgyieszköz-beszerzés 90 százalékának, míg a már 2018. évben felmerült bérköltség 100 százalékának (mely a teljes vállalt létszámnövekménnyel érintett bérköltség 30 százaléka) elszámolása történik. Kérdésem, hogy a számviteli törvény változása kötelezővé teszi-e 2018. évre a pályázati részteljesítés elszámolásához kapcsolódó összeg bevételként való figyelembe vételét? Tekintettel arra, hogy a pályázat szerinti bérköltség 30 százaléka költségként elszámolásra került 2018. évben, nagyon fontos, hogy a 2019. januári részteljesítéskor elszámolt pályázati forrás a feltöltési kötelezettségnél figyelembe vehető-e, illetve kötelező-e figyelembe venni.

Részteljesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kereskedelemmel foglalkozik. A vevőnk a megrendelt áru ellenértékére előleget fizetett. Az áruk szállítását több időpontban teljesítjük az aktuális készlettől függően. A kérdésünk az, hogy szállításonként kell-e részszámlát készíteni, vagy csak egy végszámlát kell kiállítanunk az összes termék elszállítása után?

Fejlesztési tartalék és beruházási adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság két év viszonylatában kivitelezővel végeztet egy nagy éttermi beruházást. A kivitelező részszámlát bocsájt ki 2017-ben, a projekt 2018-ban fog befejeződni. Amennyiben 2018-ban szeretnénk kisvállalkozói adókedvezményt erre igénybe venni, vagy fejlesztési keretből leírni, akkor lehetőség van-e erre 2018-ban, tekintve, hogy részszámla már benyújtásra került 2017-ben? A részteljesítés a beruházási számlán van. Esetleg a részteljesítésekre vegyünk igénybe kedvezményt 2017-ben? Köszönöm válaszukat.

Egyszeres könyvitel Kérdés

Áfás mezőgazdasági őstermelő 2017. 10. 15-én szőlőértékesítésről számlát állít ki (teljesítés: 10. 15., kelte:10. 15., határidő 2018. 03.15.). A számla ellenértékének 50 százalékát 2017. 11. 15-éig kifizeti. A számla másik felének az áfáját kifizeti a felvásárló 2017.1 2. 15-éig. Kérdésem, hogy az ideutalt áfát, részteljesítésnek, azaz bevételnek kell tekintenem, vagy tekinthetem eredménybe nem beszámítható bevételnek áfaként.

Építőipar számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari tevékenységet folytató vállalkozó számlázásánál mikor beszélünk előlegről, és mikor részteljesítésről? Részteljesítés esetén a szerződésben milyen paramétereket szükséges meghatározni? Az előleg és részteljesítés egy szerződésen belül vegyesen is alkalmazható? Köszönöm válaszukat!

Harmadik országba történő exporthoz alvállalkozó igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság szobrot készít harmadik országba. A szobor mérete miatt a szállítása elemekben történik. A társaság a szobor elkészítéséhez alvállalkozót vesz igénybe. Az itthon elkészült szoborelemek Amerikában történő összeszerelésében is részt vesz ez az alvállalkozó. Kérdésem az, hogy az alvállalkozó a Magyarországon elvégzett részteljesítésekről szóló számláit áfával vagy áfa nélkül köteles kiállítani? Köszönöm a válaszát. Schmidtné Pálmai Ibolya

Áfateljesítés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság műszaki ellenőri tevékenységre megkötött szerződése a teljesítést az alábbiak szerint határozta meg. A megbízás a beruházás ideje alatt folyamatos, 2015. május 5-étől a beruházás befejezéséig, várhatóan 2017. december 10-éig. A felek megállapodnak abban, hogy a havi elszámolás alapján – ahol a részteljesítés időpontja a hónap utolsó napja – számlát állít ki, a díj esedékessége a számla kiállítását követő 5. munkanap. Kérdésem, hogy részteljesítésként a hónap utolsó napi teljesítési időponttal számlázható-e a szolgáltatás? Üdv.: Bácsi Ferencné

Magánszemély lakást építtet... kivitelező céggel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély – aki telekhányad résztulajdonos, és az építési engedély az ő nevén van – szerződést köt 2015. évben építőipari kivitelező céggel leendő lakása építtetésére. Készültségi foknak megfelelően részteljesítések számlázása történik. Ezen részteljesítésekről 2016. január 1. után a kivitelező 5 vagy 27 százalékos áfával állítja ki a számlát? A lakás kivitelezése nem kulcsrakész állapotig történik! (Változtat-e a tényen a kulcsrakész kivitelezés lehetősége?) Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszlízing áfa mentes tevékenységhez

Nagy Norbert

adószakértő

Muzeális OT rendszámú szgk., cégautóadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31