63 találat a(z) részszámla cimkére

Bevétel elszámolása évek között Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft. bontási tevékenységet végzett. Költségei 2019. évben merültek fel. A munka 90 százaléka 2019-ben elkészült. Részszámla nem készült róla. Most 2020. évben történne a számla elkészítése a teljes munkáról 2020. januári teljesítési időponttal. Mi fogadható el, milyen kimutatás az évek közötti elszámolásnál (egyszerűsített éves beszámoló készül)? Köszönöm válaszát!

Új építésű családi ház kerítése: 5 vagy 27 százalék áfa Cikk

Az építkezés és minden ezzel járó munka körültekintő tervezést és ütemezést igényel. A kivitelezés mellett azonban a számlázás is komoly fejtörést tud okozni még abban az esetben is, ha generálkivitelező végzi a munkát. Olvasónk az építkezés utáni udvar- és kerítéskialakítás munkálatainak számlázásával kapcsolatban kért segítséget tőlünk. A kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász adott választ.

5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunkat magánszemély építtető új a 300 m2 alatti egyszerű bejelentési kötelezettség körébe tartozó lakóépület szerkezetépítésével bízná meg. A 2019. október 24-ei egyszerű bejelentési kötelezettség változásait figyelembe véve az ÉTDR-ren a bejelentési kötelezettségének eleget tesz, de elektronikus építési naplót készenlétbe már nem helyez. A tárgyi kivitelezési munkákra cégünkkel szerződést köt, melynek határideje várhatóan 2020. május 30., de még 2019. december 20. napjáig előleget, esetleges teljesítés esetén részszámlát kíván fizetni, akkor ilyen esetben idén alkalmazható-e még az 5 százalékos áfakulcs a kiállítandó előleg-, illetve részszámlára vonatkozóan? A kiállítandó számla(k) áfatartalmának megállapítása érdekében kérem szíves állásfoglalásukat. Tisztelettel: Berecz István PBF-Triagonál Kft. ügyvezető

Építőipar – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari vállalkozás társasházakat épít. A szerződések szerint a vevő az utolsó részszámlát akkor fizeti meg, amikor készen van a ház, birtokbaadáskor. Ez 2020-ban fog megtörténni. A kérdés, hogy az utolsó részszámlát kiállíthatja-e 5%-os áfával, még 2019-ben, vagy már 27%-kal kell?

Előlegszámla beszámítása részszámlába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felek építőipari tevékenységről szóló vállalkozási szerződésben megállapodnak egy előlegszámla, több részszámla, valamint végszámla kiállításában. Meghatározzák azt is, hogy mely részszámla összegéből milyen összegű előleg kerüljön levonásra. A kérdés az, hogy ebben az esetben szabályos az a gyakorlat, hogy a teljes előleg nem a végszámlában íródik jóvá, hanem már a részszámlákon is feltüntetésre kerül bizonyos összegű előlegbeszámítás? Ekkor a végszámlában már csak a "maradék" előlegösszeg kerül feltüntetésre? Milyen jogszabályi hely alapozza meg ezt a gyakorlatot? Köszönöm a választ!

Számlázási ütemezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szerszámgyártás esetén – készültségi fok alapján –részteljesítéseket számláz ki a vevővel kötött megállapodás szerint. Megrendeléskor 30 százalék előleget fizet a vevő, melyet kapott előlegként könyvelünk. Konstrukciós jóváhagyást követően 20 százalékos, a termék átadásakor 40 százalékos részszámlát állítunk ki. A legyártott mintadarabok elfogadásakor a fennmaradó 10 százalékról végszámla kerül kibocsátásra. Helyesen járunk-e el, ha a részteljesítéseket árbevételként könyveljük, holott a termék még nem került átadásra? Az éven áthúzódó gyártás esetén el kell-e határolnunk az árbevételt a szerszám kiszállításáig? Válaszát előre is köszönöm.

Részteljesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kereskedelemmel foglalkozik. A vevőnk a megrendelt áru ellenértékére előleget fizetett. Az áruk szállítását több időpontban teljesítjük az aktuális készlettől függően. A kérdésünk az, hogy szállításonként kell-e részszámlát készíteni, vagy csak egy végszámlát kell kiállítanunk az összes termék elszállítása után?

Végszámla – részszámla online adatközlése Kérdés

Tisztelt Dr. Kelemen László Úr! Hivatkozom az alábbi kérdés-válaszra: https://adozona.hu/kerdesek/2018_6_8_Szamlazas_resszamla_eseteben_nhb. Ehhez kapcsolódóan kérdezem, hogy a NAV online számla rendszerében az 500 ezer forintot meghaladó áfatartalmú számla (felújítás) rögzítésekor össze kell-e kapcsolni a korábban adatközölt részszámlát a most adatközlésre kerülő végszámlával (ügyletben gondolkodás)? Vagyis a tételek rögzítésekor mínusz előjellel fel kell-e vinni új tételként a korábbi részszámla összegét negatív előjellel úgy, ahogyan a számlára került, vagy elegendő a 2. (utolsó) ütem végén aktuálisan kifizetésre kerülő összegét rögzíteni? Köszönettel várom szíves válaszát!

Társasház – értékesítés áfája Kérdés

Építőipari tevékenységet végző kft. 9 lakásos társasházat épít A társasház egyik tulajdonosa lesz egy betéti társaság. A betéti társaság megvásárolja a telek egy részét. A építést végző kft. részszámlát bocsát ki anyagról és munkadíjról, melyen az áfatörvény 142. paragrafusára hivatkozik. Van-e áfafizetési kötelezettsége az építést végző kft.-nek, helyesen járt el az első részszámla kibocsátásakor? Az egész kivitelezési munkára – szerződés szerint – az áfatörvény 142. paragrafusa szerinti szabályokat rögzítették a felek.

Tárgyi eszköz értékesítés áfakötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany egyéni vállalkozó tárgyi eszközt értékesít azzal a feltétellel, hogy a vételár tíz éven keresztül, részletekben kerül kifizetésre, amit szerződésben rögzítenek. Mikor keletkezik áfafizetési kötelezettsége? A szerződés alapján annak aláírásakor, a teljes összegre vagy az évente kiállított részszámlák teljesítésekor?

Jóteljesítési garancia Kérdés

Építőipari kivitelezési tevékenységet végző kft. és a megrendelő zrt. között létrejött vállalkozási szerződés tartalmaz jóteljesítési garanciát és garanciális visszatartást is. Jóteljesítési garancia címén az egyes részszámlák nettó díjrészletéből 5 százalék visszatartás történik, melyet a legutolsó benyújtott számla fizetési határidejének lejártakor visszakap a kft. Garanciális visszatartás szintén az egyes részszámlákból a számla nettó összegének 5 százalékát tartották vissza, mely a legutolsó számla kiállítását követően bankgaranciával kiváltható. A legutolsó számla kiállítására a létesítmény utó-felülvizsgálati eljárásának sikeres befejezését követően kerülhet.sor. Kérdés: hogyan járjon el helyesen a kft. az egyes részszámlák kiállításakor? A garanciális visszatartás egyértelműen pénzügyi visszatartás, tehát a teljesítések kiszámlázott összegét nem befolyásolja. Viszont a jóteljesítési garanciával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hogy megjelenik-e kiszámlázott részteljesítéseknél, így az árbevételben és az adóalapban. Vagy csökkentő tétel az egyes részszámlák kiállításánál, és csak a legutolsó bizonylatban számlázzák ki, így ott jelenik meg az árbevételben és az adóalapban is. Számviteli és adózási szempontból is helytálló szakértői választ kérek. Köszönöm.

Számlázás, részszámla esetében Kérdés

Kérdésem az, hogy valamilyen előírásba ütközik-e az a gyakorlat, amit egy építőipari munkánál került alkalmazásra: Az építőipari munkára kötött szerződésben két részszámlázási lehetőségben, és egy végszámlában állapodott meg a két szerződő fél. A részszámlák kiállítása a teljesítés igazolások alapján a szerződés szerint megtörtént. A teljes munka befejezésekor a kivitelező úgy állította ki a végszámlát, hogy a szerződés teljes összegét leszámlázta, majd a számla két következő sorában mínusz tételkén beírta az I., illetve a II. részszámla összegét. Így végösszegként a szerződés eddig még le nem számlázott összege maradt. Elfogadható-e az így kiállított számla, vagy valamilyen előírásba ütközik? Köszönettel.

Előleg vagy részteljesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fővállalkozó kivitelező vállalkozás vagyunk. Egy kivitelezési munkához alvállalkozónk már legyártotta a szükséges szerkezeteket. Az alvállalkozóval élő szerződésünk van, mely szerint a gyártást követően jogosult az első részszámlára. A kérdés az lenne, hogy ilyenkor kiállíthat-e az alvállalkozó részszámlát, vagy csak előlegszámlát? Alvállalkozónk álláspontja szerint elegendő egy tárolási nyilatkozatot mellékelnünk. Elfogadhatjuk-e a részszámlát úgy, hogy nem nyitottunk még e-naplót?

Áfaösszesítő jelentés Kérdés

2016-ban az adóalany két előlegszámlát bocsát ki: 02. hóban 20 199 ezer Ft + áfa és 03. hóban 2668 ezer Ft + áfa összegben. Ehhez kapcsolódóan 04. hóban 2200 ezer Ft + áfa, 05. hóban 3290 ezer Ft + áfa részszámlát bocsát ki. A végszámla 05. hóban 28350 ezer Ft + áfa, ami pénzügyi rendezést nem igényelt, az előzőek miatt. Az áfabevallásban 2016. 02. hóban jelentettük, mivel az áfa összege akkor haladta meg az 1 millió forintot. A végszámlát nem jelentettük. Kell-e jelenteni a végszámla összegét az áfabevallás M-es lapján?

Számlázás Kérdés

Segítséget szeretnék kérni számlázásban. Adott kft. részszámlákat állít ki egy nagyobb munka során. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a részszámlákon fel kell-e tüntetni a vállalás teljes összegét és a már kiszámlázott részszámlákat, vagy csak számozással kell ellátni az egyes részszámlákat? Köszönöm megtisztelő válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Rendezvénybelépő elszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink