74 találat a(z) részletfizetés cimkére

Magánszemély üzletrész-eladása részletfizetéssel Cikk

Hogyan kell adózni, ha magánszemély kft.-tag úgy adja el az üzletrészét, hogy a vevő részletekben fizeti meg a vételárat? Cikkünk ismerteti a szabályokat.

Adócsomag 2021: változások az adózás rendjében, az adóigazgatásban Cikk

Az adóigazgatás területén is számos változást hoz a nemrégiben elfogadott adótörvény-módosítási csomag; a főbb pontokat az Andersen Magyarország foglalta össze.

Vegye át, ha fizetési meghagyást kap! Ezzel még nem ismeri el annak jogosságát Cikk

Több mint félmillió fizetési meghagyásos eljárás indul évente Magyarországon, de kevesen vitatják a követelés jogosságát, akik pedig elismerik a tartozást, gyakran azt hiszik, ha nem veszik át ezt a hivatalos iratot, akkor megúszhatják a fizetést – derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) MTI-hez eljuttatott szerdai közleményéből.

Részletfizetés Kérdés

Katások, figyelem! Fizetni kell a tartozások második törlesztőrészletét! Cikk

Augusztus 12-éig meg kell fizetniük a kisadózó vállalkozásoknak a 2020. március 1-je előtt lejárt adótartozásaikra biztosított tízhavi pótlékmentes részletfizetés második törlesztőrészletét (az első határideje július 13-án volt). Aki időben nem törleszti a részleteket, annak a teljes tartozást egy összegben kell rendeznie – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Illetékkedvezmény szabályai fiatalok lakásszerzésekor Cikk

A fiatal lakásszerzők általában tisztának vannak vele, hogy az első lakástulajdon megszerzése esetén illetékkedvezményre jogosultak, ennek pontos feltételei azonban – például milyen forgalmi értékű ingatlan esetén vehető igénybe a kedvezmény, milyen egyéb kedvező illetékszabályok alkalmazhatóak első lakásszerzés esetén stb. – már kevésbé köztudomásúak. Cikkünkben ezekre a gyakorlati kérdésekre térünk ki.

Adóvégrehajtás felfüggesztése: mire vonatkozik, és mire nem? Cikk

Olvasónk az adóvégrehajtási eljárás felfüggesztésével kapcsolatos új szabályok értelmezésében kért segítséget. Kérdéseire Kocsis Zoltán közgazdász (Dr. Szeiler és Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda) válaszolt.

Értékcsökkenés elszámolása az szja-ban. Speciális szabályok Cikk

Az értékcsökkenési leírás elszámolásával kapcsolatosan fontos tudni, hogy egyes tárgyi eszközök esetében speciális szabályokat kell/lehet alkalmazni.

Adózási könnyítések veszélyhelyzet idején Cikk

Számos adózási könnyítést vezetett be a 140/2020. kormányrendelet. A bevallások, beszámolók benyújtási határidejének szeptember 30-áig történő meghosszabbítása mellett az adózók a koronavírusra hivatkozással az adótartozásukra 12 hónapos részletfizetést, illetve 6 hónapos halasztást, illetve egy adónemre 20 százalékos törlést kérhetnek.

További adóintézkedéseket jelentett be Varga Mihály Cikk

Halasztható egyes adók megfizetése, továbbá adómérséklés is kérelmezhető – többek között ezekről a kormánydöntésekről számolt be Facebook oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

Részletfizetési kérelem veszélyhelyzet miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelemmel foglalkozó kft. (nem kap semmilyen kedvezményt a tevékenysége miatt) bevétele jelentősen visszaesett a 15 órai üzletbezárás meg az egyéb okok miatt. Annyira, hogy probléma számára az áfa, valamint az szja és a járulékok befizetése. A kft.-ben két tag van, akik után fizet a cég járulékokat. Ha részletfizetést vagy halasztást kér az adó- és járulékfizetésre, akkor ameddig fennáll a veszélyhelyzet miatti bevételkiesés, addig havonta kell kérni a NAV-tól a fizetési halasztást, vagy a részletfizetést? Köszönöm.

Munkabérből levont járulékokra fizetési halasztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a vállalkozás (kivás kft.) nem tartozik egyik kedvezményezett körbe (koronavírus kormányrendeletek) sem, akkor lehet kérni a 1. március bérekből levont járulékok és szja, 2. béren kívüli juttatások utáni szja és szocho, 3. negyedéves kiva, 4. havi áfa NAV felé történő elutalásának halasztását? Esetleg részletfizetés kérését? Előre is köszönjük a választ!

Integrált vállalatirányítási rendszer könyvelése, aktiválása Kérdés

Ügyfelem a fenti rendszer használati jogát megvásárolta az alábbi ütemezésben: 2019 elején a számla az első részletet tartalmazta, a számlán '20 felhasználói licence 1. részlet' szöveg jelent meg, a következő számlán 2. részlet, majd bevezetés és oktatás szöveg volt a továbbiakon. Sorban az év során nyíltak meg különböző modulok a rendszerben a számlák kifizetése után. A cég csak októberben helyezte üzembe a rendszert, addig csak oktató üzemmódban használták a felelős kollégák. Hova kell könyvelni az üzembehelyezésig a számlákat? Szeretnénk vagyoni értékű jogként nyilvántartani a rendszert, és csak októbertől értékcsökkenést elszámolni rá. Hogyan kell könyvelni ebben az esetben a számlákat? Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Részesedés eladása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat. Egy magánszemély 2018 októberében eladta egy kft.-beli üzletrészét XX Kft.-nek. Az üzletrész adásvételi szerződésének értelmében a vételár 50 százaléka azonnal kifizetésre került. XX Kft. a kifizetett vételárból az szja-t levonta, bevallotta, a magánszemély pedig a 2018-as szja-bevallásában az ügyletet jelentette. A vételár második 50 százalékát XX Kft. nem fizette még ki. Magánszemély a vételárra vonatkozó követelését 2019 októberében eladta ZZ Kft.-nek, az eladási ár a követelés összegével egyezett meg. ZZ Kft. nem készpénzben/banki utalással fizetett, hanem egy YY Kft.-vel szembeni követelését engedményezte a magánszemélyre. Az ügylet eredményeképpen a magánszemély jelenleg YY Kft.-vel szemben birtokol egy követelést (az üzletrészvételár 50 százalékával egyező összegű), melynek várható kiegyenlítése 2020-ban, vagy azt követő években részösszegek formájában történik meg. Kérdéseim az egész ügylettel kapcsolatban. 1.) Mikor keletkezik a magánszemélynek a vételár második 50 százalékának tekintetében adókötelezettsége? a. A vételárra vonatkozó követelés értékesítésének időpontjában, vagyis 2019 októberében, függetlenül attól, hogy ott semmilyen pénzmozgás nem történik, azaz a magánszemély jövedelmet ekkor még nem realizál? b. Vagy 2020 során, vagy azt követő években részösszegenként, amikor a magánszemély valóban pénzt realizál az ügyletből és YY Kft. kifizeti a tartozását? 2.) Ha 2019 októberében van az adókötelezettség időpontja, akkor kell-e szja előleget fizetnie a magánszemélynek 2020. január 12-ig 2019/IV. negyedévre vonatkozóan, vagy elegendő az szja-t a 2019-es szja bevallásban 2020 májusban rendeznie? 3) Van-e, és ha igen, melyik kft.-nek (és mikor) adatszolgáltatási kötelezettsége a NAV felé a levonni nem tudott személyi jövedelemadó előlegről?

Ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Cím! Magyar áfaalany társaság áfakötelessé tette az ingatlanértékesítést. Értékesíteni kívánja az ingatlanjait egy szintén magyar tulajdonú, magyarországi székhelyű kft.-nek, aki szintén alanya az áfának. A vételárat 3 év alatt fizetné ki, és a vételár teljes megfizetése után lép birtokba, és tulajdonossá is akkor válik a vevő. 3 év alatt évente egy-egy számla kerül kiállításra. Mi lesz a teljesítés időpontja egy-egy számla esetében? Az ügylet fordított adózás alá tartozik ugye jól gondolom? Nagyon köszönöm, ha megtisztel a válaszával! Köszönöm: Csuhai Imréné SZÁMÍTOK Kft

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close