13 találat a(z) passzív időbeli elhatárolás cimkére

Erdei közjóléti létesítmény számvitele Kérdés

Látványcsapatsport-támogatás könyvelése Kérdés

1971-es bevallás kivára áttéréskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk (kft.) 2020. 01. 01-jétől áttért a kivára. A 1971-es bevallás 01-02 lapján időbeli elhatárolások sor nincs, a mérleg főösszeget meg kell adni. Ha viszont az elhatárolások összege nem kerül beírásra, akkor a 1971-es bevallás 01-02 lapon megadott kiegészítő adatok beszámolóra vonatkozóan, nem fog egyezni a beadott és közzétett beszámoló adataival. Kérdésem, hogy melyik sorba kell beírni a könyvvitelben nyilvántartott és 2019. 12. 31-ei fordulónappal készült mérlegben szereplő aktív és passzív időbeli elhatárolásokat. Köszönettel: Kovács J.

Lakásszövetkezet közös költség Kérdés

Kettős könyvvitelű lakásszövetkezetnél a közös költség üzemelési részét elő kell írni a lakóknak, míg a felújítási rész esetén csak a befizetést könyvelem és vezetem el passzív időbeli elhatárolásba? Nem kell ezt is előìrni? A taggyűlés évente megállapítja a fizetendő közös költség összegét. A hátralékot ki kell mutatni, de ha esetleg nem kell előírni a közös költség felújítási részét, hogy mutatom ki a lakó hátralékát? A felújítási rész eredménysemleges?

Elhatárolás vagy szállítói kötelezettség Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi esetekre kérnénk választ: 1. Adott egy szállítói számla, melynek a teljesítése, kelte és fizetési határideje is 2020. évi, de adattartalmát tekintve 2019. évi költséget tartalmaz. 2. A számla 2019. évi és 2020. évi gázdíjat tartalmaz. Kelte, teljesítése és fizetési határideje 2020. (nem elszámoló számla). 3. A számla kelte 2019, teljesítése és fizetési határideje 2020, és 2020 évi költséget tartalmaz. Mint számlabefogadó, a passzív időbeli elhatárolások, szállító kötelezettségek vagy nem számlázott szállítások között mutassuk ki a számlákat?

Költségek passzív időbeli elhatárolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésünk az év végi közüzemi számlák könyvelésével kapcsolatos. Mikor kell passzív időbeli elhatárolásként könyvelni? Például az áramszámlánk: Számlázott időszak: 2019.12.01–2019.12.31 (minden számlázott tétel a 2019 évet érint)i Számla kelte: 2020.01.10 Teljesítés időpontja (áfa): 2020.01.27 Fizetési határidő: 2020.01.27 Hogy kell helyesen könyvelni? (Mérlegfordulónap 2019.12.31., mérlegkészítés dátuma 2020.03.31.) a) 2019 évre költség és szállítói tartozásként, áfalevonás 2020.01.27. vagy b) 2020 évre szállítói tartozás és 2019 évre passzív időbeli elhatárolással a költséget? Köszönettel!

Mezőgazdasági géptámogatás könyvelése Kérdés

T. Címzett! Az alábbi kérdésem lenne: Egy kft. (kettős könyvvitelt vezet) a Vidékfejlesztési Program Irányító hatósága által 2016.11.08. napján kiadott Kertészet korszerűsítése – kertészeti gépbeszerzés támogatása című VP2-4.1.3.5-16 kódszámú felhívása alapján gépbeszerzéshez támogatást nyert. Kérdésem, hogy a kft. által elnyert és megkapott géptámogatást a tőketartalékba vagy egyéb bevételként (és passzív időbeli elhatárolásként) kell könyvelni? 2019.07.15. Válaszukat előre is köszönöm.

Jelzálogjog Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság ingatlanán tagi hitel fejében jelzálogot alapított az egyik tulajdonos. A jelzálogjogot fel kell-e venni a könyvekbe, szemben a bevételek passzív időbeli elhatárolásával, majd amortizálni, s az amortizációval párhuzamosan a passzív időbeli elhatárolást feloldani? Köszönöm válaszukat.

Passzív időbeli visszavezetés elévülés miatt Kérdés

2005. évben a tulajdonos új gyártási eljárást szabadalmaztatott. A hasznosítási szerződés szerint díjazás illette meg az új eljárás miatt elért többlethozam alapján. A kiszámított szabadalmi díjak évenként elhatárolásra kerültek mint szerződés alapján járó kötelezettség. A tulajdonos ezekre a díjakra azonban nem tartott igényt, az azóta is (utolsó elhatárolás 2010-ben történt) a passzív időbeli elhatároláson van nyilvántartva. Ebben az esetben beszélhetünk-e elévülésről, és milyen adóvonzatai vannak a passzív időbeli feloldásának?

Tartós bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, amely 4 évre tartósan bérbe vesz egy autót. A 4. év elején egy nagyösszegű induló bérleti díjat kell fizetnie, majd havonta kedvezményes bérleti díjat. A 4. év után a bérlő joga a vevő személyének kijelölése. Az induló bérleti díjat a passzív időbeli elhatárolások között tartja nyilván, és a bérleti időszak alatt arányosan oldja fel. 2,5 év eltelte után már nem szeretné tovább bérelni, a bérleti jogot egy másik cégnek adja át, aki fizeti tovább a havi kedvezményes bérleti díjat a 4. év végéig. A vevőkijelölési jogot is átengedi az új bérlőnek, a bérbeadó beleegyezésével. Kérdésem, hogy a passzív időbeli elhatárolások közül eredmény terhére elszámolható-e a 1,5 éves bérleti díj arányos része? Az új bérlőre át kell-e terhelni az elhatárolásban nyilvántartott összeget? Felmerülhet-e, hogy az új bérlő kártérítés formájában fizeti ki a régi bérlőnek a fennmaradó induló bérletidíjrészt? Mi a helyes elszámolása az ügyletnek a régi bérlő és az új bérlő könyveiben? Válaszát előre is köszönöm!

Támogatás-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A támogatás elszámolásában kérem segítségét abban az esetben, ha a támogatást telephely vásárlására kapta a cég. Aktiválva lett az ingatlan 7 millió 150 ezere forint értékben (a támogatást ennek figyelembevételével kapta a cég, a támogatás intenzitása a támogatási szerződés szerint 44,99 %), majd az illeték is aktiválásra kerül 206 ezer forintt értékkel. 3 millió forint maradványérték lett elhatározva, így a számviteli törvény szerint az értékcsökkenés alapja 4 millió 356 ezer forint lesz.A társasági adó törvény szerint 7 millió 356 ezer forint. Kérdésem, hogy a passzív időbeli elhatárolásból a rendkívüli bevételbe milyen összeget vezethetek vissza évenként: a számviteli törvény szerint elszámolt értékcsökkenés szorozva a támogatási intenzitással, vagy a Tao-törvény szerinti értékcsökkenés szorozva a támogatási intenzitással, vagy a támogatási szerződés szerinti érték alapján számított értékcsökkenés szorozva a támogatási intenzitás?

Bevétel passzív időbeli elhatárolása - kiva Kérdés

A kiva időszak előtt elhatárolásra került bevétel, aminek a kiadásai folyamatosak - a kiva törvény melyi paragrafusa vonatkozik ennek elszámolására, rendezésére? Esetleg a maradék bevételt tovább tudom-e vinni a következő évekre?

Időbeli elhatárolás Kérdés

Szerződés szerint tárgyévben el kell végezni egy mérnöki szolgáltatást. December elején a cég kiszámlázza és a szolgáltatást igénybe vevő ki is fizeti. Közben problémák merülnek fel és a szolgáltatás nem kerül teljes mértékben elvégzésre, amiről jegyzőkönyv készül. A munka a következő évben elkészül. Jogszerű-e a nem teljesített részre eső (tételesen kimutatható) bevételnek a passzív időbeli elhatárolása. Köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautó magánhasználat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkaviszony létesítése hajléktalan személlyel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Több munkáltató által történő foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs