142 találat a(z) pótszabadság cimkére

A szabadság mértéke, kiadása próbaidő, felmondás és leállás alatt Cikk

Kit, hány nap szabadság illet meg? Ki dönthet a szabadság időpontjáról? Hogyan adható ki a szabadság próbaidő, felmondás, keresőképtelenség, illetve leállás idején? Összefoglaltuk.

Szigorú szabályok: így lehet fiatal munkavállalókat dolgoztatni Cikk

A nyári szünidő beköszöntével aktuális kérdés a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozás. A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk a foglalkoztatásuk során az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel (munkaidő, pihenőidő, szabadság, munkavédelmi szabályok).

Szabadságolás: ez nyomaszt minden második magyar dolgozót Cikk

Milyen szankciókkal kell szembenézniük a munkáltatóknak, ha nem adják ki a dolgozóik részére járó szabadságnapokat? Minden második dolgozóval előpfordult már, hogy csak papíron ment szabadságra, két százalék pedig egyáltalán nem pihent – derül ki a Profession.hu felméréséből. Ennek nyomán cikkünkben körüljárjuk az irányadó szabályokat és a megsértésük esetén követendő eljárásokat.

Munkaviszony megszűnésekor pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha megszűnik egy munkavállaló munkaviszonya, mondjuk január 31-én, akkor arányosítani kell a szabadságát, amit vagy kivesz, vagy kifizetünk. De mi a teendő a gyerekek után járó pótszabadsággal? Azt is ki kell adni, vagy továbbviheti? Válaszát köszönöm!

Apák pótszabadsága – hamarosan lejár a határidő! Cikk

A gyermek születése esetén öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság illeti meg az apát, melyet legkésőbb a szülést követő második hónap végéig kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni.

Bennragadt szabadság átvitele a következő évre Cikk

Négy esetben áttolható a tárgyévi megmaradt szabadság, illetve annak meghatározott része a következő évre - írja a figyelo.hu.

Pótszabadság: kinek, mennyi jár? Cikk

Pótszabadság jár az életkor alapján, gyermek születése és egészségkárosító munkahely esetén is. Mikor, mennyi? Összefoglaltuk.

Gyermek után járó pótszabadság Kérdés

e, vagy csak házastársak között? Csak saját gyermekre vagy a közösen nevelt gyermekre is vonatkozik?Köszönöm:Tekeli Tímea

Apák pótszabadsága 2013-ban Cikk

Napi 12 órás munkarend esetén hogyan kell kiadni gyermek születése esetén az apának az 5 nap pótszabadságot? Olvasói kérdésre, az Adózóna munkajogásza, dr. Hajdú-Dudás Mária válaszol.

Közalkalmazottak szabadsága Kérdés

48 éves családtagomnak eddig évi 30 nap alap- és pótszabadság járt. Munkahelye megszűnése után közalkalmazottként talált állást magának, ahol most szembesítették azzal, hogy hiába az egyetemi végzettsége miatti H fizetési osztálya, az 1. fizetési fokozat miatt csak az évi 21 napos alapszabadság jár neki, pótszabadság nem, mivel a közalkalmazottak jogállására vonatkozó törvény felülírja a Munka Törvénykönyve vonatkozó rendelkezéseit. Lehetséges volna, hogy valakinek 2 gyermek felnevelése után csak annyi szabadság járjon, mint egy pályakezdőnek, csak azért, mert egyik állami munkahelyről egy másikba került kényszerűségből? Én eddig azt gondoltam, hogy a közalkalmazottakat az állam pozitívan diszkriminálja az alacsonyabb fizetések miatti részleges kompenzációként, de hogy a valóságban ennek pontosan az ellenkezője történik, az sokkoló. Önök szerint nincs megoldás?

Gyerekszabadság apa gyermeke után Kérdés

Jár-e gyermek utáni pótszabadság a feleségnek, ha a közös háztartásban nevelt gyermek a férj előző házasságából származik? Saját közös gyermekük nincs, a feleségnek nincs korábbról gyermeke.

"Fogyatékos" gyermek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő!A január 1-től hatályos Munka Törvénykönyvének rendelkezései nem egyértelműek számomra. A MT 118.§ (2) szerint: Az (1) bekezdés szerinti pótszabadság fogyatékos gyermekenként két munkanappal nő, ha a munkavállaló gyermeke fogyatékos. A "fogyatékos" fogalmát azonban a MT nem tisztázza. A Családok támogatásáról szóló törvényben már a "tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos" szókapcsolat szerepel, s egyben szabályozzák, hogy a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról külön rendeletet hoznak. Az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendeletben azonban számomra teljesen összemosódik a tartósan beteg, illetve a fogyatékos fogalma a jogok és járandóságok tekintetében.A kérdésem tehát: Azon gyermek után, aki tartósan beteg (betegsége szerepel a feni rendelet mellékletében, illetve a megfelelő orvosi igazolásokkal rendelkezik, továbbá emelt összegű családi pótlékra jogosult) jár-e a 2 nap pótszabadság?Köszönöm!

Apák pótszabadsága: ki fizeti a távolléti díjat? Cikk

A korábbi Mt. 138. §-a a gyermeke születésekor az apának 5 nap munkaidő kedvezményt biztosított, melynek költségét teljes egészében megtérítette a munkaadó számára. Az új Mt. ezt a kedvezményt nem pótszabadságként, hanem munkaidő kedvezményként kezeli, nem tartalmazva utalást az kapcsolatos költségek megtérítésére, ezért sokan joggal gondolhatták azt, hogy ez a teher immár – a többi pótszabadsággal megegyezően – teljes egészében a munkáltatóra hárul. Utánajártunk.

Mikortól jár pótszabadság a szülőknek? Cikk

A gyermekek után járó pótszabadság mikortól jár mindkét szülőnek? Olvasói kérdésre dr. Hajdú-Dudás Mária munkajogász válaszol.

A gyerekek után járó pótszabadság Kérdés

A gyermekek után járó pótszabadság mikortól jár mindkét szülőnek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs