166 találat a(z) pótlék cimkére

Munkaidőkeretben foglalkoztatottak pótlékai Kérdés

Tisztel Szakértő! Ügyfelünk két kiskereskedelmi egységet üzemeltet, munkavállalói között vannak közeli családtagok és független személyek is. A hét minden napján nyitva vannak 7 és 20 óra között (munkaszüneti napokon is, ekkor csak közeli családtagok vannak a boltokban). Kérdésem, hogy munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén milyen pótlékok illetik meg a dolgozókat? Kell-e pótlékot fizetni 1) vasárnapi munkavégzés miatt, 2) munkaszüneti napon történő munka végzés esetén, illetve a 3) 18-20 óra közötti időszakokra, netán bármely más, a felsorolásból kimaradt időszakra? Válaszát köszönöm.

Heti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném szíves tájékoztatását kérni: Egy fogadó, amelynek fő tevékenységi köre 56.10 éttermi, mozgó vendéglátás, illetve 55.90 egyéb szálláshely szolgáltatás, működési engedélye szerint főszezonban – június 16. és szeptember 1. között: Hétfőtől csütörtökig: 08:00 – 20:00 Péntek: 08:00 – 21:00 Szombat: 08:00 – 21:00 Vasárnap: 08:00 – 20:00 Szeptember 1. és június 15. között: Péntek: 12:00 – 20:00 Szombat: 08:00 – 21:00 Vasárnap: 08:00 – 20:00 között tartja nyitva éttermét. Milyen típusú munkaszerződéssel foglalkoztathatók az étterem működtetésében résztvevő dolgozók, milyen időbeosztásban, illetve kell-e munkabérpótlékot fizetni részükre? Köszönöm válaszukat!

Így kell kimatekozni a távolléti díj összegét. Példákkal Cikk

Bár a munkavállaló csak 3 napig volt szabadságon, mégsem egyszerű kiszámolni, hogy milyen összegű távolléti díjra jogosult: meg kell határozni az esedékesség időpontját és kalkulálni kell bizonyos bérpótlékokkal is. Cikkünkben az 1 napra és 1 órára járó havibér, valamint a bérpótlék alapjának meghatározásáról is szó lesz.

Órabér megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kereskedelmi vállalkozás napi nyitvatartási ideje 14 óra, és hétvégén is üzemel. Az alkalmazottak napi 8 órára vannak bejelentve, és foglalkoztat alkalmi munkavállalókat is. Az órabért úgy állapítja meg, hogy a minimálbér garantált óradíja az alap és erre átlagosan 20 százalék pótlékot ad óránként. Minden ledolgozott órára megfizeti az emelt órabért és a munkaszerződésbe beleírja, hogy az emelt díj magában foglalja a pótlékokat is, délutánra és hétvégére egyaránt, függetlenül a beosztástól, ezt mindig a ledolgozott órára kapja meg a munkavállaló. a heti legalább 1 nap szabadnapot mindig biztosítja. Kiszámolta, hogy ez a 20 százalék tényleg takarja átlagosan a műszakpótlékot és a hétvége után járó pótlékot. Kérdésem, hogy megfelel-e így a jogszabálynak, vagy kötelező számfejteni külön a pótlékokat az alkalmazottnak és az alkalmai munkavállalónak is? Ha kereskedelmi végzettsége nincs a munkavállalónak, de gyakorlata van, akkor, ha a betöltendő munkakőr garantált bérre kötelezett, tehát kellene a szakképesítés, akkor a garantált bért, vagy az alap minimálbért kell kötelelzően fizetni neki?

Távolléti díj számítása pótlékokkal Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az, hogy a távolléti díj számítása során a megelőző 6 hónapban kifizetett pótlékok esetén csak a "teljes" hónapban kifizetett pótlékot lehet figyelembe venni, vagy a töredék hónapot is? Konkrétan munkavállaló belépett 2017.07.21., szabadságra ment 2017.09.08-án. A szeptemberi távolléti díj számítása során figyelembe vehetem a 07.21 és 08.31. között kifizetett pótlékokat, vagy csak az augusztus hónapra járót?

Bírságok, pótlékok: az NGM szerint engedékenyek voltak Cikk

Tegnap nyújtotta be a gazdasági tárca az adózás rendjét meghatározó törvényjavaslatot. Ha a parlament megszavazza, új korszak kezdődhet jövőre az adózásban, ahol az adóhivatal számos, Európában is példaértékű szolgáltatással segíti az adózókat. Így egyszerűbb, könnyebb és még inkább ügyfélbarát lesz az adózás.

Pótlékátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pótlékátalány munkaszerződésben történő pontos meghatározásában szeretném a segítségét kérni. A cég teherautósofőröket alkalmaz, a szerződésben, amit a dolgozók aláírnak az alábbi szerepel: „…….gépkocsivezető munkakörben (FEOR'08: 8417) alkalmazza és alapbérként részére bruttó 161 000 Ft havibért fizet. Munkavállaló alapbére: 130 000 Ft + 31 000 Ft pótlékátalányból tevődik össze. A pótlékátalány magába foglalja a műszakpótlékot, az éjszakai, valamint a vasárnapi pótlékot.” A teherautósofőröknek nem kell megadni a garantált bérminimumot, ezért az alapbér megfelel a törvényi előírásnak, de a pótlékátalány ily módon való feltüntetése szabályos? Meg kell-e határozni, hogy pontosan melyik pótlékra mennyi pótlékátalányt számolunk? Köszönettel: Viktória

Azt a mindenit! 1,2 milliárd forinttal lóg a NAV-nak egy budapesti lakótelepre bejelentett adózó Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók legfrissebb listáját, amelyen összesen kilencven név szerepel.

Ki dolgozhat október 23-án? Ennyi a díjazás Cikk

Közeledik október 23-a, amely nemzeti ünnep. Ez az ünnepnap ráadásul általános munkarend szerinti munkanapra esik azaz, hétfőre. Ennek pedig a munka díjazásával összefüggésben jelentősége van. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb munkajogi tudnivalókat, melyeknek nem ismerete gyakran jogvita forrása.

Pótlékok a készenléti jellegű munkakörben Kérdés

Tisztelt Szakértők! Vállalkozásunknál a portásokat készenléti jellegű munkakörben dolgozó munkavállalónként szeretnénk foglalkoztatni. Két kérdés merül fel ezzel kapcsolatban: 1. A munkában töltött időnek ebben az esetben is a munkanapok száma * 8 órának kell lennie? Lehet-e Kell-e alkalmazni az ő esetükben a munkaidőkeretet? Ha munkaidőkeret, akkor ebben az esetben is a 4 havi elszámolás a maximum? 2. Milyen pótlékot kell részükre megfizetni (éjszaka, vasárnap, fizetett ünnep...)? Általában 12 órát dolgoznak és 24 órát pihennek. Köszönöm válaszukat!

Munkanap-áthelyezés Kérdés

Cégünknél az áramszolgáltatás karbantartás miatt szünetelni fog az egyik munkanapon, ezért ezt a munkanapot egy szombati napon szeretnénk ledolgoztatni. A kérdésem, hogy a munkáltató ezt egyoldalúan megteheti-e, ilyen esetben a szombati munkanapra kell-e a hétvégi pótlékot fizetni, illetve mennyivel hamarabb szükséges a munkavállalókat tájékoztatni erről? Válaszukat nagyon köszönöm-

Munkaidőkeret, szombati munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaidőkeretben, gépjárművezetői munkakörben foglalkoztatott munkavállaló szombati munkavégzése esetén kell valamilyen bérpótlékot fizetni? Köszönöm.

Sportolók pótlékelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésre keresem és kérem a válaszukat. 1. Sporttevékenységet végző kft.-ben alkalmazott sportolók alkalmazhatják-e az ekho szabályai szerinti adózást? 2. A sportolók munkaidő-beosztás és munkaideje nem szabványos. Részükre milyen módon lehet alkalmazni a munka törvénykönyve 145. §-a szerinti pótlékátalányt? Milyen dokumentáció, illetve elszámolás szükséges a helyes alkalmazás érdekében? A munkaszerződésben elég-e rögzíteni, hogy a munkabér tartalmazza a pótlékokat. Nevesíteni szükséges-e az e rendszerben elszámolni kívánt pótlékokat? Milyen munkaidő-nyilvántartást kell ez esetben vezetni? Tisztelettel várom válaszukat!

Augusztus 20-ai munkavégzés Kérdés

Vállalkozásunk nagy üzemi gépek szállításával, mozgatásával foglalkozik. A megbízatás augusztus 19-22-éig tart, a dolgozók vállalták, hogy augusztus 20-án dolgoznak. Milyen jogcímen dolgozhatnak és mennyi bér kell részükre kifizetni?

Változó pótlék- és bírságszabályok az új törvény tervezetében Cikk

Módosulnának a bírságszabályok és új szolgáltatásokat nyújtana a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adózás rendjéről szóló új törvény nyilvánosságra hozott tervezete szerint. Megszűnne az adószám-felfüggesztés, bevezetnék a feltételes adóbírságot. A tervezet még bő két hétig véleményezhető.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs