166 találat a(z) pótlék cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás május elsején Kérdés

Tisztelt Cím! Egy nonprofit kft. működteti a piacot az egyik településen. Keddi és szombati napokon van piac. Május elseje keddre esik. Amennyiben május elsején is lesz piac, akkor az egyszerűsített foglalkoztatott dolgozónak mennyi bért kell adni? Egyszer megkapja a rendes fizetését a ledolgozott órákra. Az ünnepnapon végzett munkára a 100 százalékos pótlékot meg kell fizetni. Ezen kívül kell-e még valamilyen juttatást fizetni a dolgozónak? Vagy a dupla bért kell csak kifizetni? Válaszukat előre is köszönöm! üdvözlettel: Anikó

Discóban foglalkoztatott alkalmi munkavállaló és részmunkaidős bérpótléka Kérdés

Másodállású, discót üzemeltető egyéni vállalkozó heti 7 órában alkalmaz 1 fő részmunkaidős alkalmazottat, valamint szombat este 10 órától vasárnap reggel 5-ig 5 fő alkalmi munkavállalót. Van-e korlát ez esetben az alkalmi munkavállalók számára tekintettel, kell-e éjszakai, illetve vasárnapi pótlékot fizetni? Ha igen, akkor a mentesített keretösszeg is eszerint növekszik, vagy már be kell vallani az 1349 forint/óra feletti összeget?

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A külföldi kiküldetés és a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás összefüggéseire keresem a választ, ebben kérném a segítségét. Munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállaló esetében a külföldi kiküldetés beleszámít a munkaidőkeretbe? Ha igen, akkor csak a ténylegesen munkavégzéssel töltött idő? Ennek dokumentálása milyen módon történik, elég a jelenléti ív? Ilyen esetben az esetlegesen felmerülő műszakpótlékok is járnak a kiküldetés idejére? Válaszát köszönöm!

Távolléti díj számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Üzleteinkben dolgozó eladóink alapbérükön felül (ez kb. bruttó 200 000 Ft) teljesítményüktől függően mozgóbérben is részesülnek. Ez mindig utólag kerül elszámolásra és teljesítménytől függően 0-tól akár kb. bruttó 150 000 Ft-ig terjedhet az értéke. A dolgozók ezen felül vasárnapi pótlékban és a munkaidőkeret végén – amennyiben túlórájuk keletkezett – túlórapótlékban részesülnek. A kérdésem az lenne, hogy távolléti díj számításánál a mozgóbért is figyelembe kell venni, vagy csupán a pótlékokat. Megtisztelő válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Távolléti díj számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk végkielégítést fizetne. A munkavállalók az alapbéren felül kaptak sugárveszélyes munka miatti pótlékot is. A kérdésünk az, hogy a végkielégítés havi összegének meghatározásakor az alapbéren felül a sugárveszélyes munkavégzésre fizetett pótlékot is figyelembe kell venni, vagy csak a műszakpótlékokat?

Kötetlen munkarend, rendkívüli munka díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik dolgozó kötetlen munkarendben dolgozik, viszont felmerült egy projekt munka, amibe szeretnénk bevonni őt is. Megállapodásunk alapján a következő hónapokban havi egy hétvégét dolgozna ezen a feladaton, szombaton és vasárnap 8 és 4 órában. Ezt a munkát külön díjaznánk természetesen. Megállapodhatunk erről a dolgozóval vagy elég egy túlóra elrendelő? Ez esetben a kötetlen munkarendje ellenére értelmezhető a rendkívüli munkavégzés, és fizethetek túlórát ezen napokra? Elvileg nem értelmezhető a kötetlen munkarendnél a pihenőnap. De ebben az esetben pihenőnapnak kell tekintenem a szombatot és vasárnapot nála, és 100 százalék pótlékot kell adnom, vagy mehet 50 százalékkal? Illetve kell vasárnapi pótlékot fizetnem? Köszönöm a segítségét!

Munkaidőkeret Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: Egyhavi munkaidőkeretben, megszakítás nélküli [(4+1; 4+1; 4+2), (heti 40 óra), A,B,C,D műszak)] munkarendben, foglalkoztatott munkavállalók esetén a leírtak alapján mi a helyes bérszámfejtés. A munkáltatónál nincs kollektív szerződés, irányadók az Mt. rendelkezései. Bérezés / havibéres: Alapbér + mindenórára vetített 30 százalékos fix műszakpótlék = havi bruttóbér. Gyakorlati példa: Általános munkarend szerint 2018. február hónap 20 munkanapból és 8 pihenőnapból áll. A munkarendből adódóan van olyan műszak, ahol a példánál maradva a 8 pihenőnap helyett 7 pihenőnap van kiadva, így 21 munkanapot, munkaidőkeret alapján 160 óra helyett 168 órát dolgozott a munkavállaló. Helyesen járok-e el ebben az esetben, ha a munkaidőkeret és a ténylegesen ledolgozott idő közötti különbséget (8 óra – túlóra) a heti pihenőnapra vonatkozó 100 százalékos pótlékkal számolom el a munkavállalónak? A további kérdésem, hogy a munkáltató jogszabályszerűen jár-e el, hogy csak 7 pihenőnap kerül kiadásra a 8 helyett? Az Mt.-t tanulmányozva, jól értelmezem-e, hogy az általános munkarend szerinti pihenőnapot ki kell adni, de a fent leírt munkarend szerint is a 8 pihenőnapot a tárgy hónapban ki kell adni és abból 1–nek kell vasárnapra esni? Várom gyors válaszát. Üdvözlettel: VM

Vezető beosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Igaz az, hogy a belső ellenőrzési vezető pozíció vezető pótlékkal és pótszabadsággal is jár? Ha igen, akkor közép- vagy felsővezetőnek számít? Hol találunk erre vonatkozó szabályt/leírást vagy valamilyen "magyarázatot"? Illetve, ha jár pótlék, akkor az visszamenőleg kérhető/adható? Nagyon köszönöm segítő válaszát!

Alkalmi munka pótlékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdést tettem fel az alkalmi munka pótlékaira vonatkozóan, melyre választ is kaptam az alábbiak szerint: http://adozona.hu/kerdesek/2018_2_14_Alkalmi_munka_potlekai_hxn Megköszönve eddigi segítségét, kérem még a további felmerült kérdésemet is szíveskedjen megválaszolni: abban az esetben ha a munkavállaló készenléti munkakörben ( recepciós, portás, vagyonőr) van foglalkoztatva alkalmi munkára, ilyen esetben a munka törvénykönyve 117. § engedélyezi a napi 12 órás munkavégzést, tehát ezekben az eseteben is el kell számolni 8 óra után pótlékot a munkavállalónak vagy elegendő az alapbér számfejtése? Segítségét előre is köszönjük.

Alkalmi munka pótlékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: szóbeli megállapodás alapján létrejött 12 órás egyszerűsített foglakoztatás esetében, amennyiben ez a munkavégzés 12-24 óráig tart, 8 óra után jár pótlék (50%)? Illetve ebben az esetben jár 15% éjszakai pótlék is, mivel a munkavégzés 22 óra után is tart és meghaladta az 1 órát? Van olyan eset, amikor nem kell az alkalmi munkavállaló számára 12 órás munkavégzésnél pótlékot számolni? Válaszát köszönöm.

Elmaradt munkabér sorsáról döntött a Kúria Cikk

Nem fizetett pótlékokat több munkavállalójának a munkáltató, majd a bizonyítékok elvesztésére hivatkozva próbálta megúszni a költségeket. A Kúria azonban másként ítélte meg az ügyet.

Vasárnapi ünnepnap Kérdés

Tisztelt Cím! Arról szeretnék tájékoztatást kérni, hogy amennyiben egy ünnepnap vasárnapra esik és rendeltetésszerűen nyitva van a munkahely, akkor a munkavállaló 100 százalék vagy 200 százalék pótlékra jogosult? Válaszukat előre is köszönöm.

Nem kapták meg a pótlékukat – beteget jelentettek Cikk

Több ezer rendőr jelent beteget Puerto Ricón, mert nem kapták meg a szeptemberben tomboló Maria hurrikán nyomán a helyreállítási munkálatokban vállalt túlórázás után járó pótlékokat – jelentette szerdán az AP amerikai hírügynökség.

Fizetett ünnepen való munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Egy órabéres dolgozó műszakja 2017. október 23-án 17:50-től 5:50-ig tartott volna, de a fizetett ünnep miatt nem kellett munkát végezzen. A munkáltató az eredeti beosztástól eltérve behívta rendkívüli munkavégzésre, helyette másik pihenőnapot nem adott. A munkaidő 2017. október 23-án 23:59-től 2017. október 24. 06:02-ig tartott. Milyen pótlékok járnak erre az időszakra? Kell-e, ha ha igen, akkor hány órára kell fizetett ünnepre távolléti díjat elszámolni a dolgozónak? Válaszukat előre is köszönöm!

Betegszabadság számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogy a betegszabadság alapjául szolgáló bérbe beletartóznak a pótlékok is, vagy csak az alapbér? Jelenleg rendelkezem egy 200 000 forintos bruttó alapbérrel, amire minden hónapban megkapom a megfelelő műszakpótlékot, vasárnapi pótlékot stb. Munkáltatóm szerint csak az alapbér válik a 15 nap betegszabadság alapja. Ha a pótlékok is beleszámítanak, akkor egy novemberi betegség esetén, mely hónapok pótlékait kell még figyelembe venni? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs