192 találat a(z) pótlék cimkére

Túlórapótlék Kérdés

A munkavállaló október 23-án 12 órát dolgozott. Mennyi túlórapótlék illeti meg?

Készenlét pótlékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. Van egy vállalkozás, amely az országos elektromos hálózat hibajavításával foglalkozik a megbízó cég telefonos értesítése alapján. A telefont egy kolléga kezeli éjjel-nappal, illetve hétvégén is. Ő értesíti a dolgozókat, hogy hol és milyen hibát kell kijavítani. Az nincs meghatározva, hogy a telefonos kolléga helyileg hol tartózkodjon, tehát szerintem készenlétről van szó. Ez a munka benne van a munkaköri leírásában is, amikor munkaidőben van és akkor érkezik telefonos megkeresés. Ha napi 8 órát dolgozik 5/2-es munkarendben, akkor készenlét mennyi időre rendelhető el? Kell-e munkaidőt megállapítani? Hogyan állapítható meg az elvégzett munkára számító idő? Milyen pótlékot kell számfejteni? A másik kérdésem az, hogy azok a dolgozók, akik részt vesznek a hiba kijavításában, azok milyen elbírálás alá esnek? Mit kell számfejteni? A tényleges munkavégzés időtartama kimutatható, de a készenlétet mennyi időre lehet elrendelni? Milyen pótlékokat kell számfejteni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel!

Foglalkoztatás készenléti jellegű munkakörben: munkaidő, bér, pótlékok Cikk

Mennyi legyen a cég által alkalmazandó éjjeliőrök legkisebb bére, milyen pótlékokat kell fizetni nekik? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Pótlékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy élelmiszerboltban dolgozó alkalmazottak a munkaszerződésben szeretnének rögzíteni a pótlékok helyett egy alapbért. Ez lehet a garantált bérminimum, azaz 195 000 Ft minden hónapban, akkor is, ha esetleg nem dolgozza le az adott hónap munkanapjait vagy mindenképp órabérben kell megállapodni és a garantált bérminimum lehet az alapja, vagy a pótlékok miatt több kell hogy legyen? Mivel a bolt este 20 óráig van nyitva. Tehát, ha egy munkavállaló egy hónapban 145 órát dolgozik, csak akkor is adható neki a 195 000 Ft munkaszerződés szerinti bér és akkor is annyi jár, ha esetleg abban a hónapban 195 órát dolgozott? Vagy a munkaszerződést órabérben kell meghatározni vagy havibérben? S a pótlékok miatt több kell hogy legyen a garantált bérminimum miatt? A cég nem szeretne a pótlékokkal foglalkozni s erre keresnek megoldást. Előre is köszönöm válaszukat.

Munkaszüneti napi pótlék éjszakás műszakban, hónap utolsó napján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságnál a dolgozók 3 műszakban dolgoznak, az éjszakás műszak 22-06 óra közötti időszak. Kérdésem az lenne, hogy azoknak a dolgozóknak, akik április 30-án 22 órától május 1-jén 6 óráig dolgoztak, kell-e (kellett volna-e ) számolni munkaszüneti napi pótlékot? A Mt. 87. § (1) szerint munkanap: a naptári nap vagy megszakítás nélküli huszonnégy óra, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra is beosztható. Úgy gondolom, hogy rájuk a megszakítás nélküli 24 órás munkanap vonatkozik, vagyis április 30-án 22 órától május 1-jén 22 óráig. Viszont arra már nem találok iránymutatást, hogy ez a 24 óra április 30-hoz tartozik, és erre a 8 órára egyáltalán nem kell munkaszüneti napi pótlékot számolni, vagy május 1-jéhez tartozik, és a teljes 8 órára jár a pótlék. A Mt. 87. § (2) szerint a 7 és 22 óra közötti időtartamot mindenképpen munkaszüneti napnak kell tekinteni, de a dolgozók csak reggel 6-ig dolgoztak. Ha kellett volna munkaszüneti napi pótlékot számolni, akkor azt önellenőrzés keretében tehetem meg, vagy a következő havi számfejtéskor, pluszba kell számolni, és a járó bérrel együtt kifizetni? Kérném szépen a segítséget a leírt probléma megoldásában. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Bodnár Ildikó

Pótlék számfejtése Kérdés

Társadalmi közszükségletet kielégítő vállalkozó havi munkaidőkeretben alkalmazza dolgozóit. Vasárnapi, illetve ünnepnapi munkavégzés is van. Az Mt. 101. § (1) bekezdés g) pont alapján vasárnapra rendes munkaidő beosztható, illetve az Mt. 102. § (2) bekezdés alapján munkaszüneti napra is rendes munkaidő beosztható a munkavállaló számára. Kérdésem, hogy a vasárnapi, illetve ünnepnapi munkavégzésre pótlékot nem kell számfejteni, mivel rendes munkaidőben beosztható?

Egyszerűsített foglalkoztatás bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idényjellegű munka esetén alkalmazunk egyszerűsített foglalkoztatásban munkavállalókat. Napi bejelentéssel jelentjük be őket, mert nem garantált, hogy a következő napon is megjelennek munkakezdéskor. A munka általában 3-6 napig tart, de előfordul, hogy hétvégére esik. A hétvégi napokra kell-e valamilyen pótlékot fizetni az idénymunkásnak? Továbbá, mivel bizonyos esetekben teljesítményalapú a bérezés, előfordul, hogy valaki a kötelezően fizetendő bér dupláját is megkeresi, valakinek viszont a bére nem éri el a kötelezően fizetendő minimumbért. Ez problémát jelent-e? Ki kell-e minden esetben fizetni a kötelezően fizetendő minimumbért az idénymunkás munkavállalónak?

Pótlékátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne. Dolgozóink esetenként szombaton és vasárnap is dolgoznak, vendéglátóhelyet és élelmiszerboltot üzemeltetek. A hétvégi pótlék számítása bonyolultnak tűnik, ezért van-e rá lehetőségem, hogy pótlékátalányt alkalmazzak, amit a munkaszerződésbe is foglalok? Nem szeretnék munkaidőkeretet és elszámolási időszakot bevezetni. E bevezetése nélkül van-e lehetőség a pótlékátalány alkalmazására. Ehhez kapcsolódó kérdésem még, hogy mi alapján számítsuk ki a havi pótlékátalányt? Van-e valami más szabály arra vonatkozóan, hogy mikor alkalmazhatok a hétvégi pótlék helyett átalányt? Válaszát előre is köszönöm!

Egyetemista foglalkoztatásának különös esete: többet is dolgozna, ha ráérne Cikk

Szervizt üzemeltető kft. egyetemista munkavállalót foglalkoztat, időkeretben. Napi 4 órára van bejelentve és heti 20 órát dolgozik, egyenlőtlenül elosztva, ahogy az ideje engedi. Felmerült, hogy néha szívesen dolgozna többet, és igény is lenne a munkájára, de nem 50 százalékos túlórapótlék mellett, hanem normál fizetéssel szeretné fizetni a munkáltató a plusz óráit. Milyen foglalkoztatási formában lehetne őt alkalmazni, hogy a folyamatosan változó munkája alapbérként, pótlék nélkül legyen kifizethető? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám munkajogász szakértőnk válaszolt.

Munkaidőbeosztástól eltérő rendkívüli munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállaló munkaideje 8 órakor kezdődik, és 16 órakor fejeződik be. A munkáltató a tárgynapi munkavégzés megkezdése előtti napon egyoldalúan utasítja a munkavállalót, hogy a másnapi (hétköznapi) munkavégzést 9 órakor kezdje meg, és 17 órakor fejezze be. (A munkaidőbeosztás módosítását nem kérte a munkavállaló.) Milyen díjazásra jogosult a munkavállaló a tárgynapon a 8 és 9 óra, valamint a 16 és 17 óra közötti időtartamra? Köszönettel.

Nyugdíjas-szövetkezeti tag adózása Kérdés

77 éves nyugdíjas vagyok. A tavalyi év folyamán beléptem egy nyugdíjas-szövetkezetbe, amely decemberben kiközvetített egy céghez. Napi 6 órás munkaviszonyban dolgozok, heti 2 szabadnappal, az órabérem 1000 forint, melyből a szövetkezet 150 forintot levon. Kérdésem: a nyugdíjas-szövetkezetnek az átutalt fizetésből kell-e adóelőleget levonni, illetve mivel korbetöltött vagyok, hogyan kell majd adóznom? A tavalyi évben 13 napot dolgoztam, a fizetésemet 2019. január 12-én kaptam meg. Ennek a jövedelemnek, mivel 2018-ra vonatkozik, 2019-ben kell rendezni az adóvonzatát, vagy a kifizetés dátuma a mérvadó, és 2020-ban kell rendezni? Másik kérdésem az lenne, hogy ha a megállapodás szerint a heti 2 szabadnap nem kerül kiadásra, végigdolgoztam a hetet, szombaton és vasárnap is 6 órás időtartamban, a hétvégére is ugyanannyi fizetés illett meg, vagy eltérő fizetés (pótlékkal növelt vonatkozik erre az időszakra? Köszönöm tájékoztatásukat.

Egyszerűsített foglalkoztatás – pótlékok Kérdés

Kft. egész évben nyitva tartó hotelt üzemeltet. A dolgozók szabadságolása és betegsége, valamint átmeneti létszámhiánya miatt alkalmi munkavállalók segítségével oldja meg a nagyobb forgalmú időszakokat. Jellemzően hétvégén és ünnepnapokon dolgoznak a "beugrók". Eddig a Mt.-t alkalmazva hétvégére és ünnepnapra is dupla bért fizettünk, valamint bérpótlékot is. A 2018.12. 07-én megjelent cikkben azt olvastam, hogy délutáni pótlékot nem kell fizetni, valamint ünnepnapra jár csak a +100 százalék. Jól értelmeztem?

Hétköznapi és hétvégi ügyelet bérszámfejtése: ezek a pótlékok Cikk

Milyen pótlékokat kell figyelembe venni ügyelet bérszámfejtésénél? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Ügyelet bérszámfejtés Kérdés

Heti 40 órás munkaviszony munkaóráinak letöltésén felül hétköznapi és hétvégi ügyelet bérszámfejtésénél milyen pótlékokat kell figyelembe venni? (Patika zárás utáni ügyelet a másnapi nyitásig hétköznap és hétvégén.) Köszönettel: Hajnalné

Készenléti, illetve ügyeleti pótlék elszámolása Kérdés

Munkavállalónk ügyeleti, illetve készenléti szolgálatot lát el technológia biztonságos, rendeltetésszerü alkalmazásának fenntartása érdekében. Kérdésem, milyen és mekkora pótlék illeti meg a készenléti idő, illetve az ügyelet ellátása alatt, valamint amennyiben a készenléti ideje alatt munkavégzésre kerül sor. Milyen osztószámot alkalmazzunk?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink