194 találat a(z) pótlék cimkére

Vasárnapi munkavégzés és pótlék: új szabályok Cikk

A kiskereskedelemben tilos a vasárnapi munkavégzés, eltekintve a kivételektől. Ezekkel összefüggésben március 27-étől ismét módosult a munka törvénykönyve. Összefoglaltuk a vasárnapi munkavégzés és pótlék szabályait.

Pótlék szombat-vasárnapi rendkívüli munkára Cikk

Milyen szabályokat kell követni, ha a vállalkozás munkavállalóját, alkalmi munkavállalóját szombat-vasárnapi munkára osztja be? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Ilyenkor jár pótlék vasárnapra, éjszakára, munkaszüneti napra Cikk

Vasárnap, munkaszüneti napon, éjszaka végzett munkáért jellemzően pótlék illeti meg a dolgozót. A pótlék beépíthető a munkabérbe, de adható havi átalányban is.

Munkaszüneti napon végzett munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pékségben a pékek január 1-jén 16 órától 24 óráig, a raktárosok 21 órától másnap azaz január 2-án hajnali 4 óráig dolgoztak. Milyen pótlékok illeti meg őket órabéres foglalkoztatás esetén? A dolgozók munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva. Helyesen járt-e el a munkáltató, amikor egyes pékeknek beosztás szerint pihenőnapot adott január 1-én? Ilyenkor milyen bér jár a pékeknek?j

Adatszolgáltatás a segélyben, pótlékban részesülőknek adott igazolásról Esemény

Ezeken bukik le a cégek kétharmada Cikk

2014. januártól szeptemberig terjedő időszakban a munkaügyi hatóság 14 639 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 69 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont foglalkoztatottak (81 793 fő) 70 százalékát érintették – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának legfrissebb jelentéséből.

Nem fizet a munkáltató a túlóráért? Vitás esetben ezt teheti a dolgozó Cikk

A havi rendszerességgel túlórázó dolgozók egynegyedének több mint 24 óra többlet munkaórája gyűlik össze havonta – derült ki a Profession.hu által végzett felmérésből. A túlórázók fele többségében előre tudja, mikor kell tovább bent maradnia a munkahelyén. A kutatás arra is fényt derített, hogy a megkérdezettek többségének a munkáltató nem fizeti ki a túlórát.

Vasárnapi munkavégzés díjazása Kérdés

Cégünk távfűtéssel (idényjellegű tevékenység) és melegvíz-szolgáltatással (megszakítás nélküli tevékenység) foglalkozik. Eddig hétfőtől péntekig 8 órában végeztünk munkát. Munkaidőn túl és hét végén készenlétet láttunk el. Most olyan munkánk adódott, amit csak hét végén tudnánk végezni, hogy ne kelljen szünetet elrendelni: óvodában korszerűsítjük a fűtésrendszert. Kérdésem: elrendelhetek-e vasárnapra rendes munkaidőben munkavégzést és kell-e pótlékot fizetnem?

Munkabérből hogyan kell ágy melletti pótlékot, műszakpótlékot és túlórapótlékot számolni? Kérdés

Egy szociális otthonban dolgozó ápolói munkakörben levő személyről van szó. munkaideje: napi 12 óra 4 havi időkeretben. Munkavállalói alapbére havi bruttó: 156 000 Ft (alapbér: 118 000 Ft, ágy melletti pótlék: 24 000 Ft, műszakpótlék: 14 000 Ft) Szeretném megkérdezni, hogy ha beosztás szerint fizetett ünnepen is dolgozik mekkora túlórapótlék jár, valamint ha nem beosztás szerint dolgozik abban az esetben mekkora? Egy példa a munkaidőre: November 01. Szombat: 07-19 óráig November 02. Vasárnap: 19 órától November 03. Hétfő 07-óráig November 04. Kedd: Pihenő November 05. Szerda: 07-19-óráig November 06. Csütörtök: 19-órától November 07. Péntek: 07-óráig November 08. Szombat: Pihenő Kérem tájékoztassanak, hogy a megadott információk alapján, túlóra pótlékot, műszakpótlékot és ágy melletti pótlékot hogy kell számolni. Köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás: mikor jár pótlék vasárnapra, és mikor nem? Cikk

Egy alapítványnál vasárnap gyermekekre vigyázó személyt egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmaznak. Szükséges-e vasárnapi pótlékot fizetni? Olvasónk kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

12 órát dolgozott munkaközi szünet nélkül? Így döntött az emiatt kért pótlékról a Kúria Cikk

A felperesek napi 12 órás munkaidő beosztással álltak az alperes alkalmazásában. Keresetükben a kiadni elmulasztott munkaközi szünet időtartamára túlmunkapótlék és ugyanezen időre állásidőre járó személyi alapbér megfizetésére kérték kötelezni az alperest – közölte egy döntése előzményeit a Kúria.

Így gürizhet napi 12 órát munkáltatói utasításra Cikk

Átmenetileg napi 12 órában szeretné foglalkoztatni dolgozóit a munkáltató. Megteheti-e, kell-e munkaszerződést módosítania, kell-e túlórapótlékot fizetnie? Olvasónk kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás munkabér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban szeretném megkérdezni az alábbiakat: Ha valaki egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozik trafikban, vendéglátóhelyen akkor dolgozhat-e napi 12 órát? Ebben az esetben kell-e valamilyen pótlékot fizetni a garantált bérminimun esetén számított 679 Ft/óra órabérre? Egyszerűsített foglalkoztatás keretében az 5 nap alatt összesen hány órát lehet dolgozni? Ha valaki szombaton és vasárnap dolgozik egyszerűsített foglalkoztatásban, akkor kell-e valamilyen pótlékot fizetni a fent említett bérre a hétvégi munkavégzés miatt? Mi a helyzet akkor, ha ezeken a napokon 12 órát dolgozik, emiatt kell-e valamilyen plusz pótlékot fizetni? Válaszukat és segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Kit terhel a különbözet és a bírság? Hibás munkáltatói adó-megállapítás Cikk

Még munkáltatói adó-megállapítás során is adódhatnak hibás szja-bevallások. Hogyan kapható vissza és hogyan fizetendő be az adókülönbözet, kit terhelnek a bírságok, kinek, mi a teendője? Az Adózóna gyakorlati tanácsai munkáltatóknak és magánszemélyeknek.

Milyen pótlékot kell elszámolni a 24/72-es munkaidő-beosztásban dolgozó nővéreknek? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen pótlékok járnak azoknak a nővéreknek, akik rendes munkaidőben vasárnap és munkaszüneti napon is dolgoznak, órabéres díjazásban? Munkaidő-beosztásuk 24 óra munkaidő, 72 óra szabadidő. Ha a munkaszüneti napon nem dolgoznak, jár részükre a 8 órányi távolléti díj. Ha a munkaszüneti napon dolgoznak, ezen felül még a ledolgozott időre jár az órabérük is?. Vagy csak a munkaszüneti napon ledolgozott időre jár nekik díjazás, mert nincs jövedelem kiesésük, mivel a munkaszüneti napon dolgoztak? Köszönöm válaszukat..

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink