807 találat a(z) osztalék cimkére

Katás bt.-ben a kisadózó beltag jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás bt.-ben (bevételi nyilvántartást vezet) a beltag a kisadózó. Van-e jövedelemkorlát számára, mennyi ("bért ) jövedelmet vehet fel mint kisadózó? A másik kérdésem, ha személyesen nem közreműködő kültag jövedelmet vesz fel, akkor az 15 szja-val és 17,5 százalék szochóval adózik? Jól tudom-e, hogy a kültagnak, ha személyesen nem közreműködik a bt. tevékenységében, akkor nem kötelező jövedelmet (osztalékot) kivennie? Köszönöm válaszát.

Amerikai osztalékfizető részvény osztaléka utáni adózás Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném az Önök segítségét: Egy magyar gazdasági társaság szeretne amerikai osztalékfizető részvényt vásárolni. Ha osztalékot kap a magyar társaság, hogyan adózik utána? Adózás és számvitel szempontjából mire kell figyelni ilyen részvények esetén?

Osztalék pénzügyi teljesítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! A jóváhagyott és fizetendő osztalék pénzügyi teljesítése lehet-e más időpontban a tagoknál? A kifizetés éven belül más-más időpontban történne. Szabályszerű ez a megoldás? Válaszukat előre is köszönjük.

Osztalék után szocho Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. április 23-án cikk jelent meg az osztalék és árfolyamnyereség után fizetendő szociális hozzájárulási adóról. A cikkben szerepel ez a mondat: "Résznyilatkozat” megtételére azonban nem ad módot a jogszabály. Így például, aki havi 200 ezer forintos munkabérért dolgozik, nem adhat olyan nyilatkozatot, hogy 4 milliós osztalékából 3 576 000-2 400 000=1 176 000 forintig kéri a szociális hozzájárulási adó levonását." A A 2018. évi LII. törvény 29. §. (2) bekezdése arról rendelkezik, hogy a természetes személy nyilatkozhat arról, hogy az 1.§. (1)-(3) bekezdése (köztük a bérjövedelem!) és az 1.§. (5) bekezdés a)-d) pontjai szerinti jövedelmek (köztük az osztalékjövedelem) összege várhatóan eléri az adófizetési felső határt. Ez alapján véleményem szerint tehető résznyilatkozat. Jól értelmezem? üdvözlettel:

Belépett a kivába a cége? Így veheti ki az előző évi osztalékot Cikk

Milyen adózással fizetheti ki a 2019. évben kiva adózásra átváltó kft. az előző évi osztalékot, vagyis mivel szociális hozzájárulási adót nem fizet, csak szja-levonásra kötelezett? A ki nem fizetett osztalékot visszavezetheti az eredménytartalékba? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Bizalmi vagyonkezelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bizalmi vagyonkezeléssel kapcsolatos gyakorlati kérdésekre szeretnék választ kapni. A vagyonkezelő magánszemély, nem üzletszerű tevékenységet folytat. A vagyonkezelési szerződés szerint több magánszemély részvényes (vagyonrendelők) átruházták egy gazdasági társaságban tulajdonolt részvényeiket a vagyonkezelőre. A vagyonkezelő a kezelt vagyonra adószámot kért, és az MNB felé bejelentette a nem üzletszerűen végzett bizalmi vagyonkezelést. A vagyonkezelő magánszemélynek milyen nyilvántartást kell vezetnie: 1. A számviteli törvény alapján kettős könyvvitelt kell-e vezetni, és milyen beszámolót kell készíteni? 2. Az átvett vagyont hogyan kell könyvelni? 3. A gazdasági társaság az osztalékot a vagyonkezelőnek fizeti ki, és a vagyonkezelő az osztalékfizetés szabályai szerint számol el a vagyonrendelők felé? 4. Az áfatörvény és a társaságiadó-törvény mely szabályait kell alkalmazni? 5. Iparűzési adó hatálya alá be kell-e jelentkezni? Köszönöm a válaszokat!

Osztalékadó gyeden lévő tulajdonos estében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Hogyan kell kiszámolni az osztalékadót egy kivás kft. 50 százalékos tulajdonosa esetében, ha gyeden van, mellette munkát nem végez. A gyedből vonnak-e olyan adót, ami csökkenti az osztalék adóját? Mikor jár jobban adózás tekintetében, ha gyed mellett visszaáll 8 órás munkába, vagy jelen esetben? Válaszukat előre is köszönöm!

Osztalék német tulajdonosnak Kérdés

Magyar kft. német tulajdonosainak szeretne osztalékot fizetni. Nincs magyarországi lakóhelyük, nincs magyarországi adószámuk. Ebben az esetben hogyan tud a kft. osztalékot kifizetni részükre?

Kivás vállalkozó osztalékkivétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy a 2019-es évben kiva adózásra átváltó kft. az előző éves osztalékot milyen adózással fizetheti ki, vagyis mivel szociális hozzájárulási adót nem fizet, csak szja-levonásra kötelezett? A ki nem fizetett osztalékot visszavezetheti az eredménytartalékba? Előre is köszönöm a választ.

Osztalék adózása családi kedvezmény tükrében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudom, hogy már többször körbejárt és megbeszélt téma az osztalék adózása, de nem találtam választ a szocho-korlát számítására családi kedvezmény esetére! Konkrétan a kérdésem az lenne , hogy a társas vállalkozó bruttó bére 420 000Ft/hó, a családi kedvezmény összege 330 000 Ft /hó (3 gyermek megosztva), vagyis ténylegesen 90 000 Ft /hó után fizeti meg az szja-t. Ennek tükrében, ha 5 milliós bruttó osztalékot vesz ki a társas vállalkozó, van-e szocho-fizetési/levonási kötelezettsége a cégnek? Előre is köszönöm a segítségét. Üdv. F. Csilla

Vagyonfelosztás katás bt. megszűnésekor Cikk

Idén alakult katás bt. tagjai egyszerűsített végelszámolás mellett döntöttek. Mindkét tag katásként van bejelentve. Hogyan vehetik ki a katás időszakban keletkezett bevételt adómentesen? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Nyugdíjas egyéni vállalkozó szochokötelezettsége Kérdés

Nyugdíjas (kiegészítő tevékenységű) egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje – ami után szja-t és nyugdíjjárulékot fizet – beszámítható-e a szocho maximális alapjába? Helyesen gondolom-e, hogy ha az évközbeni kivét a 3 millió 576 ezer forintot meghaladja, már nem keletkezik szochofizetési kötelezettség a vállalkozói osztalékalap után?

Anyacég – hiteltörlesztés osztalékkal Kérdés

A cégcsoport három cégből áll ("A" Zrt. – értékesítés és árbevétel ebben a cégben van; "B" Kft. – eszközállomány van ebben a cégben, amit "A" cég bérel; "C" Kft. – tulajdonosokat tömörítő technikai cég, értékesítést nem végez, az "A" és a "B" tulajdonosa). 2017-ben a régi tulajdonos kiváltásának finanszírozására "C" Kft. hitelt vett fel, melynek törlesztése úgy történik, hogy "A" Zrt. osztalékot fizet "C" cégnek. A kérdésünk az lenne, hogy van-e valami más, kedvezőbb megoldás a hiteltörlesztésre?

Osztalékfizetés magyar cégtől EU-s magánszemélynek Cikk

Magyar cég egy olasz magánszemélynek fizetne év közben osztalékelőleget. Szükség van-e elhatárolásra, kell-e szja-t, szochót levonni a kifzetésből – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Osztalék EU-s magánszemélynek, magyar cégtől Kérdés

Magyar cég most szeretne osztalékot fizetni. • A 2018. évi beszámoló elfogadásával egyidejűleg nem hozott határozatot osztalékkifizetésről, ezért a felvett összeg 2019. évi osztalékelőleg lesz, így közbenső mérleget kell készíteni. Elegendő, ha a könyvelőprogramból lekérek egy július 31-ei állapotot, vagy elhatárolások, átértékelések is kellenek? A közbenső mérleg alapján határozatot kell hozni. • A magánszemély szempontjából nézve szerintem nem kell nekünk adót (szja-t és szochót) levonni és bevallani, ha ad egy illetőségigazolást a magánszemély. Olaszországgal van kettős egyezményünk. Milyen adózási szabályok vonatkoznak (forrásadó, egyéb) külföldi MAGÁNSZEMÉLYnek fizetendő osztalékra?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close