276 találat a(z) online pénztárgép cimkére

Elektronikus fizetés – januártól a legtöbb online kassza mellett kötelező lesz biztosítani Cikk

Januártól – bizonyos kivételekkel – a kereskedők kötelesek lehetővé tenni az úgynevezett elektronikus fizetést, a változtatás a feketegazdaság ellen is hatásos lehet – mondta a Magyar Nemzetnek Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.

Ezek az adózók számíthatnak a NAV ellenőreire a héten Cikk

Itt a nyár, így a szezonális gyümölcsöt, zöldséget, fagylaltot árusítók számíthatnak leginkább adóellenőrzésre, de nem maradnak ki az építkezések, piacok sem. A Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) honlapján tette közzé ellenőrzési menetrendjét.

Online pénztárgép és számlaadat-szolgáltatás Kérdés

Pénztárgép szüneteltetése és számlaadási kötelezettség hatálya alá bejelentkezés Kérdés

Online pénztárgép és az online számlázás összefüggése Kérdés

Hogyan tud számlát adni és adatot szolgáltatni egy taxis július elseje után? Cikk

Egy taxis hogyan tud számlát adni és arról adatot szolgáltatni a NAV felé? A Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) honlapján válaszolta meg a kérdést.

Taxisok számlázása, bizonylatolása Kérdés

Ezek az online pénztárgépek bevezetésének eredményei Cikk

Az online pénztárgépek bevezetése nemzetközi felmérések szerint is számottevően csökkentette a be nem fizetett áfa összegét – írja egy az mnb.hu-n közzétett tanulmány.

Online számla-adatszolgáltatás Kérdés

Újabb gazdaságvédelmi intézkedések alapozzák meg a jövő évi költségvetést Cikk

Az Országgyűlés honlapján elérhető törvényjavaslat számos intézkedése segít abban, hogy a jövő évi költségvetés még erőteljesebben szolgálja a járvány miatt fokozottan szükségessé vált gazdaságvédelmi lépéseket. Az adó- és adminisztrációcsökkentés mellett a kormány lazított az egészségügyi ellátás jogosulatlan igénybevételéhez kapcsolódó szankciórendszeren is, olvasható a Pénzügyminisztérium sajtóközleményében.

Sportszolgáltató cég áfabesorolása Kérdés

Rendezvényre eladott jegy visszaváltása: bizonylatolás Cikk

Hogyan kell bizonylatolni az online pénztárgéppel értékesített jegyek visszaváltását? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Rendezvényre eladott jegy visszaváltása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. A koronavírus-járványra való tekintettel elmaradó rendezvényre megváltott jegyek visszaváltásakor hogyan jár el helyesen a rendezvényszervező, ha online pénztárgéppel lett értékesítve a jegy, hogyan kell a jegy visszaváltást pénztárgépben bizonylatolni? A visszaváltásra nem kerülő jegyek értékét (például magánszemély készpénzben vásárolta és nem kéri a jegy visszaváltását) kell-e valamilyen formában az online pénztárgépben, illetve könyvelésben kezelni (például átvezetni rövid lejáratú kötelezettségek közé, amíg a visszaváltásra a magánszemélynek lehetősége van ÁSZF szerint vagy marad bevételen)? Köszönettel,

Online számla – onlinepénztárgép-használatra kötelezett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan cég, aki onlinepénztárgép-használatra kötelezett, ezidáig úgy járt el, hogy mikor áfás számlát kértek tőle, akkor beütötték a pénztárgépbe. Úgy tudjuk nem ez a szabály, de a NAV állásfoglalása szerint nem büntethető, ezért így az adminisztráció csökkentése miatt alkalmaztuk. 100 ezer forint áfát meghaladó számlája ezidáig nem volt. Ugye jól értelmezzük ,hogy neki is 2020. július 1-jét követően, minden vállalkozónak kiállított számlájáról adatot kell majd szolgáltatnia. Ez esetben nem fog gondot jelenteni, hogy az online pénztárgépben is szerepel a bevétel és az online számlán is le lesz jelentve? A NAV nem fogja ez esetben duplán venni ugyanazt a bevételt? A kérdés tehát az, hogy egy online pénztárgépes cég 2020. július 1-jétől pontosan milyen új rendszert alakítson ki, hogy megfeleljen a szabályoknak?

Online pénztárgép és adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi gyakorlattal kapcsolatban kérem szíves állásfoglalását: TEÁOR 9602 Fodrászat, szépségápolás tevékenységi körű – jellemzően alanyi áfamentes és katás – egyéni vállalkozók idén, 2020-ban sem kötelesek a pénztárgépekről szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet szerint tevékenységük végzéséhez az online pénztérgép használatára. Ők kézi nyugtát adnak a szolgáltatásukról és kérésre számlát bocsátanak ki, jellemzően eddig kézi számlatömböt használva. Az idén 07. 01-jétől, illetve 2021-től az online adatszolgáltatással kapcsolatos változások következtében csak a kibocsátott számlákkal kapcsolatos változások miatt szükséges változtatni a gyakorlatukon az alábbiak szerint: 2020. 07. 01-jétől minden vállalkozásnak kibocsátott számláról online adatszolgáltatást teljesítenek a NAV-nak, 2021-től a magánszemélyeknek adott számlákról (a tevékenység jellege miatt ez a jellemző) jelentenek online. A kézi nyugtákról – mivel nem kötelesek továbbra sem online pénztárgép használatára – pedig adatszolgáltatásra nem kötelesek a nyugta kibocsátásakor. Ez a joggyakorlat így megfelel-e az idén, illetve jövőre hatályos rendelkezéseknek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tanulószerződés nyári gyakorlat

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs