93 találat a(z) oktatás cimkére

Személyi kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tűzvédelmi szakvizsga áfája Kérdés

Alapítvány adománya és reprezentációja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány alapító okirat szerinti céljai közé tartozik a teológiai oktatás, keresztény hit és evangélium terjesztése, tanítása. Kérdésem az lenne, hogy ha az alapítvány oktatást szervez, kérhet-e az oktatáson résztvevőktől egyfajta "regisztrációs díjat", melyért nem az oktatást, hanem egy oktatásisegédlet-szerű füzetet, illetve az oktatáson kapott (elfogyasztható) kávé, üdítő, süti árát fedezné? Ha igen, erről a díjról elég-e a nyugta kiállítása a részvevők (magánszemélyek) felé? És miként tudja elszámolni az ebből befolyt összeget, esetleg adományként? Ebben az esetben a kávé, üdítő és süti reprezentációnak számít, és fizetnie kell utána az alapítványnak járulékot? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy egy alapítvány adhat-e adományt másik alapítvány részére, illetve van-e bármiféle fizetési kötelezettsége utána? Fontos az, hogy a másik alapítvány, melynek részére a (pénzbeli) adományt nyújtja, ugyanazon célt szolgálja, mint az adományt nyújtó alapítvány? Van erre valamilyen korlátozás? Válaszát előre is köszönöm.

Szellemi tevékenységet folytató adószámos magánszemély adozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállásom mellett kiváltottam oktatásra az adószámot. Kérdésem: hogyan kell adóznom, mit kell befizetni a bevétel után és ilyen időközönként, ha főként magánszemélynek állítok ki számlát? Köszönöm válaszát! Liza

Oktatási költség vagy hivatali utazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két fő alkalmazottat oktatásra küldtünk, a munkájuk végzéséhez szükséges. A kétnapos oktatás után hoztak a pénztárba kifizetésre egy számlát. A számlán szerepel szállásdíj, reggeli, vacsora és idegenforgalmi adó. A szállás, reggeli és vacsora 5 százalékos áfával. A számlaigazoló ráírta a dolgozók nevét. Költségként az oktatási költségek között vagy mint hivatali-üzleti utazásként számolható el? Az áfa visszaigényelhető-e? Kell-e még más adót is megfizetni? A választ előre is köszönöm!

Megjelent a szakképzési törvény végrehajtási rendelete Cikk

Megjelent a tavaly decemberben elfogadott szakképzési törvény végrehajtási rendelete; a szakképzési rendszer átalakításának és fejlesztésének "fontos állomása" a 2020 szeptembertől érvényes változásokat tartalmazza – közölte Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára háttérbeszélgetésen.

Oktatást végző kft. számlázása adómentesen Kérdés

Kérdésem, hogy nyelvi oktatást végző kft. számlázhat-e 2020. 01. 01-jétől adómentesen? Ugyanis nem tudom értelmezni a 85. § -t. 2019-ben akkreditáltak voltunk bizonyos csomagokra, és volt amit áfásan tudtunk számlázni. Most, úgy tudom, hogy mindenféle nyelvi képzés adómentes, és a bejövő számlák áfája nem vonható le. Tevékenységünk egyéb oktatás, és nyelv tanárok oktatnak, nyelvvizsgáztatást nem végzünk. Válaszukat nagyon köszönöm, mert a számlázás miatt nagyon fontos.

Oktatás, szakképzés: változtak az áfamentességi szabályok Cikk

Január 1-jétől a szakképzési rendszer módosításával összhangban változnak az áfatörvény oktatásra vonatkozó adómentességi előírásai.

Külföldi oktatás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dolgozónk Olaszországban vett részt egy iskolarendszeren kívüli 3 napos képzésen. A tanfolyami díjról a beérkező számlát az oktató cég svájci vállalata küldte meg részünkre, amelyen áfa nem került feltüntetésre. Kérdésem hogy meg kell-e fizetni Magyarországon az áfát?

Oktatás adózása leendő munkavállaló esetén Kérdés

Tisztelt szakértő! Cégünknél egy - a cég profiljához illeszkedő szakmai témájú - oktatáson vett részt novemberben egy jelenlegi igazgatósági tag, és egy jövőbeni igazgatósági tag is. Az új igazgatósági tag személyének decembertől történő megválasztásáról az oktatásig megszületett a közgyűlési döntés. Szeretnénk kérdezni, hogy ebben az esetben kell-e, és milyen mértékben adózni az után, aki az oktatás időpontjáig még nem tölti be a tisztséget? Válaszukat előre is megköszönjük!

Oktatás áfa- és egyéb adóvonzata Cikk

Olvasónk az általa szervezett háromnapos vezetői tréningek kapcsán felmerülő áfa- és egyéb adózási kérdésekkel fordult az Adózónához. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Oktatás áfa és egyéb adóvonzata Kérdés

T. Szakértő! Cégünk vezetői tréninget tart. Nem akkreditált a képzés. A tréning 3 napos, szállással, étkezéssel jár együtt, a résztvevők kapnak még ajándéktárgyakat (toll, jegyzetfüzet, hímzett póló logózva). Helyes-e az alábbi eljárásunk: 1.) a képzést, a szállást, az étkezést a résztvevő felé külön, tételesen – a számlán feltüntetve soronként – kiszámlázzuk. Így szerintünk a közvetített szolgáltatás (étkezés, szállás) áfa értéke levonható, a résztvevőt küldő cég fizeti meg az étkezés után az adókat. 2.) Ha az összes szolgáltatást csak egy összegben "vezetői tréning"-ként számlázzuk ki, nem részletezve külön a szállást, étkezést, akkor véleményem szerint nekünk, a szervezőknek kell megfizetni az étkezés és szállás utáni adókat a természetbeni juttatás szabályai szerint. 3.) Mivel az étkezés és szállás díja változó, elfogadható-e, ha egy kalkulált átalány étkezés és szállás költséget tüntetünk fel külön, külön a résztvevő felé. (Például: egyik étkezés 20 egység, a másik 35, de étkezés címén mi 30 egységet számlázunk mindenkinek egységesen. 4.) az ajándéktárgyak és a képzés ideje alatt 1 esti szórakoztató előadás áfa összege levonható-e, illetve a képzést szervezőnél keletkezik-e egyéb adókötelezettség. 5.) az oktatók és saját dolgozók szállás költsége véleményünk szerint elszámolható és áfa összege levonható. Az étkezési költségük adóköteles ez esetben? Munkavégzés miatt tartózkodnak a résztvevőkkel, a tréningek egésznaposak. Köszönöm előre is a segítséget. Orosz Ágnes

Képzés áfája Kérdés

Olyan vasúti képzést szervezünk, ami hatósági vizsgával zárul, és külön jogszabály vonatkozik rá. A vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkakört betöltő munkavállalók szakmai képzésének és vizsgáztatásának, a vasúti vizsgaközpont és képzőszervezetek működésének, a képzési engedély kiadásának, továbbá a vasúti járművezetői gyakorlat szabályairól szóló 19/2011. NFM-rendelet. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben mekkora áfatartalommal kell számolni a képzés díját? Azaz áfás vagy nem áfás a bevétel, ami keletkezik? Nagyon köszönöm.

Oktatás támogatásának adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felnőttképzés keretein belül szeretnénk dolgozónkat továbbképzésre küldeni. Az oktatás díját a munkaadó átvállalná, milyen adókötelezettség keletkezik a munkaadó és munkavállaló számára? Tisztelettel: Rostásné

Oktatáshoz kapcsolódó szolgáltatások elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. leendő munkatársai részére oktatást tart, az oktatást ellenérték fejében végzi, tehát árbevétele keletkezik belőle. Az oktatás időtartama több nap, a résztvevők száma 10 fő, helyszíne pedig egy wellness szálló lenne, annak minden pihentető szolgáltatásának igénybevételével. Természetesen a szállást, étel-italt és mindent a kft. fizet. Abban szeretném a segítségetek kérni, hogy milyen adó- és járulékvonzata keletkezhet ebből a kft.-nek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közhasznúsági jelentés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Innovációs járulék, partnervállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close