146 találat a(z) nyugtaadás cimkére

Online pénztárgép meghibásodása Kérdés

Mi a teendő abban az esetben, ha a szerviz nem tud csere pénztárgépet biztosítani online pénztárgép meghibásodása esetén? 2014-ben beüzemelt online pénztárgép rövid időn belül meghibásodott, a szerviz javításra elszállította. Az előírások szerint, ha 15 napon belül nem sikerül a javítás, akkor a szerviz köteles csere pénztárgépet biztosítani. A társaság pénztárgép használatára kötelezett, nyitás óta gépi nyugtát ad. 15 napig van lehetősége kézi nyugtát kiállítani. Mi van akkor, ha eltelik a 15 nap, az online pénztárgép javítása még nem készült el, és a szerviz továbbra sem tud cseregépet biztosítani, függetlenül attól, hogy ez számára kötelező lenne? Továbbra is adható kézi nyugta addig, amíg az online pénztárgépet nem hozzák vissza a javításból, vagy minden eladásról számlát kell kiállítani, és ebben az esetben hetente jelenteni?Vagy bérelni kell online pénztárgépet, mert a szerviz nem tud cseregépet biztosítani, vagy be kell zárni az üzletet? Válaszukat köszönöm. Üdvözlettel: Szalay Ilona Margit

Pénztárgép-használat székhelyen kívül Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném állásfolgalásukat kéri a következő ügyben: non-profit szervezet pénztárgép-köteles tevékenységet végez, és a székhelyén a pénztárgépet használja. Évente 5 alkalommal szabdtéri rendezvényt szervez, melyre több ezren látogatnak el. 9-15 kapun lehet bejutni a rendezvényre, ahol jegyszedők nyugta ellenében engedik be a látogatókat. A pénztárgépes anno, amikor a pénztárgépet üzembe helyezte, elmondta, hogy használhatjuk a pénztárgépet székhelyen kívül is, de ezt be kell jelenteni a NAV-nak. Nekem technikai problémám va: a terület ahol a rendezvény van, óriási lakott területen kívül van, és több kapun léphetnek be a látogatók. Egy pénztárgép lévén fizikailag kivitelezhetetlen a pénztárgép használata, csak nyugtázni tudunk. A rendezvény 2 napos, a jegyszedők elszámolása időszakos, a rendezvény összesítése másnap történik meg. Tudom hogy gyakorlat nincs rá, de Önök szerint a nyugtás bevételeket a pénztárgépbe be kell ütni a rendezvényt követően? Ezzel annyi problémám van, hogy ha több millió forint beütés történik az összesítés után egy tételben, akkor a NAV azzal mit kezd? A nyugtás bevételeket be kell ütni vagy sem a pénztárgépbe? Várom megtisztelő válaszukat, tanácsukat, ötletüket. Köszönettel: Szabó Anita

Lehet-e kitelepülés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hotel, étteremmel és NAV-os kasszával rendelkezik. Lehet-e csak nyugtát adni, ha a sportrendezvény résztvevői nem érintik az éttermet, egy külső helyszínen egytál ételt, szendvicset, üdítőt ehetnek, fizetnek, és továbbmennek?

Téves összeget ütött be a pénztárgépbe? Így kell helyesbíteni Cikk

Téves összeget ütött be az eladó a pénztárgépbe, a vevő magával vitte a nyugtát, hogyan módosítható a pénztárgép napi bevételének összege? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

Pénztárgép mellett számla vagy nyugta Kérdés

Kérdésem a következő lenne a tisztelt szakértőkhöz. Egyéni vállalkozásban barkácsboltot üzemeltetek, mellette asztalosipari tevékenységet is végzek (ajtó-, ablak-, lépcső-, bútorgyártás). A telephelyemen van mindkét tevékenység, egy pénztárgépet üzemeltetek. Saját hibámon kívül még nem érkezett meg az új pénztárgép. Vagy nyugtát vagy számlát adunk. Eddig a számla mellé odatűztem a nyugtát. Ezentúl ez nem helyes? Le kell jelentenem a kiállított számlákat, és nem lehet beütni a pénztárgépbe? Ez a havi forgalom-összesítést megbonyolítja, plusz könyvelési költség és idő.

Pénztárgép használata Kérdés

A cég nem használt még pénztárgépet, most fog először. Követtem cikkeiket a NAV álláspontjáról pénztárgépes nyugta vagy áfás számla ügyében, de nem teljesen világos a dolog. Például egy közértben is úgy működik a dolog, ha áfás számlát kérek, akkor is beütik a gépbe, csak a nyugtát nem adják oda, hanem a számlamásolathoz tűzik. Követhető ez a megoldás? Nekem úgy lenne logikus, hogy mindent, amit készpénzben fizetnek, be kell ütni, de a NAV-állásfoglalás, mintha ellentmondana ennek. További kérdés: hitelkártyás fizetést be kell-e ütni? Postai utánvétes bevételt be kell-e ütni? Köszönettel.

Pénztárgép "mozgó" asztalnál Kérdés

Egy cég fél évre lehetőséget kapott egy mozgó asztalnál való értékesítésre. Ez úgy néz ki, hogy fix helyen vannak, de minden este 'eltolják' az asztalt. Ajándéktárgyakat értékesítenek. A cégnek nincs boltja, webshopon keresztül értékesítenek. Kell-e a cégnek erre a 6 hónapra pénztárgép, vagy elegendő nyugtát, illetve számlát kibocsátania? Köszönöm

Kiknek kell, s kiknek nem kell a számla adatairól jelenteniük? Cikk

Most, hogy remélhetően elcsitulnak a kedélyek azok után, hogy a NAV újabb, 2014. április 9-ei közleménye az „eredeti állapotot helyreállítva” továbbra is elfogadhatónak tartja a nyugtakibocsátással együttjáró pénztárgép-használat melletti számlaadást, érdemes ennek fényében is áttekinteni, hogy kiknek kell, s kiknek nem kell az általuk kibocsátott számlák adatairól jelenteniük az állami adóhatóság felé.

A számlával bizonylatolt ügylet adatainak pénztárgépben való rögzítéséről Kérdés

A 2014.04.09-ei NAV tájékoztatóban ez szerepel: "Ugyanarról az ügyletről a számla és nyugta egyidejű kibocsátása a jelenleg hatályos jogszabályi előírások alapján nem merül fel. Ez vonatkozik a pénztárgéppel teljesített nyugtaadás esetére is, mivel az NGM rendelet nem tartalmaz olyan előírást, hogy a számlával kísért értékesítést a pénztárgépben rögzíteni kell. " Itt minden típusú pénztárgépre gondolnak (hagyományos, illetve online)? Még sok kereskedő használ hagyományos pénztárgépet, mert például van érvényes megrendelése, de még nem kapta meg a gépet. Korábban pedig 04.01-jén azt írta a NAV: "Abban az esetben, ha az adóalany az adott ügyletről – nem az online pénztárgéppel előállított – számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe." Köszönettel: Kurunczi Flóriánné

Kereskedők, figyelem! Új tájékoztató a NAV honlapján pénztárgép ügyben Cikk

Új tájékoztatót tett közzé a NAV honlapján a számlával bizonylatolt ügylet adatainak pénztárgépben való rögzítéséről. Az adóhatóság ismételten leszögezi: egy ügyletről egyféle bizonylatot (számlát vagy nyugtát) kell kibocsátani. Ez vonatkozik a pénztárgéppel teljesített nyugtaadás esetére is, mivel az NGM rendelet nem tartalmaz olyan előírást, hogy a számlával kísért értékesítést a pénztárgépben rögzíteni kell. Az adóhatóság ugyanakkor azt ígéri, hogy nem alkalmaz szankciót, ha a számlával bizonylatolt értékesítést a pénztárgépben is szerepeltetik az adózók.

Nem csitul a pénztárgép-hisztéria: a NAV hallgat, mit tegyen a kereskedő? Cikk

Az adóhatóság honlapján megjelent egy „gyönyörű” értelmezés arról, hogy számla adásakor nem szabad gépi nyugtát adni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Önöknek mi erről a véleménye? – kérdezte olvasónk. Mint arról az Adózóna.hu elsőként beszámolt, olvasónk kérdésének feltevése napján, április 3-án eltűnt az adóhatóság oldaláról az április 1-jén kiadott értelmezés. Azonnal érdeklődtünk az adóhatóságnál ennek okáról, kérdésünkre mostanáig nem kaptunk választ.

Pénztárgép-használat szikvízes vállalkozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni, hogy kell-e pénztárgépet használnia a szikvíz-készítő és később autóról áruló egyéni vállalkozónak, vagy elegendő a nyugtaadás és a számla, ha az ügyfél kéri?

Nyugtaadás elmulasztása miatt bírságoltak az adórevizorok Cikk

A Dél-Alföldön ellenőrzött külföldi érdekeltségű pékáruboltok háromnegyedénél találtak szabálytalanságokat a közelmúltban végzett vizsgálatok során a revizorok és a társhatóságok szakemberei – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális sajtóreferense hétfőn az MTI-t.

Számlaadási kötelezettség online pénztárgépeseknek Kérdés

Számlakibocsátás esetén az online pénztárgépből nem szabad nyugtát kibocsátani címmel április 1-jén volt a NAV honlapján egy cikk, mely szerint "az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 159. §-ának, 165. § (1) bekezdés b) pontjának és 166. §-ának együttes olvasata alapján egy adott ügylet tekintetében az adóalany vagy számlaadási, vagy nyugtaadási kötelezettséget teljesít, e kettő sosem történhet párhuzamosan". Ez vajon hogyan, és mennyiben igaz?

Nyugta 18 százalékos értékesítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha valaki nyugtaadással teljesíti a bizonylatolási kötelezettségét (ehhez minden feltétel jogszabályszerűen jelenleg még számára adott), és 18 százalékos, valamint 27 százalékos áfakulcsú termékértékesítés is történik, miképpen tudja nyugtaadás keretein belül megvalósítani azt, hogy az eltérő áfakulcsú értékesítések külön kezelhetők legyenek? Kérdésem azért merült fel, mert a nyugta nyomtatványon nincs lehetőség az áfakulcs feltüntetésére, így véleményünk szerint minden nyugtára írt összeget a magasabb áfakulcs alá tartozónak kell tekinteni. Helyes-e az álláspontunk? Válaszát előre köszönöm: Tekeli Tímea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs