853 találat a(z) nyugdíjas cimkére

Katás bt. alakulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném az alábbi kérdésben a segítségét kérni, mert ahány könyvelő kollégával beszéltem, mindenki mást mondott. 2019 áprilisában alakult egy katás bt. Rendelkezik egy kültaggal, aki rendelkezik egy főállású katás vállalkozással, illetve egy beltaggal. 2019 júniusában ismét lett a vállalkozásban egy beltag (nyugdíjas). A kérdésem az, hogy van-e bármiféle bejelentési kötelezettség a kül-, illetve beltagokat illetően. Ha igen, akkor ezt milyen nyomtatványon kell megtennem, illetve kell-e 08-as bevallást leadni? Segítségüket előre is köszönöm.

Nyugdíjas kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjas esetén megszűnik-e a nyugdíj ellátása, ha katás egyéni vállalkozóként (25 ezer forint fizetése mellett) keletkezik katás jövedelme, illetve ha emellett még alkalmi munkásként is foglalkoztatják alkalmanként, vagyis a kereseti korlátot évi 18 * 149 ezer forintot meg fogja haladni a fenti két bevételi forrása. A fenti esetekben szükséges-e figyelni arra, hogy a fenti nyugdíjas közszférában vagy vállalkozói szférában dolgozik alkalmi munkásként vagy egyéni vállalkozóként? Válaszát köszönöm.

A foglalkoztató teendője kereseti korlát túllépése esetén Cikk

Gyakori kérdés, hogy a foglalkoztatónak van-e bármilyen bejelentési kötelezettsége, ha a foglalkoztatott személy túllépi a rá vonatkozó kereseti korlátot? Elvben nincs teendője, de a gyakorlatban munkáltatói és foglalkoztatotti érdekből mégis figyelni kell erre a szempontra.

Nyugdíjas alkalmazott bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január 1-jétől a nyugdíjas munkavállalók után nem kell járulékokat fizetni. A foglalkoztatónak milyen bevallási kötelezettsége van ez ügyben? A havi 08-as nyomtatványt már nem kell beküldeni? Hogyan jelzi a levont adóelőlegeket? Köszönettel.

Sokak számára csökken a közjegyzői díj Cikk

A nagycsaládosokat, a lakásvásárlókat, az időseket és a fiatalokat is kedvezően érinti a július elsején hatályba lépő új közjegyzői díjrendelet, egyes eljárásokért a szokásos közjegyzői munkadíj felét vagy harminc százalékát kell megfizetni – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szerdán az MTI-vel.

Milliárdokat fizettek tavaly a nyugdíjasokért, idén elgáncsolták a rendszert Cikk

A munkaerőhiány mérséklésére két éve indították el a nyugdíjas szövetkezeteket, de rövid idő után nélkülözhetővé tettek ezeket, hiszen 2019-től minden nyugdíjas járulékkedvezményesen foglalkoztatható. Pedig a rendszer tavaly elkezdett beindulni, már milliárdok mentek az idősekhez – írja a napi.hu.

Népszavazást akarnak a nyugdíjasok Cikk

Öt kérdést adott be magánemberként a Nemzeti Választási Bizottsághoz hétfőn délelőtt Karácsony Mihály, az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület vezetője, de a népszavazási kezdeményezéseket valamennyi országos hálózattal rendelkező idősszervezet támogatja – írja a Népszava.

Üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalat tulajdonosai 3 százalék üzletrészt értékesítenek. Az egyik tulajdonos nyugdíjas, a másik aktív munkaviszonyos munkavállalója a vállalatnak. Az üzletrész-értékesítés után szja-fizetési kötelezettség keletkezik, 15 százalék. A kérdés: átalányadózással választható-e a 10 százalékos költségátalány? (Ezzel 5 százalékkal kevesebb szja-megfizetés történik.) Köszönöm válaszukat!

Nyugdíjas vállalkozó katás, alanyi áfamentes szeretne lenni Kérdés

Kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas egyéni vállalkozó szeretné megszüntetni a vállalkozását, majd újraindítaná azt katás alanyi áfamentesként. Eddig a vállalkozó az áfakörbe tartozik, 2019. I. negyedévi áfabevallást is nyújtott be. Ha katás, alanyi áfamentes vállalkozást szeretne indítani, a megszüntetés és az újraindítás között mennyi időnek kell eltelnie? Milyen bejelentési kötelezettségei lesznek a vállalkozónak, ha megszünteti a vállalkozást? Hova kell bejelentenie, és milyen bevallásokat kell készítenie? Az új vállalkozással kapcsolatban a vállalkozás kiváltása után hová kell még bejelentést tennie az új vállalkozással kapcsolatban? Előre is köszönöm a segítő válaszát.

Társaság nyugdíjas tagja, ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ben tulajdonos és ügyvezető vagyok. Saját jogú öregségi nyugdíjam van. 2018 végéig az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizettem, a személyes közreműködésért nem vettem ki pénzt. Kérdésem az, hogy ez évtől köthetek-e munkaszerződést a cégemmel (másik tag aláírásával), csak 15 százalék szja-teher mellett? A munkabér havi összegére van-e korlát? Nem kell-e a nyugdíjat szüneteltetni? Köszönöm szépen a válaszukat!

Kilépett nyugdíjas munkavállaló utólagos kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas munkavállaló munkaviszonya 2019.12.31-én megszűnt. 2019. május hónapban végelszámolás miatt ösztönző kifizetése történik. A 2019. évben kifizetésre kerülő jövedelemből a 2018. évi jogszabályok szerint kell ebben az esetben levonni a járulékokat? Köszönöm:

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

2019.01.01-től kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni, ha igen, melyik jogviszony alapján? – saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó, valamint a saját kft.-jében az ügyvezetői teendőket a társasági szerződésben rögzítettek alapján megbízási díj ellenében látja el, de juttatást ezért nem kap. – saját jogú nyugdíjas egyéni vállalkozó, aki a saját kft.-jében heti 36 órában munkaviszonyba dolgozik és e munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői teendőket is. köszönettel

Rokkantnyugdíjas-ellátás és saját jogú nyugdíj Kérdés

Tisztelt szakértő! Az egyik ismerősöm eddig leszázalékolt rokkantnyugdíjas-ellátást kapott. 1955-ös születésű, és most 2019.04.30.-án tölti be az előírt nyugdíjkorhatárt. Ilyenkor mi a teendő? A nyugdíjat hivatalból állapítják meg, vagy kérni kell? Milyen növekedésre számíthat? Üdvözlettel.

Svájci állampolgár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy svájci állampolgár, aki a svájci szabályok szerint öregségi nyugdíjasnak számít, Magyarországon céget (kft.-t) alapított. Az ügyvezetést tagi jogviszonyban látja el, magyar adóazonosító jellel rendelkezik. Az lenne a kérdésem, hogy milyen havi adó- és járulékfizetési kötelezettségek terhelik? Vonatkoznak-e rá, a minimálbér utáni kötelező járulék terhek fizetése? Amennyiben az ügyvezetést munkaviszony kereteiben látná el, úgy milyen adó- és járulékfizetés terhelné? Amennyiben a vállalkozásból osztalékot venne fel, úgy ebben az esetben milyen adókötelezettséggel kell számolni?

Nyugdíjasnak lehet-e tekinteni a dolgozót a határozat kiadása előtt? Cikk

A munkavállaló beadta a nyugdíjmegállapításra vonatkozó igényét, a jogosultságáról kapott is igazolást a nyugdíjbiztosítótól, azonban ez az igazolás még nem nyugdíjhatározat. Valószínűsíthetően a kérelemben foglalt naptól megállapítják majd részére a nyugdíjat, de a bérszámfejtésig nem érkezik meg a határozat. A nyugdíjmegállapítási igény leadása és a nyugdíjhatározat megérkezése között lévő időszakban hogyan kell számfejteni a munkavállaló bérét, illetve mikor kell kijelenteni őt a T1041-es nyomtatványon? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Praxisjog elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Támogatás magánszemélynek

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close