823 találat a(z) nyugdíjas cimkére

Kft.-ügyvezető járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 3 tagú kft. Az eddigi ügyvezető 8 órás munkaviszonya megszűnt, jelenleg 4 órában dolgozik, a másik tag kiegészítő tevékenységű katás egyéni vállalkozó, a harmadiknak nyugdíjasként egyszemélyes ügyvédi irodája van. Kérdésem, hogy ha most ügyvezetőt választanak, melyiküknek mit kellene fizetni.

Nyugdijas munkaviszonyban Kérdés

T.Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy az 1908-as nyomtatványon kell-e jelenteni és ha kell, hogyan a nyugdijas munkavállalót, ha csak 15 százalék szja-t fizet. Köszönöm

Nyugdijas egyéni vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. december 31-éig heti 36 órát elérő munkaviszony mellett voltam nyugdijas egyéni vállalkozó. Ezen időpontig a 1958-as bevallást 0 forinttal minden hónapban elküldtem. (Vállalkozói kivétem nem volt.) Jól tudom-e, hogy 2019. január 1-jétől havonta meg kell fizetnem a 7500 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, mivel már nincs munkaviszonyom? Továbbá szeretném megkérdezni, hogy ezt a változást kell-e jelenteni valamilyen nyomtatványon (mivel az 58-as nyomtatványt már nem küldöm) vagy elég ha az év végén az 53-as nyomtatványon bevallom? Várom szíves válaszát!

Nyugdíjas munkavállaló SZÉP-kártya-juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen kötelezettség terheli a nyugdíjas munkavállaló részére adott SZÉP-kártya-juttatást? Kivás és nem kivás cégek esetében is? Köszönöm válaszát.

Megdöbbentően kevés pénzből élnek a venezuelai közalkalmazottak és nyugdíjasok Cikk

Fejenként alig hat dollárt (kevesebb mint 1525 forintot) keres havonta másfél millió közalkalmazott Venezuelában – állította José Guerra venezuelai ellenzéki képviselő az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott caracasi parlament ülésén felszólalva csütörtökön.

Felszolgálói díj Kérdés

Nyugdíjas munkaviszonyos dolgozó után is meg kell fizetni a cégnek a nyugdíjjárulékot?

Munkaviszony melletti őstermelő Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjas, aki ki lett jelentve 2018.12.31-én a biztosítási jogviszonyból, emellett őstermelői tevékenysége is van. 2019-ben az őstermelői tevékenységére tekintettel valamilyen járulékot kell-e fizetnie, mivel a munkaviszonyában nem fizet csak szja-t? Köszönöm a választ.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Kérem, hogy az alábbi kérdésemre szíveskedjen válaszolni. 2004-ben alakult kft.-ben az egyik tulajdonos olasz állampolgár, személyes közreműködésre kötelezett ügyvezető igazgató 2018 júliusában Olaszországban nyugdíjas lett. Magyarországon jelenleg intézi a nyugdíját, 2019. áprilistól lesz itt nyugdíjas. Kérdésem: mikortól kell Magyarországon fizetni egészségügyi szolgáltatási járulékot, és mikortól kell átjelentenem nyugdíjas tagként?

Ügyvezetői lehetőségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szives válaszát a következő kérdésekben. Regisztrált könyvelőként, öregségi nyugdíjasként (67 év) több vállalkozásnak könyvelek. Mostantól ezek közűl a vállalkozások közűl kettőben én leszek az ügyvezető. Az egyikben 50 százalékban tulajdonos is vagyok. Eddig a tulajdonosok közűl voltak az ügyvezetők. Mindkét kft. gépjármű-kereskedéssel foglalkozik. Mostantól a volt ügyvezetők önálló katás vállalkozóként a gépkocsik javitásával és értékesitésével foglalkoznak majd. A kft.-ben nem lesz bejelentett jogviszonyuk. Viszont a gépkocsik számlázását ezentúl is ők végzik. Jövedelmet ezért nem vesznek ki. A bizományosi díj lesz az ő hasznuk, de természetesen ezt a saját nevük alatt az ő vállalkozásukban számlázzák a vevők felé. A két katás vállalkozó székhelye az egyik kft. székhelye. Bérleti dijat fizetnek a kft.-nek. Kérem, legyen szíves tájékoztatni, hogy ki után mit kell megfizetnünk. Az új ügyvezető jövedelem nélkül vállalja az ügyvezetést. Válaszát várva, tisztelettel: Borosné

Járulékkülönbözet Kérdés

Munkáltató tévesen 4 éven át nyugdíjasként számfejti a nem nyugdíjas dolgozót. A hiba a számfejtésen történik. A megállapított járulékkülönbözet nagy összegű. Ki felelős anyagilag a hibáért? Kinek kell megfizetnie a különbözetet, behajtható-e az a dolgozón, illetve ha igen, milyen mértékben?

Nyugdíjas ügyvezető több kft.-ben II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi, azonos című kérdésemre adott válaszából az már világos, hogy az "A" Kft.-ben alkalmazottként (több mint 36 óra) szerzett jövedelem után csak szja-t kell fizetni. Azt is megértettem, hogy ha a többi kft.-ben nem munkavállaló, akkor kell fizetnie a 7500 forintot. Két kérdésem is következik viszont ebből: 1.) Valamennyi kft.-ben kell-e fizetni utána a 7500 forintot? Vagy csak egyben? 2.) Mennyiben módosul, ha valamennyi az "A"-tól különböző cégben heti egy órás alkalmazott, havi X eFt díjazásért.

Nyugdíjas – többes jogviszony Kérdés

"Nők 40" nyugdíjas egyéni vállalkozó tételes költségelszámolással mennyi jövedelemkivétet vehet ki részmunkaidős munkaviszonya mellett – ahol havi 220 ezer forint bruttó fizetése van –, úgy, hogy ne veszítse el a nyugdíját? Javít-e a helyzeten, ha a katás adózást választja? Előre is köszönöm a választ.

Könyv-, tanulmány-, cikkírás: kinek éri meg az ekho? Cikk

Sokan szánják magukat könyvkiadásra, tanulmány, cikk írására manapság, viszont többnyire tanácstalanok, hogyan kell adózniuk. Célszerű-e az ekho választása? Cikkünk azok számára ad eligazítást, akik nem egyéni vállalkozók, adószámuk sincs, csak egyszerűen magánszemélyként egyeznek meg egy kiadóval a mű közreadására.

Nyugdíjas munkaszerződésénenk érvényessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2013 óta nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat alkalmazottként. Ehhez kapcsolódóan rendelkezik munkaszerződéssel. 2018. december 31. napjával kijelentettük a 1041-es nyomtatványon. A munkaszerződését módosítottuk 2019. január 1-jével, ahol a megváltozott bérét és a nyugdíj mellett végzett munka jellegét is feltüntettük. A munkaszerződés többi pontját változatlanul hagytuk. A kérdésünk az, hogy ez így helyes, vagy 2018. december 31. napjával meg kell szüntetnünk a munkaviszonyát és 2019. január 1-jével új munkaszerződést kellett volna kötnünk?

Nyugdíjas munkaviszonyban több helyen Kérdés

Szerintem, ha egy nyugdijas két helyen pl. 15-15 órás munkaviszonnyal rendelkezik, akkor – a tulajdonlási feltételektől függetlenül – csak szja-t fizet a felvett "bér" után. Vagy tévedek? [email protected]

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg előző év

Szipszer Tamás

adószakértő

Könyvelői felelősség

Szipszer Tamás

adószakértő

Kft. tevékenységének szünteltetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close