23 találat a(z) nyugdíjalap cimkére

A költségvetési hiányt megdobták a járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedések Cikk

A járványügyi védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések komoly forrásokat igényelnek a költségvetésből, így augusztus végére az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének hiánya elérte a 2261 milliárd forintot – erősítette meg szerdán kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

Táppénz, csed és gyed őstermelőnek és mezőgazdasági idénymunka után Kérdés

Tb-járulékok összevonása: milliárdokkal kevesebb juthat a nyugdíjalapba Cikk

Meglehetősen érdekes helyzetet teremtett a kormány járulékok összevonására irányuló módosító javaslata. Emiatt ugyanis át kell majd tervezni a jövő évi költségvetést. Az új rendszerben kevesebb jut a nyugdíjalapba és több az egészségbiztosítási alapba – írja az mfor.hu.

Korhatár előtti ellátás melletti kereset Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Munkaviszonyból megszerzett korhatár előtti ellátást követően katás vállalkozóként max. 94 400 Ft/hó lehet a jövedelem a kereseti korlát alapján? És ebből levonva a tételes 50 ezer forintot 44 400 Ft/hó "maradna" tisztán? Vagy ez csak a számítás alapja és a számla többről is szólhat? 2. Az öregségi nyugdíj megállapításába viszont csak ezek a 94 400 forintos összegek számítanak majd be? Igen csökkenti az öregségi nyugdíj összegét. Köszönöm válaszát! F. Zsolt

40 éves munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők kedvezményes nyugdíjba vonulásánál például a 6 órás munkaviszony ugyanolyan idővel jár, mintha 8 órás munkaviszonya lenne, természetesen a 6 órás munkaviszony bére eléri a minimálbér összegét. S ha valaki 6 órás munkaviszonyos 195 000 forint bruttó bérrel, s mellette katás egyéni vállalkozó, ahol fizeti az 50 000 forint katát, akkor mi lesz neki a nyugdíjalap? A 195 000 forint + 98 500 forint? És az évei hogy alakulnak 1 év egy évnek felel meg?

Katás egyéni vállalkozó nyugdíjalapja és jogosultsági ideje Kérdés

Katás egyéni vállalkozóként hogyan adódik össze a keresett bruttó bér nyugdíjalap, illetve szolgálati idő szempontjából? A kérdéses esetben van egy 36 óránál kevesebbet dolgozó munkavállaló és mellette főállású katás. Akár 50 000, akár 75 000 forint adót választ katásként, a két jogviszonyból származó bruttó bére összeadódik? Ha beteg, mindkét jogviszonyából jár neki a táppénz is? Mennyi az 50 000 és a 75 000 forint nyugdíjalap értéke és jogosultsági ideje? Köszönöm a választ.

Nyugdíjalap számítás kisszövetkezeti alkalmazottnál 1988-89-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr! Köszönöm válaszát, így 1988-ra értem a nyugdíjalap-korlátozást. A nyugdíjalap-korlátozást jelentő 40/1987. (X.3.) MT rendelet 1989. 01.01-től már nem volt hatályban. Kérdésem,1989-től mely rendelet alapján nem tartoznak a kisszövetkezetek az R. 214. §-ában említett gazdálkodó szervezetek jövedelemszabályozási rendszere alá? Köszönöm válaszát. Horváth Sándorné

Nyugdíjalap számítás kisszövetkezeti alkalmazottnál 1988-89-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr! Köszönöm szépen gyors válaszát. 18.06.09-én az alábbi választ kaptam Öntől: "A magánmunkáltatók, illetve a társadalombiztosítási szempontból magánmunkáltatónak minősülő foglalkoztatók - ebbe a körbe kerültek bele a kisszövetkezetek is – által foglalkoztatott biztosítottak nyugdíjjárulék alapot képező keresete nem haladhatta meg a minimálbér összegének hatszorosát. Az a fölötti részből nem kellett megfizetni a 10 százalék mértékű nyugdíjjárulékot." Szeretném jogszabályi szinten megtudni, hogy mi szabályozta, hogy tb szempontjából a kisszövetkezet magánmunkáltatónak minősült. A régi Ptk. 658. § c) pontja alapján a gazdálkodó szervezeteknek minősült a szövetkezet, melybe beletartozott a kisszövetkezet is. Sajnos azt nem találtam meg, hogy tb szempontból hol van szabályozva, hogy magánvállalkozásnak minősül a kisszövetkezet. Várom válaszát! Köszönettel: Horváth Sándorné

Főállású anya nyugdíj-jogosultsági ideje - 2, nyugdíj alapja Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert! Köszönöm szépen a gyors válaszát. További kérdésként merültek fel az alábbiak: Jól tudom, hogy a főállású anyaság maximum 8 év jogosultsági időt eredményez? Mi a különbség a között, ha az illető személy nem gyermekneveléssel, hanem keresőtevékenységgel szerez jogosultsági időt? Az előző kérdésben elfelejtettem megkérdezni az alábbi lényeges kérdéseket, amelyek nem a szolgálati időre, hanem a nyugdíj alapjára, a nyugdíj megállapítására vonatkoznak: Ha csak főállású anyaként van (lesz továbbra is) jogviszonya, akkor ez milyen mértékben számít bele az anya nyugdíjalapjába, nyugdíjának megállapításába? Ha a főállású anyasági mellett heti 10 órában elmegy dolgozni, akkor a nyugdíj alapjába, nyugdíjának megállapításába ez a heti 10 óra milyen mértékben számít bele? Összevonható-e a két jogviszony (főállású anya + munkaviszony) a nyugdíj alapjának, nyugdíj megállapításának tekintetében, vagy annak megállapításakor azt külön-külön fogják számolni? Ha külön-külön számolják, akkor a főállású anyasági jogviszony mellett mi az a minimális heti munkaidő, amely a nyugdíj alapjába, nyugdíjának megállapításába beleszámít? Válaszát előre is köszönöm! Szilágyi Ferenc Első kérdés url: http://adozona.hu/kerdesek/2018_5_14_Foallasu_anya_nyugdij_jogosultsag_rbm

Nyugdíjalap növelése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ebben az évben októberben érem el a nyugdíjkorhatárt (40 év munkaviszony alapján) és lehetőségem lenne másodállásra, kb. 600 000 Ft-ot kapnék 9 hónapra. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire emelné meg ez az összeg a leendő nyugdíjam összegét, mivel a járulékokat én fizetném be magam után. Nem tudom, megéri-e a járulékfizetés, emelné-e jelentősen a havi nyugdíjamat majd? Üdvözlettel.

Kata – nyugdijalap Kérdés

Katás egyéni vállalkozó, aki heti 4o órában munkaviszonyban áll, megfizeti a havi 25 ezer forintot, ezért cserében "nem kap semmit sem", ez nem biztosítási alap. Ha vállalja, hogy megfizeti a havi 5o ezer forintot vagy esetleg a 75 ezer forintot, akkor az beleszámít a nyugdijalapba?

Lakásbérbeadásból származó jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen adók terhelik a lakásbérbeadásból származó jövedelmet? Magánszemély lakás bérbeadásából származó jövedelme után fizethet-e nyugdíjjárulékot, lehet-e valamilyen módon az bérbeadásból származó jövedelem nyugdíjalap?

Kata nettó nyugdíj összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagyon sokszor elhangzott, hogy a katás vállalkozó nyugdíjalapja 81 300 forint. Az a kérdés, hogy ebből az összegből hány százalék kerül levonásra, amikor a nyugdíj összegét meghatározzák? Arra gondolok, hogy például munkaviszony esetén a minimálbér 2016-ban 111 000 forint, de amikor a nyugdíj összegét meghatározzák, akkor ebből levonásra kerülnek az egyéni járulékok és az szja és a nettósított összegből határozzák meg a nyugdíj összegét a szolgálati éveknek megfelelően. A katás vállalkozásnál is van ilyen levonási hányad a nyugdíj összegének meghatározásánál?

Nyugdíj előtti segély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hatvanéves koromban megszűnt a munkaviszonyom. 30 év szolgálati időm van. Jelenleg nyugdíj előtti álláskeresési járadékot, majd segélyt kapok. Kérdésem, hogy a nyugdíjamat ez a nagyon alacsony összeg befolyásolja-e, vagy azt a jövedelmemet veszik alapul, amit előtte kerestem? Köszönettel: Margit

Megbízási díj nyugdíjszámításnál figyelembe vehető-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 8 órás munkaviszonnyal (tagi jogviszonnyal) rendelkező sportági szakember foglalkoztatása megbízás keretében történik 2014. január 1-jétől. A megbízás havi fix összegű, rendszeres jövedelem – egy országos sportszövetség sportági igazgatójaként. Kérdésként többször felvetődött, hogy a megbízás keretében kifizetett díj (10 százalékos költségelszámolási nyilatkozattal számfejtett) majd az öregségi nyugdíj számításánál beszámít-e? Kérem szíves állásfoglalását a kérdésben. Amennyiben a nyugdíjszámításnál a megbízás, mint foglalkoztatási forma nem értelmezhető, úgy kérem szíveskedjen kitérni arra, hogy van-e az ilyen típusú munkavégzésre alternatív jogviszony, ami egy 8 órás biztosítási jogviszony mellett – azonban napi szinten különböző intenzitású munkavégzés mellett – szabályosan megköthető, célzottan olyan szerződéssel, amely a nyugdíj számításába a későbbiekben mindenképpen beszámítható? Megtisztelő válaszát megköszönve, egy könyvelőiroda-vezető.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close