2003 találat a(z) nyugdíj cimkére

Speciális jogviszonyok, amikor csak a 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell megfizetni Cikk

A biztosított személy egyéni járulékként 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék fizetésére kötelezett, amiért „cserébe” az érintett a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerezhet, tehát a nyugdíjbiztosítási ellátások és az egészségügyi szolgáltatás mellett megilletik őt az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai is. Három biztosítotti kör esetében ugyanakkor egyéni járulékként csak 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell leróni.

Visszamenőleges nyugdíj Kérdés

Művésznyugdíj Kérdés

Gyermekek után érvényesíthető kedvezmények a nyugdíj megállapítása során Cikk

Több esetben felmerült az a kérdés, hogy az anya nyugdíjra jogosító szolgálati ideje növelhető-e a gyermekei számával, és ez alapján a nők kedvezményes nyugdíjazására jogosultságot lehet-e szerezni. A kérdésre a válasz egyértelmű nem. Önmagában a gyermek születése nem eredményezi az anya kedvezményes nyugdíjra jogosító idejének növelését, ugyanakkor a gyermekek nevelésével összefüggésben a szülők számos kedvezményt, jogosultságot szerezhetnek, érvényesíthetnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretén belül igényelhető ellátások esetében. A kedvezmények, jogosultságok érvényesítése az alábbi területekre oszthatók: szolgálati idő elismerése, nyugellátásra való jogosultság, nyugellátás összegének megállapítása, járulékfizetés.

Így kaphatnak több nyugdíjat a katások Cikk

Számos cikkben foglalkoztunk már azzal a problémával, hogy a kisadózó egyéni vállalkozó rendkívül alacsony társadalombiztosítási ellátási alapja (jelenleg havi 108 000 forint) milyen mértékben rontja a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét. További – a nyugellátás összegét mindenképpen hátrányosan befolyásoló tényező – hogy a minimálbér összegét el nem érő ellátási alapra tekintettel a kisadózó esetében is alkalmazni kell a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 39. szakasza szerinti arányos szolgálati időre vonatkozó szabályokat.

Színészeknak 25 év után járó nyugdíj Kérdés

Két országban szerzett szolgálati idő esetében honnan érkezik a nyugdíj? Cikk

Olvasónkban felmerült a kérdés: két országban szerzett szolgálati idő esetében honnan és hogyan kap nyugdíjat. A kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj két országból? Kérdés

Nyugdíj utólagos figyelembevétele Kérdés

Nyugdíjemelés: nem indokolt a módszerről egyeztetni a pénzügyminiszter szerint Cikk

Az ellátások értékállóságának megőrzésére érdekében nem indokolt egyeztetni az emelés módszeréről – írta a nyugdíjas szervezeteknek a pénzügyminiszter, olvasható a nepszava.hu-on.

Elmeszelték a speciális nyugdíjakat szabályozó törvényt Romániában Cikk

Részben alkotmánysértőnek minősítette és visszaküldte a parlamentnek a román alkotmánybíróság a nem járulékalapú, úgynevezett speciális nyugdíjak reformjáról egy hónapja elfogadott törvényt.

Nyugdíjba beleszámító idő Kérdés

Újraszámítható-e a korábban megállapított öregségi nyugdíj? Cikk

Számos kérdés merül fel arra vonatkozóan, hogy újraszámítható-e a korábban megállapított nők kedvezményes öregségi nyugdíja, ha az adott személy betölti a reá irányadó nyugdíjkorhatárát, vagy ha valaki az öregségi nyugdíja folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatott, illetve van-e bármilyen lehetőség a korábban megállapított nyugdíjak újraszámítására.

Nyugdíj, szolgálati idő Kérdés

Gyakori kérdések a nyugdíjról, a nyugdíjba vonulási lehetőségekről Cikk

A nyugellátásra vonatkozóan számos kérdés érkezik, illetve vetődik fel: néha bonyolultabbak, néha egyszerűbbek, akadnak egészen banálisnak tűnők is, összeállításunkban ezek közül tallózunk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fogorvos NEAK finanszírozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Könyvelő cég feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink