3 találat a(z) nyitó érték cimkére

Tenyészállat értékhelyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tavaly év közben átvettem egy céget, amely kutyatenyésztéssel is foglalkozik. A könyvelési anyagot hiányosan adták át, a régi könyvelő nem elérhető, az ügyvezető a régi könyvelővel takarózik, így teljesen tanácstalan vagyok. Van két tenyészkutya a 151. számlaosztályban, a gondom a 157. Tenyészállatok értékhelyesbítése és a 417. Értékelési tartalékkal van. Ezek az összegeket még a 2016. évről vannak a nyitóban, és a kartonon csak annyi információ van, hogy 7 db kutya. 2016 óta nincs mozgás ezeken a főkönyvi számlákon. Először arra gondoltam, hogy a két tenyészkutyát értékelték. Kérdéseim: 1. A kiskutyák születése emeli a szülők értékét? 2. Az el nem adott tárgyévben született kiskutyákat így kell könyvelni? Ha esetleg már találkozott ezzel a témával, nagyon megköszönném ha bővebben írna róla! Köszönettel: Filip Emese

Egyéni cég alapításának hibái Kérdés

Egyéni vállalkozó egyéni céget alapított. Alapításkor apportként vitt be eszközöket az egyéni cégbe. A probléma abból adóik, hogy az egyéni cégként ugyanazt a bankszámlát használja, mint egyéni vállalkozóként. Ezzel van egy kezdő pénzkészlet a banki folyószámlán, amit könyvelésügyileg nem lehet hova tenni. Ha a nyitó pénzkészletet nem könyvelem, akkor a banki egyenleg nehezen ellenőrizhető (eltér a kivonaton szereplő értéktől), valamint a könyvelés szerint mínuszba is megy. Mit lehet ilyenkor tenni? Mit kell kezdeni a nyitó értékkel? Válaszukat előre is köszönöm.

Online kassza pénzkészlete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most került hozzám könyvelésre egy zöldséges bolt, amely online kasszával rendelkezik. Reggelente nyitó összegnek csak a váltópénzt ütik be, napközben csak a bevételeket ütik be a pénztárgépbe, a kiadásokat nem. Este kiveszik a váltópénzen felüli pénzkészletet, és csak a váltópénzt hagyják bent. Nem bizonylatolnak semmit kiadási-bevételi pénztárbizonylaton. Egy festékbolt, amelyet évek óta könyvelek, a következőképpen jár el. Napközben vezeti rendesen a pénztárgépbe a bevételeket a kiadásokat. A záró pénzkészlete lesz a következő napi nyitója. Kiadási-bevételi pénztárbizonylatot használ minden pénztári mozgáshoz. Nincs olyan, hogy váltópénz, hiszen van elegendő pénzkészlet mindig a visszaadáshoz. Így látható a vállalkozás pénzkészlete folyamatában naponta is, ugyanúgy, mintha nem online kasszával dolgozna a cég. Naponta egyeztetik is a pénzkészletet. Viszont a gyakorlat például a zöldségeseknél, az első tipus az ügyfél elmondása alapján. Kérdésem , hogy helyes-e az első verziós pénztárgépkezelés? Ha igen, akkor például a váltópénz feletti bevétel este bekerül egy kvázi kettes pénztárba, és ott kell vezetni a készpénzes kiadásokat, illetve a banki befizetéseket és felvéteket? Mi lesz a bizonylata este az online kasszából kivett bevételnek. Esetleg egy sima kiadási pénztárbizonylat? Hogy áll így fenn a nyitó és a záró pénzkészlet egyezősége a pénztárgépből kijövő pénztárjelentéssel ? Jól gondolom, hogy helyetelen ez a gyakorlat? Köszönettel várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31