110 találat a(z) nyereség cimkére

Civil szervezet – tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú egyesület rendelkezik ingatlannal, amit most értékesíteni szeretne. Az ingatlan egy irodaházban lévő terem és irodarész. A nettó érték és az eladási ár között körülbelül 10 millió forint a nyereség. Ebben az esetben a civil szervezetnek ez után kell-e társasági adót fizetnie? Vagy a civil tevékenységébe beletartozik ez? Az ingatlant közhasznú rendezvényekre használták, esetenként bérbe adták a termet. Várom válaszukat.

Ingatlanvásárlás vagy sajáttőke-emelés? Kérdés

Korábban devizahitel miatt a mérleg szerinti sajáttőkesorunk enyhén mínuszba fordult. Idén viszont már újra nyereségesek vagyunk, és van mondjuk 3 millió forint a bankszámlánkon. A kft. jegyzett tőkéje 5 millió forint. Viszont tudjuk, hogy az új törvények szerint a cégeknek meg kell felelniük annak a törvényi kötelezettségnek is, hogy a sajáttőkesoruk a mérlegben eléri a jegyzett tőke felét – esetünkben az 5 millió fele 2,5 millió. Tehát az értelmezésem szerint a mérlegben szereplő sajáttőkesort javítanunk kell, különben felszámolnak bennünket. Amire természetesen felhasználhatnánk az idén megkeresett 3 millió forintot, ami a bankszámlán van, hiszen ha nem költjük el semmire, akkor a mérleg szerinti eredmény megjelenik az éves mérlegben a saját tőkét növelve. Viszont az gond, hogy nekünk semmi szükségünk likviditásra, és így feleslegesen áll a bankszámlán a 3 millió forint. Szívesebben költenénk ezt az összeget ingatlanbefektetésre, ami a cég vagyonát növelné. Ha viszont a 3 millió forintot elköltjük ingatlanra, akkor a mérleg szerinti eredmény már megint nulla lesz, azaz nem fogja növelni a saját tőkét, s az ingatlan viszont, amire a 3 milliót költöttem NEM jelenik meg a saját tőke soraiban, hiszen nincs a saját tőke soraiban ingatlanelem. Jól értem, hogy ebben a helyzetban, ha ingatlanra költöm ezt a 3 millió forintot, akkor valóban nem javul a mérlegben a sajáttőkesorom, és annak ellenére, hogy nő a cég vagyona, felszámolhatják a céget 2016 márciusában, arra hivatkozva, hogy a saját tőke nem éri el a jegyzett tőke felét? kérem segítségüket! köszönöm!

Követelés-vásárlás Kérdés

Kft. magánszemély banknál fennálló követelését 50 százalékos értéken megvásárolja, és azt a bank felszámoló biztosa a kft. banknál fennálló tartozásába 100 százalékos értéken beszámítja. A vásárlásnál keletkező 50 százalék nyereség elszámolásának módját szíveskedjenek megadni..

Külföldről származó értékpapír árfolyamnyereség jövedelemének meghatározási módjam Kérdés

Tisztelt Adózóna ! A következő témában kérem szíves állásfoglalásukat. Belföldi illetőségű magánszemély külföldről, Svájcból (EUR-ban és USD-ben) értékpapír (kötvény) eladásából származó árfolyamnyereség/veszteség jövedelem összegének meghatározásakor mi a helyes számítási mód: 1. Az értékpapír (kötvény, részvény) eladáskor keletkezett árfolyamnyereség (eladási érték, bekerülési érték) külföldi pénznemben megállapítva (EUR, USD) szorozva az értékesítéskori devizaárfolyammal, vagy 2. Az értékpapír (kötvény, részvény) bekerülési értéke szorozva a vásárláskori devizaárfolyammal, és az értékpapír (kötvény, részvény) eladáskori értéke szorozva az értékesítéskori árfolyammal, a két forintra átszámított összeg különbözete az árfolyamnyereség/veszteségből származó jövedelem. Ezek az értékpapírok 2010. és az azt követő években kerültek megvételre, a magánszemély befektetéseit ezekben az értékpapírokban tartja. Állásfoglalásukat előre is köszönöm, Tisztelettel: Bertókné Oros Zsuzsanna

Evabevétel Kérdés

Evás egyéni vállalkozó vállalkozói bankszámlájáról befektetési jegyet vásárolt több alkalommal. 2014 novemberében eladta őket. Az elszámolás alapján nyereséget realizált, ami után a pénzintézet kamatadót és ehót vont le. Kérdésem: a nyereség evaalap lesz-e? Ha igen, a pénzintézet miért vont le tőle adót és ehót? Duplán kellene adózni utána?

Végleges pénzeszköz-átadás – társasági adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott "A" Kft., amely 2014. április 10-én 5 000 e forintot adott át végleges pénzeszköz-átadásként "B" Kft. részére egyéb jogcímen. "B" Kft. ezen dátummal adott részére nyilatkozatot, hogy várhatóan a kapott támogatás nélkül az adózás előtti eredménye nem lesz negatív. "B" Kft. most év végén úgy döntött, hogy él a látványcsapat-sport támogatás adókedvezményi lehetőséggel, ezért adott 2014. december 15-én 2 000 e forintot erre a célra. "B" társaság 2014. évi adózás előtti eredménye az alábbiak szerint alakul: – kapott támogatás (rendkívüli bevétel): 5 000 eFt – adott látványcsapat-sport támogatás (rendkívüli ráfordítás): - 2 000 eFt – egyéb tevékenységekből eredő adózás előtti eredménye: + 1 000 eFt Tehát a 2014. évi adózás előtti eredménye: 4 000 eFt. Kérdésünk: ebben az esetben jól értelmezzük-e a társasági adó törvényt és a 2010.07.15-én kiadott NAV-állásfoglalást, amely alapján "B" Kft. nem adhat "A" Kft.-nek nyilatkozatot arról, hogy a kapott támogatás nélkül nem lenne az adózás előtti eredménye negatív, mivel a fenti számok alapján - 1 000 eFt lenne az eredménye? Köszönettel!

További korlátozások lesznek a kereskedelemben Cikk

Az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére elfogadta azt a javaslatot, amely 2018-tól megtiltja a napi fogyasztási cikkek árusítását azoknak a nagyobb üzleteknek, amelyek nem képesek nyereséget termelni két egymást követő évben.

Cégek által alapított kft. nyeresége, osztaléka? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van két belföldi magánszemélyek tulajdonában lévő kft.-m, akik közösen egy harmadik kft. alapítását tervezik azzal, hogy a a harmadik kft.-nek nem mint magánszemélyek lennének a tulajdonosai, hanem az általuk vezetett cégek! Nem találkoztam még ilyennel, ezért szeretnék segítséget kérni abban, hogy ebben az esetben a harmadik cég által elért nyereséget, hogyan kell leadózni a harmadik cégben, illetve hogyan jelenik ez meg a tulajdonos cégek adózásában, könyvelésében. Továbbá azt szeretném még kérdezni, hogy nem minősülnek-e ez által kapcsolt vállalkozásnak a tulajdonos cégek és a közösen alapított harmadik cégek? Fontos információ lehet még, hogy a harmadik cég, amit közösen alapítanának ingatlan-befektetéssel, -vásárlással, -felujítással, -értékesítéssel és -bérbeadással foglalkozna. Válaszukat előre is köszönöm!

Top 500: ezért maradt kevesebb nyereség a cégeknél Cikk

A korábbi években megszokott impozáns tempó helyett tavaly igencsak szerényen nődögélt a nyereség szerinti toplista cégeinek adózott eredménye, az árbevételi rekordereké pedig drasztikusan visszaesett – írja a HVG. A Top 500 fejlécében két felirat megcserélve jelent meg. Az Adózóna a helyes fejléccel közli a táblázatot.

Ennyiből élnek az egyéni vállalkozók Cikk

Az egyéni vállalkozók egyharmada veszteséges volt tavaly, s bár az egy főre jutó nyereség jócskán növekedett, így is csekély – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2013-as adóévre vonatkozó adataiból.

Ez az oka, hogy alig nőtt a cégek adója Cikk

A korábbinál kevesebb kettős könyvvezetésű cég társaságiadó-bevallásáról, a kkv-k térnyeréséről, jobb teljesítményekről, növekvő adóalapról, de alig gyarapodó adófizetésről adott számot mai sajtótájékoztatóján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Külföldről származó tőzsdei jövedelem adózása, bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni: ha egy magánszemély Magyarországon interneten keresztül tőzsdei ügyleteket bonyolít, melyből jövedelme/vesztesége származik, akkor azt itthon az szja-bevallásában hová, milyen adatokkal kell beállítania? Ezt milyen adók terhelik? Csak szja? Milyen nyilvántartást, kimutatást kell/kellene vezetnie a veszteségek, nyereségek megállapításához? Köszönöm szépen a segítséget!

Társasági adóbevallás: példák a nem realizált árfolyam-különbözetre Cikk

A társasági adótörvény számos adózás előtti eredményt módosító tételt fogalmaz meg, amelyek közül különösen említésre méltók a nem realizált árfolyamkülönbözet elszámolására vonatkozó rendelkezések. Cikkünkben ezeket vesszük sorra példákon keresztül.

A legnagyobb nyereségű ötszáz hazai cég Cikk

Recessziós évhez képest hihetetlen lendülettel emelkedett tavaly az ötszáz eredményrekorder nyeresége, ám éppen a legnagyobb ugrások nem nevezhetők a magyar gazdaság sikerének. Az 500 legnagyobb nyereségű hazai cégről a HVG 2013. november 16-ai száma közölt összeállítást, melyben a táblázat fejléce hibás évszámokkal jelent meg. A táblázat, az elemzéssel összhangban, természetesen a 2012. évi adatokat tartalmazza, az összehasonlító adatsor pedig 2011-es. Az összeállítás cikkeit és a táblázatot helyes fejléccel több részletben közöljük.

Több kedvezmény sporttámogatásra, mint fejlesztésre Cikk

A kimutatott nyereség mértéke csökkent a társaságoknál 2012-ben, átlagos adóterhelésük viszont 1,1 százalékponttal nőtt. Beruházás után már egyáltalán nem vehettek igénybe adókedvezményt, de fejlesztéseik után is kevesebbet érvényesítettek, mint a látványcsapatsport-támogatások után.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs