195 találat a(z) nyílt végű pénzügyi lízing cimkére

Biztosító által térített javítás áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízinges személyautó javítását biztosító nettó + féláfa összegben téríti. Ha 100 százalékban – útnyilvántartással alátámasztva – céges használatú az autó a kft. a teljes áfát levonásba helyezheti vagy csak az 50 százalékot? Köszönöm válaszát!

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég 8 személyes személyautó vásárolt nyílt végű pénzügyi lízing (5 évre) keretében. Autó vételára: 8.095.950,- Ft Kezdő lízingdíj: 2.000.000,- Ft Nettó lízingtőke: 6.403.45,- Ft. Havi törlesztőrészlet: 88.000,- Ft (tőke, kamat, áfa) A vevőnek lehetősége lesz az autót a futamidő végén megvásárolni, de még nem tudja, hogy fog-e élni ezzel a lehetőséggel, lehet, hogy inkább lízingel egy másik autót. 1.) Első kérdésem, hogy aktiválni kell-e, illetve ebből kifolyólag kell-e elszámolni értékcsökkenést? 2.) A fenti tételeket hogyan kell helyesen kontírozni ? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Nyílt végű pénzügyi lízing elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi tevékenységet végző (áfamentes) kft. személygépkocsit vásárolt nyílt végű pénzügyi lízinggel. Helyesen számolja-e el, ha a számla bruttó értékét (6500 ezer Ft) aktiválja, és ez után számolja el az értékcsökkenést? És ezen értéket (6500 ezer Ft) számolja el hosszú lejáratú kötelezettségként a szállítóval szemben 454T-444K?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm szépen a következő kérdésre https://adozona.hu/kerdesek/2020_3_28_Nyilt_vegu_penzugyi_lizing_lso adott válaszát. Szeretném még megkérdezni, hogy ennek a számviteli elszámolása milyen dokumentum alapján történik, illetve hogy néz ki a kontírozása. Köszönöm megtisztelő válaszát.

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. személyautót lízingel, nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A kérdésem az lenne, hogy a lízingszerződésben meghatározott nettó maradványértékre eső áfa növeli-e az eszköz aktiváláskori bekerülési értékét?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személygépkocsi nyílt végű pénzügy lízingje esetén helyes-e az az elszámolási módszer, ha a fizetési ütemezés szerint év végén az 1 éven belül esedékes tőkerészt átsoroljuk a hosszú lejáratú kötelezettségekből a rövid lejáratúak közé? Ennek megfelelően év közben a könyvelés T452 K454 a tőkerész tekintetében. Köszönöm a válaszát!

Nyíltvégű lízing lezárás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk nyíltvégű pénzügyi lízingbe vett egy személyautót, melynek futamideje nemsokára lejár. Nem szeretnénk megtartani az autót és szerencsére már vevőt is találtunk rá. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben élünk a vevőkijelöléssel és nem a kft. veszi meg az autót, ebben az esetben hogyan kell a könyvekből kivezetni az eszközt? Ha nem sikerül a futamidő végéig értékesítenünk és a cég nevére kerül az eszköz, ebben az esetben a személyautó értékesítése után terhel-e minket áfafizetés, ha 50 százalékban levontuk az áfát az esedékes havidíjakból?

Nyílt végű pénzügyi lízing személygépkocsi bekerülési értékének része Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyílt végű pénzügyi lízinggel a könyveinkbe került személygépkocsi bekerülési értékét növelheti-e az első lízingdíj áfatartalmának 50 százaléka, amennyiben az áfalevonásra ezt az 50 százalékos hányadot alkalmazza cégünk. További kérdésem, hogy a bekerülési érték része lehet-e az aktiválásig kifizetett kötelező- és casco biztosítás összege is? Cégautóadó-fizetési kötelezettsége keletkezik-e cégünknek, s ha igen azt mikor kell első alkalommal fizetni?

Nyílt végű személygépkocsi lízing lezárása – áfa levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2019. évtől nyílt végű lízing keretében egy személygépjárművet vett igénybe. A járművet magáncélra is használta, az áfát az 50 százalékos szabály szerint igényelte vissza. Idén, lejárat előtt került sor a szerződés megszüntetésére. Az ügylet zárásaként létrejött egy adásvételi szerződés a bank mint eladó, és a társaság mint vevő között, mely szerint bank eladja a személygépkocsit a társaságnak. Az ügyletről számla készült, melyen a lízingszerződés maradványértéke (fennmaradó tőke, 9 626 ezer Ft)+áfa =12 226 ezer Ft került kiszámlázásra, 2 600 ezer Ft áfatartalommal. A társaság és a bank közötti elszámolás részét képezte a társaság felé az aktuális „havi számlában” már kiszámlázott tőke, áfa, kamat összege, a fenti számlával együttesen 12 500 ezer Ft. A Járási Hivatal az autó feletti tulajdonjog megszerzése miatt a társaságra vagyonszerzési illetéket szabott ki. A fenti adásvétellel azonos napon köttetett egy másik adásvételi szerződés a bank mint vevő, a társaság mint eladó, valamint egy újabb lízingbevevő között. Felek rögzítették, hogy társaság eladja a gépjárművet, melyet a vevő a lízingbevevő részére pénzügyi lízingbe ad. A gépjármű vételára 9 842 ezer+áfa=12 500 ezer Ft. Az ügyletről a társaság számlát állított ki a bank felé, 2 657 ezer Ft áfatartalommal. Kérdésem arra irányul, hogy a személygépjármű megvásárlása tekinthető-e továbbértékesítési célú vásárlásnak, így az áfatörvény 125. § (1) bekezdése alapján a társaság jogosult-e a bank által kiállított számla 2 600 ezer Ft áfatartalmának levonására?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az első kérdésem az előleg összegének áfájával kapcsolatos. Az előleget 2019. októberben fizettük be, levontuk az áfa 50%-át. Az autót januárban vettük használatba. Szeretnénk kihasználni a teljes üzleti célú használat arányában az áfa érvényesítését. Tehát januártól minden hónapban egy kimutatás alapján meghatározunk egy százalékot és az alapján vonjuk le az áfát. A kérdés, hogy ez előleg áfáját tudom-e korrigálni, mi alapján, illetve javasolja-e. Másik kérdés, hogy ha a futamidő végén nem a cég veszi meg az autót, akkor a könyvekből hogyan vezetem ki? A nyilvántartás szerinti értéket vezetem csak ki? Áfabefizetés, gondolom, nem jelentkezik, mivel bérlet után igényeltem az áfát. Válaszát előre is köszönöm!

Áfaügyek személygépkocsi nyílt végű lízingjének lejártakor Cikk

Személygépkocsi nyílt végű lízingjének lejártakor felmerülő fontos áfakérdésekről érdeklődött olvasónk. Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Nyílt végű pénzügyi lízing kiva alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft., amely a kiva alanya, személygépkocsit vásárol nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A személygépkocsit cégautónak használja, ami után a cégautóadót megfizeti. Nem vezet útnyilvántartást, így él az 50 százalékos áfalevonási jogával a lízing törlesztőrészletek tekintetében. A gépkocsi átvételekor megfizeti az önrészt, aminek szintén az áfatartalom 50 százalékát visszaigényeli (ha jól gondoljuk). A futamidő végén a meghatározott maradványértéken nem ő vásárolja meg, hanem a kft. ügyvezetője mint magánszemély. Kérdésünk az lenne, hogy a kezdő önerő és a havi törlesztőrészletek befolyásolják-e a kivaalapot, illetve a futamidő végén azzal, hogy a személygépkocsi nem került a kft. tulajdonába, felmerül-e esetleg adóügyi tennivaló, gondolunk itt esetleges számlázásra, áfafizetésre, vagy ajándékozási ügylettel kapcsolatos vonzatokra a szerző magánszemély és a kft. között.

Nyílt végű pénzügyi lízing értékesítés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízing keretében vásárolt személygépkocsit 2019. nyarán. A futamidő lejárta előtt összetörte, újat vesz helyette. A személygépkocsi jelenlegi piaci ára, amennyiért az új autó árába beszámítják, 10 millió forint. A finanszírozó felé fennálló tartozás 6,6 millió forint. Az autót technikailag visszakerül a finanszírozóhoz, vevőkijelöléssel, aki eladja a könyveiben szereplő 6,6 millió forint tartozáson a kijelölt vevőnek, márkakereskedőnek. DE A piaci ár és a tartozás különbözetét az egyéni vállalkozónak számláznia kell a kijelölt vevőnek, hogy az egyéni vállalkozó is a "pénzénél legyen". A kereskedő szerint vevőkijelölés címen. A kérdésem az lenne, hogy ez a vevőkijelölés áfás-e, vagy mentes az áfa alól? Ha az egyéni vállalkozó adja el a személygépkocsit, akkor mentes a 87. § alapján az áfa alól. Itt nem ő adja el, de a vevőkijelölés az személygépkocsi-értékesítéshez, mint főszolgálatáshoz kapcsolódik, így osztozik annak megítélésében, vagy nem?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. nyílt végű lízinggel vásárolt személygépkocsit. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni. 1. A magánhasználatot ki szeretnénk számlázni. A magánhasználat számlázása megfelelő, ha az arra eső km x üzemanyagár +15Ft átalány+áfa kerül számlázásra? 2. Üzemanyagárnak elfogadható a NAV által közzétett üzemanyagár, vagy az üzemanyagszámlából kell számítani? 3. A lízingdíj első tőkerészletének áfája ez esetben az utolsó részlet áfájával csökkentve 100%-ban levonható? 4. A lízingdíjak áfája is 100%-ban levonható? A lízingbevevők szerint az autó zöld autónak minősül,ezért nem kell gépjárműadót és cégautóadót fizetni utána. Hol találom ezt leírva? Nagyon szépen köszönöm a segítségét!

Nyílt végű pénzügyi lizingelt személygépkocsit visszaveszi a lízingbe adó cég Kérdés

Tisztel Szakértő! Egy cég nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit lízingel. Ezt a gépkocsit a lizingbe adó cég jóval a futamidő lejárta előtt visszaveszi (vásárolja) a lízingbe vevőtől. Ki állít ki számlát és miről, van-e a számlának áfatartalma? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs