195 találat a(z) nyílt végű pénzügyi lízing cimkére

Áfaarányosítási módszer választása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy cég 2015-ben nyíltvégű pénzügyi lizing szerződés keretében beszerzett egy személygépjárművet, amelyet az ügyvezető magáncélra is használ. 2015 évben a számlákban lévő áfát az útnyilvántartás szerinti vállalkozási célú kilométer és a futott kilométer arányában vonta le. Ezt az arányszámot göngyölítve minden hónap végén megállapította és a számlán szereplő áfát, ezzel beszorozva megkapta a göngyölített levonható áfát és ebből kivonta az előző havi bevallásokban már érvényesített levonható előzetes áfarészeket. Év végére megkapta az addigi vállalkozás érdekében megtett kilométerek arányszámát. Ez a konkrét esetben 91 százalék. Kérdésem, hogy 2016 évben, év közben, használhatja ezt az előző évi arányszámot ideiglenes arányszámként a havi bevallásaiban, az áfatörvény 5 sz mellékletének (9 a.) pontjában foglaltak szerint, majd év végén az utolsó bevallási időszakban elvégezve a végleges arányszám megállapítását és a bevallásban elvégezve a korrigálást az ideiglenes és a végleges levonható áfa között? Válaszát előre is köszönöm.

Ismét a nyílt végű pénzügyi lízinggel beszerzett személygépkocsiról Kérdés

Az Adózóna többször is foglalkozott már a témával általánosságban. Kérdésem konkrétan a következőkre vonatkozik. Személygépkocsit nyílt végű pénzügyi lízinggel szerzett be egy kft. A gépkocsi bruttó ára – tegyük fel – 10 millió 500 ezer forint. Mivel személygépkocsiról van szó, a lízingcég áfa nélkül adta ki a számviteli bizonylatot – kerekítve – 8,3 millió forintról, majd a kezdő lízingdíj tőkerészéről és annak áfájáról kiállította a számlát, például bruttó 5,3 millió forintról. Mivel a tárgyi eszközt a lízingbe vevőnél kell állományba venni, felvetődik a kérdés, milyen összeggel kell aktiválni a gépkocsit? (A maradványértéktől most eltekinthetünk.) Mekkora összeget lehet értékcsökkenteni 20 százalékkal? Az áfára vonatkozó szakvéleményüket olvastuk, azzal nincs "gondunk". A könyvviteli elszámolásra vonatkozó kérdést pedig nem tehetem fel, pedig azzal kapcsolatosan is lenne kérdésem. Köszönöm a választ előre is.

Különbözeti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni: Egy használt autók kereskedelmével foglalkozó társaság az áfamentesen beszerzett autók értékesítésekor a fizetendő áfát a különbözeti adózás alapján állapítja meg. Kérdésem, hogy helyesen gondolom-e, hogy az értékesítendő autókhoz kapcsolódó áfás költségek áfatartalma nem helyezhető levonásba, viszont a költségszámlák (javítás, karbantartás, alkatrészek) bruttó értéke figyelembe vehető mint csökkentő tétel a különbözeti alap meghatározásakor? Másik kérdésem az lenne, hogy ugyanezen cég nyilt végű pénzügyi lízing keretében cégautót használ, mely után megfizeti a cégautóadót. Tudomásom szerint a havi lízingdíj utáni áfa levonásba helyezhető, de csak abban az esetben, ha útnyilvántartást vezet a társaság a gépjármű-használatáról. Viszont itt ellentmondást látok, mert a cégautóadót azért fizeti, mert elismeri a magáncélú használatot, viszont akkor a havi lízingdíj utáni áfatartalom hogyan és mi alapján helyezhető levonásba? Segítségét előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízingje Kérdés

Egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízingszerződés keretében 1 darab kamiont szerzett be. A lízingszerződés futamideje 60 hónap (2015. 03. 26. - 2020. 03. 26.). A lízingtárgy nettó értéke 2 060 7646 forint, az induló lízingdíj 4 121 529 forint, majd ezt követően havi ~250 ezer forint, a maradványérték 1 030 382 forint. Hogyan történik a tehergépkocsi-költség elszámolása? Az szja-törvény 3. § 47. pontja az 1997. január 1-je előtt kötött szerződésekkel használatba adott eszközöket minősíti lízingnek. Ez azt jelenti, hogy az szja-törvény 11. melléklet I. 21. pontját nem kell alkalmazni, és a kifizetett lízingdíj a 11. melléklet III.7. pontja alapján teljes egészében elszámolható költségként? Köszönettel: Vadkerti Ilona

Nyíltvégű pénzügyi lízing Kérdés

Üdvözlöm! Elnézését kérem, hogy (valószínűleg) sokadszorra teszek fel ezzel kapcsolatban kérdést, de én még mindig bizonytalan vagyok, és ügyfelemnek nem merem határozottan azt mondani, hogy nyugodtan lízingeljen gépkocsit, és vonjuk az áfát. Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingbe vételénél többször említik, hogy levonható az áfa (bizonyos feltételekkel és összegben, amint az Önök tájékoztatója írja). Viszont, ha a futamidő végén a társaság tulajdonba veszi, "megvásárolja" a személygépkocsit, nem lép be az áfatörvény tiltása az áfalevonásra? A NAV nem tételezi fel, hogy a futamidő alatt csupán részletfizetésről van szó, és megkérdőjelezi az áfa levonásának jogszerűségét?

Tartós bérlet, pénzügyi lízing: mi a helyzet az áfalevonással? Cikk

Mi a különbség az operatív lízing és a pénzügyi lízing között? Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízingje során milyen arányban vonható le a lízingdíj első részletének áfája, kell-e figyelembe venni bármilyen magánhasználatot az önerő tekintetében, kell-e alkalmazni bármilyen göngyölítetten számolt levonást, vagy elegendő a havi részleteket a havi magánhasználat arányában megbontani, kezelni? – kérdezte két olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

Egyéni vállalkozó – nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Egyéni vállalkozó lízingszerződése 8,5 millió forint, a gép nettó értéke. Üzemi gépet lízingelt nyílt végű pénzügyi lízing keretében 2015. 10. 01-től 2018. 08. 01-ig. Hogyan számolhatom el a pénzforgalmi szemléletű könyvelésben? A havonta kiállított lízingdíjat a számla alapján elszámolom bérleti díj címén? A NAV telefonos ügyfélszolgálata szerint az szja-törvény 11. számú mellékletének II./21. pontját nem kell alkalmaznom, mert a 3. § 47. pontja definiálja a lízing fogalmát, és ez alapján csak a 1997. január 1. előtt kötött ügyletekre kell alkalmazni. Köszönöm válaszukat.

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízingnél a bérleti díjakat az értékcsökkenés mértékének megfelelően lehet elszámolni. A 44-en van a lizingdíj, áfa 36-tal szemben van kivezetve, értékcsökkenés pedig így költségként elszámolva év végén, ezáltal megvalósul a fenti szabály. A lízing viszont két évre szól. A futamidő végén mi lesz a maradék értékcsökkenéssel, rendkívüli értékcsökkenésben kell leírni? Köszönöm válaszát.

Nyilt végű pénzügyi lízing, személygépkocsi-vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: ha egy kft. személygépkocsit vásárol nyílt végű pénzügyi lízinggel, akkor visszaigénylhető-e a beszerzés áfája?

Nyílt végű pénzügyi lízing esetén a maradványértéktől eltérő eladási ár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében lízingelt gépkocsi vevőjeként egy autókereskedő céget jelölt meg. A lízingből visszavett autót a lízing cég 1 millió forintért (maradványérték) számlázta ki az autókereskedő cégnek, az autót visszaadó kft. a 2 millió forint piaci értékű személygépkocsi értékkülönbözetét (1 millió forintot) kéri az autókereskedő cégtől vételi jog átengedése címén. A kérdésem: – Jogszerű-e az értékkülönbözet ilyen jogcímen történő számlázása? – Hogyan jelenik meg az ügylet a könyvelésben? A vételi jog átengedése tekinthető ebben az esetben a beszerzési ár részének az autókereskedő cégnél? Értékesítés esetén a készlet kivezetése a tényleges beszerzési áron történik, ami ténylegesen 2 millió forint az autókereskedőnél. – Ha magánszemély adná át ugyanilyen feltételekkel a vételi jogot az autókereskedő cégnek, milyen bizonylatot fogadhat be az autókereskedő cég a különbözetről? Válaszát tisztelettel megköszönöm. B. Szabó Ilona

Fejlesztési tartalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az, hogy a fejlesztési tartalék feloldható-e nyílt végű pénzügyi lízing útján megszerzett tárgyi eszköz teljes vételárával szemben (gépjármű) a szerződés megkötésével, a tárgyi eszköz birtokba adásával egy időben, vagy esetleg az éves díjaknak megfelelően évente bizonyos összegben? A lízingszerződés futamideje 4 év. A másik kérdés, hogy, ha a fenti lehetséges, akkor a társasági adóban (értékcsökkenés) növelő tételként milyen összeget kell beállítani? Köszönöm szépen.

Maradványértékes nyílt végű pénzügyi lízing = tárgyi eszköz? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kérdésre feltett válasz szerint a nyílt végű, maradványértékes pénzügyi lízinget beruházásként kell elszámolni, és a könyvekben tárgyi eszközként felvezetni (T 1 Befejezetlen beruházások – K 4 Hosszú lejáratú kötelezettségek T 1 Üzemi/egyéb berendezések, gépek, járművek – K 1 Befejezetlen beruházások (aktiválás) T 4 Hosszú lejáratú kötelezettségek – K 4 Rövid lejáratú kötelezettségek (törlesztés) T 4 Levonható áfa – K 4 Rövid lejáratú kötelezettségek (levonható áfa elszámolása – ha van) T 4 Rövid lejáratú kötelezettségek – K 3 Elszámolási betétszámla/Pénztár (lízingdíj fizetése) T 8 Fizetett kamatok – K 3 Elszámolási betétszámla/Pénztár (kamat elszámolása)). Milyen bizonylat alapján történik a gépjármű tárgyieszköz-nyilvántartásból történő kivezetése, ha a futamidő végén a vállalkozás nem vásárolja meg maradványértéken a gépjárművet? Válaszát köszönöm. B. K.

Nyílt végű pénzügyi lízing vételi jog Kérdés

Egy kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében lízingelt egy személygépkocsit. Az áfát levonásba helyeztük. A lízingszerződése lejárt. A kft. élni kíván vételi jogával. Ez jár-e bármilyen adókockázattal? Esetleg átminősítheti-e a NAV, hogy ez nem lízing volt, hanem adásvétel, és jogtalanul igényeltük vissza az áfát. Mi a helyes eljárás ez esetben? Milyen könyvelési teendőink vannak, ha az autó a cégben marad?

Maradványértékes nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egy 5 100 000 forint plusz áfa értékű személygépjárműre maradványértékes nyílt végű pénzügyi lízinget szeretne kötni. Maradványérték: 615 000 forint. A kezdő részlet 2 600 000 forint plusz áfa. A magánhasználatot kiszámlázzák. Melyek az adott ügylet kontírozási tételei, és milyen összeggel? Válaszát előre köszönöm. B.K.

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

A lízingbe vevő szempontjából nézve: Nyílt végű pénzügyi lízingnél személygépkocsi esetében, ha a lizingbeadó átszámláz az autóra vonatkozó szervízelési költséget, valamint alkatrészvásárlás költségét, úgy gondolom, ugyanaz a szabály vonatkozik rá, mint a saját tulajdonú személyautóra, tehát ilyen címen nem vonható le áfa az alkatrészek esetében, és 50 százalékban levonható a szerviz (javítási) költség esetében? Köszönöm szépen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlannal rendelkező társaság bejelentése

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Versenyautózás adózása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Közterhek felhasználási szerződésnél

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close