17 találat a(z) nagyszülő cimkére

Kata Kérdés

KRESZ- és nyelvvizsga-támogatás: cseden, gyeden, gyesen lévő apáknak és nagyszülőknek is Cikk

Július 1-jétől bővült azon jogosultak köre, akik igénybe vehetik a KRESZ-, illetve a nyelvvizsga támogatást. Már nemcsak a fiatalok élhetnek ezzel a lehetőséggel, hanem a cseden, gyeden, gyesen lévők is, korhatártól függetlenül.

Családi adókedvezmény Kérdés

Több unoka után több lesz a nagyszülői gyed Cikk

Több unoka után több nagyszülői gyed (gyermekgondozási díj) is igénybe vehető lesz január 1-jétől – közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy csütörtöki budapesti idősklub-találkozón.

Ingatlanöröklés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. 12. hónapban édesapám édesanyja elhunyt. Édesapám sajnos már 1992.11. hónapban elhunyt. Én, az unoka az apukám után örököltem a nagymamám háza felének az 1/4 részét. Ez az ingatlan 11 millió forintért értékesítve lesz 2019. 02. hónapban. Kérdésem az, hogy kell-e bevallást készítenem a NAV felé, és kell-e adót fizetnem? Ha igen, mennyi az adó mértéke? Köszönöm szépen: Erika

Nagyszülői gyes: kinek előnyös, kinek nem? Cikk

Nemcsak a szülők, hanem azok vérszerinti, illetve örökbe fogadó szülei, továbbá a velük együtt élő házastársaik is igénybe vehetik a gyermekgondozást segítő ellátást, amit írásunkban az egyszerűség kedvéért továbbra is gyesként említünk. Cikkünkben bemutatjuk, milyen előnyök származhatnak ebből az érintettek számára.

Gyes őstermelő nagyszülőnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel kapcsolatban kérném a segítségét: 2012-ben született beteg gyermekre tekintettel jelenleg az anyuka igényli a gyest, de szeretnék, ha a továbbiakban a főállású őstermelő nagyszülő venné igénybe. A gyermek jelenleg óvodás, szeptembertől pedig iskolás lesz. Milyen feltételekkel igényelheti a nagyszülő az őstermelése mellett a gyest, illetve milyen fizetési kötelezettsége lenne az őstermelése után gyes mellett? Válaszát előre is köszönöm.

Illeték – Bt.-tulajdonrész ajándékozása Kérdés

Bt. kültagja illetékmentesen elajándékozhatja-e a tulajdonrészét a nagyszülőjének?

Jogosultsági idő-e a nagyszülői gyes időtartama? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkanélküli nagyszülő igényelhet-e nagyszülői gyest? Ha igen, milyen feltételekkel, illetve milyen jogosultságot keletkeztet? Beleszámít például a nők 40 événél alkalmazott jogosultsági időbe, amennyiben a nagyszülő már rendelkezik 32 év keresőtevékenységből származó jogosultsági idővel? Köszönöm mielőbbi válaszát!

Pályázat üdülésre nagyszülőknek és unokáiknak is Cikk

Nagyszülők és unokáik, az egyszülős, valamint kétgyermekes családok is pályázhatnak az Erzsébet-program új üdülési kiírásaira, közölte a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány.

Cafeteria, óvodai ellátás Kérdés

A TESZOR nem ismer olyat, hogy szó szerint óvodai ellátás. Mi szerepeljen a számlát ahhoz, hogy adómentes cafeteria elemként elszámolható legyen? Másik kérdés, hogy csak szülő, vagy nagyszülő is kérhet ilyen elemet

Családi kedvezmény 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV honlapja szerint bővült a családi kedvezményre jogosultak köre. ,,A családi pótlékra saját jogán jogosult gyermekre tekintettel a családi kedvezményre nemcsak a gyermek és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egyikük, hanem a vele közös háztartásban élő, a gyermek szülőjének a hozzátartozója is." Nem tudom, hogy jól értelmezem-e, de ha közös háztartásban él nagyapa, nagymama, a lányuk és az ő gyermeke, akkor a nagyszülő is igénybeveheti a családi kedvezményt, mivel a lányuk nem dolgozik? Köszönettel

Költségtérítés autóhasználatért: lehet-e a nagyszülő kocsija után? Cikk

Kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést ad a munkáltató a dolgozójának. A NAV-norma alapján történik a kifizetés. Ha a személygépkocsi tulajdonosa a kiküldetési költségtérítést felvevő, viszont a forgalmiba a nagypapa van bejegyezve üzembentartónak, és a nagypapa nevére szól a kgfb is, a tulajdonos unokájának kifizethető-e a költségtérítés? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné, okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Családi adókedvezmény speciális esete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben kérném állásfoglalását: az egyik nyugdíjas munkavállalónk lánya (aki 31 éves) saját jogon kap családi pótlékot (a rehabilitációs szakhatósági állásfoglalás szerint: összszervezeti egészségkárosodás 58 százalék, egészségi állapot 42 százalék), az édesapja venné igénybe a családii adókedvezményt (közös a tartózkodási helyük, lakcímük), megteheti-e? Továbbiakban a 31 éves lányának van 2 kiskorú gyermeke (16 év alattiak), az utánuk járó családi adókedvezményt is igénybe veheti a nagypapa? A NAV-tól ilyen felvilágosítást kaptak. Nagyon köszönöm.

Gyed nagyszülő Kérdés

TiszteltÍSzakértő! Munkaviszonyban álló nagyszülő jogosult-e gyedre, ha igen, mikortól? Gyed lejárta után gyesre? A gyeden töltött idő beleszámít-e a nagyszülő szolgálati idejébe és nyugdíjalapjába?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs