186 találat a(z) nők 40 nyugdíj cimkére

Nyugdíjas járuléka "nők 40" nyugdíjas esetén Kérdés

A korábban feltett kérdésemre kapott választ az alábbi adózónás bejegyzés nem teszi egyértelművé számomra. Egy korábbi adózónás bejegyzés linkjét bemásolom, a 6. pontban a példában említett járulékfizetés az helyes még 2015-2016-ban? Ebben a 27 százalékos járulékfizetést a betöltési korhatárig még megfizetteti!! http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ezektol_fugg_hogy_mennyi_a_tarsas_vallalkoz_AT7BSA Az ügyvezetői teendőket olyan saját jogú nyugdíjas látja el tagi jogviszonyban, aki a nők 40 éves jogosultsági idő alapján megállapított öregségi nyugdíjban részesül, de a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt 2014. március 6-án tölti be. Ez esetben a fizetési kötelezettségekre a Tbj. 36. §-ának (1) bekezdése és a szochotörvény 455. § (2)-(3) bekezdése az irányadó. Eszerint a társas vállalkozás köteles megfizetni a 2014. január 1-jétől havi 6810 forint összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot, valamint 2014. március 6-áig a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót is akkor, ha a tárgyhónapra volt személyes közreműködés alapján jövedelemkifizetés. 2014. március 7-től már nem lesz szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség akkor sem, ha van személyes közreműködés alapján kiosztott jövedelem, mivel a szochotörvény 455. § (3) bekezdése szerint nincs ilyen fizetési kötelezettség – többek között – akkor, ha a gazdasági társaság tagja saját jogú nyugdíjas, és a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt már betöltötte. ......

Nyugdíjas ügyvezető társas vállalkozóként II. Kérdés

Hogyan alakul a járulékfizetés a magánszemély és a kifizető részéről, ha a nyugdíjas ügyvezető a nők 40 éves jogviszonya alapján nyugdíjas, de még nem érte el a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt?

Munkaidő heti óraszáma a biztosításnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők kedvezményes nyugdíja előtt álló magánszemélynek nincs munkaviszonya. A nyugdíjfolyósító által 2013. 09. 30-áig megküldött igazolás alapján 2016. február végéig kellene dolgoznia, hogy megigényelje a nyugdíjat. Munkanélküli járulék nem számít bele a szolgálati időbe, de egy vállalkozó alkalmazná heti 10 órában, azaz napi 2 órában takarítási munkára. Ez a heti 10 óra hogyan számít bele a biztosítási napjaiba? Heti hány óra foglalkozás jelent egy teljes napot a nyugdíjszámításnál?

Szolgálati idő Kérdés

Következő kérdéseim lennének: 1. Ha valaki 2, 4, illetve 6 órában dolgozik, akkor ezek az évek hogyan számítanak? Egy naptári év egy évnek? A törvényben hol találom? A nők 40 éves munkaviszony miatti nyugdíjba vonulása miatt kérdezem. 2. Ha egy őstermelő éves bevétele minimális, körülbelül 600 ezer forint, ez után fizeti a törvényben előírt kötelezettséget, akkor az éveit hogyan számolják? Egy év egy évet jelent a szolgálati időnél?

Nök 40 nyugdíj Kérdés

Kft. hőlgy ügyvezetője az ügyvezetői feladatokat munkaviszonyban látja el. Szeretné a nők 40 éves nyugdíjazását igénybe venni, hogyan van erre lehetősége?

Korhatár alatti nyugdíjas, mint társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők 40 éves szolgálati idejével nyugdíjazott (korhatár alatti) társas vállalkozó a cégét továbbra is fenntartja. A cég tevékenységének folytatásához szükséges az ő végzettsége, szaktudása, ráadásul ő az ügyvezető. Kérdés: milyen járulékot kell fizetnie a cégének, ha a,) csak tagi jövedelmet vesz fel, b.) csak osztalékot vesz fel, c.) ha csak minimálbért vesz fel, s a nyereséget osztalékként kapja meg? Tudtommal a nyugdíj mellett maximum a minimálbér másfélszeresét kaphatja egy évben (kereseti korlát). Jól gondolom-e, hogy csupán a tagi jövedelemként felvett összegnél kell ügyelni a kereseti korlátra, ám az osztaléknál nem? Előre is köszönöm a választ, üdvözlettel.

40 éves szolgálati idő mellett nyugdíjas munkavállaló egyéni járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 éves szolgálati idővel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjassá vált munkavállaló részére kifizetett munkabérből milyen egyéni járulékokat kell vonni abban az esetben, ha a kifizetéskor jogosult a nyugdíjra, illetve akkor, ha az éves jövedelmére tekintettel szünetel a nyugdíjfolyósítás? Válaszát előre is köszönöm. Üdv: Bácsi Ferencné

Nők 40 év melletti nyugdíja Kérdés

Az egyetem nappali tagozata a szolgálati időbe beleszámít az öregségi nyugdíjjogosultság számításánál. Az egyetem nappali tagozata alatti gyermeknevelést miért nem lehet a nők 40 éves nyugdíjjogosultsága esetén beleszámítani a jogviszonyba? A törvényalkotó miért nem vette figyelembe, hogy létezik ilyen? Megkülönböztetésnek érzem. Üdvözlettel.

0,5 százalékos nyugdíjemelés – nők 40 év kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Aki a nők 40 év kedvezménye alapján jogosult öregségi nyugdíjra, és a nyugdíj folyósítása mellett dolgozik, az is kérheti a 0,5 százalékos emelést? Válaszát köszönöm.

Nők kedvezményes nyugdíjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a kedvezményes nyugdíjjal kapcsolatban: a jogosultsági időbe beleszámít-e a rokkantsági nyugdíj folyósításának időszaka? Ez két évet jelentett, de ez idő alatt folyamatos volt a keresőtevékenység, nem napi nyolc, hanem napi hat órában. Köszönettel.

EU több országában szerzett szolgálati idő Kérdés

Fentiekkel kapcsolatban az alábbi kérdésben kérnék felvilágosítást. Amennyiben dolgozónk 5 évet dolgozott Szlovákiában, 33,5 évet Magyarországon, igénybe veheti-e másfél év múlva (akkor szerzi meg összesen a 40 év jogosultsági időt) a nők kedvezményes öregségi nyugdíját Magyarországon? A szlovákiai és a magyarországi jogosultsági/szolgálati idő igazoltatása már megtörtént.

Nők 40 éves nyugdíjjogosultsága Kérdés

1958-ban született nő vagyok. 13 év elismert munkaviszonnyal rendelkezem Romániában,1990. óta életvitelszerűen élek és dolgozok Magyarországon. Magyarországon 25 év, EU-tagállamban 13 év szolgálati idővel, így összesen 38 év ledolgozott idővel rendelkezem. Kérdésem: 2 év múlva kérhetem a nők 40 éves munkaviszonya utáni nyugdíjazásomat? Válaszát előre is köszönöm. Üdv. Cs. Katalin

Megjelent az októberi VálaszAdó Cikk

Idén június közepén jelent meg az a kormányhatározat, amely jóváhagyja a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazását. Egyes társaságoknak kötelező lesz, mások számára pedig lehetőség nyílik a magyar számviteli szabályok helyett az IFRS alapján elkészíteni egyedi beszámolójukat. Ugyanakkor az IFRS-re áttérőknek továbbra is kellene magyar számvitel szerinti nyilvántartásokat és beszámolókat készíteniük. Cikkünkben táblázatokban is összefoglaltuk a két módszer közötti eltéréseket.

Nők 40 év utáni nyugdíja vagy öregségi nyugdíj később Kérdés

Munkatársunk 2015-ben már jogosult a nők 40 év utáni nyugdíjára. Nem tudja eldönteni, hogy éljen-e ezzel a lehetőséggel, mert 2016 szeptemberében a kora alapján már öregségi nyugdíjra is jogosult lesz. Azonban az öregségi nyugdíjnál az elismert szolgálati ideje már most 44 év, ami 8 százalékkal magasabb nyugdíjra jogosítja. Tételezzük fel, hogy most igénybe veszi a 40 év utáni nyugdíjat, ami csak 80 százalékot jelent. Kérheti-e a 44 év szolgálati idő alapján az öregségi nyugdíj megállapítását 2016 szeptemberében, amikor a rá nézve irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betölti? Válaszukat köszönettel várva, üdvözlettel: Bíró Albin

Nők 40 nyugdíj melletti munka Kérdés

Magánszemély nők 40 nyugdij mellett heti 40 órás munkaviszonyban dolgozik a megengedett értékhatári keresetig. De még egyéni vállalkozása is van. Kérdésem: az egyéni vállalkozásában a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot meg kell fizetnie? Mi történik, ha heti 20 órára változik a munkavszonya, akkor is kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1