189 találat a(z) nők 40 nyugdíj cimkére

Nők 40 éves nyugdíja előtti felmentési idő Kérdés

2018. 03. 30-ától jogosult vagyok a nők 40 éves nyugdíjára. Pedagógusként dolgoztam végig a 40 évet. 2017. 07. 30-tól szeretném igénybe venni a 8 hónap felmentési időt. A probléma abból adódik, hogy a 2017/2018-as tanévben lesz egy érettségiző osztályom, akiket nem szeretnék abba a helyzetbe hozni, hogy a vizsga évében 4 hónapig távol legyek. (Osztályfőnök vagyok, és matematikát tanítok.) Kérdésem: lenne-e arra lehetőség, hogy a nyolc hónap felmentési időt végig dolgozzam, de csak félállásban? Ez szerintem a tanulók érdekeit szolgálná, és ugyanaz, mintha 4 hónapot dolgoznék, négyet pedig nem.

Bt. nő beltagja és a kedvezményes öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt tb-szakértő! Van egy betéti társaság, és a nő beltagja jogosulttá vált a nők kedvezményes öregségi nyugdíjba vonulására. A nyugdíjba vonulás napjától kiegészítő tevékenységű vállalkozóként folytatja tevékenységet a társaságban, jövedelmet nem vesz fel. Mint ilyen jogállású személy – gondolom – egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett. A probléma a havi 1708-as bevallásnál adódik: ha a 1708M-09 lapon a alkalmazás minősége fülön a nyugdíjas státuszánál a 7 kódot írjuk be, mint a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában részesülő személynek, és 53-as kóddal kiegészítő tevékenység van jelölve, akkor a bevallás hibát jelez, hogy az 577. sor nem kitöltött. Ha az a sor kitöltött, akkor máris hibát jelez, hogy a 574. sor üres. Ha azt is kitöltjük, akkor jelzi, hogy oda csak a 0,4,5,8 kóddal rendelkező személynél kerülhet adat. Kérdésem tehát a következő: milyen járulékot kell fizetni a kedvezményes öregségi nyugdíjba vonult nő esetében, ha mint beltag egy bt.-ben személyesen közreműködik, de jövedelmet nem vesz fel, illetve hogyan kell ezt bevallani? Válaszát előre is megköszönve, további tisztelettel: Szitás Imréné

Igazságos és méltányos nyugdíjrendszer: kinek, mit jelent? Cikk

Az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításához szükséges intézkedésekről vitáztak kedden délután az országgyűlési képviselők.

Nyugdíjprémium a 2018-as költségvetésben Cikk

Több mint 32 milliárd forint juthat nyugdíjprémiumra 2018-ban. Most először szerepel ilyen forrás a büdzsé tervezetében – ismertette sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Járulékfizetés nők kedvezményes nyugdíja mellett Kérdés

Egyik dolgozónk (40 év kedvezményes nyugdíjas) jövedelme 2017. április hónapban túllépte a minimálbér 18-szorosát. Kérdésem, hogy a nyugdíjfolyósítás szüneteltetését a következő hónap első napjától kell-e kérnie? Ha már nem kapja a nyugdíjat, cégünknek szükséges-e vonni tőle ismételten a 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulékot és a 1,5%-os munkaerő-piaci járulékot? Köszönöm előre is válaszát.

Nők 40 nyugdíj – tartósan beteg gyermek ápolása. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1977-ben született gyermekemet egyedül neveltem. Gyermekem 2 éves korától hangszálpolip betegségben szenvedett, többször operálták, folyamatos kezelést igényelt. A gyermek betegsége miatt emelt összegű családi pótlékot kaptam. A fenti időszakban gyermekemet ápoltam, felsőoktatási tanulmányaimat folytattam, majd dolgoztam. A kérdésem: igényelhetem-e, és hogyan a tartósan beteg gyermek után járó egy év szolgálatiidő-kedvezményt? Válaszát előre is köszönöm.

Nők kedvezményes nyugdíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóknak 39 év 162 nap szolgálati időt, ezen belül 36 év 165 nap keresőtevékenységgel járó jogviszonyban szerzett időt állapitott meg a nyugdíjfolyósító igazgatóság. Három gyermeket szült, de a családi körülményei nem engedték meg, hogy a három gyermekkel otthon legyen, így gyermekneveléssel nem szerzett szolgálati időt. A gyermekek 1973., 1976., 1981. évben születtek. A kérdésem: a gyermekek, akik után szolgálati időt nem szerzett, a nyugdíjnál egyáltalán nem vehetők figyelembe? Arról nem tehet, hogy dolgoznia kellett. Köszönettel: Gönczi Katalin

Járulékfizetési kötelezettség Kérdés

1.Milyen járulékokat kell fizetni 40 éves munkaviszony után nyugdíjba vonuló egyszemélyes kft. ügyvezetőjének, és ha a kft.-ben tovább dolgozik 4 órás munkaviszonyban a./ mint ügyvezető? b./ mint munkaviszonyos? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Ápolási díj: mikor számít bele a nyugdíjra jogosultsági időbe? Cikk

Az ápolás díj – nem tekintve, a gondozásra, ápolásra szoruló személy érdekeit – sokak számára szinte az egyetlen megélhetési forrás, ráadásul a folyósításának tartama szolgálati időnek számít, egészségügyi szolgáltatásra is jogosultságot nyújt, és így mentesít az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alól. Ugyanakkor tudni kell, hogy az ápolási díj a nyugellátásra való jogosultságot nem minden esetben „hozza előrébb”, hiszen a nők kedvezményes nyugdíjához nem pusztán 40 év szolgálati idő, hanem annak „minősített esete”, 40 évnyi jogosultsági idő szükséges.

Szolgálati járandóság – nők 40 nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szolgálati nyugdíjban részesülő nő. Elhelyezkedett a közszférában a nyugdíja mellett. A nyugdíja szolgálati járandóságra változott. A szolgálati járandóság folyósítása megszűnt. Jelenleg is köztisztviselő, életkora közeledik a 60 évhez. Kérdésem, hogy a nők 40 nyugdíjhoz számítanak-e azok a nyugdíj vagy járandóság mellett ledolgozott évek, amikor nyugdíjjárulékot fizetett, illetve nem fizetett? Amennyiben meglenne a 40 éve, szolgálati járandóságból – megszüntetné a jelenlegi állását – át tud-e menni a nők 40 ellátásba? Az aktuális nevű hivatal fél éve nem tudja meghozni a határozatot a jogosultsági idejéről. Köszönettel: Szőnyi István

Nők 40 nyugdíjas kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Aki a nők 40 programmal ment nyugdíjba, kereseti korlát vonatkozik rá a minimálbér tizennyolcszorosa alapján. Amennyiben katás egyéni vállalkozó, ott mi minősül jövedelemnek? Ha kft. tagja, de jövedelmet nem vesz ki, van járulékfizetési kötelezettsége a minimálbér alapján? A legújabb állásfoglalások szerint nem minősül öregségi nyugdíjnak. Válaszukat előre is köszönöm.

Nyugdíj melletti egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öregségi nyugdíj (nők 40 éves szolgálati ideje után) melletti egyéni vállalkozónak, akinek nincs bérjövedelme, kell-e a 7110 forint egészségügi szolgáltatási járulékot fizetni? Érdeklődni szeretnék továbbá, hogy ha egy nyugdíjas munkavállaló nem fizeti a 3 százalékos egészségbiztosítási járulékot, akkor jogosult-e betegszabadságra vagy táppénzre?

Kereseti korlát kata mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelünk a "nők 40" kedvezményes öregségi nyugdíjában részesül. Katás vállalkozóként így a havi 25 ezer forintos tételes adó fizetésére kötelezett. Jövedelme csak a katás vállalkozásából származik. Jól gondolom-e, hogy nem vonatkozik rá a kereseti korlát, mivel nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelemmel ebben az esetben nem rendelkezik, csak a kata bevételi értékhatárra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmaznunk. Üdvözlettel: Ticz Mariann

Nagymamanyugdíj 200 milliárdért, nagypapanyugdíj egyelőre nem lesz Cikk

Eddig mintegy 186 ezren éltek a Nők 40 program, azaz a "nagymamanyugdíj" lehetőségével – közölte sajtótájékoztatóján Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

Nyugdíjas katás jövedelemkorlátja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1.) 40 éves jogviszonyára tekintettel nyugdíjba vonult nő, katás egyéni vállalkozónak van-e valamilyen, a keresetére vonatkozó korlátozása a kata hatálya alatti egyéni vállalkozásában? A havi 25 ezer forintos kataösszeget megfizeti. 2. Az öregségi nyugdíj eléréséig milyen szabályokat kell figyelembe venni, ha katás egyéni vállalkozása mellett munkaviszonyban is dolgozik? 3.) A 25 ezer forintos kataösszeg mellett kell-e fizetnie egészségügyi szolgáltatási járulékot, ha az egyéni vállalkozás mellett nincs más jogviszonya, illetve ha társas vállalkozóként van máshol jogviszonya? Köszönöm a segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégnév változása

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Nem közhasznú egyesület támogatásának igazolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31