30 találat a(z) munkavégzés helye cimkére

A Magyarországra kiküldött munkavállaló foglalkoztatásáról Cikk

A jelenlegi munkaerőhiányra figyelemmel egyre gyakoribb a kiküldetés azon esete, amikor egy külföldi munkáltató munkavállalóját átmenetileg Magyarországon foglalkoztatja, szolgáltatásnyújtás keretében.

Tartózkodási hely = munkavégzés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 39/2010. kormányrendelet szerint: tartózkodási hely: annak a Magyarország vagy az EGT-állam területén lévő lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – munkavégzési célból ideiglenesen tartózkodik; Kérdésem az lenne, hogy ha a dolgozó Egerben lakik, a munkavégzés helye is Egerben van, de a tartózkodási helye Gyöngyösön van, és Eger-Gyöngyös viszonylatban kéri a napi munkába járás elszámolását, akkor ez szabályos így? Kifizethető neki, hisz a tartózkodási hely nem azért van neki bejelentve, mert ott dolgozik. Köszönöm segítő válaszát!

Ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy bár tisztában vagyok vele, hogy az építőipari tevékenység megkezdése előtt be kell jelentkezni a munkavégzés szerinti önkormányzathoz az ideiglenes ipa alá, de megerősítést szeretnék abban, hogy ezt pl. festés, burkolás, gipszkartonozás esetében is meg kell tenni? Nyilván ez is építőipari tevékenység, de nagyon sok vállalkozó nem teszi, mert "felesleges". Kérném szíves állásfoglalását a fentiekkel kapcsolatban!

Munkavégzés helye: nem szükségszerű elem a szerződésben Cikk

A hatályos szabályok szerint a munkaszerződésben a munkavállaló munkahelye nem szükséges tartalmi elem: ez azt jelenti, hogy bár megjelölését előírja a törvény, azonban ha ezt elmulasztják a felek, a kisegítő szabály szerint munkahely az a hely, ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi. A munkavégzési helynek, míg változatlanul végezzük feladatainkat, nincs igazi jelentősége. A felek aláírják a munkaszerződést, és talán egészen addig ki sem húzzák a fiókból, míg a munkáltatóban fel nem merül az igény a megszokottól eltérő helyen történő foglalkoztatásra. Ekkor jöhetnek a meglepetések.

Munkarend bizonyos esetekben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben munkavállalók egy csoportja olyan körülmények között dolgozik, hogy a működés az adott munka tekintetében (tehát nem a munkáltató teljes tevékenysége) megszakítás nélküli (technológiai okok miatt), és a munkát más cég telephelyén, de az eredeti munkáltató felügyelete alatt végzik, tekinthető-e ez úgy, hogy a munkáltató működése ott megszakítás nélküli? Hogyan alakul, ha a felügyelet más munkáltató alatt történik (korábbi kirendelés, ha jól tudom)? Illetve ilyen esetben milyen munkarend lesz irányadó? Ha a munkavégzés helye szerinti munkarend, amiről ír a törvény, de többféle munkarend van az adott helyen, hogyan dől el, mi az irányadó munkarend? Többletelem a kérdéshez, hogy a munkavállalók munkavégzési helye nagyobb földrajzi egységként van megjelölve, így a másik helyen történő munkavégzés elvben nem valósul meg. Köszönettel.

Belföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az szja-törvény augusztus 1-jétől hatályos változása kapcsán a következő a kérdésem: ha a munkáltató több telephellyel rendelkezik a székhelyén kívül, és a munkavállalót a szokásos munkavégzés helyétől eltérő telephelyre rendeli ki munkavégzésre, a munkavállaló lakhelyéről az eltérő telephelyre történő utazás kiküldetésnek minősül-e? Amennyiben a szokásos munkavégzés helyétől küldi ki a munkavállalót egy másik telephelyre, az kiküldetésnek minősül-e? Tisztelettel: Szilassy Szilvia

Munkavégzés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném tudni, hogy a munkaszerződésben (tudom nem kötelező elem, de vagy ott, vagy a tájékoztatóban szerepelnie kell) a munkavégzés helye lehet-e az, hogy "Magyarország területén"? Nagyobb földrajzi egységnek megfelel, vagy esetleg ez már túl nagy megjelölés?

Munkaidő-beosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkaidőkeretben foglalkoztatja munkavállalóit. Munkaidő-beosztásukat egy héttel korábban megkapják.Sajnos a munka jellegéből adódóan egy héttel korábban nagyon nehéz megoldani a beosztást, mivel sokszor előző nap derül ki, hogy hova, kinek kell mennie szerelnie. Az lenne a kérdésem, lehet-e olyan megállapodást kötni a munkavállalókkal, hogy előző napon szóbeli beosztás alapján végzik a munkájukat? Vagy esetleg lenne-e valami egyéb megoldás erre a problémára? Előre is köszönöm válaszát!

Munkába járás vagy kiküldetés? Kérdés

Egy családi vállalkozásnak két tagja van, férj és feleség. A kft. székhelye és telephelye a család lakóhelyére van bejelentve. A kft. egyik tagja munkaviszonyban végez munkát, nem ügyvezető. A kft. építési kivitelezési munkákkal foglalkozik. Kérdésem, hogy ez a munkavállaló a telephely (lakása) és a munkavégzés helyszíne (ami midig változó) közötti távolságra milyen jogcímen számolhat el költségtérítést, mivel a saját gépkocsiját használja. Ez kiküldetésnek vagy munkába járásnak minősül? Köszönöm szépen!

Távmunka: itt a válasz, miért nem népszerű nálunk Cikk

A munka törvénykönyve (Mt.) rendelkezései kifejezetten szorgalmazzák a távmunka elterjedését, különösen a kisgyermeket nevelők esetében. Ennek ellenére Magyarországon továbbra is sem túlzottan népszerű ez a foglalkoztatási forma. A törvényi szabályozás alapján mind a munkáltató, mind a munkavállaló oldalán előnyei és hátránya is van a távmunkának. Cikkünkben részletezzük a távmunkás foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat.

Munkaszerződés-módosítással kapcsolatos kérdések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra szeretnék szakértői véleményt kérni: Cégünknél munkaszerződés-módosításokkal kapcsolatban felmerült egy kérdés, ez pedig a munkavégzés helyszíne. Az új Mt. szerint nem kötelező feltüntetni a munkaszerződésben a munkavégzés helyét, és megszűnt a változó munkahely fogalma is. Vannak olyan munkatársak, akik a munkaidejük kb. 80 százalékát a székhelyen töltik, 20 százalékban pedig budapesti helyszíneken vagy vidéken dolgoznak. Van, aki kifejezetten külső helyszínen való szerviztevékenységet lát el, nagyjából 70 százalékában a munkaidejének. Eddig minden munkaszerződésben ez szerepel: a munkáltató székhelye, illetve igény szerint további telephelyei. Véleménye szerint módosítsunk-e ezen? Számomra eléggé zavaros a rendelkezés, mivel ugyan a változó munkahely megnevezés helyett fel lehet tüntetni pl. megye szinten a mv. helyét. A munkavégzés helyszínének kérdése a munkáltatói felelősségbiztosítás kapcsán nagyon fontos, szeretnénk körültekintőek lenni. Köszönettel várjuk tanácsait.

Órákat utazik a munkavégzés helyszínére? Ez számít munkaidőnek Cikk

Mikor számít bele az utazási idő a munkaidőbe? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Munkaidő-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell szabályosan vezetni a munkaidő-nyilvántartást, ha a dolgozó feladata az ügyfelek felkeresése, be kell írni a munkaidő-nyilvántartásba, hogy hány órakor, hová megy? Amikor nem jön be a cég székhelyére, egész nap "úton" van, akkor hol a munkavégzés helye, ideje? Válaszát előre is köszönöm!

Munkaszerződés módosítása munkáltató névváltozása miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a munkáltató névváltozása esetén kell-e módosítanunk a munkaszerződéseket? Ha a társaság székhelye, a munkavégzés helye (telephely) és a munkáltatói jogkör gyakorlójának személye változik, elég-e a tájékoztatót újra kiadni? Köszönöm válaszát.

Mikor kell telephelyet létesíteni külföldön? Kérdés

Egy vállalkozás folyamatosan vállal munkákat az EU-ban. Mikor kötelezett külföldi telephely létesítésére? Vannak olyan munkái (építőipar), amelyek időtartama egyesével nem haladja meg a 183 napot, de mondjuk mindegyik Németországban van, csak mind más városban. És mi van, ha meghaladja a 183 napot? Belföldi megosztással is van kérdésem. Van egy székhely, egy másik településen az iroda, és vannak különböző munkák. Mivel a cég nem bérel ingatlant ezeken a településeken, a telephely a munkavégzés helye lesz? És ha kell eszközértékkel számolnom, akkor mely eszközök számítanak ide? A vállalkozás a gépeit (teherautó, daru, stb.) mindig máshol használja. Ingatlant pedig nem bérel, a dolgozók az iroda telephelyéről indulnak el a munkavégzés helyére. És mi van abban az esetben, ha az ideiglenes adók meghaladják az árbevétel alapján fizetendő adót? Jelenleg 2013-ban úgy tűnik, nem kell a kombinált módszert alkalmazni, de 2014-ben lehet, hogy szükség lesz rá. Ha segíteni tudna a megosztást illetően, megköszönném a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink