hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem mindegy, hol kell dolgozni a munkaszerződés szerint

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A munkavégzés helye meghatározásnak nincs különösebb jelentősége, amíg a munkavállaló a megszokott rendben végzi a dolgát. Ez egészen addig igaz, amíg például nem változik meg a munkáltató székhelye, vagy míg nem merül fel igény a „megszokott” munkahelytől eltérő helyen történő foglalkoztatásra.

A munkavállaló munkahelyét nem kell kötelezően rögzíteni a munkaszerződésben. Ha a felek nem rendelkeznek külön róla, akkor munkahely az a hely, ahol a munkavállaló a munkáját szokás szerint végzi.

A munkáltató azonban bármikor dönthet úgy, hogy egy másik településre, például 30 kilométerrel távolságra helyezi át a székhelyét. A munkavállalónak viszont az már 50 kilométeres távolságban van a lakóhelyétől, mivel a cég korábbi székhelyétől is 20 kilométerre lakik, ellenkező irányba, mint ahová a munkáltató áttelepülne. A munkavállalónak az 50 kilométeres távolság már akadályt jelent, nem tud az új székhelyen munkát végezni. Hogyan tovább?

A munkaszerződésben rögzített állandó munkahely módosításához mindig a felek egybehangzó akaratnyilatkozatára van szükség. Így van ez akkor is, ha a munkaszerződésben az szerepel, hogy a munkavállaló a szokás szerinti helyen végzi a munkáját.

A „szokás szerinti” elnevezés arra utal, hogy a felek között kialakult egyfajta gyakorlat, mely alapján megállapítható a teljesítés helye. Ha a munkáltatónak megváltozik a székhelye, melyre figyelemmel meg kívánja változtatni a munkaszerződésben megjelölt vagy a szokásos munkavégzési helyet, ahhoz mindenképpen szükség van a munkavállaló hozzájárulására. Ez pedig szükségszerűen együtt jár a munkaszerződés módosításával. Ilyenkor a munkáltató felajánlja az új munkahelyen történő munkavégzés lehetőségét, a munkavállaló pedig eldönti, hogy ezt az ajánlatot elfogadja-e vagy sem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit kell tennie ilyenkor a munkáltatónak, mikor kerül szorult helyzetbe a munkavállaló, s milyen szabályok mentén lehet a munkavégzés helyét a munkaszerződésben rögzíteni!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó őcsg-tagoknak

Szipszer Tamás

adószakértő

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink