9 találat a(z) munkavállaló halála cimkére

Munkavállaló halála Kérdés

Munkavállaló vagy hozzátartozója halála: munkajogi kérdések Cikk

A munkajogi szabályok kevésbé támogatják a gyászoló munkavállalót, az egyes esetekre biztosított néhány nap nem elegendő a fájdalom feldolgozásához. Ennek ellenére érdemes tisztában lenni ezekkel a lehetőségekkel is. A munkavállaló halála érdekes munkajogi kérdéseket vet fel.

Munkaviszony megszűnése: milyen járandóságok illetik meg a munkavállalót? Cikk

A munkavállalót megillető járandóságok jellege a megszűnés jogcímétől függ. Eltérő juttatások járnak a munkavállaló részére abban az esetben, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg, ha lejár a határozott időtartam, de az atipikus munkaviszonyok megszűnése esetén is.

Nyugdíjas munkavállaló halála Kérdés

Nyugdíjas munkavállalónk 2018 júliusa óta beteg volt, biztosítása szünetelt. 2019. január 07-én meghalt. A 2019. évben a megváltozott szabályok szerint nem kell járulékot, a munkáltatónak meg szociális hozzájárulást fizetnie a nyugdíjas munkavállalók után. Kérdés: a munkavállaló halála után járó (2018. évi) szabadságmegváltást mikor és melyik évi szabályok szerint kell elszámolni? Melyik havi 08-as bevallásban kell bevallani? Kinek lehet és mikor kifizetni a hozzátartozóknak (élettárs, gyerek)? Válaszát előre is megköszönve.

Bocsánatot kért a Samsung munkavállalói haláláért, egészségkárosodásáért Cikk

Bocsánatot kért a Samsung Electronics vállalat pénteken minden munkásától, akiknek egészségkárosodását, halálát okozta az, hogy nem biztosítottak számukra biztonságos munkakörülményeket a vállalat számítógépchipeket és monitorokat előállító üzemeiben.

Munkavállaló elhunyt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk 08.14-én, a betegszabadság ideje alatt elhunyt. Szeretném pontosítani, hogy ebben az esetben mi a feladata munkáltatónak? Kifizethetem a bérét a hozzátartozó fiának, vagy csak hagyatéki végzés után? Végkielégítést és a részarányos szabadságot, szabadságmegváltás címén fizetem ki. A végkielégítés is adó- és járulékköteles jövedelem. A NAV felé kijelentem. További feladata van még a munkáltatónak? Kérem mielőbbi szíves válaszát. Köszönöm.

Munkaválalló halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sajnos az egyik ügyfelünk dolgozója elhunyt. Állítólag nincsenek rokonai, csak a munkáltató és néhány másik dolgozó látogatta a kórházban. Kiszámoltattam, járna neki járandóság is. Tudom, hogy csak az örökös(ök)nek fizethető ki, meg a papírokat is neki(k) kell odaadni, de mi van, ha nincs neki örököse, és nem is jelentkezik senki a járandóságáért? Ilyenkor a munkáltató mihez kezdjen a pénzzel és a papírokkal: elrakja, a pénzösszeget pedig majd leírja a könyvelésben? Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Munkavállaló halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló január 5-én elhunyt. Erről azonban a munkáltató még nem kapott halotti anyakönyvi kivonatot, csak szóban lett értesítve az elhunyt személy családtagja részéről. Mi a helyes eljárás a januári bérét illetően? Meg kell-e várni a halotti anyakönyvi kivonatot, vagy pedig már el kellett volna őt számolni? Válaszát köszönöm.

Munkavállaló elhalálozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. munkavállalója elhalálozott hó közben. Mi a teendő a számfejtett bérével, illetve a ki nem adott, de időarányosan még járó szabadságával? Várom válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alapítvány adó 1 százalék felhasználása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close