15 találat a(z) mezőgazdasági kistermelő cimkére

Őstermelő járulékalapja Kérdés

Őstermelők társadalombiztosítási jogállását érintő kérdések Cikk

A mezőgazdasági őstermelők biztosítási és járulékfizetési kötelezettségének változása jó alkalmat nyújt arra, hogy áttekintsük néhány, a témához kapcsolódó gyakran felvetett problémát.

Kárenyhítési alap Kérdés

Mezőgazdasági kistermelő szochója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági kistermelőnek 2019. évben (a 40 százalékos kistermelői költségátalány elszámolása után) nem keletkezett jövedelme. Egyéb jövedelme sem volt. Járulékait mezőgazdasági kistermelőként fizeti (10+4%). Kell-e szociális hozzájárulási adót fizetnie 2019. évre? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Mezőgazdasági kistermelő átalányadózása Kérdés

Kedves Szakértő! A következőkre szeretnék választ kapni: egy mezőgazdasági kistermelő az átalányadózást szeretné választani. Tudni szeretném, hogy milyen fizetendő adói és járulékai lesznek az adott évben és utána. Jelenleg kezdő őstermelőnek minősül. Jelenleg más munkaviszonya nincsen, de érdekelne: ha lenne 36 órát meghaladó jogviszonya, ez mennyiben befolyásolná a fizetendőit. Köszönöm!

Zöldszüret támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésem lenne: A 22/2019 AM-rendelet szerinti zöldszüret elvégzésére a szőlőfürtök közvetlen eltávolítási költségére, valamint az eltávolításból adódó bevételkiesésre igényelhető támogatási átalányösszeg. Kérdésem, hogy a kapott támogatás beleszámít-e a 4 millió forintos bevételi értékhatárba annál a mezőgazdasági őstermelőnél, aki nemleges nyilatkozatot tesz (20% költségről nyilatkozik) vagy megnöveli a 4 millió forintos bevételi értékhatárt. Illetve a mezőgazdasági kistermelőnél, aki tételes költségelszámolást végez, a 8 millió forintos értékhatárba beleszámít, vagy azt megnöveli a támogatási összeg? A másik kérdésem, hogy a számviteli törvény hatálya alá tartozó kft.-nek a kapott támogatást egyéb bevételnek vagy az értékesítés nettó árbevételének kell elszámolni? Köszönettel!

Mezőgazdasági kistermelőként webshopos értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra vonatkozik, hogy amennyiben valaki mezőgazdasági kistermelőként saját terméket kíván webshopon keresztül értékesíteni, akkor ez megvalósítható-e vagyis a területi hatály alapján működtethető-e? Köszönettel: György Krisztina

Mezőgazdasági kistermelő területalapú támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági kistermelő (akinek nem származik belőle jövedelme, saját felhasználásra megy, ami terem, családon belül, kis része a szántóföld, nagyobb rész a legelő) 2017.évben 150 000 forint egységes földalapú támogatást kapott, a 2017. évi szja-bevallásban be kell-e vallania, ha igen, hogyan adózik, mely sorokban? Köszönöm a segítséget.

Gyes kistermelőnek Kérdés

Tisztelt szakértők! Kérjük segítsenek helyesen értelmezni, kérhet-e gyes családtámogatást egy - első évben működő - mezőgazdasági kistermelő, akinek tevékenysége 014101 tejhasznú szarvasmarha tenyésztése. Ezt folyamatosan végeznie kell, alkalmazottat nem fogadhat, jövedelem- és járulékbevallást is csak az év - mint első év - végén tesz. Kérdésünk tehát az, hogy tekinthető-e keresőtevékenységnek ez a helyzet? És csak a gyermek 6 hónapos kora után kaphat gyes ellátást?

Mezőgazdasági kistermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségét. A 2015. évben regisztráltam mint mezőgazdasági kistermelő. Szeretném egészségi állapotomra való tekintettel a regisztrációt megszüntetni. Kérdésem, hogy milyen nyomtatványon lehet bejelenteni szándékomat. Továbbá kérdésem, hogy ha a kistermelői tevékenységből kilépek, jogosult vagyok-e területalapú támogatásra őstermelői jogcím alapján? Várom válaszát.

Jövedéki adó Kérdés

Egy mezőgazdasági kistermelő saját termelésű szőlőből bort állít elő. Az egyszerűsített adóraktárt bejelentette. Belföldre, kifizető részére történik az értékesítés. A bor termelése és értékesítése nem éri el az ezer hektó litert. Kérdésem, hogy belföldre kifizetőnek értékesített mennyisége után kell-e jövedéki adót fizetni, ha igen, mekkora az adó terhelése és milyen nyomtatványon kell bevallani. Válaszukat előre is köszönöm.

Heuréka! Visszaszorulóban az eho itt is, ott is Cikk

Tovább szűkül az állam egészségügyi hozzájárulásból származó bevétele az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosító csomag szerint. Összefoglaljuk, mely területeken járnak jól az adózók.

Mezőgazdasági kistermelő járuléka elszámolható költségként? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éves szinten a 8 millió forint árbevételt el nem érő mezőgazdasági kistermelő negyedévente fizetett járuléka (nyugdíjbiztosítási, egészségbiztosítási) költségként elszámolható?

Ekáer Kérdés

Egy belföldi magánszemélynek van Szlovákiában egy kft.-je, és a szlovák cég Lengyelországból vásárol szalonnát, és a szalonnát behozza Magyarországra (határ szélen laknak), mert ott van, ahol fel tudja dolgozni a zsírszalonnát tepertővé. Majd ezt kiszállítja Szlovákiába, és ott is értékesíti (a szlovák kft), akkor kell-e ekáerszámot kérnie? (A magánszemély Magyarországon mezőgazdasági kistermelő, ahol ő a saját termékeit feldolgozza.)

Saját tehergépkocsijával fuvaroz? Így számolhatja el a költségeit Cikk

Hogyan számolhatja el a mezőgazdasági kistermelő annak a költségét, ha a saját tehergépkocsiját használja áruk szállítására? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31