183 találat a(z) mezőgazdasági őstermelő cimkére

Figyelem, így kaphatnak tb-ellátást a mezőgazdasági őstermelők! Cikk

Számos társadalombiztosítási és szociális ellátáshoz való jogosultság akadálya a keresőtevékenység folytatása, illetve a megállapított ellátás folyósításának feltétele, annak bizonyos korlátozása.

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Őstermelő szerepeltetése a járulékbevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Járulékbevallással kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Mezőgazdasági terményt vásárolunk fel mezőgazdasági őstermelőktől, akik számla kiállítására kötelezettek (nem jogosultak kompenzációs felárra). Kérdésem az lenne, fel kell-e tüntetni ezeket a felvásárlásokat a járulékbevallásban, amennyiben igen, a nettó vagy a bruttó összeget kell szerepeltetni?

Adók, járulékok bevallása Esemény

Mezőgazdasági őstermelő rokkantnyugdíj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy rokkantnyugdíj mellett végezhető-e mezőgazdasági őstermelői tevékenység? Ha igen, milyen járulékfizetési kötelezettségek tartoznak kozzá? Köszönöm. Tisztelettel: Vallerné

EKÁER – nagybani felvásárlónál Kérdés

Felvásárlás őstermelőtől – EKÁER nem kell? A következőket olvasom: "az Art. szerint a bejelentésre kötelezett személyi kör tekintetében az őstermelők, kistermelők sincsenek mentesítve, azonban az Áfatv. szerint kompenzációs felárra jogosult mezőgazdasági termelőnek – ezen tevékenységük esetén – nem kell EKÁER-számot kérnie...." Kérdésem: a kompenzációs felárra jogosult őstermelőtől vásárló zöldségboltos (amennyiben 250 kilogrammot meghaladó mennyiségben vásárol) a nagybani piacról hazaszállíthatja az árut EKÁER nélkül ? Köszönöm előre is a választ.

Mezőgazdasági őstermelő áfavisszaigénylése Kérdés

Egy mezőgazdasági őstermelő 2014. április 15-én kezdte tevékenységét, és a bejelentőlapon az alanyi mentes státuszt jelölte. Kérelmére a NAV 2014. május 1-jétől átsorolta áfakörbe, ahol az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítja meg. 2014. április 22-én vetőmagot (kukoricát) vásárolt, melyről az eladó 27 százalékos áfát tartalmazó számlát állított ki a következőképpen: a teljesítés kelte: 2014. április 22., a kiállítás kelte: 2014. május 05., a fizetési határidő: 2014. november 30. A számla kifizetése november 30-án megtörtént, s mivel az őstermelő egyszeres könyvelést folytat, ezért a számlát 2014. november 30-án könyveltem. Kérdésem, hogy a kiállított számla alapján a vetőmag áfája visszaigényelhető-e? Márkus Jánosné

Mezőgazdasági őstermelő áfafizetése Kérdés

Egy mezőgazdasági őstermelő 2014. április 15-ével indult, és a bejelentő lapon alanyi mentes státuszt jelölt be. Később kérelmére az NAV 2015. május 1-jétől átsorolta őt az áfakörbe, ahol az általános szabályok szerint adózik. 2014 áprilisában a mezőgazdasági őstermelő vetőmagot vásárolt, melyről áfás számlát állítottak ki a részére. A számlán a teljesítés ideje április 22, a számla kelte május 05., a fizetési határidő 2014. november 30. A számla kifizetése november 30-án meg is történt, így ezt a számlát, mivel az őstermelő egyszeres könyvelést vezet, november hónapban könyveltem. Kérdésem, hogy a vetőmag áfája levonható-e? Várom válaszukat. Márkus Jánosné

Számla vagy felvásárlási jegy Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő a bejelentkezése alapján kompenzációs felár megtérítése mellett alanyi mentességet is választott. Almát termel. Ha kft.-nek vagy egyéni vállalkozónak értékesíti az almát, adhat-e számlát, vagy felvásárlási jegyen kell a kifizetőnek tőle megvásárolnia az almát? Ha a megtermelt almát feldolgoztatja almalének, és úgy értékesíti gazdasági társaságnak, akkor számlát kell adnia, vagy felvásárlási jegyet kell kapnia? Ha számlát ír mindenkinek, helyesen jár el? Köszönettel.

Mezőgazdasági őstermelő csekély összegű támogatásának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő csekély összegű támogatásnak minősített támogatást kapott tanyagazdaság fejlesztéséhez. Hogyan kell ezt a támogatást a 2014. évi adóbevallásában szerepeltetni? A döntés 2013. novemberi, a kiutalás 2014-ben történt, az elszámolásban vannak 2013. évi és 2014. évi számlák is (vetőmag, gép). Köszönettel.

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: milyen bevételi értékhatár vonatkozik arra a mezőgazdasági őstermelőre, aki a következőképpen van bejegyezve az adóhatósághoz: Jellemző neve kód megnevezés Mentesség az áfafizetési kötelezettség alól 8 mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi adómentességet választok Mentesség az áfafizetési kötelezettség alól 7 az áfa tv. XIV.fejezet alapján mezőgazdasági tevékenységnek minősülő tevékenységet folytatok, és a kompenzációs felár megtéríttetésére tartok igényt

Mikor nem biztosított az őstermelő? Táblázatban a kizáró okok Cikk

Az őstermelő nem minden esetben lesz biztosított. Biztosítási jogviszony hiánya esetén nem kell társadalombiztosítási járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni, azonban ez esetben az őstermelői tevékenység alapján társadalombiztosítási ellátás sem keletkezik.

Mezőgazdasági kistermelő gépkocsi-használat Kérdés

Egy mezőgazdasági kistermelő a saját tehergépkocsiját használja az áruk szállítására, de azt a tárgyi eszközök között nem mutatja ki, üzemanyag- és javítási számlákat sem számolt el. Útnyilvántartást vezethet-e anélkül, hogy cégautóadót kellene fizetnie (mivel nem személy autó)? Elegendő-e az útnyilvántartás vagy menetlevél is szükséges? Milyen feltételeknek kell megfelelni, ha kistermelőként érvényesíteni szeretné a költségeit?

Szja-bevallás őstermelő Kérdés

Tisztelt Cím! Segítségét szeretném kérni: 600 000 forintot meghaladó éves bevétel esetén mennyi adót kell fizetnie a mezőgazdasági őstermelőnek 798 100 forint bevétel után? Várom válaszát.

Őstermelők, figyelem! Így lehet igénybe venni a kedvezményeket Cikk

Miként vehetik igénybe az őstermelők a 100 ezer forint adókedvezményt, és hogyan kell meghatározni az őstermelői jövedelem után fizetendő adót és egészségügyi hozzájárulást – tudakolta olvasónk. Kérdésére Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mérlegképes továbbképzés költségének elszámolása

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs