110 találat a(z) mezőgazdaság cimkére

Június 30-án zárul az Agrárcenzus online szakasza Cikk

Hamarosan, június 30-án zárul az Agrárcenzus, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírásának első szakasza, olvasható a KSH oldalán.

Mezőgazdaságban felhasznált gázolaj Kérdés

Hosszabb ideig lehet alkalmi és idénymunkásokat foglalkoztatni a mezőgazdaságban Cikk

Idén december 31-éig hosszabb időtartamban alkalmazhatók a munkavállaló alkalmi és idénymunkára a növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatokban az április 17-én hatályba lépett 122/2020. kormányrendelet szerint – hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A mezőgazdasági idénymunka nem megoldás a munkanélküliségre Cikk

Csak részben jelenthet megoldást a mezőgazdaság akut munkaerő-igényére a más ágazatok nehézségei miatt felszabaduló munkaerő. Az elbocsátott dolgozók közül főként azok mehetnek majd idénymunkákra, akiknek már van tapasztalatuk ebben és közel élnek a termelés helyszíneihez – véli Malatinszki György. A Malagrow Kft. ügyvezetője szerint a mezőgazdasági szereplők számára hosszabb távon kifizetődőbb a technológiai fejlesztésre, a professzionális árutermelés feltételeinek megvalósítására koncentrálni.

Az agrárszektort is érintik a járvány negatív hatásai Cikk

A magyar mezőgazdasági termelés 2020-ban is megfelelő módon tudja biztosítani az emberek élelmiszerellátását – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában

Agrárium: továbbra is érkeznek a támogatások Cikk

A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan – közölte Nagy István agrárminiszter. A támogatásokat kezelő Magyar Államkincstár a kifizetések meggyorsításával is hozzá kíván járulni a koronavírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez, közölte az agrártárca sajtóirodája.

Változik a de minimis támogatások értékhatára Cikk

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a 2020/4. Adózási kérdés, amely összefoglalja a mezőgazdasági de minimis támogatások értékhatárának változásáról szóló legfontosabb információkat.

A mezőgazdasági felvásárlási árak enyhe emelkedése nem tükrözi a szélsőségeket Cikk

Tavaly decemberre a novemberi 5,2 százalékosról 0,6 százalékponttal 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb adatokból. A decemberi drágulás mértéke az egész évi 5,4 százalékos átlagnál is hajszállal alacsonyabb volt.

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelettel kérem, hogy az alábbi gazdasági tevékenységre vonatkozó kérdéseimre válaszolni szíveskedjék! 2019. évben közös őstermelői igazolvánnyal két fő (az egyik főállású őstermelő, a másik 36 órás munkaviszonnyal rendelkező személy) mezőgazdasági tevékenységet és dísznövénytermesztést folytatott. A mezőgazdasági tevékenységből származó 2019. évi árbevétel nem éri el egyenként a 600 000 forintot (összesen az 1 200 000 forintot), így őstermelőként nem keletkezik sem bevallási, sem pedig fizetési kötelezettségük. A dísznövénytermesztésből 2019-ben az elért bevételük külön-külön is meghaladta a jogszabályban elfogadott mértéket (250 000 Ft), így az ebből a tevékenységből származó bevételt és ráfordítást a 1953 SZJA bevallás 7. sorában önálló tevékenységből származó jövedelemnek tüntetjük fel. A főállású őstermelő minden negyedévben bevallotta és befizette a minimálbér után fizetendő szociális hozzájárulást, az szja-t, a nyugdíjjárulékot valamint az egészségbiztosítási járulékokat (8,5 százalék). Kérdéseink: Hogyan adózik a fentiek alapján a dísznövénytermesztésből származó jövedelem? A főállású őstermelőnek milyen bevallási és fizetési kötelezettsége keletkezik a 2019. évi dísznövénytermesztési tevékenysége után a szociális hozzájárulás vonatkozásában? Figyelembe lehet-e venni az év közben minimálbér után bevallott és megfizetett szociális hozzájárulás összegeit? A 36 órás munkaviszonnyal rendelkező őstermelőnek a dísznövénytermesztés jövedelme után keletkezik-e szocho?

EMVA Támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az "Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) társfinanszírozásában megvalósuló beruházások igénybe vételének általános feltételeiről szóló 23/2017. FVM rendelet a hatálya alá tartozó fejlesztési támogatásokra kimondja, hogy azokat a tőketartalékban kell elszámolni. A 2014-2020. időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló, 272/2014 kormányrendelet azonban nem tartalmaz ilyen előírást. Az lenne a kérdésem, hogy mikor járok el helyesen: ha a tőketartalékba helyezem a támogatás összegét vagy a kapott beruházási támogatást a felhasználásig halasztott bevételként tartom nyilván? Előre is köszönöm válaszukat, tisztelettel: Lőrincz Margit

Egyszerűsített foglalkoztatási időkorlát Kérdés

A gazdaságunk mezőgazdasági idénymunka keretében munkavállalókat foglalkoztatott. Egyik munkavállalónk esetében a határozott időre szóló munkaviszony időtartama az egy naptári éven belül meghaladta a 120 napot. Kérdésünk az lenne: hogy ebben az esetben a 120 napot meghaladóan kifizetett munkabért nettó vagy bruttó bérnek kell tekinteni. (Azt tudjuk, hogy ettől az időponttól az szja- és tb-törvények hatálya alá tartozik az illetőnek kifizetett összeg.) Olvastuk az Egyszerűsített foglalkoztatás-létszámkorlátról 2017.12.12-én írt cikket, melynek vonatkozásában szeretnénk megerősítést kérni. Jól értelmezzük, hogy vállalkozásunk esetében, ahol a mezőgazdasági idénymunka nagyon jelentős, valóban nem számít a létszámkorlát? Köszönettel: Szabóné

A termelői árak növelték a mezőgazdaság kibocsátási értékét Cikk

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1%-kal nőtt 2019-ben. Ehhez a termelési volumen 0,7%-os csökkenése, valamint a termelői árak 3,8%-os emelkedése járult hozzá – közölte a KSH.

Elfogadta az Országgyűlés az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényt Cikk

Elhárulnak a hazai birtokszerkezetből adódó, termelői öntözésfejlesztési beruházásokat hátráltató akadályok, miután az Országgyűlés mai ülésén megszavazta az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényt – mondta az MTI-nek Nagy István agrárminiszter.

Továbbra is vámokkal fenyegeti egymást az USA és az EU Cikk

Az Európai Unió kész importvámokat kivetni mintegy 35 milliárd eurónyi amerikai termékre, amennyiben az Egyesült Államok védővámokkal sújtja a gépjárművek és autóalkatrészek importját – figyelmeztetett az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős tagja kedden.

Százezerrel több az alkalmi munkás, mint 5 éve Cikk

Az idén júniusban a bejelentett alkalmi munkások száma elérte a 269 ezret, míg 5 évvel korábban csak 166 ezer volt – írja a Világgazdaság.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close