13 találat a(z) mentesítés cimkére

Covid: katamentesítés Kérdés

Tisztlet Adózóna! Kérdezném, hogy van-e arról állásfoglalás, hogy az adott hónapokban kell-e a mentesített tevékenységből bevételnek lennie, hogy jogosan igénybe lehessen venni a kedvezményt? Például szálláshely-szolgáltatással foglalkozó egyéni vállalkozónak még februárban volt bevétele, márciustól már nem. Mentesített tevékenységet folytatna, de bevétele nincs. Ő jogosan veszi igénybe a kedvezményt? Március 26-i cikkükből idézve: "Másrészt a Rendelet szövege feltételként csupán annyit ír elő, hogy ezen tevékenységeket »folytatnia« kell a kataalanynak. Vagyis nem szükséges, hogy főtevékenységként végezze azokat, sőt, a megfogalmazás alapján az is kérdéses, hogy feltétel-e egyáltalán a bevétel tényleges elérése az idei évben. Álláspontom szerint az adott mentesített tevékenység folytatására akkor is sor kerül, ha egyébként még bevételt nem ért el az adóalany, de ténylegesen, fizikailag és igazolhatóan megtörténik a tevékenység folytatása." Köszönöm!

Adózási határidők 2020. május 11-17. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Katás egyéni vállakozó 4776 teáor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó vagyok és a főtevékenységem "dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme (TEÁOR és TESZOR 47.76)", kérdésem , hogy ebben az esetben meg kell-e fizetnem a kata összegét vagy csak az alkalmazotakra vonatkozik a járulékkedvezmény?Tisztelettel várom válaszukat .

Kata összeghatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azok a katás egyéni vállalkozások, akik a vészhelyzetre való tekintettel mentesülnek a tételes adó megfizetése alól, és élnek ezzel a lehetőséggel, azokra a hónapokra tekintettel csökkenteni kell az éves (12 millió forintos) bevételi értékhatárt? Tehát aki 2020. márciustól júniusig eső időszakra nem fizeti meg a katát, akkor az ő figyelembe vehető éves árbevételük 8 millió forint lehet, és a meghaladó rész után ki kell fizetni a 40 százalék adót? Köszönöm szépen!

Mentesül-e a kata fizetése alól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy szíveskedjen iránymutatást adni az alábbiakban: Katás egyéni vállalkozó 561003 ÖVTJ tevékenység kód alapján üzemeltet egy lángossütőt. Ez az egy tevékenységi köre van. A veszélyhelyzetre tekintettel mentesül-e a tételes adó (kata) megfizetése alól? Milyen egyéb lehetőségei vannak a tételes adó késedelmes megfizetését illetően? Köszönöm szépen a munkájukat! Tisztelettel: DT

Mentesítés munkavégzési kötelezettség alól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel azon munkávállalók részére, akik életkoruk, betegségük, vagy gyermekük óvadai, iskolai szünete miatt ezt kéri, mentesíti a munkavégzési kötelezettség alól. Nem szeretnénk őket bevételi forrás nélkül hagyni, így a jövőbeni (a munkába visszatérés utáni) cafeteria-keretük terhére kérhetnek készpénzjuttatást, ami meghaladná a minimálbér 30 százalékát. Biztosított marad-e ebben az esetben a munkavállaló, és mentesül-e az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése alól? Válaszát előre is köszönöm.

Mindenki tartja a markát – így kerülhető el a kettős adóztatás Cikk

A belföldi illetőségű adózónak gyakran származik külföldről jövedelme, miként a külföldinek belföldről külföldön is adóztatható jövedelme. Melyik állam jogosult adókat beszedni, illetve hogyan kerülhető el a kettős adóztatás? – erről tájékoztat a NAV.

Online pénztárgépek üzemeltetése: figyeljen az új szabályokra! Cikk

Módosultak az online pénztárgép bevételi adatainak utólagos rögzítésével, az egyedi mentesítéssel, a kódigényléssel és számos más, üzemeltetéssel kapcsolatos szabályok. A NAV tájékoztatót közölt a tudnivalókról.

Új előírások a külföldről származó jövedelem adózásában. Példákkal Cikk

Mikor, hogyan és kinek kell alkalmazni a külföldről származó jövedelem adózására vonatkozó, július 25-étől hatályos új szabályokat? Összefoglaltuk.

Adatszolgáltatás hagyományos pénztárgépeseknek, egyedi mentesítetteknek Esemény

Evás cégautóadó és a rokkantnyugdíjas járulékmentessége Cikk

Ingatlan bérbeadásnál hogyan lehet áfát visszaigényelni? Miként mentesülhet a járulékfizetés alól az evás rokkantnyugdíjas? Olvasóink kérdéseire Béres Molnár Gergely okleveles adószakértő válaszol.

Munkaügyi perek költségmentessége: közelednek az álláspontok Cikk

Megszűnt a munkaügyi perek költségmentessége. Arról tárgyal az Országos Érdekegyeztető Tanács, hogy mi történjen ezek után.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékalap külföldi kiküldetés esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ausztriai magánszemély megbízási jogviszonyban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close