82 találat a(z) menetlevél cimkére

Egyéni vállalkozó igazolás nélkül elszámolható költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki futárszolgálattal foglalkozik, 30 darab tehergépkocsival és ugyanannyi sofőrrel rendelkezik. A tehergépkocsi sofőrje vezeti a fuvarlevelet. Arról az egyéni vállalkozó adminisztrációja menetlevelet készít, ahol a kormányrendelet szerinti fogyasztási normával és a NAV által közzétett üzemanyagárral kiszámolják az üzemanyagköltséget és ez alapján könyvelik költségként a pénztárral szemben, az egyszeres könyvvitelnek megfelelően. 1. kérdésem: elszámolható-e így költségnek az üzemanyag, számla nélkül (mert nem kérnek számlát), a menetlevél alapján? Elegendő bizonylat-e ez az szja-törvény szerint? Próbáltam ezt a gyakorlatot az szja-törvény 3. számú melléklet II. igazolás nélkül költségként elszámolt tételek 3. pontját, illetve a 11. számú melléklet III. járművek költsége 1/a) pontját rá vonatkoztatni. De nem tudom, hogy ezek ide vonatkozó részek-e a törvényből, és ha jó gyakorlatot követ az egyéni vállalkozó, akkor azt mely törvényi hivatkozás alapján teheti meg, hogy számla nélkül számolja el az üzemanyagköltséget. 2. kérdésem. Ezt az üzemanyagot, mivel egyszeres könyvvitelről van szó, pénzforgalmi szemléletnek megfelelően pénztárral szemben könyveli az üzemanyag rovatszámra, annak ellenére, hogy itt pénzmozgás nem volt. Volt a benzinkútnál pénzmozgás, de arról nem kérnek bizonylatot. Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Fuvarozás fuvar (menet)levelének tartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő? Egy fuvarozással foglalkozó belföldi társaságnak (kft.) az egyes fuvarozási megbízás elvállalásakor tudnia kell-e pontosan, hogy kinek a termékét és milyen terméket fuvaroz? A tehergépkocsi fuvarlevelén (menetlevelén, CMR-en) szerepeltetni kell-e a fuvarozott áru pontos meghatározását? (A fuvarozás nem ekáerköteles!) A fuvarozási tevékenységet egy szlovák logisztikával foglalkozó cég megbízásából végezzük Magyarországon belüli fuvarozással, alvállalkozóként. Milyen áfakulccsal kell nekünk mint alvállalkozóknak a szlovák cég felé számláznunk a belföldi fuvart? Köszönöm válaszukat.

Menetlevél – személygépjármű Kérdés

Egy céges személygépjármű kapcsán menetlevelet szeretnének vezetni azért, hogy a gépjármű bérleti díjának áfája visszaigényelhető legyen. A menetlevél vezethető-e excelben, vagy szigorú számadású nyomtatványnak kell lennie?

Katás vállalkozó – autómentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó autómentési és személyszállítási tevékenységet is végez. A katatörvény alapján a bevételeit köteles nyilvántartani. Egyéb jogszabályok kötelezik-e a fenti tevékenységekhez kapcsolódóan bármilyen nyilvántartás (menetlevél stb.) vezetésére? (Az autókat nem vitte be a vállalkozásba.) Köszönöm válaszukat!

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (egy kft.) vásárolt egy kisteherautót (pickup), melyet személyautóként vett nyilvántartásba, a beszerzés áfáját nem helyezte levonásba, a cégautóadót megfizeti, bevallja. A társaság a gépjárművet nem használja áruszállítási célra, az úgynevezett kulcsos autóként áll rendelkezésre a társaság használatra feljogosított dolgozói részére. Tulajdonképpen, jellegét tekintve ugyanolyan célra használják, mint a társaság többi – hatósági nyilvántartás szerint is személyautónak minősülő – gépjárművét (üzleti partnerek felkeresése stb.). Kérdésként merült fel, hogy ezen gépjárművel kapcsolatban van-e menetlevél- (vagy útnyilvántartás-) vezetési kötelezettség, tekintettel mind az adójogi, mind pedig az egyéb közigazgatási hatósági (közlekedési hatósági, rendőrhatósági) összefüggésre? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Menetlevél vagy útnyilvántartás? Cikk

Menetlevelet vagy útnyilvántartást kell vezetni, ha a cég egy nyolcszemélyes Opel Vivaroval szállítja a dolgozókat vidékről a munkahelyükre? Le lehet-e vonni ilyenkor 100 százalékban az áfát? Cégautóadót kell-e fizetni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt

Menetlevél vagy útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari tevékenységgel foglalkozó cég azért vásárolt (nyílt végű pénzügyi lízing) 8 személyes Opel Vivarot a cég nevére, hogy a dolgozókat azzal szállítsák vidékről a munkahelyükre. A dolgozók közül fogja valaki vezetni. Ezt a gépkocsit KIZÁRÓLAG, 100%-ban erre fogják használni. Egyik kérdésem, hogy menetlevelet vagy útnyilvántartást kell-e vezetni? Ebben az esetben le lehet-e vonni 100 százalékban az áfát? Cégautóadót kell-e fizetni? Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Tehergépjármű – menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gépjárművek javításával foglalkozik és a javítás idejére csereautóként másikat biztosít az ügyfelének. Amennyiben a csereautóként kiadott jármű tehergépjármű, kell-e az ügyfélnek vezetnie a menetlevelet a használat idején? A tehergépjárművet egyébként a vállalkozás nem kizárólag csereautóként használja, hanem a vállalkozási tevékenységéhez általában. Válaszát előre is köszönöm!

Tehergépkocsi kilométerköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó tehergépkocsit vásárolt. Kérdésem, hogy az üzemanyagot (gázolaj) menetlevél és számla ellenében lehet elszámolni, vagy elég csak a számla, a menetlevél nem szükséges az elszámoláshoz?

Útnyilvántartás, menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: tehergépkocsinak (össztömeg: 2932 kg), amit kizárólag cégesen használnak, kötelező-e menetlevelet vezetni, vagy elegendő egy nyilatkozat az ügyvezetőtől, hogy kizárólag céges munkavégzésre használják? (Ebbe beletartozik az is, hogy az alkalmazottakat viszik egyik helyszínről a másikra). Tisztelettel: Szűcsné Urbán Ágnes

Cégautóadó fizetése N1 kategóriás autóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonában van egy Opel Combo típusú gépjármű, ami a forgalmi engedély szerint teherautónak minősül, és menetlevél alapján közlekedik. Felmerül azonban a magánhasználat lehetősége is, ezért a vezetőség megfizetné a cégautóadót erre a gépjárműre is, valamint az elszámolt üzemanyag áfáját nem helyezné levonásba. Kérdésünk, hogy ezek a lépések elegendőek a menetlevél elhagyására, illetve a továbbiakban mint egy személygépkocsit használnánk az autót. Szíves válaszukat nagyon köszönöm!

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Adózóna! Autóink menetleveleinek töltésével kapcsolatban merültek fel az alábbi kérdéseink, bizonytalanságaink: – jól tudjuk, hogy a NAV szempontjából a saját tulajdonú személyautóinknál nem kell vezetni menetlevelet? Persze attól még saját szabályozásaink szerint és a magánhasználat kimutatása miatt még vezethetünk? – jól tudjuk, hogy szintén a NAV szempontból viszont a lízingelt személygépkocsik és a saját tulajdonú vagy lízingelt tehergépkocsit esetében minden esetben kell vezetnünk menetlevelet vagy fuvarlevelet az autóköltségek áfavisszaigénylések miatt? – jól tudjuk, hogy 20% magánhasználat vélelmezés van a NAV részéről? És ez mind a lízingeknél, mind a tehergépjárműveknél releváns? – meddig kellhet megőrizni a menetleveleket? Köszönjük.

Menetlevél Kérdés

Kérdésem arra irányul: ha egy gazdálkodó szervezet tulajdonában áll egy 7,5 tonna össztömeg alatti tehergépjármű, és kizárólag saját árut szállít vele, kötelező-e menetlevél használata? Több fórumon is olvastam, hogy a menetlevél vezetésének kötelezettségét nem befolyásolja a tehergépkocsi "mérete", csak az, hogy magántulajdonban vagy gazdálkodó tulajdonában áll-e. Mégis a 261/2011. rendelet 33. §-a így fogalmaz: A közúti forgalomban saját számlás menetlevéllel vehet részt a) a saját számlás közúti áruszállítást végző 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjármű...Véleményem szerint a rendelet nem terjed ki a saját számlás 7,5 tonna alatti tehergépkocsira, tehát vezetése nem kötelező. Van esetleg más törvény/rendelet/KRESZ szabály, ami viszont előírja? Én ennek ellenére ügyfelemnek javasoltam a menetlevél vezetését, hiszen a Tao./számviteli törvény szerint csak a vállalkozási tevékenységgel összefüggő költségek számolhatóak el, melyeket bizonylattal kell alátámasztani. Az elszámolt gázolajszámlák mennyiségének (megtett km, fogyasztás stb.), illetve annak alátámasztására, hogy valóban a tevékenységgel kapcsolatban merültek fel (nem magánhasználatra), valamilyen "háttér"nyilvántartás szükséges, amelyre tökéletesen alkalmas egy pontosan vezetett útnyilvántartás, menetlevél. Helyes ez így? Vagy milyen nyilvántartást vezessünk a költségek alátámasztására, hiszen a Tao./számviteli törvény nem nevesíti, csak bizonylatolási kötelezettséget írja elő?

3000 forint napidij Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. belföldi fuvarozást végző tevékenységet folytat, közúti árufuvarozási engedéllyel rendelkezik. Gépjárműveik 3,5 tonna felettiek. Kérdés,hogy a gépjárművezető, illetve az árukísérő részére adható-e a napidíj (3000 Ft/nap), igazolása a menetlevél. Válaszát előre is köszönjük.

3000 forint adómentes napidíjátalány Kérdés

Kérdésem a gépkocsivezetőként foglalkoztatott magánszemély részére adható 3000 forint adómentes napidíjátalánnyal kapcsolatos. Menetlevéllel kell-e foglalkozni, hogy valóban úton volt-e 6 órát, illetve be lehet-e számítani az áru fel- és lepakolását, nevezetesen a DPD telephelyén, ami 1,5-2 óra is lehet? Illetve a belföldi közúti árufuvarozásban történő foglalkoztatás csak a 3,5 tonna feletti gépjárműre vonatkozik, mely fuvarozói engedélyét a volt KPM engedélyezi? Köszönöm előre is. Maróthiné, MERIDA Kft.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-kötelezettség – sütőolaj, zsír

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó ingatlanjában házastárs tulajdonszerzése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs