280 találat a(z) megbízási díj cimkére

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szövetkezetünkben igazgatóelnök-váltás történt. A régi elnök külföldi állampolgárságú, külföldön biztosított, A1 igazolással rendelkezik. Eddig elnöki tevékenységéért megbízási díjat kapott, melyből csak szja-t fizetett. Szeretném megkérdezni, mivel megszűnt az elnöki tevékenysége, lehetséges-e továbbra is (természetesen egy másik szerződéssel) megbízási jogviszonyt, vagy akár alkalmazotti jogviszonyt létesíteni vele? Illetve számára, és a szövetkezet számára ez milyen járulékfizetési kötelezettségekkel jár? Köszönettel: Gál Veronika

Megbízási díj bevallása 1908M-08 lapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási szerződés kötése 2018.12.01-én színdarab betanításra 100 000 forintért. A betanítás vége 2019.06.17. Kérdésem, hogy a 1908M-08 lapon a biztosítási jogviszony időtartamánál, valamint az 520. sorban a munkakör, foglalkozás év, hó naptól, év hó napig kockákban milyen dátumokat kell beírjak ahhoz, hogy az ellenőrzéskor ne pirosozzon folyton, figyelemmel arra, hogy az időszak hossza miatt nem keletkezett Tbj. szerinti biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony.a megbízottnál? (A napi jövedelem kisebb mint 1490 forint, a minimálbér 30%-a.) A 2018.12.01-től 2019.06.17-ig dátumokat, ami a valós időtartam lenne, valamiért nem okézza le a bevallásellenőrző, és állandó pirosakat jelentet meg. Gyors, SOS segítségét előre is köszönöm.

Kiva és megbízási díj Kérdés

Kiva szerint adózó kft. havi bruttó 49 500 forint jövedelmet fizet ki megbízási jogviszony szerint. Kérdésem: ez a jövedelem a kiva alapját képezi-e? Köszönettel

Megbízási díj kifizetése természetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy fotózás alkalmával megbízási díjas fotómodellt alkalmaz. A megbízási díj azonban nem pénzben, hanem egy termékünk átadásával lesz rendezve. Kérdésem a következő, mi a menete az ilyen ügyletnek? Hogyan, és milyen érték után adózunk, vonunk szja-előleget? Figyelembe lehet-e venni a 10 százalék költséghányadot? Meg kell-e fizetni az átadott termék után az áfát, kell-e erről számlát kiállítanunk? Válaszát előre is köszönöm! Tné Gombár Ágnes

Katás egyéni vállalkozó – gyes – 36 órás munkaviszony – megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szünetelésről visszatérő katás, heti 36 órás munkaviszony melletti egyéni vállalkozó számlázhat-e ki megbízási díjat annak a cégnek, ahol a státusza jelenleg fizetési nélküli szabadság gyes miatt? A tevékenység, amit kiszámláz, hasonló, mint ami a munkaköre volt. (Természetesen az egyéni vállalkozói jogviszonya szünetelésről visszatérően főállásúra váltott, és havi 50 ezer forint katát fizet.) Válaszát köszönöm.

Tévesen levont járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A megbízási díjból 2010–2012 években tévesen levont szja-t és járulékokat a megbízott részére vissza kell fizetni 2019. évben? Válaszát előre is köszönöm!

Lengyel magánszemélynek kifizetett megbízási díj Ukrajnában végzett munkáért 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lengyel magánszemély részére szeretnénk megbízási díjat kifizetni Ukrajnában elvégzett munkáért, mely szakértői feladatok ellátására vonatkozik. Kifizetőként milyen járulékfizetési kötelezettsége van társaságunknak a megbízási díj kapcsán? Válaszát előre is köszönöm!

Lengyel magánszemélynek kifizetett megbízási díj Ukrajnában végzett munkáért Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lengyel magánszemély részére szeretnénk megbízási díjat kifizetni Ukrajnában elvégzett munkáért, mely szakértői feladatok ellátására vonatkozik. Kifizetőként milyen adókötelezettsége van társaságunknak a megbízási díj kifizetése kapcsán? Válaszát előre is köszönöm!

Ügyvezető megbízási jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetője megbízási jogviszonyban látja el a feladatokat, nem tagja a kft.-nek. Megbízási díja 500 ezer forint havonta. Abban kérném a tájékoztatását, hogy lehet-e alkalmazni a 10 százalékos költséghányadot a díjazás kifizetésekor vagy nem? Kell-e a megbízási díjból 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot vonni? Köszönöm szépen a tájékoztatást.

Megbízási díj szabályai, biztosítás megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A törvényben a következő van: "Ha a megbízási jogviszonyban személyesen munkát végző személy tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér havi összegének harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét, akkor biztosítottnak minősül, és köteles járulékokat fizetni". A naptári napokkal kapcsolatos a kérdésem. Amennyiben a megbízás egy TELJES hónapra szól, például márciusra, ott ugye 31 napos a hónap. Kap az illető 50 000 forint megbízási díjat. Ha a mimimálbér 30 százalékát vizsgáljuk akkor az 44 700 az alap. 50 000-nek a 90 százaléka, 45 000 forint. Egyértelmű, hogy az illető biztosított lesz. Szükséges ebben az esetben, ha teljes hónapról van szó, napokra lebontva vizsgálni, hogy az egy napra eső bér hogyan viszonyul a minimálbér 30 százalékának 30-ad részére eső összeghez? Illetve mindig azzal a nappal osztom a díjazást és a minimálbér 30 százalékát is, ahány napos a hónap, vagy minden esetben 30 az osztószám? Mert ugye eltérő osztószámokkal, más összegeket kapok, és szeretném helyesen számfejteni a díjazást. Köszönöm!

Katás bt. meghatalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valaki a rokonsági körében levő katás bt. NAV ügyfélkapus, cégkapus dokumentumait, bevallásait a saját nevében meghatalmazással intézi, szükséges-e megbízási szerződést kötnie a bt.-vel? Ha igen, lehet 0 Forint is a megbízási díj? Az említett személy nem tagja a bt.-nek. Köszönöm.

Külföldi foglalkoztatott után fizetendő tb Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném szakvéleményét. Magyarországi kifizető foglalkoztat megbízási szerződéssel 3 hónapig külföldi állampolgárt. A magánszemély rendelkezik magyar adóazonosító jellel, taj számmal, de nincs Magyarországon bejelentett állandó lakhelye. A magánszemély nem EGT-állam polgára. A két állam között nincs kettős adóztatást elkerülő egyezmény. A megbízási díj meghaladja a minimálbér 30 százalékát. Milyen járulékkötelezettségek terhelik a kifizetőt és a magánszemélyt?

Külföldi illetőségű személy részére megbízási díj fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szakmai rendezvényén külföldi illetőségű (holland, német, finn) személyek fognak előadni. Az előadásért megbízási díj kerül számfejtésre részükre. A megbízási díj szja-, járulék- (nyugdíjbiztosításijárulék-, egészségbiztosításijárulék-) és szochoterheinek megállapításához szeretnék segítséget kapni. Köszönettel: Gy. B. Judit

Megbízási díj mikor lesz költség? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cégnél 2018 decemberre megbízási szerződés alapján megbízási díjat számfejtettünk több magánszemélynek, azonban pénzhiány miatt két főnek csak január 11-én lett kifizetve. A 08-as bevallásban viszont mindenki szerepel, azok is, akik csak januárban lettek kifizetve. A levont és a céget terhelő járulékok rendezve lettek, a magánszemély M30-as igazolásában is szerepel a jövedelem. Az a kérdésem, hogy helyesen járt-e el a cég? Melyik időszakban lehet a megbízási díjat elszámolni az adóalapnál: 2018-ban vagy 2019-ben?

Tiszteletdíj és megbízási díj Kérdés

Kérdésem röviden csak annyi, mi a kettő között a különbség adó- és járulékfizetés tekintetében?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs