269 találat a(z) megbízási díj cimkére

Tehergépkocsivezető alkalmazás feltétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdéseim a következők: 1. Igaz-e, hogy 2014. 09. 01. után csak azok vezethetik egy kereskedelmi cég saját teherautóját, ha valamilyen (általunk még nem ismert) vizsgát tesznek? Ezt most egyik ügyfelünk mondta, hogy 2 gépkocsivezetője is vizsgára készül, melynek díja 100.000.- Ft/fő. Ha van ilyen akkor kérném, hogy melyekre vonatkoznak. 2. Egy 100 százalékos külföldi tulajdonú kft.-nél ügyvezetőváltás volt, egy nyugdíjas hölgy lett a képviselő. Kérdésem: lehet-e 0 forintért megbízási díjjal elszámolni? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Cím! Családi napközi vezetőjének (kisegítő) foglalkoztatása esetén lehetséges-e megbízási szerződést kötni nulla forintos díjjal?

Ingatlan és jelzálog Kérdés

Egy ingatlan értékesítésével foglalkozó vállalkozás részére egy magánszemély 12 millió forint megbízási díjat utal, hogy részére megfelelő használt lakóingatlant találjanak.( A cég az általános szabályok szerint adózik, nem jelentkezett be az eltérő szabályok szerinti például bérbeadás, stb. tevékenység áfásan történő számlázásra.) Kell-e számlát kiállítani az átutalt megbízási összegről? Ha kell számlát kiállítani, az minek minősül? Előlegnek? Kell-e áfát számolni rá? „A cég” egy társaság felszámolási árverésén továbbértékesítési céllal egy új, lakáscélú ingatlant vásárol. A lakás 30 millió forint értékű, a kifizetett árverési ár 10 millió forint. „A cég” a 10 millió forint után fordított adózással megfizeti az áfát, majd jelzálogot vesz fel az ingatlanra 20 millió forint értékben. Ezután el szeretné adni az ingatlant „B cégnek” terhelten 10 000 (tízezer) forintért. Megteheti-e, és ha igen, milyen áfakötelezettség terheli az eladó „A céget” és a vevő „B céget”? Ha B cég az ingatlan után kifizeti a jelzálogot, és eladja 25 millió forintért, milyen adókötelezettsége fog keletkezni az áfában?

Családi kedvezmény megbízási díjjal szemben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érvényesíteni lehet-e a családi adókedvezményt rendszeres megbízási díjjal szemben? A kifizetőnek be kell-e ezt előzetesen jelentenie az adóhatóságnak? Üdvözlettel várom válaszát.

Személyi jellegű kifizetések a kisvállalati adóalapban Kérdés

Betéti társaságunk a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően jár-e el, ha a kisvállalati adó (kiva) alanyaként a személyi jellegű kifizetéseket az alábbiak szerint veszi, illetve nem veszi figyelembe a kiva alapjának meghatározása során? 1. Megbízási díj – megbízási szerződés szerint 1.1. a kifizetés nem egyéni vállalkozónak történik, az szja-előleg alapját képező jövedelem összege: kiva-alap; 1.2. a kifizetés egyéni vállalkozónak történik, a számla ellenértéke: nem kiva-alap. 2. Szerzői díj – felhasználási szerződés szerint 2.1. a kifizetés nem egyéni vállalkozónak történik, 2.1.1. a személyes munkavégzés utáni díjrésznek a szja-előleg alapjaként figyelembe vett jövedelemrésze: kiva-alap; 2.1.2. a vagyoni (szerzői jogi védelem alatt álló) jog felhasználásának ellenértékeként kifizetett díjrész: nem kiva-alap (de ezt a díjrészt, mint járulékalapot nem képező jövedelmet, egészségügyi hozzájárulás terheli); 2.2. a kifizetés egyéni vállalkozónak történik, a számla ellenértéke: nem kiva-alap. Laluska Pál (Iurisperitus Bt.)

Egyszemélyes kft. – kölcsön ügyvezetőtől és megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget kérnék az alábbiakban. 1) Egy egyszemélyes kft.-ben a feleség a tulajdonos, a férj az ügyvezető, akinek máshol van heti 40 órás munkaviszonya, a kft.-ben megbízási díjjal látja el az ügyvezetést, havi 15 ezer forintért. Helyesen jártunk el, ha így bérszámfejtettünk? Kérem a konkrét példán keresztül a segítő válaszukat. Tíz százalékos költséghányadról nyilatkozott az ügyvezető. Mint ügyvezető nem is nyilatkozhatott volna, függetlenül attól, hogy megbízási szerződésről van szó? Számfejtése így történt: megbízási díj 15 ezer Ft/hó, levont szja 2160 Ft; a kft. 3645 Ft szochót, és 203 forint szakképzési hozzájárulást fizet, és vall be havonta. Kifizetve havi nettó 12 840 Ft. 2) Az ügyvezető utal a kft. számlájára kölcsönt. Ez "tagi kölcsönnek" minősül? Az ügyvezető nem tag a kft.-ben, de családtag. Ez hogyan alakul a társasági adó bevallásban? Köszönettel.

Megbízási díj ekhós adózással 2011-re Kérdés

Kft., egy 2011-ben megtartott koncert karmester résztvevőjének fizeti ki a megbízási díjat. A megbízási díj időtartama megfelel az Eladó Művészeti iroda ajánlásának, mely tartalmazza a próbák, illetve a koncert időpontját, esetünkben 5 napot. 2011-ben a karmester elérte az akkori nyugdíjjárulék plafont. A jelenleg hatályos tbj szerint az akkori időpontban érvényes egyéni járulékot vonnánk le a díjból, azaz nem vonnánk le nyugdíjjárulékot. Ha ez a díj teljes egészében általános adózás szerinti lenne, akkor lehetőségünk lenne a 1408-son a járuléklevonás elmaradásának okaként feltüntetni azt, hogy a magánszemély 2011-ben elérte a nyugdíjjárulék maximumot. Mi azonban ekhós jövedelemként számfejtjük a megbízást, ennél a kifizetésnél a 1408-as nem ad lehetőséget a 15 százaléknál alacsonyabb összegű egyéni ekho levonására, csak nyugdíjas magánszemély esetén. Mi értelmeztünk valamit rosszul?

Adószámos magánszemély járulék-fizetése, adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy olyan jellegű kérdésem lenne, hogy ha engem, mint adószámos magánszemélyt (alanyi áfamentes) felkér egy rendezvényszervező cég, tehát egy kifizető, illetve nincs megbízási szerződés, csak e-mailben történt megegyezés, hogy a rendezvény napján portrékat rajzoljak 50 ezer forint díjazás fejében, akkor, ahogy a hasonló kérdéseknél olvastam, a kifizetőnek kell levonni ebből az összegből a járulékokat, ami 10+4+3 százalék, illetve a 16 százalék szja-t. Nekem akkor elvileg az 50 ezer forintból kivont 33 százalékot ( vagyis 45 ezerből, mert 10 százalék a költséghányad) kell kézhez kapjam, itt a kifizetőnek ugye nincs plusz kiadása, viszont a 27 százalékos ehót már külön neki kell fizetni azt nem vonhatja ki a béremből, ahogy értelmeztem a jogszabályt. Ez így tiszta is nekem, de a kérdés, mi történik abban az esetben, ha a kifizető az 50 ezer forintos számlámat teljes egészében kifizeti és nem von le belőle semmit, tehát nem tervez befizetni semmilyen járulékot, hanem azt mondja ezt intézzem én. Ez esetben mi a teendő? Mit kell és mit tudok én külön befizetni, ilyen esetben fizessek be 16 százalék szja-t és a többivel nem kell foglalkoznom? Ebben kérném mielőbbi segítségüket. Várom mielőbbi válaszukat, előre is köszönöm.

Minimálbér 30 százaléka alatti jogviszony bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Megbízási szerződés 2 hónapra szól. 2013.október 01-november 30-ig. Esedékes megbízási díj 2013.november 30., mely 25 ezer forint. Mikor kell, illetve kell-e T1041-es bejelentés? Ismeretem szerint csak 08-as bevallás kell, T1041 bejelentés nem. Igy van-e ez? Köszönettel.

Külföldi állampolgár megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő!Mi a helyes eljárás abban az esetben, ha egy magyarországi Egyesület külföldi állampolgárral (Ausztrál) szeretne megbízási szerződést kötni? Hogyan kell ez után adózni, járulékot fizetni?Kell-e adóazonosító jelet, TAJ számot igényelni a megbízott részére? A megbízási díj nem érné el a minimálbér 30%-át.

Megbízási díj Kérdés

Megbízási szerződéssel heti egy-két alkalomra és alkalmanként 1-2 órára megbízási szerződéssel alkalmazna egy cég olyan munkatársat akinek van 36 órát meghaladó munkaviszonya is. A Tbj. szerint ha a minimálbér 30 %-át nem éri el a díjazás, akkor nem minősül biztosítottnak. Egy mérnök emberről van szó, tehát csak a szakmunkás minimálbérről lehet esetében szó, aminek a 30%-a 34.200,- Ft/hó. Viszont a jogszabály mindenhol a 98.000,- Ft. 30%-át 29.400,- Ft-ot nevesíti.Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben ha a 114.000,- Ft. 30%-át nem haladja meg a díjazása, (Pl: 34.000,- Ft/hó) akkor biztosítottnak minősül-e és mit kell utána fizetni a szja- kívül. Azt tudom, hogy be kell jelenteni a 1341-es nyomtatványon, és be is kell vallani a 1308-as bevallásban.Köszönettel:Buriánné

Ügyvezető saját jogú nyugdíjas 08-as bevallás Kérdés

Van egy Kft, ahol az ügyvezető saját jogú nyugdíjas és nem tulajdonos. 6000 Ft-os megbízási díjat kap havonta. Ebben az esetben is meg kell fizetnie a 6390 Ft egészségbiztosítást?

Nem kell munkáltatói igazolás a megbízási díj kifizetéséhez Cikk

Megbízási díj kifizetéséhez nem szükséges a legalább heti 36 órás munkaviszony fennállását bizonyító munkáltatói igazolás bemutatása - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kérdések és válaszok: járulékalap, szocho-kedvezmény, Start-kártya Cikk

Mennyi lesz a járulékalapja azoknak, akik 2012-ben megbízásos jogviszonyban látják el az ügyvezetői tevékenységet? Arányos munkabér után jár-e a szocho-kedvezmény részmunkaidőben foglalkoztatottnál? Munkáltatónak kell-e fizetnie a szakképzési hozzájárulást a Start-kártyások után? Három népszerű kérdés olvasóinktól és szakértőink válaszai.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs