280 találat a(z) megbízási díj cimkére

Megbízási díj 0 Ft Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállással rendelkező magánszemély vállalhatja-e alkalmi jelleggel előadás megtartását 0 Ft megbízási díjért? A megbízási szerződést nem a munkáltatójával, hanem másik kifizetővel kötné. Válaszát köszönöm.

Nyugdijas kft.-ügyvezető járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Amennyiben a kft. ügyvezetője nyugdíjas, és megbízási szerződés alapján látja el ügyvezetői feladatát (havi bruttó 30 ezer forintért), kell-e mellette az egészségügyi szolgáltatási járulékot is fizetnie, vagy elegendő a megbízási díj utáni fizetési kötelezettség teljesítése? Köszönöm szíves válaszát!

Külföldi állampolgárnak fizetett megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Finn (nyugdíjas) állampolgár részére szeretnénk megbízási díjat fizetni. Van adóazonosító száma, van magyarországi lakcíme, de TAJ száma nincs, így nem tudjuk bejelenteni a 18T1041-en. Miképpen kell számfejteni részére a megbízási díjat, milyen adót, járulékot kell tőle levonnunk? Kifizetőként milyen adókötelezettségünk van ezen kifizetés után? Válaszát előre is köszönöm!

Járulékfizetés Kérdés

A kft. ügyvezetését megbízásos jogviszonyban ellátó személy – aki nem tagja a kft.-nek, nincs egyébb jogviszonya és jövedelme – a minimálbér 30 százaléka alatti havi megbízási díjat kap. Kérdés, hogy csak a ténylegesen felvett megbízási díj után fizeti a személyi jövedelemadót, és a kft. ez után fizeti a 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adót és az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást? Vagy utobbiak esetében a minimálbér vagy garantált bér százalékában fizeti a közterheket?

Munkaerőpiaci járulék Kérdés

Kérem válaszukat, hogy megbízási díjból kell-e a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulékot levonni? Segítségüket előre is köszönöm.

Külsős végelszámoló járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. végelszámolást tervez. Nulla forintos megbízási díjjal szeretnének végelszámolónak olyan magánszemélyt választani, aki nem tagja és nem ügyvezetője a kft.-nek. Ez jogszerű? Nincs ebben az esetben semmilyen adó- és járulékfizetési kötelezettség? Köszönettel: Fischer T.

Ellátás megállapítása megbízási díjas esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném a segítségét. Új dolgozónk évekig megbízási díjasként dolgozott és a bemutatott iratai alapján látható, hogy folyamatosan biztosított volt a jövedelme alapján. Mivel a kiskönyvben a megbízási jogviszonyt nem kell szerepeltetni, kifizetőhely lévén hogyan bírálok el egy ellátást? Mivel igazolhatja nekem a dolgozó a tb-kiskönyv helyett, hogy megvan a két év folyamatos jogviszonya? Köszönöm!

Csed melletti vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő problémára keresek megoldást. Adott egy heti 36 órát meghaladó munkaviszonyos egyéni vállalkozó, aki juhtenyésztéssel foglakozik. 2017 decemberében gyermeket szült, csed ellátást vesz igénybe. Az egyéni vállalkozásában csed mellett tevékenységet nem végezhet és számlát sem bocsájthat ki a csed folyósítása alatt. A vállalkozásában valakinek tevékenykedni kell, mivel a juhtenyésztés ebben a félévben sem állhat meg. Milyen megoldást lehet erre az esetre találni úgy, hogy ne kelljen maga után járulékot fizetni és ne veszítse el a csedet? Én arra gondoltam , hogy ebben a 6 hónapban a férj megbízási szerződéssel keretében látja el "feladatot" a minimál bér 30 százalékát meg nem haladó megbízási díjért, amit a júliusi 08-as bevalláson egy összegben vallanánk be. Köszönettel Ané Sz. Tímea

Ügyvezető bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő tényállásban kérném szíves válaszát: egy kft.-nek két tulajdonosa van 50-50 százalékban, mindketten önálló képviseleti joggal rendelkező ügyvezetők. Az egyik tag-ügyvezetőnek van 36 órás munkaviszonya, a másik tag-ügyvezetőnek megszűnt a 36 órás munkaviszonya. A kérdésem, hogy a tag-ügyvezetőnek, akinek megszűnt a heti 36 órás munkaviszonya, hogyan alakul a T1041-es nyomtatvány, hiszen eddig 1452 (társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszony mellett) biztosítási jogviszony kóddal volt bejelentve. Ha megbízási díj nélkül látja el a tevékenységét, akkor hogyan módosítandó a T1041-es nyomtatvány? A biztosítási jogviszonykód lehet-e 1202 megbízási jogviszony vagy 1451 társas vállalkozásnak kell lennie? Milyen járulékkötelezettségek állnak fenn? És ha megbízási díj nélkül látja el, milyen összeg a járulékfizetési alap? A 1708 nyomtatványon kell majd ezeket a járulékokat bevallani? Válaszát köszönöm!

Eho-/szochofizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kifizető egy Kanadában élő személy részére megbízási díjat és felhasználói díjat fizet. A személy a munkát is Kanadában végezte, ezáltal Magyarországon nem minősül biztosítottnak. Adóelőleget azonban vonunk tőle, mert nem adott le illetőségigazolást. A megbízási díja és a felhasználói díja után kell-e szochót vagy ehót fizetnie a kifizetőnek? Válaszát köszönöm

Megbízási díj magyar/kanadai államolgárnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Kanadában élő, magyar/kanadai állampolgár otthon (Kanadában) összeállított egy kötetet, amelyet elektronikusan továbbított a magyarországi cégnek, amely cég a megbízási díjának a kifizetője. Kanadában élő személy esetén kell-e adóelőleget vonni díjazásból? Válaszát köszönöm.

Megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozóm folyamatos megbízási szerződést kötne, megerősítést szeretnék kérni a következőket illetően. A megbízási szerződésben rögzíthetünk havi megbízási díjat? A megbízott kéri az önálló tevékenységből származó jövedelem 10 százalékos költséghányadának figyelembevételét az szja levonásánál. A megbízás díja nem éri el a minimálbér 30 százalékát. Tudomásom szerint ebben az esetben nem kell bejelenteni. Azonban a személyijövedelemadó-bevallásában nyilván el kell számolnia a bevételét. Szükséges erről valamilyen nyilvántartást vezetnie a megbízottnak? Válaszát előre is köszönöm szépen! Üdvözlettel: Szabina

Megbízási díj a minimábér 30 százaléka alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási jogviszonyban óraadó tanár óradíja 3000 forint/óra. A megbízási díj havonta kerül elszámolásra. Van, hogy egy hónapban 10 órát, máskor 30 órát dolgozik. Azokban a hónapokban, amikor a kiszámolt megbízási díja nem éri el a minimálbér 30 százalékát, akkor nem kell tőle járulékot levonnunk? Vagy számít-e egyáltalán az, hogy ez az összeg nem egy egész hónap alatt, hanem pár napos (például 3 napos) munkavégzéssel jött össze? Értem ezalatt, hogy ha egy napra vetítem a minimálbér 30-ad részét, akkor az óradíj, azt bőven meghaladja...és ebben az esetben járulékfizetésre kötelezett lesz-e?

08-as bevallás, megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízási szerződés alapján havonta a minimálbér 30 százalékát el nem érő kifizetést kap a megbízott utólag. Például a szeptemberi teljesítménye után október 10-én kapja meg a megbízási díjat. Ezt hogyan és mely időszakban kell bevallani a 08-as bevalláson (szeptemberre vagy októberre vonatkozó 08-on kell bevallani)? Kell-e jelölni tárgyidőszaktól eltérő kifizetést? (Például ha az októberi 08-on kell bevallani, akkor jelölni kell, hogy szeptemberre vonatkozik a díj?) Köszönöm!

Megbízási díj kiegyenlítése termék átadásával Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszeméllyel kötött megbízási szerződés alapján a nettó ellenértéket nem pénzbeni kifizetéssel, hanem termék átadásával teljesíti a cég.A termék átadásáról áfás számlát állít ki. Jól gondolom-e, hogy a megbízási díj nettó ellenértéke kell hogy megegyezzen a számlázott bruttó értékkel? Megteheti- a cég, hogy az átadott terméket beszerzési ár +áfa összegben számlázza és ezt tekinti a nettó megbízási díj kiegyenlítésének? A megbízási díj utáni céges közteher és a levont egyéni járulék természetesen a NAV felé elszámolásra kerül. Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs