147 találat a(z) megbízás cimkére

Csed alatti megbízás betéti társaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a főállású kismama csed folyósítása alatt betéti társaság beltagjaként megbízást vállalna, hogyan befolyásolja ez a csed folyósítását? Gyed esetén mik a szabályok? Köszönettel!

Megbízási díj inflációs emelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásában szeretném a segítségüket kérni: Egy kft. 2013. évtől időszaki elszámolással (havi) szolgáltatást lát el egy másik gazdasági társaságnak. A közöttük érvényben lévő megbízási szerződésben meghatározásra került, hogy a megbízási díjakat (több szolgáltatást is nyújtanak külön árakon) emelik a következő év január elsejétől a KSH által közzétett hivatalos infláció mértékével. A szerződéskötés óta (2013) a megbízott nem élt ezzel a lehetőséggel, és a szerződéses áron számlázta a havi elszámoláskor a szolgáltatásokat. Most azonban abban gondolkodik a megbízott, hogy ezen emelési lehetőséget a szerződésben rögzített közös megállapodásra hivatkozva – visszamenőlegesen/így utólag érvényesíteni kívánja. Van erre utólag is lehetősége? Amennyiben igen, minden évben ezt éves szinten kell kalkulálni? Milyen mértékűek voltak ebben az időszakban az inflációs mutatók? Köszönöm szakértő válaszukat!

Nyugdíjas szövetkezet bejelentési kötelezettség a NAV felé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjas tagja ellenérték fejében könyveli a szövetkezetet, be kell-e jelenteni a 17t1045NY jelű nyomtatványon? Nem vállalkozási jogviszonyban, például egyszerűsített foglalkoztatás vagy megbízás keretében? Ugyanúgy azokat a tagokat jelenteni kell, akik ugyan választott tisztségviselők lettek alakuláskor a közgyűlés által megszavazott díj ellenében? Fizetésüket (tiszteletdíjukat) az első hónapokban nem biztos, hogy megkapják. A NAV-tájékoztatóból úgy értelmeztem, hogy csak külső munkavégzés esetén kell a 17t1045NY vagy TEL adatlapon bejelenteni. Külső munkavégzésen azokat a tagokat értem, akiket ki tudunk közvetíteni cégekhez. Válaszukat várva, tisztelettel: M. Margit

Katás egyéni vállalkozó és megbízási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy méhanyaneveléssel foglalkozó katás egyéni vállalkozó szeretne egy cég számára ügynöki tevékenységet végezni alkalomszerűen. Végezheti-e ezt a tevékenységét megbízási jogviszony keretében? Köszönöm válaszát!

Útiköltség-térítés megbízási jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, ahol az ügyvezető csak megbízási jogviszonyban látja el a feladatot (másik cégben 8 órás alkalmazott). Élettársának autóját használja a céges dolgok ügyintézésre. Az lenne a kérdésem, hogy milyen módon tudjuk neki az útiköltségét megtéríteni? Köszönettel: JT

Nyugdíjas ügyvezető járulékai Kérdés

Egy kft.-ben a fiammal – ő a kft.-ben főállású munkavállaló – együtt vagyunk 50-50%-ban tulajdonosok és ügyvezetők. Nekem milyen járulékfizetési kötelezettségem van, ha nem veszek fel jövedelmet és személyes közremüködésre sem vagyok kötelezett? A járulékfizetési kötelezettséget megbízási szerződéssel kiválthatom-e, és ha igen, akkor a 08-as bevallásban milyen kódot kell használni? Van-e a megbízási szerződésnek értékhatára, és milyen egyéb adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár?

Nyugdíjas ügyvezető munkavállalása Kérdés

Ügyvezetőnk munkaviszonyban volt alkalmazva nyugdíjazásáig, 2017. 08. 02-áig. 2017. 08. 03-ától nyugdíjas, viszont a vállalkozás tehergépkocsiját vezette, korong is van a nevére kiállítva. Az lenne a kérdésem, hogy megbízási szerződéssel elláthatja-e a nyugdíjas ügyvezető a tehergépkocsi vezetését, vagy milyen lehetőség van arra, hogy szükség esetén az ügyvezetői teendői mellett tehergépkocsi vezetését is ellássa?

Egyetemista ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy nappali tagozatos egyetemista vállalhatja-e megbízásos jogviszonyban egy vállalkozás ügyvezetését nulla forintos megbízási díjjal? Ez a személy NEM tagja a vállalkozásnak. Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Bogoly Katalin

Megbízás vagy munkaviszony? Cikk

Megbízás-e, ha valaki egy cég saját termékét szállítja a cég járművével több hónapnyi határozott ideig úgy, hogy a megtett kilométerek alapján fizetik tevékenysége ellentételezését és havonta egyszer elszámolnak? Helyesen járnak-e el, ha megbízási jogviszonyban történik a fuvarozás, vagy ez inkább munkaviszony? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Letéti számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdéssel fordulok önhöz, mint könyvelő, hogy ügyfelem, aki egyébként asztalosipari tevékenységet (A cég) végez, és ezen belül méhkaptárgyártással is foglalkozik, bővítené tevékenységi körét. Őstermelőktől mézet vásárolna fel, egy méhészeti cég (B cég) nevében, majd ezen tevékenységért jutalékot számolna fel irányukba. A megbízó cég (B cég), amellyel szerződése van a kft.-nek (A cég), olyan kérést intézett feléjük, hogy nyissanak egy alszámlát vagy letéti számlát, ahová utal nekik pénzt, amiből a mézet felvásárolják készpénzben. Tehát az őstermelő a megbízó cég (B cég), tehát nem az én ügyfelemtől (A cég) kap számlát, ő csak lebonyolítja az ügyletet, és utólag számláz jutalékot B cég irányába. Az elkülönített számlán a B cégtől bejön a pénz, azt készpénzben leveszi az A cég, és ebből mézet vásárol fel. Ezen alszámlán más pénzmozgás, természetesen a bankköltségen kívül, nem lesz. Járható ez az út? Illetve olyan gondolatom is támadt, hogy ezt nekem lehet nem is kellene könyvelnem, mivel ez csak egy átmenő tétel? Csupán a bankköltséget? Bízom benne, hogy érthetően írtam le, mert kissé zűrzavaros a dolog. Köszönöm segítségét.

Saját áru szállítása a cég saját járművével megbízási jogviszonyban Kérdés

Tárgyi szállítási tevékenységet megbízási jogviszonyban szeretné végezni a megbízott. A megbízás több hónap határozott időre szólna, a megtett km-ek alapján lenne megbízási díj fizetve. Egy szerződésen belül lehet-e több kifizetési időpont, pl. havonta egyszer elszámolnak? A tehergépjármű a megbízó tulajdonában van, a megbízó saját termékét szállíttatja a megbízottal. Kérdés még, helyesen járunk-e el, ha megbízásos jogviszonyban történik a fuvarozás, vagy ez inkább munkaviszony.

Katás bt. beltagja hosszú betegállomány alatt Kérdés

Katás bt. beltagja veszélyeztetett terhes, jelenleg betegállományban van, a gyermek születése után gyes-gyed idejét tölti. Kérdésem, hogy ebben az esetben megbízhatja-e a kültagot vagy alkalmi munkavállalóját az ügyvezetéssel? Mi a teendő, ha a bt. nem működik ezen idő alatt, vagy részben működik, mert alkalmanként egyszerűsített foglalkoztatással dolgozik a bt.-n belül egy munkavállaló? A beltagnak kell-e valamiféle járulékot, adót fizetnie a betegállomány, illetve a gyermekellátás során? Ha kijelentkezik a bt. a kata alól, nulla forintért elláthatja-e az ügyvezetői tevékenységet a betegállományban lévő beltag? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Antal Imréné

Megbízási szerződés felmondása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két cég között határozatlan idejű, havi elszámolási időszaki elszámolású megbízási szerződés köttetett. Ezen szerződést a megbízó felmondja. A felek közötti szerződésben meghatározásra került a felmondási idő (2 hónap) valamint az is szerepel benne, hogy erre a felmondási időre a megbízottnak akkor is jár a szerződéses fix díjazás, ha ezen felmondási idő alatt a munkavégzést nem kéri tőle a megbízója (egyébként köteles a felmondás alatt rendelkezésre állni, és elvégezni a feladatokat). Jogszerű ezen feltételrendszere a szerződésnek?

Jogi kérdés Kérdés

Tisztelt Cím! Segítségüket kérném a következő jogi témában, miszerint egy szociális szövetkezetnek megbízást adott egy magánszemély, melyért pénztárbizonylaton ki is fizetett 120 000 forintot 2015 tavaszán. A feladata az lett volna, hogy egy ügyvéd által megkeresik a devizahitelt nyújtott bankot és intézkednek a tőke csökkentése elérése érdekében. A dokumentumokon a magánszemély látta az ügyvédnő nevét és a szociális szövetkezet tájékozatta, hogy miskolci. A dokumentumokból természetesen nem kapott egy példányt sem. Megkapta a telefonszámát, melyen el is érte az ügyvédnőt, majd e-mailen tartották a kapcsolatot egy rövid időre. Végül eltűnt az ügyvédnő is és a szociális szövetkezet képviselője is. Az Ügyvédi Kamarához fordulva kiderült, hogy az ügyvédnő pesti, és a 120 000 forintból 20 000 forint került befizetésre a számlájára a fent említett összegből. Az ügyvédnőt vizsgálja a kamara, azonban a magánszemély nem tudja, hogy a 120 000 forintot kitől kaphatja vissza? Esetleg eljárást kellene indítani a szociális szövetkezettel szemben is egy másik ügyvéddel, hiszen neki lett a pénz átadva? Az más kérdés, hogy ezek után meg tud-e bízni bármilyen ügyvédben!  Válaszukat előre is köszönöm!

Megbízásos ügyvezető biztosítási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem egy kft. ügyvezetője. A kft. 100 százalékban egy külföldi jogi személyé. Az ügyvezető nem tagja a kft.-nek, díjazás nélküli megbízási jogviszonyban látja el az ügyvezetői teendőket. Az ügyvezetőnek van 40 óra/hét főállású közalkalmazotti jogviszonya. Munkáltatója az év felében foglalkoztatja őt, a másik felében szünetelteti a biztosítási jogviszonyát. Azt szeretném megtudni, hogy a szüneteltetés időszakára kötelező-e az ügyvezetői jogviszonyra tekintettel járulékolni? Ha igen, mi a járulék alapja? Köszönettel: Kauker Zsoltné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs