82 találat a(z) maradványérték cimkére

Pénzügyi lízing maradványértéke Kérdés

Használati idő, maradványérték Kérdés

Tárgyi eszköz selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tárgyi eszköz selejtezésekor, abban az esetben, ha az eszköznek van maradványértéke, és a számviteli törvény szerint terv szerinti értékcsökkenést már elszámoltuk a maradványérték mértékéig, vagyis az eszköz nettó értéke megegyezik a maradványértékkel. Kérem szíveskedjen számokkal szemléltetni, hogyan kell ilyenkor a selejtezést kontírozni! Hivatkozom a 2019.09.28-án kelt tárgyi eszköz selejtezése kérdésre (https://adozona.hu/kerdesek/2019_9_25_Targyi_eszkoz_selejtezese_lvp), ahol érthetően levezették a kontírozást, de ott nem volt maradványérték. Köszönettel!

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. személyautót lízingel, nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A kérdésem az lenne, hogy a lízingszerződésben meghatározott nettó maradványértékre eső áfa növeli-e az eszköz aktiváláskori bekerülési értékét?

Nyílt végű pénzügyi lízing kiva alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft., amely a kiva alanya, személygépkocsit vásárol nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A személygépkocsit cégautónak használja, ami után a cégautóadót megfizeti. Nem vezet útnyilvántartást, így él az 50 százalékos áfalevonási jogával a lízing törlesztőrészletek tekintetében. A gépkocsi átvételekor megfizeti az önrészt, aminek szintén az áfatartalom 50 százalékát visszaigényeli (ha jól gondoljuk). A futamidő végén a meghatározott maradványértéken nem ő vásárolja meg, hanem a kft. ügyvezetője mint magánszemély. Kérdésünk az lenne, hogy a kezdő önerő és a havi törlesztőrészletek befolyásolják-e a kivaalapot, illetve a futamidő végén azzal, hogy a személygépkocsi nem került a kft. tulajdonába, felmerül-e esetleg adóügyi tennivaló, gondolunk itt esetleges számlázásra, áfafizetésre, vagy ajándékozási ügylettel kapcsolatos vonzatokra a szerző magánszemély és a kft. között.

Személygépkocsi nyílt végű lízinggel – maradványérték könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném megerősítését: Kft. személygépkocsit lízingel nyílt végű lízing keretében. A futamidő végén maradványértéken megvásárolja az eszközt. Az áfa nem levonható termékbeszerzés miatt. Tekintve, hogy számvitelileg az eszköz aktiválása már megtörtént a futamidő elején, így a futamidő végén kiszámlázott maradványérték nettó értékével a fennálló hiteltartozást vezetjük ki. A le nem vonható áfa és a lezárási díj egyéb ráfordításként/költségként számolandó el? Tekintve, hogy a futamidő elején csak a számviteli törvény miatt történt tárgyieszköz-aktiválás, az áfatörvény szerint viszont csak a futamidő végén, így egy, a maradványértéken történő vásárlást követően értékesítésre kerülő eszköz (áfamentesen) miatt a (figyelési időszakra tekintettel) a korábban levont áfát nem szükséges módosítani. Jól gondolom? Köszönöm.

Maradványérték megváltoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személygépkocsi maradványértékét megvásárláskor, 2008-ban 1millió forintban állapítottuk meg. Értékcsökkenést 5 évig számoltunk el. A gépjármű egy baleset következtében annyira megsérült, hogy totálkárosnak nyilvánították, 30 000 forintra értékelte a biztosító, így roncsként kerül majd értékesítésre. Év végén milyen értéken kell szerepelni a mérlegben? Lehet a maradványértéket módosítani? Ha igen, hogyan? Köszönöm válaszát!

Nyílt végű lízing Kérdés

Nyílt végű lízing (kft. vásárol személygépkocsit céges és magánhasználatra). * A cégnek milyen bekerülési értéken és mi alapján kell a tárgyi eszközök közé felvenni az eszközt? Lízingszerződés alapján, az abban szereplő nettó értéken (áfa nélküli)? * A le nem vonható áfa (első részleté) a bekerülési értéket növeli 50 százalékos levonási tilalom, illetve az attól való eltérés esetén is, vagy egyéb ráfordítás? * Ha az 50 százalékos levonási tilalmat választja a cég kell-e útnyilvántartás, vagy ajánlott egy-két alkalommal menetlevelet írni? * Ha viszont azt választja, hogy eltér az 50 százalékos levonási tilalomtól (például 80 százalék céges használat, 20 százalék magáncél), akkor kötelező az útnyilvántartás? A kezdő lízingdíj és a későbbiekben a havidíjak számlája alapján is ebben az arányban számolhatja el az áfát? * Az esetleges javítási, alkatrészszámlák, gázolajfogyasztás számlái alapján levonható az áfa? Az 50 százalékos tilalom, illetve az attól való eltérés esetén is milyen arányban? Ha ezek a számlák más (a cég tulajdonában lévő), például teherautók költségét is tartalmazzák, célszerű külön számlát kérni a bizonyítás miatt? * Maradványérték esetén (a cég döntése, hogy megvásárolja a személygépkocsit), ha arról a futamidő végén számla készül, annak az áfája nem levonható, lévén, hogy értékesítés történik? Ha viszont a cég egyből tovább is értékesíti, akkor levonható? Ezt a maradványértéket rá kell aktiválni az eszközre a futamidő végén? * Cégutóadót a lízingbe vevő fizeti? Köszönöm.

Ráépítési jog Kérdés

Tisztelt Adózóna ! Áfakörös egyéni vállalkozó külterületi ingatlanán ráépítési jogot engedélyez 25 évre napelemes kiserőmű beruházás megvalósításához gazdasági társaságnak. A ráépítő ráépítés címén tulajdonjogot szerez 2 napelem parkba, és egyben földhasználati jog jogosultja 25 évre. A földtulajdonos bérbeadó és ráépítő 25 millió forint + áfa bérleti díjban állapodnak meg 25 évre, évi 1 millió forint + áfa bérleti díj mellett. Kérdéseim: 1. Egyszerre vagy évenként egyenlő részben kell számlázni a bérleti díjat? A bérbeadó hogyan szerepelteti könyvelésében a tartós bérbeadást és az abból származó bevételt, hogy az adózás szempontjából megfelelő legyen? 2. A ráépítő könyveiben hogyan és mi alapján szerepelteti a tartós bérleti jogosultságát, valamint a fizetendő bérleti díjat? 3. Mikor kell aktiválni, a bérbeadás bejegyzésekor, vagy a műszaki átadáskor? 4. Hány százalékos az értékcsökkenési leírása a naperőműnek ? 5. Mennyi a maradványérték ?

Lízingelt személygépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft. személygépkocsit lízingelt, melyet a lízing lejárta után maradványértéken megvásárolt. A lízingdíj áfatartalmát visszaigényelte, a maradványértékben szereplő áfát nem igényelte vissza. Ha most értékesíteni kívánja a kft. az autót, megteheti e az értékesítést maradványértéken vagy az autó jelenlegi piaci értékhez kell igazodni az árképzésben? Az értékesítést áfamentesen vagy áfásan kell a cégnek számlázni?

Lízingelt autó megvásárlása maradványértéken Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdéses lízingelt autó 3 éves, aminek lejár most a nyílt végű lízingje. Maradványértéke 2 millió forint. A cégnek jogában áll egy 3. személyt megjelölni jövendő tulajdonosként, aki a maradványértéket kifizeti. A cég nem igényelt vissza áfát a lízingdíjakból. A maradványérték megfizetésén túl az új tulajdonosnak kell-e fizetnie a cégnek? Ha igen, akkor mennyit és hogyan? Az autó 4,5 millió forintot ér az EUROTAX szerint. Szakértő segítségét köszönöm.

Maradványérték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzügyi lízinggel vásárolt céges személyautónál maradványértékként a lízingben szereplő maradványértéket kell figyelembe venni az értékcsökkenés meghatározásánál, vagy mi határozhatunk meg nagyobb maradványértéket a könyvelésben?

Nyilt végű személygépkocsi lizing Kérdés

Bruttó ár regisztrációs adóval 11 524 000 forint, finanszírozott összeg 4 245 087 forint + áfa. Finanszirozott összeg 4 845 086 + áfa. Nettó lízingtőke 9 090 173 forint. Maradványérték 1 636 231 forint + áfa. Havi törlesztő 83 023 forint (48 hó). Nem tudom, melyik összeget hová kell könyveljem. Nagyon kérem a segítséget! Egyáltalán, mi után számolok majd értékcsökkenést? Űdv Kati

Nyílt végű pénzügyi lízing maradványértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személygépkocsit lízingeltünk, amelyet a nettó bekerülési értéken aktiváltunk. 1. T Beruházás K Lízingszámla Nettó érték 2. T Lízing számla K Szállító Első lízingdíj T Levonható áfa 3. T Lízingszámla K Szállító További összes lízingdíj T Levonható áfa A futamidő végére a lízingszámlán a maradványérték nettó összege maradt K egyenlegként. Több állásfoglalásban olvastam, hogy a maradványértéket rá kell aktiválni az eszközre. Ez a maradványérték már eleve benne van az aktivált nettó bekerülési értékben. Ha ráaktiválom, duplán lesz benne. Ezen kívül a lízingkötelezettségem nem fut ki nullára. Matematikailag számomra az lenne logikus, hogy a maradványérték-számlát kivezetem a lízingszámlával szemben, és le nem vonható áfaként ráfordításra könyvelem az áfát. Várom a véleményét erről a megoldásról.

Nyílt végű lízing maradványértéke a nyilvántartásban Kérdés

Ügyfelem 10 millió Ft értékben nyílt végű konstrukcióban személygépkocsit bérel. A futamidő 5 év. A szerződésben a maradványérték 3 millió. Kérdésem, hogy nekem a tárgyieszköz-nyilvántartásban is a 3 millió maradványértéket kell vennem, ami a szerződésben van és ezután nem számolok számvitel szerint értékcsökkenést, vagy megállapíthatok több maradványértéket? Válaszukat köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számla adattartalma, a gépkocsi rendszáma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Katás bevételi határ év közbeni átlépése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Pénzforgalmi áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close