399 találat a(z) magánszemély cimkére

Kamatjövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánember pénzt adott kölcsön egy kft.-nek. A kapott kamat után milyen adókat kell megfizetnie, illetve a kft-nek kell levonni az adókat, vagy a magányszemély vallja be és fizeti be az adóhivatal felé? Válaszukat előre is köszönöm.

Óraadó, bérbeadó költségeinek beszámítása az adóelőlegnél Cikk

A harmadik negyedévi szja előleget 2018. október 12-éig kell a magánszemélyeknek befizetniük. Ez a határidő jellemzően azokat a magánszemélyeket érinti, akik egyéni vállalkozói és az őstermelői tevékenység keretén kívül folytatják az önálló (például óraadói, bérbeadói, tervezői) tevékenységüket, és nem kifizetőtől származik az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelmük, vagy a kifizető bármely oknál fogva azt nem tudja, vagy nem köteles levonni.

Magánszemély kölcsönt ad Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. (legyen A Kft.), amelynek fő tevékenységi köre vagyonkezelés (holding), létrehoz egy másik egyszemélyes kft.-t (B Kft.), amelynek fő tevékenysége saját tulajdonú ingatlan értékesítése. A B Kft.-ben most mint magánszemély szeretne kölcsönt nyújtani (200 000 ezer forintot), ő nem tagi kölcsönként szeretné kezelni, hanem mint magánember nyújtaná ezt a kölcsönt. Természetesen kölcsönszerződést írnának és bankon keresztül utalná be a B cégbe az összeget. Kérdéseim: 1. Lehet nem tagi kölcsönként kezelni, annak ellenére, hogy mindegyik cégben ugyanaz a tulajdonos, vagyis B-ben csak az A-n keresztül? 2. Milyen kamatot kellene írni a kölcsönszerződésben? Elég a jegybanki alapkamatot? 3. Kell ügyvéd által készített kölcsönszerződés? Válaszát előre is megköszönve üdvözlettel: Andrea

Magánszemély ingatlanértékesítésének adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feleségemnek van 10 db földingatlana, melyek besorolása: kivett zártkerti művelés alól kivett terület. Az ingatlanok több mint 5 éve a tulajdonában vannak. A települési önkormányzat döntött az ingatlanok belterületbe vonásáról. A belterületbe vonás feltétele, hogy a helyi rendeletben megállapított településfejlesztési hozzájárulást meg kell fizetni. Első lépésként a 10 db ingatlan egy ingatlanná lesz összevonva, egy db új helyrajzi számot kap. Az új ingatlan kialakulásakor a tulajdoni lapon szerepelni fog, hogy milyen helyrajzi számok összevonásával keletkezett az új ingatlan, a folytonosság követhető lesz. A terület egy részét nejem térítésmentesen átadja az önkormányzatnak útszélesítéshez, közpark kialakításához. A megmaradó területet belterületbe fogják csatolni, besorolása ezután beépítetlen terület lesz, később lakótelkeket lehet belőle kialakítani. Lényegében a jelenlegi 10 ingatlan helyett 1 kisebb területű, belterületi ingatlan jön létre. Kérdésem, hogy ha ezt az új helyrajzi számot kapott, belterületbe csatolt ingatlant nejem a belterületbe vonást követően másnap eladja, akkor keletkezik-e szjabevallási, -fizetési kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm!

Magánszemély: bérbeadás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély továbbszámláz bérleti díjat. Neki jövedelme nem származik belőle. Egyéni vállalkozótól bérli és több egyéni vállalkozónak számlázza tovább. Feltétlenül kell neki adószámot kérnie bérbeadáshoz? Illetve mi a helyzet az adóelőleg-levonással számviteli bizonylat esetén, vagy ha kell az adószám, akkor számla esetén? Köszönöm segítségét.

Magánszámláról történű utaláskor céges számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy amennyiben egy magánszemély a saját magán bankszámlájáról utal részünkre előleget, és kéri az előlegszámla kiállítását egy cég (kft., bt.) nevére, kiállíthatjuk-e cégnévre az előlegszámlát? Mi a helyzet, ha magán bankkártyával fizet, de cégnévre kér számlát, kiállíthatjuk? Előre is köszönöm a választ!

Közterhek külföldi szervezet hazai munkavállalójánál Cikk

Olvasónk a következőket kérdezte: Olyan munkaviszony esetén, amelyben egy külföldi (USA-beli) bejegyzésű társaság (amely nem rendelkezik Magyarországon telephellyel) alkalmaz magyarországi adóalanyt teljes munkaidőben, milyen adók és járulékok terhelik az így megszerzett rendszeres jövedelmet? Ugyanazok, mintha a munkaadó magyarországi székhellyel rendelkezne? A munkaadó által fizetendő adókat és járulékokat melyik fél és hogyan fizeti? (A külföldi cég/szervezet utalja az adott összegeket a NAV számlájára?) Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Áfa ingatlan értékesítésénél Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Cégünk 2005-ben vásárolt egy ingatlant magánszemélytől. Ebben az esetben számla nem készült, így áfa-visszaigénylésünk sem volt. Most ugyanezt az ingatlan eladnánk szintén magánszemélynek. Érdeklődöm, hogy áfás számlát kell-e kiállítanunk, és az áfát be kell-e utána fizeti.

Cég eladása Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egy kft. tulajdonjoga 2018 márciusában 15 millió forintért eldásra került. Az ügyvezető maradt az előző tulajdonos, nem változott a tevékenység, nem változott az adószám. Érdeklődnék, hogy a magánszemélynek kifizetett összeget az szja-n és az ehón kívül terheli még valamilyen adófizetési kötelezettség? Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Szemző Beáta

Alapítvány támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következő témával kapcsolatban. Cégünk egyik dolgozójának gyermeke súlyos, gyógyíthatatlan beteg. A család egy alapítványt hozott létre a gyermek támogatásának megoldására. Cégünk dolgozói pénzbeni gyűjtést kívánnak szervezni, valamint a társaság vezetői is támogatnák az alapítványt. Kérdéseink. - A magánszemély adományozónál keletkezik-e valamilyen adókötelezettség? - A társaság által nyújtott támogatás, azon kívül, hogy növeli majd a társaságiadó-alapot, milyen adókötelezettségeket eredményez? Várom mielőbbi szíves válaszát Köszönettel: Havasi Györgyi

Bérlemény elszámolása Kérdés

Egy étterem-panziót szeretnék működtetni bérleti üzemeltetéssel, melynek magánszemély a tulajdonosa és ő ragaszkodik ahhoz, hogy csakis magánszemélynek adja bérbe, ráadásul számla nélkül. Ilyen felállással el tudom-e számolni költségként valami módon az általam alapítandó gazdasági társaság valamely formájában?

Üzletszerzői jutalék 2. Kérdés

Belföldi kft. üzletszerzéssel kíván megbízni a) magánszemélyt, b) céget. Ellenértékként üzletszerzői jutalékot fizetne. Kérdésem: milyen járulékok, adók illetve közterhek terhelik ezt a jutalék kifizetést a) és b) esetben? Továbbá: milyen megállapodást vagy szerződést kell kötniük a feleknek szintén a) és b) esetben? Köszönettel

Bejelentési kötelezettség 2 millió forint felett Kérdés

Harmadik országbeli magánszemélynek történő értékesítés esetén van-e bejelentési kötelezettség, ha az ellenérték akár 2 millió forintot meghaladó? Vegyi árukról van szó, és megkapja a cég a CMR okmányokat. Valamint jogos-e, ha 0 forintos áfával számláznak?

Magánszemély – bérbeadás Kérdés

Magánember szeretne telket bérbeadni egy kft.-nek. Kell-e neki adószámot kiváltania? Kell-e számlát kiállítani, vagy elég, ha a cég megadóztatja ezt a bérbeadást, és a 1808-as bevallásban jelenti a NAV felé?

Kérdez a használtautó-kereskedő: közösségi beszerzés vagy sem? Cikk

Be kell-e fizetni az áfa összegét a beszerzési ár után Magyarországon, ha a használtautó-kereskedő Közösségen belül, magánszemélytől vásárol használt autót és itthon különbözeti áfa alá van bejelentve? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Evából tao hatálya alá áttérés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számvitel és összesítő nyilatkozat

Nagy Norbert

adószakértő

Felmondási idő és végkielégítés számítása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close