432 találat a(z) magánszemély cimkére

Cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. magánszemély tulajdonában lévő autót használ cégben taxiként, de nem fizet bérleti díjat utána, akkor kinek kell megfizetni a cégautóadót, a magánszemélynek, vagy a cégnek? Az üzembentartó a cég, a tulajdonos a magánszemély. Előre is köszönöm a választ.

Pénztárgép csak adószám esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként fizető vendéglátással foglalkozom (SzJ: 5523). Nincs vállalkozásom, így csak adószámmal rendelkezem. Ilyen esetben kötelező-e pénztárgépet használnom?

Személyi jövedelem adó, önálló tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Erdőgazdálkodó, adószámos magánszemély 2017-ben NATURA 2000 programból 250 ezer forint támogatást kapott, más bevétele a 2017-es évben nem keletkezett, költséget nem számolt el. Kérdésem: keletkezik-e bevallási kötelezettsége, ha igen, akkor azt önálló tevékenységből származó bevételként, illetve jövedelemként kell-e elszámolni, valamint az szja-n kívül eho-kötelezettsége is felmerül-e? Köszönöm szíves válaszukat!

Áfa, ha a megbízó magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés merült fel, melyben segítséget szeretnék kérni: Amennyiben egy magánszemély részére végzünk nemzetközi szállítást, hogyan alakul az áfa kérdése? Van-e különbség, ha belföldről költözik külföldre vagy fordítva? Van- e különbség, ha az állampolgár nem magyar, hanem külföldi? Mikor kell áfát felszámítanunk? Köszönöm.

Ingatlan ingyenes használatba adása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérném a segítségüket. Egy kft.-nek 2 magánszemély (házastársak) a tagja.A saját tulajdonukat képező üres ingatlant térítésmentes használatra átadnák a kft.-nek azzal, hogy ott telephelyet alakítson ki a cég, vállalva az átalakitás valamennyi költségét.A telephely használatáért a későbbiekben sem kérnek ellenértéket a magánszemélyek. Kérdésem, hogy milyen adóterhekkel kell számolni a magánszemélyeknek, illetve a kft.-nek (szja, áfa, társasági adó, illetve építményadó)? A kft. fő tevékenységi köre: műszaki tervezés. Válaszát előre is köszönöm.

Magánszemély ingatlan-bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként történő hosszú távú ingatlan-bérbeadás esetén, amennyiben a bérlő utalással fizeti a szerződésben megállapodásra került összeget, akkor szükséges a bérbeadónak bizonylatot vagy bármi ehhez hasonlót kiállítani az utalásról? Válaszukat előre is köszönöm!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt szakértő! Magánszemély tulajdonos a társas vállalkozásában saját gépjárművét használja, nem vezet róla nyilvántartást. Eddig az üzemanyag és a javítás költsége is el lett számolva, azonban a cégautóadót a vállalkozás fizette meg. Jól gondolom, hogy útnyilvántartás vezetése mellett, a céges használat arányában számolható el költség, és az adó alanya a magánszemély mint tulajdonos? Vagy valamennyi költség elszámolható? Válaszát köszönöm, F. József

Haszonkölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja a magánszemélyként tulajdonában lévő személygépkocsiját díjmentesen bérbe adhatja (haszonkölcsön) a bt.-nek? Ha igen, akkor van bármilyen adó- vagy illetékvonzata, akár magánszemélyként, akár a bt.-nek? Köszönöm szépen.

Tételes átalányadó Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Adott egy ingatlan, amely eredetileg vállalati üdülőnek épült (6 két lakóegységes üdülőház+1 közösségi helyiség), jelenleg 4 tulajdonos birtokolja. 2 ház és a közösségi helyiség a negyedik személyé. Az udvar osztatlan közös tulajdon. Az ingatlant besorolása „kivett üdülő, udvar”. Elsődlegesen saját használatra szánják, de rövidtávú bérbeadást is terveznek a szabad időszakokra. A nyújtott szolgáltatás, tartalmát tekintve, a 239/2009. (X. 20.) kormányrendeletben meghatározott egyéb szálláshely szolgáltatásnak felel meg. Kérdésünk, hogy választhatják-e a fizető-vendéglátási tevékenységre a tételes átalányadózást, mint egyéb szállásadási tevékenységet végző magánszemélyek, a kisházak tulajdonosai? Köszönettel, Szentgyörgyi Magdolna

Magánszemély sorozat jellegű ingatlanértékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az alábbiakban szeretném kérni a segítségét. Egy magánszemély több ingatlannal, telekkel rendelkezik . Ezeket mind korábbi megtakarításaiból vásárolta, nincs közte olyan, melyet örökölt volna. Ezek az ingatlanok nem új építésűek (használtak), így ezen ingatlanok értékesítése esetén vonatkozik-e az áfa sorozat jellegű értékesítésére vonatkozó szabály? Vagy a használt ingatlanra nem kell alkalmazni csak a telekre? Mielőbbi válaszát várva Tisztelettel A kérdező

Adószámos nyugdíjas magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos nyugdijas magánszemély faipari kéziszerszámok felülvizsgálatáért egyszerűsített készpénzes számlát állított ki nulla áfával. Mint kifizetőnek milyen járulékokat, adót kell utána megfizetni és be kell-e jelenteni? Válaszukat előre is köszönöm.

Magánszemélynek fizetett kamat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem tulajdonos és nem is ügyvezető az a magánszemély, aki kölcsönt adott egy kft.-nek. A kölcsön után kamatfizetésben állapodtak meg (jegybanki alapkamat + 5 százalék). A kft. amit a magánszemély részére fizet kamat, úgy gondolom egyéb jövedelemnek minősül. Kérdésem kell-e ehót fizetni a kamat összege után? Kit terhel az eho-fizetési kötelezettség a magánszemélyt vagy a kft.-t? Mi az eho alapja, a teljes kifizetett összeg? Ehón és szja-n kívül terheli más adófizetési kötelezettség a magánszemélyt vagy a kft.-t? Ugyanígy adózna abban az esetben is, ha tag adta volna a kölcsönt és tagi kölcsönről lenne szó?

Pontgyűjtés pénzbeni visszatérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Üzletkötő meghatározott százalékért értékesít szolgáltatást. Erről a tevékenységről jutalék számlát bocsát ki. A szolgáltatás értékesítése kapcsán pontgyűjtést vezetett be az ügyfeleinél, akik bizonyos mennyiségű pont elérése után visszatérítést kapnak, amelyet pénzben visszajuttatna részükre. A szolgáltatásról az ügyfélnek a számlát a szolgáltatás nyújtója állítja ki. A jutalékot viszont az üzletkötő számlázza ki a szolgáltató nyújtója felé. A visszatérítés az üzletkötőtől magánszemélyek részére történne. Mi módon lehet helyesen eljárni, hogy mind áfa, számviteli, szja törvénynek is megfeleljen a pénzösszeg visszatérítése?

Felújítás kivezetése a főkönyvből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 4-5 évvel ezelőtt felújíttatott egy ingatlant, mely akkor a telephelye volt. 2017-ben megszűnt telephelyként működni ez az ingatlan. A kérdésem az lenne, hogy ha az ingatlan a vállalkozás tulajdonában van, akkor hogyan kell kivezetni a főkönyvből, illetve ha nem a vállalkozás tulajdonában, hanem magánszemély tulajdonában van az ingatlan, akkor hogyan kell kivezetni a főkönyvből? A másik kérdésem az volna, hogy ezeket az eseteket hogyan kell a társasági adóban kezelni (például: adóalapnövelő tételként)? A harmadik kérdésem az volna, hogy a magánszemélynek van-e valamilyen adófizetési (szja, eho) kötelezettsége ilyen esetben? Köszönettel várom válaszát.

Adásvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjem 2 órás munkaviszonyban dolgozik egy bt. beltagjaként. E mellett a gyerekeket látja el. Azt tervezi, hogy esténként a netről megvásárolna ingóságokat, majd eladná, igy egy kis kiegészitő jövedelemre tenne szert. Ezt legálisan szeretné csinálni, kérdés, hogy erre megfelelő-e, ha adószámot vált ki a NAV-tól és igy mint adószámos magánszemély adózna? (A bt. tevékenységébe ezt nem szeretnénk berakni.) Ha megfelelő az adószámos magánszemély "kategória", akkor jól gondolom- e, hogy csak 15 százalék szja terheli a jövedelmet amennyiben magánszemély a vásárló, és más adó nem, és ezt negyedévenként kell megfizetni az államnak? Kérdés, hogy milyen adó terheli, ha cég a vásárló esetleg? Köszönettel várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close