82 találat a(z) magánhasználat cimkére

Ingatlanvásárlás cégre Kérdés

T. Szakértő! Egy kft. szeretne vásárolni egy olyan ingatlant, amiben a család életvitelszerűen élne a felső két szinten, az alsó szinten viszont a kiskereskedelmi boltjuk működne, webshoppal, raktárral. Az lenne a kérdés, hogy megtehetik-e, hogy az egész ingatlant cégre hiteleztetik és kiadják a családnak bérbe a szokásos piaci áron, vagy mivel családi ház, ezért ez nem is lehetséges, akkor sem, ha a földhivatali papíron elkülönítik az alsó szintet mint bolt/üzlethelyiség és raktár? Tudna tanácsolni nekik valamit, hogyan járnának a legjobban ez esetben? Mindenképp a cégből szeretnék fizetni a hitelt. Mik lesznek az adó vonzatai ennek az összetett ingatlanügyletnek? Köszönöm szépen a segítségét!

Személygépkocsi-bérlés áfája Kérdés

Tisztét Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: Kft. személygépkocsikat lízingel (nyílt végű) tevékenységéhez. Egyes gépjárműveket a vezetők is használják mind saját célra, mind a céges adóköteles tevékenység végzéséhez kapcsolódóan. A fenti esetben, ha a lízingdíj áfájára az Áfa tv. 124. § (4) b)-t alkalmazva 50%-ban nem vonjuk le, a maradék 50% áfa teljes mértékben levonható? Nem kell foglalkozni sem a magánhasználattal, sem útnyilvántartással meglétével? Válaszát előre is köszönöm.

Friss NAV-útmutatás a személygépkocsi-bérlés utáni áfalevonásról Cikk

Kiegészítést tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gazdasági és magáncélra egyaránt használt személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított áfa kezelésére vonatkozó tájékoztatóhoz.

Tehergépkocsi magáncélú használata Kérdés

A cég által üzemeltetett kisteherautók (5 darab) menetleveleiről havonta készül egy kimutatás, melyből megállapitható a megtett kilométer, azon belül a magáncélú használat. A havi magánhasználat a megtett kilométer nagyjából 40 százaléka, dolgozónként és gépkocsinként eltérő. Több megválaszolt kérdésben olvastam, hogy a magáncélú utak költsége munkaviszonyból származó jövedelemként adó- és járulékköteles, ha azt nem térítik meg a dolgozók. A cégvezető viszont megkérdezett egy másik kollégát, aki szerint ez esetben nem kell fizetni szja-t, járulékot az szja-törvény 4. § (2a) bekezdésének nem bevételre vonatkozó szabályai miatt. Melyik a jogszerű megoldás?

Székhely építése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat. Adott egy kft., amely vásárolt egy építési telket. A kft. erre az építési telekre lakóingatlant építene. Ez lenne a vállalkozás székhelye, irodája. Az ingatlan mérete 230 négyzetméter, amiből körülbelül 30 négyzetmétert a tulajdonos a saját lakhatására is használna. A következő kérdéseim lennének. 1.) Ha egy generálkivitelezőt bíz meg a lakóingatlan építésével a megrendelő kft., akkor a kivitelező egyenes áfás vagy fordított áfás számlát állít ki? 2.) A megrendelő kft.-nek van-e levonási joga, arra tekintettel, hogy lakóingatlan lesz az épület besorolása? 3.) Ha van levonási joga, akkor a tulajdonos későbbi lakhatása miatti magánhasználatra tekintettel az áfalevonásnál kell-e arányosítani például négyzetméter alapján? 4.) A későbbi magánhasználatot ki kell-e számlázni a tulajdonosnak, vagy a magánhasználatra tekintettel a felmerülő kiadások áfáját arányosítani kell? 5.) Ha esetleg munkavállalónak adja ki az erre alkalmas lakrészt, azt nem a tulajdonos használja, akkor annak van-e valamilyen adóvonzata?

Cégautó, kávékapszula Kérdés

Tisztelt Adózóna! A tulajdonomban lévő kft. készpénzre (vagyis banki utalással) megvásárolt egy személygépkocsit. Kérdésem az lenne, hogy a számlából az áfa levonásba helyezhető-e? Gondolom, a cégautóadót meg kell utána fizetni. A tulajdonos és alkalmazott nemcsak céges ügyekben hanem magáncélra is használja az autót. Tovább kell számlázni a tulajdonosnak és az alkalmazottnak a magáncélra eső költségeket? Az autóval kapcsolatos költségek karbantartás, szerviz, alkatrészek, javítás áfája levonható lesz? Üzemanyag számla áfája levonható? Másik kérdésem az lenne, hogyha vásárolunk egy kávéfőzőt és hozzá a kávékapszulákat, akkor ezeknek az áfája levonható-e vagy sem? Válaszukat előre is köszönöm

Gépjármű tartós bérletének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítését kérném abban, hogy azok a cégek, amelyek személygépkocsit tartós bérlet formájában üzemeltetnek, az ügylettel összefüggésben felmerülő teljes ellenérték áfáját, azaz a teljes bérleti díj és az ahhoz járulékosan kapcsolódó szolgáltatás (szerviz, gumiabroncs stb.) áfáját is levonhatják. Ehhez útnyilvántartás szükséges, és a magánhasználattal arányosan lehet levonni az áfát, vagy a teljes összeget? Válaszát előre is köszönöm.

Cégautóadó és a magánhasználat II. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Nagyon köszönöm gyors válaszát. Szeretném tisztelettel pontosítani a helyzetet: Ügyfelünk Nonprofit Kft. (N Kft.) ellenérték fejében kölcsönzi másik, mondjuk X Kft.-től a személygépkocsit, X Kft. a jármű tulajdonosa és üzembentartója. N Kft. a jármű üzemben tartása érdekében (amíg használja a járművet) csak az üzemanyagot vásárolja meg. A cégautóadót X Kft. fizeti, és a további költségek (biztosítási díj, értékcsökkenés stb.) is X Kft.-t terhelik. A magánhasználatnak N Kft. egyes munkavállalói általi használat minősül. N Kft.-nél nem mindenki részesülhet a magánhasználatból, és akik jogosultak rá, azok sem egyformán vehetik, veszik azt igénybe. Ebben az esetben is az szja-törvény 1. számú mellékletének 8.37. pontja értelmében adómentes a magánhasználat, azaz sem N Kft.-t, sem a használó természetes személyt nem terheli sem szja, sem kapcsolódó adó- és járulékfizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel. Boronkay László

Cégautóadó és a magánhasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk személygépkocsit kölcsönöz mondjuk 9 hónapi időtartamra. A kölcsönbeadó kft. mint tulajdonos és üzembentartó megfizeti a jármű után a cégautóadót. Ügyfelünk lehetővé teszi a kölcsönzött személygépkocsi magánhasználatát a munkavállalói részére. A jármű használatát menetlevél vezetésével igazolja. Véleményem szerint ügyfelünknek vagy számlát kellene a magánhasználatról kibocsátania, amely számla alapja az azonos típusú és gyártmányú gépkocsi általánosan (harmadik féltől) elérhető kölcsönzési díja. Vagyis mintha a munkavállaló harmadik féltől venné igénybe a járművet. Vagy bérként kellene számfejteni. (A bér alapja ebben az esetben is a harmadik fél általi kölcsönzési díj), mert a magánhasználat nem tartozik az szja-törvény 70. § és 71. § hatálya alá. Volt olyan vélemény is, hogy a cégautóadó a kölcsönbeadó (üzembentartó-tulajdonos) megfizetése mintegy a természetes személy magánhasználatához kapcsolódó adóinak és járulékainak vonzatát "kiváltja". (Nyilván adott esetben az áfa megosztását nem.) Tisztelettel Boronkay László

Cégtelefon magáncélú használata kivaalanynál Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Kivaalany társaság a cégtelefon magáncélú használata után a közterheket 2019. évtől – ha jól értelmezem – az alábbiak szerint teljesíti: 1. Szja esetén az adóköteles alap (vagyis 20%) * 1,18*15% szja, ezt a 1908 A 01-01 1. sorában havonta bevallja és befizeti. 2. Szocho esetében, mivel a kivás mentesül a szocho fizetése alól, ezt a 19Kiva bevallás 1. sorában tünteti fel, de csak az adóköteles alapot, nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, és megfizeti rá a 13% kivát. Viszont ezt csak negyedévente fizeti és vallja be. Kérem, erősítsenek meg, hogy jó a gondolatmenetem. Köszönettel.

Telefon magánhasználata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk több alkalmazottja számára biztosít mobiltelefon, mobilinternet előfizetést. E számlák áfatartalmának a 70 százalékát számoljuk el. Mi a helyes eljárás, a magánhasználat elszámolásával kapcsolatban? Kell-e a vezetékes telefon, mobilinternet esetében magánhasználatot figyelni? Megfelelő-e az az eljárás, hogy az előfizetési díjon felüli használatot fizetik ki a cégnek az alkalmazottak? Esetleg bérszámfejtéskor kell figyelembe venni? Válaszát előre is köszönöm!

Mobiltelefon-készülék és -szolgáltatás áfája Kérdés

A mobiltelefon-szolgáltatáshoz kapcsolódó számlákon az alábbiak különülnek el mobilszámonkénti részletezéssel, melyeket a lentiek szerint számolunk el: 1. A parkolási költséget bruttó értéken, áfa levonása nélkül. 2. Az internetet nettó értéken, áfáját előzetesen levonható áfaként. 3. Az telefonelőfizetés és -használat díja: szabályzatunk alapján a mobiltelefon-szolgáltatás számlája bruttó 20 százalékában határozzuk meg a magáncélú használatot, amely a munkabérekből kerülnek levonásra költségtérítésként (nem továbbszámlázott összeg). A telefonszolgáltatás áfa értékének a 70 százalékát helyezzük levonásba. Helyesen járunk-e el, ha a telefonszolgáltatás áfa-könyvelésénél figyelmen kívül hagyjuk a 20 százalék magánhasználatot, és a teljes telefonszolgáltatás áfáját osztjuk meg 30-70%-ra? A fenti elszámolás alapján azon mobiltelefon-készülék előzetes áfatartalma, amelyen ezt a szolgáltatást igénybe vesszük teljes mértékben, 80 százalékban, 70 százalékban vagy 50 százalékban vonható le? Mi a következménye, ha a kft. nem vonta/vonja le a mobiltelefon készülékek áfáját? Erre vonatkozóan egy új véleményt olvastam: ami az áfatörvényben nincs tiltás alatt, azt vissza kell igényelni. Aminek a megengedés ellenére nem igényeljük vissza az áfáját, az nem a vállalkozás érdekében felmerülő költség, és így a kapcsolódó szolgáltatás díja (telefonszolgáltatás, mobilinternet) sem a vállalkozás érdekében felmerülő költség, így azok áfája sem vonható le, sőt! mindegyik előző költség társaságiadó-alapot növelő tétel is. Egyetértenek ezzel?

Cégautó költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem cégautó költségelszámolásával kapcsolatos. Egy kft. személygépkocsit vásárol, melyet az ügyvezető fog használni. A cégautóadót megfizeti a cég. Az alábbi kérdések merültek fel: 1.) Elszámolható-e a gépjármű értékcsökkenése, és egyéb felmerült költség (üzemanyag, szerviz, stb.), ha útnyilvántartás vezetésére nem kerül sor? 2.) Elfogadható-e, és elszámolható-e minden költségként, hogyha az ügyvezető nyilatkozik, hogy az autót kizárólag vállalkozási célra használja, és nem vezet útnyilvántartást? 3.) Megoldás lehet-e, hogy útnyilvántartás hiányában értékcsökkenést és egyéb költségeket nem számol el a cég, csak a nyilvántartásában szerepel a gépkocsi? 4.) Ha mégis vezetne útnyilvántartást az ügyvezető, amelyből kiderülne, hogy magánhasználat is van, akkor azt ki kellene-e számlázni, vagy az is megoldás lehet, hogy a költségeknek csak az arányos részét számolja el a társaság, a többi pedig adóalapot növel? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Cégautó üzemanyagköltségének nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem új cégautót vásárolt, melyet a telephelyről indulva használ hivatalosan. Szeretném megkérdezni, hogy milyen nyilvántartást kell vezetnie, az üzemanyag elszámolásához? Menetlevelet vagy útnyilvántartást, vagy valami mást? Magánhasználat feltételezése szóba kerülhet-e, ha a telephely a lakás, mely le is van jelentve? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Telefon áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a telefonszámla áfáját 100 százalékban visszaigényli, mert a számla bruttó értékének 30 százalékát kiszámlázza a telefont használó dolgozóknak. A kiszámlázást természetesen áfásan teszi és befizeti az áfát utána. De a kft. semmilyen nyilvántartást nem vezet, módszert nem választott, hogy mi alapján számlázza ki a 30 százalékot. Semmilyen dokumentummal, megosztással stb. nem tudja a magánhasználatot alátámasztani, hogy az mennyi lenne. Jól jár-e el a cég ezzel a magatartással? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla, pénztárgép, adatszolgáltatás

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Számviteli bizonylat 2020.07.01-től

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó egyben őstermelő is

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close