86 találat a(z) magánhasználat cimkére

Cégtelefon továbbszámlázás nélkül? Kérdés

Céges bankkártya magánhasználata Kérdés

Cégautó magánhasználatának jelentése Kérdés

Ezt érdemes tudni a céges autók magánhasználatáról Cikk

A cégek tulajdonában lévő vagy általuk üzemeltetett gépjárművek korlátlan magánhasználata nem minden esetben adómentes. Milyen szabályokra kell figyelni? Cikkünk erre a kérdésre ad választ.

Ingatlanvásárlás cégre Kérdés

T. Szakértő! Egy kft. szeretne vásárolni egy olyan ingatlant, amiben a család életvitelszerűen élne a felső két szinten, az alsó szinten viszont a kiskereskedelmi boltjuk működne, webshoppal, raktárral. Az lenne a kérdés, hogy megtehetik-e, hogy az egész ingatlant cégre hiteleztetik és kiadják a családnak bérbe a szokásos piaci áron, vagy mivel családi ház, ezért ez nem is lehetséges, akkor sem, ha a földhivatali papíron elkülönítik az alsó szintet mint bolt/üzlethelyiség és raktár? Tudna tanácsolni nekik valamit, hogyan járnának a legjobban ez esetben? Mindenképp a cégből szeretnék fizetni a hitelt. Mik lesznek az adó vonzatai ennek az összetett ingatlanügyletnek? Köszönöm szépen a segítségét!

Személygépkocsi-bérlés áfája Kérdés

Tisztét Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves segítségét: Kft. személygépkocsikat lízingel (nyílt végű) tevékenységéhez. Egyes gépjárműveket a vezetők is használják mind saját célra, mind a céges adóköteles tevékenység végzéséhez kapcsolódóan. A fenti esetben, ha a lízingdíj áfájára az Áfa tv. 124. § (4) b)-t alkalmazva 50%-ban nem vonjuk le, a maradék 50% áfa teljes mértékben levonható? Nem kell foglalkozni sem a magánhasználattal, sem útnyilvántartással meglétével? Válaszát előre is köszönöm.

Friss NAV-útmutatás a személygépkocsi-bérlés utáni áfalevonásról Cikk

Kiegészítést tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gazdasági és magáncélra egyaránt használt személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított áfa kezelésére vonatkozó tájékoztatóhoz.

Tehergépkocsi magáncélú használata Kérdés

A cég által üzemeltetett kisteherautók (5 darab) menetleveleiről havonta készül egy kimutatás, melyből megállapitható a megtett kilométer, azon belül a magáncélú használat. A havi magánhasználat a megtett kilométer nagyjából 40 százaléka, dolgozónként és gépkocsinként eltérő. Több megválaszolt kérdésben olvastam, hogy a magáncélú utak költsége munkaviszonyból származó jövedelemként adó- és járulékköteles, ha azt nem térítik meg a dolgozók. A cégvezető viszont megkérdezett egy másik kollégát, aki szerint ez esetben nem kell fizetni szja-t, járulékot az szja-törvény 4. § (2a) bekezdésének nem bevételre vonatkozó szabályai miatt. Melyik a jogszerű megoldás?

Székhely építése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat. Adott egy kft., amely vásárolt egy építési telket. A kft. erre az építési telekre lakóingatlant építene. Ez lenne a vállalkozás székhelye, irodája. Az ingatlan mérete 230 négyzetméter, amiből körülbelül 30 négyzetmétert a tulajdonos a saját lakhatására is használna. A következő kérdéseim lennének. 1.) Ha egy generálkivitelezőt bíz meg a lakóingatlan építésével a megrendelő kft., akkor a kivitelező egyenes áfás vagy fordított áfás számlát állít ki? 2.) A megrendelő kft.-nek van-e levonási joga, arra tekintettel, hogy lakóingatlan lesz az épület besorolása? 3.) Ha van levonási joga, akkor a tulajdonos későbbi lakhatása miatti magánhasználatra tekintettel az áfalevonásnál kell-e arányosítani például négyzetméter alapján? 4.) A későbbi magánhasználatot ki kell-e számlázni a tulajdonosnak, vagy a magánhasználatra tekintettel a felmerülő kiadások áfáját arányosítani kell? 5.) Ha esetleg munkavállalónak adja ki az erre alkalmas lakrészt, azt nem a tulajdonos használja, akkor annak van-e valamilyen adóvonzata?

Cégautó, kávékapszula Kérdés

Tisztelt Adózóna! A tulajdonomban lévő kft. készpénzre (vagyis banki utalással) megvásárolt egy személygépkocsit. Kérdésem az lenne, hogy a számlából az áfa levonásba helyezhető-e? Gondolom, a cégautóadót meg kell utána fizetni. A tulajdonos és alkalmazott nemcsak céges ügyekben hanem magáncélra is használja az autót. Tovább kell számlázni a tulajdonosnak és az alkalmazottnak a magáncélra eső költségeket? Az autóval kapcsolatos költségek karbantartás, szerviz, alkatrészek, javítás áfája levonható lesz? Üzemanyag számla áfája levonható? Másik kérdésem az lenne, hogyha vásárolunk egy kávéfőzőt és hozzá a kávékapszulákat, akkor ezeknek az áfája levonható-e vagy sem? Válaszukat előre is köszönöm

Gépjármű tartós bérletének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megerősítését kérném abban, hogy azok a cégek, amelyek személygépkocsit tartós bérlet formájában üzemeltetnek, az ügylettel összefüggésben felmerülő teljes ellenérték áfáját, azaz a teljes bérleti díj és az ahhoz járulékosan kapcsolódó szolgáltatás (szerviz, gumiabroncs stb.) áfáját is levonhatják. Ehhez útnyilvántartás szükséges, és a magánhasználattal arányosan lehet levonni az áfát, vagy a teljes összeget? Válaszát előre is köszönöm.

Cégautóadó és a magánhasználat II. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Nagyon köszönöm gyors válaszát. Szeretném tisztelettel pontosítani a helyzetet: Ügyfelünk Nonprofit Kft. (N Kft.) ellenérték fejében kölcsönzi másik, mondjuk X Kft.-től a személygépkocsit, X Kft. a jármű tulajdonosa és üzembentartója. N Kft. a jármű üzemben tartása érdekében (amíg használja a járművet) csak az üzemanyagot vásárolja meg. A cégautóadót X Kft. fizeti, és a további költségek (biztosítási díj, értékcsökkenés stb.) is X Kft.-t terhelik. A magánhasználatnak N Kft. egyes munkavállalói általi használat minősül. N Kft.-nél nem mindenki részesülhet a magánhasználatból, és akik jogosultak rá, azok sem egyformán vehetik, veszik azt igénybe. Ebben az esetben is az szja-törvény 1. számú mellékletének 8.37. pontja értelmében adómentes a magánhasználat, azaz sem N Kft.-t, sem a használó természetes személyt nem terheli sem szja, sem kapcsolódó adó- és járulékfizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel. Boronkay László

Cégautóadó és a magánhasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk személygépkocsit kölcsönöz mondjuk 9 hónapi időtartamra. A kölcsönbeadó kft. mint tulajdonos és üzembentartó megfizeti a jármű után a cégautóadót. Ügyfelünk lehetővé teszi a kölcsönzött személygépkocsi magánhasználatát a munkavállalói részére. A jármű használatát menetlevél vezetésével igazolja. Véleményem szerint ügyfelünknek vagy számlát kellene a magánhasználatról kibocsátania, amely számla alapja az azonos típusú és gyártmányú gépkocsi általánosan (harmadik féltől) elérhető kölcsönzési díja. Vagyis mintha a munkavállaló harmadik féltől venné igénybe a járművet. Vagy bérként kellene számfejteni. (A bér alapja ebben az esetben is a harmadik fél általi kölcsönzési díj), mert a magánhasználat nem tartozik az szja-törvény 70. § és 71. § hatálya alá. Volt olyan vélemény is, hogy a cégautóadó a kölcsönbeadó (üzembentartó-tulajdonos) megfizetése mintegy a természetes személy magánhasználatához kapcsolódó adóinak és járulékainak vonzatát "kiváltja". (Nyilván adott esetben az áfa megosztását nem.) Tisztelettel Boronkay László

Cégtelefon magáncélú használata kivaalanynál Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Kivaalany társaság a cégtelefon magáncélú használata után a közterheket 2019. évtől – ha jól értelmezem – az alábbiak szerint teljesíti: 1. Szja esetén az adóköteles alap (vagyis 20%) * 1,18*15% szja, ezt a 1908 A 01-01 1. sorában havonta bevallja és befizeti. 2. Szocho esetében, mivel a kivás mentesül a szocho fizetése alól, ezt a 19Kiva bevallás 1. sorában tünteti fel, de csak az adóköteles alapot, nem kell alkalmazni az 1,18-as szorzót, és megfizeti rá a 13% kivát. Viszont ezt csak negyedévente fizeti és vallja be. Kérem, erősítsenek meg, hogy jó a gondolatmenetem. Köszönettel.

Telefon magánhasználata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk több alkalmazottja számára biztosít mobiltelefon, mobilinternet előfizetést. E számlák áfatartalmának a 70 százalékát számoljuk el. Mi a helyes eljárás, a magánhasználat elszámolásával kapcsolatban? Kell-e a vezetékes telefon, mobilinternet esetében magánhasználatot figyelni? Megfelelő-e az az eljárás, hogy az előfizetési díjon felüli használatot fizetik ki a cégnek az alkalmazottak? Esetleg bérszámfejtéskor kell figyelembe venni? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close