49 találat a(z) leltár cimkére

Gépjármű-kereskedő leltárkészlete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gépjármű-kereskedéssel foglalkozó cég vásárolt használt tehergépkocsit továbbértékesítési céllal. A tehergépkocsihoz alkatrészeket vásárolt, illetve jelentős összegű javítási-, szerelési költsége keletkezett, melyet a szerelő cég kiszámlázott neki. Az adott tehergépkocsit idén nem tudja értékesíteni, ezért a bekerülési értéke év végén a 2-es számlaosztályban, az áruk között kerül kimutatásra. A tehergépkocsihoz felmerült alkatrész és szervizköltségek idei költségek lesznek-e, vagy azok nettó értékével meg kell növelnünk a 2-es számlaosztályba könyvelt leltárértéket, tekintve, hogy az autó értékesítése csak jövőre lesz bevétel?

Egyéni vállalkozó földvásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozóval kapcsolatosan tennék fel kérdéseket. 1. Egyéni vállalkozó rverés útján vásárolt az NFA-tól termőföldeket. A kifizetéshez hitelt igényelt, amit 10 év alatt kell visszafizetnie. Mivel az NFA-tól megvásárolt földet földművesként bejegyzett egyéni vállalkozó vagy őstermelő vásárolhat, hogyan számolható el a vásárláshoz kapcsolódó ügyvédi, közjegyzői díj, illeték, kamat, a hitelfelvételhez kapcsolódó költség? Mi számolható el költségnek minősülő kiadások között az egyéni vállalkozás árbevételével szemben? 2. A föld ára, mint beruházási költség hogyan vehető figyelembe? 3. A leltárban szerepeltetni kell a földterület adatait, értékét? Ez az egyéni vállalkozás tárgyi eszköze? 4. A megvásárolt föld értékével az adózás utáni vállalkozói jövedelem csökkenthető-e, mivel a vállalkozói tevékenységéhez használja, kizárólag üzleti célt szolgál? 5. Korábban (10 éve) vásárolt termőföldet a gyermekének szeretné elajándékozni, milyen feltételekkel lehetséges ez? 6. Egyéni vállalkozók (akik testvérek) tervei között szerepel, hogy építenének a vállalkozás működéséhez szükséges irodát, tárgyalót, szociális helyiséget. Közösen vásárolhatnak-e telket, és milyen módon lehet a két fél között megosztani a telek, az építkezés költségeit, majd a víz, villany, fűtés költségét? A beruházás a vállalkozás érdekét szolgálja. Hogyan járnak el helyesen? Válaszukat előre is megköszönve! Tisztelettel: Vigné

Ilyen szabályzatokat kell készíteniük a cégeknek Cikk

Számtalan szabályzattal kell rendelkezniük a gazdálkodóknak. Ismertetjük, hogy mit ír elő számukra a számviteli törvény.

Webáruházra vonatkozó előirások Kérdés

Egy már müködő vállalkozás webáruházat kíván üzemeltetni. Kérdésem, hogy van-e olyan előírás, mely szerint készletnyilvántartást kellene vezetni, vagy elegendő az év végi leltár, illetve szükséges-e kereskedelmi végzettségü alkalmazott a cégben a tevékenység végzéséhez? Az is érdekelne, hogy a webáruház programjával kapcsolatban milyen követelményeket írnak elő, ennek a programnak kell-e a számlázást is biztosítania, vagy megfelel a már meglévő és bejelentett számlázó program használata? Várom mielőbbi válaszukat, köszönettel: Császár Judit

Katás bt. értéke: tagi kölcsön, leltár, házi pénztár Cikk

Ha egy bt. 2015 .január 1-jétől katás adózó, hogyan lehet meghatározni a cég értékét? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Katás bt. egyszerűsített végelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy katás bt., amely egyszerűsített végelszámolást indított. A 16KATA leadásra került. A zárómérleg és leltár készítésével vannak problémáim, ami egyben a nyitómérlegem is lesz. Az eszköz oldal egyenlege több mint a forrás oldal (a hatósági túlfizetések miatt), továbbá csak pénzeszköze és követelése van, forrás oldalon csak a jegyzett tőke és hatósági kötelezettség. A kérdés, hogy a különbözetet az eredménytartalékba kell kimutatni? Ha igen, annak a továbbiakban milyen szerepe lesz az utolsó zárómérlegben, vagy az ott marad, a vagyon felosztásban van jelentősége?

Egyéni vállalkozók, figyelem! Így kell leltárt készíteni Cikk

Egyéni vállalkozó kisboltos kereskedő hogyan állapítja meg a leltárt, könyveléssel hogyan kell alátámasztania? Milyen határidővel kell elkészítenie? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértő, mérlegképes könyvelő szakértőnk válaszolt.

Leltár egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kisboltos kereskedő hogyan állapítja meg a leltárt, könyveléssel hogyan kell alátámasztania? Milyen határidővel kell elkészítenie? Köszönettel.

Szünetelő, majd szünetelésből megszűnő egyéni vállalkozó Kérdés

Kneitner Lea okleveles adószakértő válaszát köszönöm! Az egyéni vállalkozó szünetelésből, megszűnésbe ment át. A megszüntetést a NAV kezdeményezte. A megszüntetés: 2015.0 9. hó. Ebben az esetben a szünetelés kezdetekor meglévő leltárkészletet bevételként kell kezelni? Selejtet, a kár miatt keletkezett csökkent értéket nem mutathat ki? Vagyis a leltárértéket nem csökkenheti? Ez nem költségelszámolás az egyszeres könyvelésnél. Az 53-as bevallásban tájékoztató adatként közöljük A kár ténylegesen felmerült.

Boltzár alatti leltár. Jár-e pótlék, ha berendelhetők a dolgozók? Cikk

Kiskereskedelmi üzleteket működtető vállalkozásnál a dolgozók az üzletek zárvatartása mellett vasárnap (december 27-én, illetve január 3-án) berendelhetők-e év végi leltározásra, s ha igen, milyen díjazásban, pótlékokban kell őket részesíteni? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Készletnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni a következő kérdésben. Cégünk egy csomagoló eszközök nagykereskedelmével foglalkozó társaság. Jelenleg két évet átfogó áfaellenőrzés folyik nálunk, melynek keretében betekintést kértek tőlünk a készletnyilvántartásunkról. Tájékoztattuk őket, hogy a leltározási szabályzatok alapján év közbeni készletnyilvántartást nem vezetünk, az év végi leltár alapján történik a záró készletérték könyvekben való felvezetése. Két kérdésem lenne. Az egyik, hogy van-e olyan készletérték, amikor már nincs lehetőség arra, hogy a társaság vezető tisztségviselői határozzák meg, hogy folyamatos készletérték-vezetésre vagyunk kötelezettek, vagy dönthetünk arról, hogy a leltár alapján állítjuk be a beszámolóba a záró készletértéket a mérleg fordulónapján? A másik kérdésem, hogy kötelesek vagyunk-e betekintést engedni egy nem teljeskörű számítógépes készletnyilvántartásba a NAV munkatársai számára? Előre is köszönöm válaszukat!

Leltározás vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenlegi szabályozások szerint van-e akadálya annak, hogy kiskereskedelmi üzletben vasárnap leltározzanak, illetve ez esetben jár-e a dolgozóknak pótlék? Köszönettel: GyI.

Áruminta könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég bort vásárol árumintaként, mert a jövőben szeretne borértékesítéssel foglalkozni. A megvásárolt árumintát kiküldi a külföldi vevőnek, nem tagországba, a törvényi előírásoknak megfelelően. A kérdésem, hogy ha a megvásárolt árumintát nem az összes üveggel adtam tovább igazoltan a leendő vevőmnek, akkor az év végén leltárba kell vennem, és áruként szerepeltetni a mérlegben? Köszönöm válaszát.

Idegen anyag javításának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi könyvelési problémám merült fel, melyben a segítségét szeretném kérni: 2014-ben a megrendelőtől anyagot kaptunk javításra, amit külső céggel, ugyancsak 2014-ben megjavítattunk. Majd 2015-ben ezt a javított anyagot eladtuk. Gondolom az anyagot, mint idegen, nálunk tárolt készletet a leltárba nulla forint értéken fel kell vennünk. Viszont a további könyvelési tételek nem tudom, hogyan lennének helyesek, mivel az egyik tavalyi, a másik idei teljesítésű? Köszönettel: Léderer Györgyné

Leltár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes kereskedő egyéni vállalkozó 2014.12.31-én a leltárában milyen áron szerepelteti az év végi készletét? (Bruttó áfát is tartalmazó áron?) Köszönöm a segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close