42 találat a(z) lakáskiadás cimkére

Ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki ekhós jövedelmet kap, és mellette lakáskiadásból is származik bevétele (rövid és hosszú távon egyaránt), akkor áfa tekintetében az alanyi mentes 6 milliós értékhatárba beszámít-e az ekhós jövedelem, vagy a 6 milliót ettől függetlenül, csak a lakáskiadás és -bérbeadás tekintetében kell figyelni? Köszönöm a választ!

Lakáskiadás adója – megszólalt az NGM Cikk

Nem tárgyalt a kormány a lakáskiadás adóztatásáról – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Magánszemély általi lakáskiadás, számlatömbvétel Kérdés

Egyéni vállalkozó, aki szünetelteti a vállalkozását, magánszemélyként adózna ingatlan-bérbeadás után, mint eddig is. A lakáskiadásokat tartalmzaó számlatömbje betelt. A NAV-nál anno bejelentette, hogy nem vállalkozóként akar a lakáskiadás után adózni. A jelenlegi lakásbérlő egy kft., amely számlát kér. A NAV kiad-e új adószámot CSAK a lakáskiadásra, és meg kell-e azt kérni, vagy a magánszemély megveheti-e a számlatömböt a szüneteltetett vállalkozásának az adószámára, és csak a lakásbérbeadását írná bele a számlatömbbe? Az eddig használt számlatömböt a magánszemély a vállalkozói adószámára vette meg, amikor megvette, még nem szüneteltette az egyéni vállalkozói adószámát. Végiggondolva az esetet, ha nem él az adószám, akkor csak az ingatlan-bérbeadásra egy érvényes 7-es számmal kezdődő adószámot kell kérni a NAV-nál, s ha majd a magánszemély újraindítja a vállalkozását, akkor csak az egyik adószám élhet!? ÁLLÍTÓLAG EGY személynek nem lehet több adószáma.

Kifizetőtől származó airbnb-jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az airbnb-s lakást birtokló tulajdonos egy üzemeltetőn keresztül szolgáltat szálláshelyet (tehát az ebből származó jövedelme kifizetőtől származik). Kérdésem, hogy ebben az esetben a lakástulajdonos választhatja-e a tételes átalányadózást (vagyis a 32 ezer forint/szoba/év adóösszeget és az ahhoz kapcsolódó 6 400 forint összegű, 20 százalékos ehót), vagy a lakástulajdonosnak mindenképpen az egyéb szálláshely-szolgáltatásból származó jövedelmét 27 százalékos ehokötelezettség mellett kell leadóznia?

Lakáskiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik ingatlanunkat szeretnénk kiadni, a kérdésünk az lenne, hogy adhat-e róla számlát olyan magánszemély (lakáskiadás magán adóazonosítóval), aki nyugdíjas és 5 százalékban tulajdonosa a lakásnak?

Pénztárgép szálláshelyen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással szeretnénk foglalkozni, mely szerint magánszemélytől bérbe vett lakásokat adnánk ki rövidtávú tartózkodásra, belföldi és külföldi magánszemélyek részére. A lakások bútorozottak, teljesen felszereltek, és maximum 4 fő részére lenne bennük ágy. Kizárólag önellátással történne a lakások kiadása. Véleményünk szerint ez a TEÁOR 55.90 alá tartozik, így nem kötelező a pénztárgép használata. Ha Ön szerint ez mégis az 55.20 alá tartozik, akkor hogyan tudom megoldani a pénztárgép használatát, ha van egyszerre 5 lakás, és nem üzemeltetünk irodát, mivel a foglalások kizárólag internetes szállásfoglaló oldalon keresztül érhetők el? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Airbnb keretében folytatott tevékenység Kérdés

Egy magánszemély airbnb keretében adja ki saját tulajdonú lakását, általában külföldi turistáknak. Kérdésem, hogy választhatja-e ezen tevékenységére a tételes átalányadózást (szobánként évi 32 ezer forint) az szja-ban? Tisztelettel várom szíves válaszát.

Így adhatják ki házaspárok a közös lakásukat Cikk

Hogyan adhatják ki házaspárok a közös tulajdonukban lévő lakást – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Szobakiadás külföldieknek Kérdés

Magánszemély kiadja a lakását külföldi turistáknak alkalmanként egy-egy hétvégére, pár napra. Nyári időszakban több hétvégén is lenne lakáskiadás. A lakásban van egy hálószoba két ággyal, egy nappali kanapéval, valamint konyha, fürdőszoba. A magánszemély milyen adózási módokat választhat a lakáskiadásra vonatkozóan, vagy jelen esetben hogyan kell adóznia? Milyen adónemeket kell fizetnie, milyen mértékben a lakáskiadás kapcsán? A magánszemélynek nincs adószáma, és nincs egyéni vállalkozása. Köszönettel: Földházi Szilvia

Lakáskiadás – pénztárgép Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kérdésem a következő lenne: Van egy lakás, amit turistáknak adnak ki. Engedéllyel, ifával, természetesen számlával. A NAV-hoz való bejelentkezésnél, a NAV információs vonalán azt a felvilágosítást kaptuk, hogy 552006 Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás m.n.s. alá tartozik. Valóban kötelesek pénztárgépet használni erre a tevékenységre? Vagy a NAV-nál mondtak rossz TEÁOR kódot, és ez a fajta szolgáltatás nem is ide tartozik? Köszönöm.

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Van több lakáskassza-szerződésem, mivel a futamidő végén készpénzben nem lehet felvenni a befektetést, így lakásokat kívánok vásárolni kiadási céllal. 2002. óta van magánszemélyként önálló tevékenységre, ingatlan bérbeadásra vonatkozó adószámom, amelyből származó jövedelmemet az éves szja-bevallásba állítom be. A következő 1 évben 8-10 lakást szeretnék vásárolni és kiadni, a bérleti díjat 16 százalékkal leadózni. Az szja-törvényt, illetve mellékleteit olvasva nem találtam kitételt, hogy milyen értékhatár vagy lakások száma felett nem végezhető a jelenlegi magánszemélyként végzett és adózott önálló tevékenységi forma. Kérdésem, hogy vehetnék akár 15-20 lakást is ,és kiadhatnám a fenti tevékenységi formában? (Megjegyzem föld csak magánszemély tulajdonában lehet, akár 50*20 hektár, amelynek haszonbérleti kiadása bevétele még csak adószámhoz sem kötött, illetve 5 évnél hosszabb szerződés esetén még nem is adózik.) Köszönöm!

Adózás lakáskiadás után: hogyan kerüljük el az APEH-bírságot? Cikk

A bérleti díj kifizetésekor csak kevés albérlő kap számlát a lakás tulajdonosától. Noha a bérbeadónak adóznia kellene nem teszi meg bírságra számíthat, az adóhatóság szúrópróbaszerűen ellenőriz.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs