51 találat a(z) korhatár cimkére

Nyugdíjasnak minősülő munkavállaló és a járulékok Kérdés

Foglalkoztatás felső korhatára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy van-e felső korhatára a közalkalmazotti jogviszonyban (óvodapedagógus) történő foglalkoztatásnak? Válaszában legyen szíves az ide tartozó jogszabály helyeket is megjelölni! Köszönettel: W. József

Babaváró hitel: újabb részletek a bankok jövedelmi, életkori elvárásairól Cikk

Apránként derülnek ki a részletek arról, melyik banknál, milyen feltételek mellett lehet július 1-jétől babaváró hitelt igényelni.

Járhat-e az özvegyi nyugdíj? Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert nyugdíjszakértő úr! Tájékoztatást szeretnék kérni az alábbi ügyben. A férjem 2017. 09. 22-én hunyt el, nem volt nyugdíjas (1955. 05. 25-én született), én a felesége (születtem: 1959. 02. 28.) nem tudtam arról, hogy járt volna nekem ideiglenes özvegyi nyugdíj, így sajnos nem kértem azt. Érdeklődnék, hogy milyen lehetőségeim vannak, tudom-e utólag igényelni? Most van folyamatban a "leszázalékolásom", sajnos tönkre mentem, alig tudok dolgozni. Amennyiben legalább 50 százalékos egészségkárosodást állapít meg az orvosszakértői bizottság, akkor járhat így nekem (mivel nem kaptam ideiglenes özbegyi nyugdíjat, mert nem tudtam, hogy járt volna) az özvegyi nyugdíj? Hallottam olyan infót is, hogy akkor is járhatna, ha betöltöm azt a korhatárt, akikor a férjem elhunyt. Köszönöm szépen!

Nyugdíjasként kezelt nem nyugdíjas – ezeka következmények Kérdés

A tájékoztató a munkáltatóknak kíván segítséget nyújtani, de hiányolom, hogy nem hívja fel a figyelmet a nyugdíjas státus igazolására szolgáló fontos bizonylatra. A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága minden év januárjában a saját jogú nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek Igazolást küld, melyből megállapítható az előző évben, illetve tárgyévben folyósított ellátás, illetve ezek összege. Véleményem szerint nyugdíjasként csak azt lehet elszámolni, aki ilyen igazolással rendelkezik, illetve ha a tárgyévben lett nyugdíjas, nyugdíjas igazolványa van. Ez annál inkább fontos, mert az életkor egyáltalán nem ad biztos eligazodási lehetőséget, mivel Tny. 101. § (4) szerint Annak a személynek, akinek az öregségi nyugdíjkorhatár emeléséről és az ezzel összefüggő törvénymódosításokról szóló 1996. évi LIX. törvény 21. § (7) bekezdése alapján megállapított átmeneti járadékot, előnyugdíjat vagy korengedményes nyugdíjat folyósítanak vagy folyósítottak, az öregségi, illetőleg az özvegyi nyugdíja megállapításánál a jogosultra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár alatt – a Tny. rendelkezéseitől eltérően – az ott meghatározott életkor(oka)t kell érteni.

Nyugdíjas munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy a nők 40 éves kedvezményével, de a rá irányadó öregségi nyugdíj korhatárt el nem érő, nyugdíjasra vonatkozik-e az éves kereset korlát? Válaszukat előre is köszönöm

Öregségi nyugdíj és rehabilitációs ellátás Kérdés

Van egy dolgozónk, aki betöltötte a reá irányadó nyugdíjkorhatárt (1953-ban született), de rehabilitációs ellátást kap, mivel ez kedvezőbb, mint az öregségi nyugdíj. Kérdésem: Az új törvény szerint őt most öregségi nyugdíjasként kezelem, és csak az szja-levonás vonatkozik rá, vagy rehabilitáltként kezelem, úgy mint eddig? Ha öregségi nyugdíjasként kezelem, beleszámit-e a rehab. létszámba? Vonatkozik-e rá a kereset korlát? Köszönöm a válasz. Üdvözlettel: Ács Zoltánné

Új nyugdíjtörvény: a méltánytalan különbség megszüntetését ígérik Romániában Cikk

Új nyugdíjtörvényt fogadott el szerdán a román parlament, amely a különböző öregségi járandóságok között fennálló méltánytalan különbségeket akarja megszüntetni.

Romániából és Magyarországról igényelt nyugdíj Kérdés

Kedves szakértő! Romániában jogosult lenne munkavállalónk nyugdíjra, ugyanakkor Magyarországon, ha meg lesz a 20 éve, itt is jogosult lehetne nyugdíjra? A korhatár betöltése után szeretne mindkét országból külön-külön nyugdíjat kapni. Lehetséges ez?

Orosz nyugdíjreform: Putyin enyhítéseket jelentett be Cikk

Halaszthatatlannak nevezte a tervezett nyugdíjreform bevezetését szerdai televíziós beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök, ugyanakkor enyhítéseket jelentett be annak egyes tervezett előirányzataival kapcsolatban.

Családi kedvezmény Kérdés

Egy többgyermekes családnál a férj szja bevallástervezetét akartam módosítani, mert év közben nem vett családi kedvezményt igénybe az adóelőlegnél. Beírtam az 1 kedvezményezett adatait és a 2 testvér adatai is, akik 24 évesek, de az egyik OKJ-s képzésben vett részt 2017-ben, a másik egyetemista. Hibajelzés érkezett, hogy ők már elmúltak 23 évesek! Nem találtam sehol olyant, hogy itt az eltartottaknál korhatár lenne! Kérem, ha van ilyen korlát, akkor írják meg, hogy melyik törvényben találom meg? Köszönöm

Kevesebb is lehet a nyugdíj, ha korhatáron túl inkább dolgozik Cikk

Ha egy társas vállalkozó elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, azonban nyugdíj folyósítása nélkül folytatja a tevékenységét, akkor a korhatár betöltése utáni években kapott keresetének nagysága már egyáltalán nem befolyásolja a későbbiekben megállapítandó nyugdíjának alapját? Tehát, ha a korhatár betöltése után csupán minimálbér alapján fizet járulékokat, az sem rontja le a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Korhatáron túl szerzett kereset Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy társas vállalkozó elérte az öregségi nyugdíjkorhatárt, azonban nyugdíj folyósítása nélkül folytatja a tevékenységét, akkor a korhatár betöltése utáni években kapott keresetének nagysága már egyáltalán nem befolyásolja a későbbiekben megállapítandó nyugdíjának alapját? Tehát, ha a korhatár betöltése után csupán minimálbér alapján fizet járulékokat, az sem rontja le a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet? Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíj számítása tovább dolgozó korbetöltöttnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismereteim szerint a nyugdíj összegét a nyugdíjkorhatár betöltéséig elért keresetből állapítják meg. Tegyük fel, hogy a vállalkozó átlagkeresete 200 ezer forint, s 45 év szolgálati idő után a nyugdíja 180 ezer forint lenne. Azonban folyósítást nem kér, korbetöltöttként dolgozik tovább. Variációk: 1./ Katás vállalkozóként folytatja tovább 36 hónapig, havi 75 ezer forint katát fizet. A 36 hónap elteltével kéri újból a nyugdíj megállapítását, ez utóbbi 36 hónap jövedelmére tekintettel a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresete alacsonyabb lenne? 2./ Ha a korhatár betöltése után havi 400 ezer forint jövedelmet kapna, akkor a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresete növekedne? 3./ Amennyiben a korhatár betöltése után ledolgozott 36 hónappal a háta mögött kéri a nyugdíjmegállapítást, annak összege szükségszerűen növekedni fog a korbetöltött időpontban megállapíthatóhoz képest a valorizációs szorzók miatt? (A korhatár után ledolgozott, 30 naponként járó 0,5 százalékos nyugdijnövelést most hagyjuk figyelmen kivül.) Válaszát előre is köszönöm.

Kedvezményes nyugdíj mellett dolgozó nő keresete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Következő kérdésemre kérem szíves válaszát: a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozó 2017. október 4-én elérte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. Meddig vonatkozik rá a kereseti korlát? Arányosítva október 4-éig vagy ebben az évben még egész évben vagy csak 2018. január 1-jétől kereshet korlátlanul? Köszönettel Erdélyi Jánosné [email protected]

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesen lévő alkalmazott – munkaviszony megszűnése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Ingatlan külső felújításának könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nyugdíj melletti munkavégzés

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close