31 találat a(z) kivezetés cimkére

Egyéni vállalkozó fejlesztési tartaléka, képzési, nyilvántartási, kivezetési előírások, szankciók Cikk

Melyek az egyéni vállalkozói fejlesztési tartalék képzésének előnyei, mik a nyilvántartásból való kivezetésé feltételei? Beruházásnak tekinthető-e az előleg és a foglaló? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Tenyészállatok nyilvántartása Kérdés

Gépjármű kivonása egyéni vállalkozásból Kérdés

Halasztott ráfordítás kivezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjen az alábbi kérdésben szakmai tájékoztatást adni! Ügyfélkörünkhöz tartozó 4 (A, B, C, D) társaság az összeolvadással történő átalakulás mellett döntött. Az összeolvadás során „A”, „B” és „C” társaságok „D” társaságba olvadnak be, így „D” társaság lesz a jogutód. „A” társaság 2006-ban átvállalta egy másik társaság bankkal szemben fennálló kötelezettségét térítés nélkül, melyet tulajdonosi kölcsönből finanszírozott. Az ügylet számviteli elszámolása úgy történt, hogy az átvállalt tartozást a rendkívüli ráfordításokkal szemben a tulajdonosokkal szembeni kötelezettségként vezették be a könyvekbe, majd az aktív időbeli elhatárolások közé halasztott ráfordításként került átvezetésre. 2016-ban „B” és „C” társaság a fenti követelést megvásárolta „A” társaság tulajdonosaitól (66,67% és 33,33% arányban), így „A” társaságnak kötelezettsége keletkezett „B” és „C” társasággal szemben, „B” és „C” társaságnak pedig követelése „A” társasággal szemben. Az összeolvadás során a végleges vagyonmérlegben az érintett társaságok egymással szemben fennálló követelései-kötelezettségei kivezetésre kerülnek, mivel ezen tételek a jogutódként létrejövő társaság könyveiben már nem szerepeltethetők. Kérdésünk: jól gondoljuk-e, hogy „A” társaságban a halasztott ráfordításhoz kapcsolódó kötelezettség kivezetésekor az aktív időbeli elhatárolások közül is ki kell vezetni az ott nyilvántartott összeget, mely társaságiadóalap-növelő tétel lesz? Köszönettel: Máté Istvánné

Befejezetlen beruházás értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. értékesíteni kívánja a több éve megvalósulatlan beruházását. Hogyan helyes a beruházás kivezetése? Kérem a helyes könyvelési tételek bemutatását. Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan-értékesités Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó értékesiteni kivánja a vállalkozásban 1996-ban aktivált üzletét. Anno ő áfásan vásárolta meg, vagyis az áfát visszaigényelte, de jelen esetben az áfa-figyelési időszak már lejárt. Kérdésem elsősorban a kivonásra vonatkozik, vagyis a könyvelésből való kivezetés hogyan történik? Köszönettel: Fazekasné

Üzletág-értékesítés könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. értékesítette kereskedelmi üzletágát, amit tárgyi eszközök, , készletek, immateriális javak stb alkottak. Kérdésem, hogyan (milyen főkönyvi számlaszámokra) kell könyvelni az értékesítést és az eszközök, valamint a készletek kivezetését? Mielőbbi válaszát nagyon köszönöm!

Tárgyi eszköz kivezetésekor fizetendő áfa Kérdés

Egy általam könyvelt kft. 2005-ben bérelt ingatlanon felújítást végzett. Ezt a kft. tárgyi eszközként tartja nyilván. A bérbeadó 2018. 09. 30-ával felmondta a bérletet. A tárgyi eszköz kivezetésekor alkalmazni kell-e a 240 hónapos figyelési időt, és így keletkezik-e áfafizetés?

Kényszertörlés Kérdés

Tisztelt szakértő! Egyik ügyfelemnek törölték az adószámát adótartozás miatt 2016. 05. 26-án.A cég azóta nem műkösik, sem bevétele, sem kiadása nem volt. Beszámoló és tao-bevallás le lett adva 2016-2017. évre. Most kapott egy végzést, hogy kényszertörlés alatt áll 2018. 03. 21-től, s be kell adni egy beszámolót a kényszertörlési eljárást megelőző nappal. Az adótartozását rendezte, tartozása csak a tulajdonossal szemben van 16 044 350 forint tagi kölcsön. Kérdésem, hogy a tagi kölcsön fejében ki lehet-e vezetni a tárgyieszközökből az épületeket és berendezéseket? Az épületek könyvszerinti értéke 8 644 850 forint, a berendezéseké 20 29 187 forint. Vagy esetleg más teendőm is van ezzel kapcsolatban? Kérem szíveskedjen tájékoztatni a kényszertörlési eljárásról és az ezzel kapcsolatos teendőkről, mert ilyenem még nem volt, s szeretném elkerülni a büntetést. Várom válaszát és segítségét.Előre is köszönöm. Üdvözlettel Huéber Józsefné

Elévült kötelezettség kivezetése miatti adókötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság nyitó főkönyvi kivonatában 2004-es szállító számla szerepel nyitottként. A partnercég már nem létezik. Kivezethető-e a kötelezettség közvetlenül a 418 előző évek helyesbítéséből származó eredmény számlával szemben, 96 egyéb bevétel közbeiktatása nélkül? Más bevétele egyébként nincs a cégnek. Keletkezik-e adófizetési kötelezettség a kivezetés miatt, vagy már az is elévültnek tekinthető? Segítségét előre is köszönöm.

Pénzforgalmi áfa behajthatatlan követelés kivezetése esetén Kérdés

Egy kft.-nél néhány vevői számla részben vagy egészben behajthatatlanná vált. A jogi feltételeknek megfelel, igazolt a behajthatatlanság ténye. A vevői követelés 86 számlával (behajthatatlan követelés) szemben kerül kivezetésre. Ebben az esetben be kell állítani a fizetendő áfát kötelezettségként, vagy ki lehet vezetni a 86 ráfordítással szemben? Például ha bruttó 127 ezer forint vevői követelés behajthatatlanná válik és leírható, akkor helyes ez a könyvelési tétel? T86-K31 Bruttó összeg, T479-K467 fizetendő áfa előírása, és T467-K86 fizetendő áfa kivezetése? Köszönettel várom a választ.

Behajthatatlanság Kérdés

Tsiztelt Szakértő! Egy társaság csalás áldozatául esett. Az elkövetők magánszemélyek, akik egy cég nevében eljárva bizonyos előny elérése érdekében több mint 5 millió forintot utaltattak hamis bankszámlára hamis számla ellenében, mely összeg jelenleg a társaság követelései között szerepel. Az illetékes bűnügyi igazgatóság gazdaságvédelmi osztályától kapott tájékoztatás szerint (idézem): "A kármegtérülés érdekében hatóságunk által tett intézkedések nem vezettek eredményre." Elegendő ez a dokumentum a követelés behajthatatlanként történő kivezetéséhez? Válaszát tisztelettel várjuk.

Lízing visszafizetése Kérdés

Kft.-nek van egy személygépkocsija, pontosabban csak volt, mert totálkárosra tört. A gépkocsi beszerzési ára 3 708 000 Ft volt, értékcsökkenés-elszámolás: 234 247 Ft. A kocsi lízinges volt, a bank felé még volt 2 507 070 Ft tartozás. A biztosító 2 919 600 Ft kártérítést ítélt meg, határozatot küldött róla. A biztosító átutalta a banknak a teljes kártérítés összegét, majd a bank visszautalt a társaság részére 412 530 Ft-ot, ami fennmaradó összeg volt a kártérítésből. Hogy kell ebben az esetben kivezetni a hitelt? Zsmami

Felszámolás alatt álló cég felé tartozás rendezése Kérdés

Tartozom egy felszámolás alatt álló cégnek. A cég felszámolási eljárása kb. fél éve kezdődött. A felszámolótól semmilyen értesítést nem kaptam, hogy tartozom. Kivezethetem-e a szállítói követelését a könyvelésemből (az összeg 100 000 Ft körüli)? (Mindkét fél kft.) Vitatott követelésről van szó!

Befejezetlen beruházás selejtezése Kérdés

Egy társaság 2015-ben úgy határozott, hogy egy lakást épít, amelyet bérbeadás útján fog hasznosítani. Bérbeadási tevékenységet – adókötelesen – már folytat a társaság, tehát ez nem jelent tevékenyégikör-bővítést. A beruházáshoz elkészültek a szükséges tervek még 2015-ben, amelyet a könyveiben a befejezetlen beruházások számlán tart nyilván a cég. Bevallásában ezeknek a számláknak az áfáját levonta. A beruházás megkezdése előtt az Önkormányzat megállapította, hogy a terület geológiai feltárás alatt áll, ezért az építkezést nem lehet elkezdeni. A folyamatos tárgyalások és fellebbezések 2017. év elejére lezárultak, az építkezést nem kezdődött meg, világossá vált, hogy a beruházás nem valósulhat meg, ezért a társaság ki akarja selejtezni a beruházást, amihez a döntés 2017-ben megtörtént. Az egyértelmű, hogy a tervek költségeit ki kell vezetni, de mi a sorsa a 2015-ben jogszerűen a levont áfának? Vissza kell fizetni teljes mértékben, és ha igen, kell-e önellenőrzéssel módosítani a 2015. évet, vagy 2017 decemberéről szóló bevallásában is szerepeltetheti? Várom szíves válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close